Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie jest ale stenby do odkurzenia ;)

Wiem , wiem :) kurz jest ostatnio moim stałym towarzyszem . Przy remoncie i "stolarni" w 60m to niestety nieuniknione .

Ale jesteśmy "po słowie" i obiecaliśmy sobie rozstanie w najbliższym czasie .

Tymek a w komodzie talirze czy ksiunżki bo to podobno wielki wpływ ma na sound,żart.Mebel naprawdę zacny,przepraszam,że ja znowu nie o audio.

Mój zestaw.

KEF R900 - Velum LS-G - KRELL s550i - Silencable Wizzard XLR - Pioneer n70a.

Polecam zestaw. Bardzo dobra równowaga tonalna. Świetny głęboki i kontrolowany bas. Dźwięk niesamowicie przestrzenny tworzący scenę w szerz i w przod oderwana od kolumn. Gora wysoce rozdzielcza. Porywajaca dynamika i rytmicznosc. Stream player bardzo funkcjonalny.

W mojej ocenie noty za dźwięk systemu 9/10.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-799-1424043587054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Pustawo na ścianach ale to już takie czasy i taka moda. Kefy bardzo fajnie grają i to jest pewne ale pewnie Cię zaraz ktoś objedzie za Pioneera. Osobiście popieram, Pioneer gra górą a szczególnie bd. Właśnie, jak twoje odczucia względem płyty cd odtwarzanych na tym bd. Tak wyraźnej ostrej i wysokiej góry nie spotyka się w wielu urządzeniach.

Wielu zwolenników górnych rejestrów pewnie wyniosło by tego bd na ołtarze gdy by to nie był pionek.

Pustawo na ścianach ale to już takie czasy i taka moda

Co prawda to prawda. Zawsze intryguje mnie zadowolenie właścicieli takich systemów grających w akustycznie wątpliwie zaaranżowanych pomieszczeniach. Nie staram się być złośliwy, czy uszczypliwy - po prostu obawiam się, że system nie gra tak jakby mógł i że te (auto)oceny trochę zawyżone.

Powrót po dłuższej przerwie...

Co prawda to prawda. Zawsze intryguje mnie zadowolenie właścicieli takich systemów grających w akustycznie wątpliwie zaaranżowanych pomieszczeniach

Różnie bywa panie. Mój ziom ma w salonie tylko szafkę rtv (fakt, że na pół ściany), kanapę i ewentualnie ekran do projektora. Z jednej strony salon otwarty na jadalnię, z drugiej cała ściana przeszklona. Nie ma większych problemów z akustyką niż moja zagracona do bólu kawalerka gdzie jedyna pusta przestrzeń to 4 m2 na środku.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Mnie cieszy fakt że Krzych L jest wysoce zadowolony z zestawu. Oznacza to że dźwięk którego słucha jest właśnie taki jakiego szukał. Dźwięk idealny nie jest zawsze taki sam. Każdy ma swoje preferencje i tyle.

Różnie bywa panie.

Pewnie, że tak.

Nie ma większych problemów z akustyką

Kwestia zdefiniowania 'większych problemów z akustyką'. Rozumiem, że tak na ucho wrażenia? Ja nikogo nie oceniam, niczyich kompetencji, etc. również nie, ale często ludzie nie mają dobrego wzorca równego dźwięku (bo też i b. trudno taki uzyskać) i brak im punktu odniesienia. W 99% wypadków jak masz puste ściany, pustą podłogę, puste sufity i brak powierzchni pochłaniających, to masz bałagan akustyczny. Ciekaw jestem jakie by wyszły pomiary tego pomieszczenia - wtedy możnaby konkretnie dyskutować. Ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby, to nie ma co robić coś na siłę.

Mnie cieszy fakt że Krzych L jest wysoce zadowolony z zestawu. Oznacza to że dźwięk którego słucha jest właśnie taki jakiego szukał. Dźwięk idealny nie jest zawsze taki sam. Każdy ma swoje preferencje i tyle.

Tyż prowdo ;)

Edytowane przez romekjagoda

Powrót po dłuższej przerwie...

To jeszcze ze starym telewizorem.

2a7ef601de.jpg

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać.

tutaj link do całego tematu o tym pokoju. Można się popłakać ze śmiechu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestia zdefiniowania 'większych problemów z akustyką'. Rozumiem, że tak na ucho wrażenia?

Sprawa nie jest taka skomplikowana jak by się wydawało. Przynosisz sprzęt ze świetnie zaadaptowanego akustycznie salonu sprzedawcy. Stawiasz w swoim salonie. Dalej gra dobrze? Nie ma problemu.

