Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dźwięk o niebo lepszy od Cyfrowego Amlitunera AVR 507 HK Limited Edytion

Między innymi po to wlaśnie kupuje się takie tunery .

trzeba kręcić gałką ?????? :-) .

Też i dlatego , choć niekoniecznie . :)

• 2 miesiące później...
  • 4 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...

Chciałbym się pochwalić moim zestawem ,też mam małego fioła na punkcie tunerów

2i7bgqb.jpg

r9041u.jpg

Mitsubishi DA-F20 , Uher EG750 , Saba MD292 ,wszystkie mogę polecić

Witam

Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tunerem Myryad Z130? Czy jest warty uwagi? J.P.

Wg tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[Myryad Z130 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/size][/font]

Myryad Z130 to elegancko wyglądający brytyjski tuner o czarnym lub srebrnym wyglądzie, który nasz panelista Eric znalazł w kłopotach bez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czego nie miał, ponieważ ukrywał się w Internecie w czasie, gdy testował tuner. Poszczególne wyświetlacze na przednim panelu obok dostrojonej częstotliwości zawierają "SI", po której następuje liczba od 1 do 8, która wydawała się pokazywać siłę sygnału, oraz "SCH" lub "SC 1-8" (w trybie skanowania stacji). Naciśnięcie przycisku Wybierz powoduje wyświetlenie MENU KONTROLI, w którym można przełączać NAZWĘ STN, TYP PRG, PRG TYP SCH, TRAFFIC SCH, CZAS WYŚWIETLACZA, USTAWIENIA ALARMU, WŁ. / WYŁ. ALARMU, USTAWIENIA ZEGARA i PAMIĘĆ CLR. Powyżej są pewne niezwykłe i interesujące funkcje, dla kogoś z większą cierpliwością, aby przeczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dowiedzieć się, jak je uruchomić, ale ten Z130 nie był wart wysiłku z punktu widzenia wydajności. Urządzenie dobrze się wyciszyło i brzmiało wspaniale na mocne sygnały, a nawet słabsze sygnały bez zakłóceń sąsiednich kanałów, ale selektywność była słaba.

Przycisk Tryb pozwala skanować silne sygnały lub przez 29 zaprogramowanych stacji. Strojenie odbywa się w przyrostach 0,05 MHz; pozwala to na dobry odbiór stacji na 87,75 (częstotliwość Channel 6), której Sony XDR-F1HD nie może przyciągnąć, ponieważ dostosowuje się do przyrostów częstotliwości .1 MHz i ma doskonałą selektywność po dostrojeniu do 87,7 lub 87,8. Czułość Z130 jest przyzwoita, więc może być odpowiednia do użytku w obszarach pozamiejskich bez silnych przylegań. Mimo że na przednim panelu znajduje się logo RDS w prawym dolnym rogu, nie było śladu żadnych informacji RDS na wyświetlaczu tego przykładu, niezależnie od tego, który przycisk został naciśnięty, więc ta funkcja najwyraźniej nie działała. Z130 jest wyposażony w pilota, gdy jest nowy, ale ten był nieobecny. Oprócz normalnych wyjść RCA na tylnym panelu znajdują się gniazda RCA oznaczone "MYLINK IN / OUT", które umożliwiają podłączenie własnego kabla do sterowania tunera wraz z innymi komponentami "Z-Series".

Tłumaczenie za pom.tłumacza Google.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witam,

Posiadam Sansui TU-317 - dla mnie miodzio.

Problem jest z Pionkiem F-504RDS, gra u ojca ale od czasu do czasu gaśnie wyświetlacz, gubi stacje (mono samo przechodzi w stereo).

Pytanie takie - czy sens jest go naprawiać czy odpuścić temat. Zapewne pożyczę ojcu analoga by się to tego przekonał (prostota obsługi) czy nadal iść w cyfrę bo on lubi mieć zapamiętane stacje i wybierać je.

PS. co sądzicie o Kenwood KT-6500, lepsiejszy od mego Sansui byłby? Jak już bym szukał to takiego z Noise Cancelar.

Pozdrawiam znawców.

Nie znam TU-317, ale mam KT-6500 od nastu lat i ma u mnie dożywocie (nawet jak przestanie działać). Trafił mi się stan idealny, co w połączeniu z solidnym wykonaniem i poprawnym odtwarzaniem FM-u powoduje, że nie chcę się z nim rozstać. Przyłączam się do opinii:

"Some say it sounds great, but only has 3 gangs and 3 filters".

• 2 miesiące później...

Strojenie odbywa się w przyrostach 0,05 MHz; pozwala to na dobry odbiór stacji na 87,75 (częstotliwość Channel 6), której Sony XDR-F1HD nie może przyciągnąć, ponieważ dostosowuje się do przyrostów częstotliwości .1 MHz

Kto w Europie nadaje obecnie na częstotliwości 87.75 MHz? Zgodnie z obowiązującym standardem FM CCIR (zakres 87.5 - 108.0 MHz) częstotliwości zmieniają się co 0.1 MHz. Odstęp 0.05 MHz obowiązywał w paśmie FM OIRT (zakres 65.00 - 74.00 MHz) używanym kiedyś w krajach bloku wschodniego (w tym u nas).

• 3 tygodnie później...

Witam!

Krok syntezy 0,05MHz obowiązywał nie tylko w OIRT.On jest używany w normalnym FM ,tylko,że w....USA.Dlatego nie sprowadza się tunerów z PLL z Ameryki.Takie z gałką to można bez obaw.

A jak stacja odbiera np. na 87,75MHz to świadczy o rozjechanym "0" dyskryminatora FM i taki tuner powinien trafić do serwisu.Co innego odbiorniki globalne np. Tecsun, Degen, Sangean-te to nawet mają japoński zakres FM.

A ja mam np. Sherwooda(tuner) co stroi co 0,05MHz-ale ręcznie.Automat co 0,1MHz.Siemens RS 555 też tak ma.

• 2 tygodnie później...

Źle pamiętasz. Wynosił 0.05 MHz.

A ja pamietam raster 0.01 MHz OIRT w Polsce...

Właściwie to nie raster to brak rastra :-), albo też raster socjalistyczny...

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

A ja pamietam raster 0.01 MHz OIRT w Polsce...

Masz rację. Przepraszam za pomyłkę. Tak stanowił standard OIRT. Obowiązywał w całym tzw. bloku wschodnim. Co ciekawe: w NRD był FM w paśmie CCIR.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Panowie, proszę o pomoc. Mam piękny analogowy tuner, kabel symetryczny 300 ohm tylko nie bardzo wiem jaką antenę kupić. Wszystkie jakie oglądam są z symetryzatorem, a ja jak rozumiem nie potrzebuję takowego. Czy można kupić gdzieś zwykłą antenę ukf 300 ohm, jeśli nie to czy można z tych dzisiejszych zdemontować ten symetryzator i jak podłączyć?

Edytowane przez Świetlicki

Witam,

Panowie, proszę o pomoc. Mam piękny analogowy tuner, kabel symetryczny 300 ohm tylko nie bardzo wiem jaką antenę kupić. Wszystkie jakie oglądam są z symetryzatorem, a ja jak rozumiem nie potrzebuję takowego. Czy można kupić gdzieś zwykłą antenę ukf 300 ohm, jeśli nie to czy można z tych dzisiejszych zdemontować ten symetryzator i jak podłączyć?

Będzie ciężko kupić dzisiaj antenę na płaski kabel.Osobiście mam na taki kabel amplituner i korzystam z symetryzatora z dobrym skutkiem.

Każda antena dipolowa ma impedancję 300 omów. Wystarczy zdemontować symetryzator i podłączyć bezpośrednio. Większym problemem może być zdobycie kabla symetrycznego (płaskiego).

Każda antena dipolowa ma impedancję 300 omów. Wystarczy zdemontować symetryzator i podłączyć bezpośrednio. Większym problemem może być zdobycie kabla symetrycznego (płaskiego).

Tak też zrobię, zdemontuję symetryzator i podł. bezp. Kable można kupić i nowe:

Ukryta Zawartość

i NOS na olx sprzedają ze starych zapasów.

Dzięki za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Świetlicki
  • 3 tygodnie później...

Przedstawiam Wam Grundig (Fine Arts) T-905

Ukryta Zawartość

0539c6695a2695f1gen.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

Początki techniki cyfrowej w tunerach. Tak to robiono 40 lat temu - masa huku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Pytanko do tunerowców . W moim Kenwoodzie KT 5020 przesunęła się częstotliwość o 0,05 MHz tzn . , że wtedy łapie stereo i znacznik sygnału jest OK ( 96,00 - 96,05 , 107,30 - 107,35 itd. ) . Czy to tylko tak pokazuje i nie ma wpływu na prawidłową pracę tunera ? 

Edytowane przez czester15.30
  • 2 miesiące później...

Polecam model 1100 ale z literką D.Jest bardziej rozbudowany technicznie niż model SD.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

• Pokaż nowe odpowiedzi