Edytowane przez Ujemny

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

@Gerard

Fajny pokój, nie przytłoczony "ołtarzykiem". Co to za kolumny?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

@Gerard

Fajny pokój, nie przytłoczony "ołtarzykiem". Co to za kolumny?

Visaton CONCORDE MK III

Pytanie jak grają...

Gerard czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o brzmieniu?

Edytowane przez amdp
  • 4 tygodnie później...

Wrzucam w miarę aktualne zdjęcia swojego pomieszczenia z nowym dyfuzorem fraktalnym (ok 1800 przegród), który sam musiałem zaprojektować i kilkoma innymi zmianami. Niestety na rynku nie było dostępne nic co działałoby w zbliżonym stopniu. Dyfuzor zaprojektowałem tak, aby po dołączeniu kolejnych modułów tworzył coraz większą część uzupełniającego się fraktalu. Kolejne testy nadal trwają :) Razem z absorberem z 200mm HDSu za nim zaczyna działanie w okolicach 20Hz a kończy na prawie 10Khz. Uzupełnieniem są dyfuzory szczelinowe na ścianach bocznych działające w promieniu 180 stopi, wcześniejsze pułapki basowe podpodłogowe, przenośne absorbery o zmiennej gęstości i sufitowy olbrzym skyline (ponad 23000 słupków), również według mojej receptury.

Po sprawdzeniu kilku rodzajów drewna liściastego i iglastego mój wybór padł na najlepiej "grający" świerk bejcowany i lakierowany wodnymi preparatami od naszych skandynawskich sąsiadów. Upierdliwy w obróbce jak diabli ale efekt soniczny jest wyśmienity. Moi stolarze strasznie psioczyli ale nie było zmiłuj.

Testy zbiegły się w czasie z odsłuchem najnowszych monobloków Amplifona na 833. Szczerze powiem, takiego grania jeszcze u mnie nie było :)

Ukryta Zawartość

post-58347-0-16357000-1426416571_thumb.jpg

post-58347-0-49841100-1426416576_thumb.jpg

post-58347-0-35760700-1426416585_thumb.jpg

post-58347-0-78182000-1426416589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon1

Wrzucam w miarę aktualne zdjęcia swojego pomieszczenia z nowym dyfuzorem fraktalnym (ok 1800 przegród), który sam musiałem zaprojektować i kilkoma innymi zmianami

Mam prośbę czy mógłbyś, pokazać gdzie znajdują się poszczególne fraktale zaprojektowanego przez Ciebie dyfuzora?

Będę wdzięczny pozdrawiam.

Testy zbiegły się w czasie z odsłuchem najnowszych monobloków Amplifona na 833. Szczerze powiem, takiego grania jeszcze u mnie nie było :)

A stolik na kawę przy fotelu jest ? Bo nie zauważyłem ! :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Po sprawdzeniu kilku rodzajów drewna liściastego i iglastego mój wybór padł na najlepiej "grający" świerk bejcowany i lakierowany wodnymi preparatami od naszych skandynawskich sąsiadów.

I kolega to "słyszał" nawet jak żywica jeszcze dobrze nie wyschła. :) Ajajaj-złote uszy to pic na wodę,teraz trzeba mówić"miedziane". :)-no ale jak to nie ładnie brzmi"tak nie na bogato" :)

Ale "lokum" fajne-prawie jak pokój przesłuchań w "Guantanamo",albo świątynia ,dla mnicha,...;)nie wiem czy "kumpelę" bym tam zaprosił-chyba w kuchni by się na blacie lepiej czuła.:)

PS-bardzo zimno odczuwa się w tym lokum patrząc na foto (ja odczuwam) ale pewnie gra "fajnie"

Edytowane przez Gracjan

No przecież pisałem wczoraj,że nie ma szans,tym bardziej bez stolika na kawę.A jak się pojawi to koniecznie z drzewa liściastego,tylko trzeba przetestować jaką bejcą go "machnąć".

Gość

(Konto usunięte)

wielu nie kuma do czego ten wątek jest...gość wkleił zdjęcia, bo miał ochotę się pochwalić swoim pomysłem, bo jest z tego co zrobił' /zapłacił/ zadowolony. A wam żal dupę ściska, że mieszkacie w mieszkaniach tak samo "dużych" jak jego pokoik odsłuchowy, który wyposażył w ustroje droższe niż wasze meble i telewizor łącznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi