Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja miałem przez półtora roku A-9070. Wzmacniacz bardzo dobry, że świetna mikrodynamiką. Żaden detal w muzyce ci nie umknie. Gra bardzo równo i szczegółowo. Niczego nie podbarwia i nie dodaje od siebie. Jest bardzo starannie i solidnie wykonany, moim zdaniem dostojny i dojrzały wzmacniacz dla konesera. Sprawdzic się głównie w gatunkach : jazz, blues, ale w dynamicznej, elektronicznej muzyce tez jest bardzo dobrze, chyba z uwagi na duży zapas mocy i te 4 kondensatory po 15000 uF każdy ☺

Z odpowiednimi głośnikami zagra pięknie przy nocnym, cichym słuchaniu.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

No bo zamówiłem,jutro będzie,uzywany na Allegro roczny na gwarancji rocznej jeszcze z komisu,moge oddać w ciągu dwóch tygodni :-) a czym on się różni od a 9000r ?i co Yahoou teraz masz? dlaczego się go pozbyłeś?

Ja miałem przez półtora roku A-9070. Wzmacniacz bardzo dobry, że świetna mikrodynamiką. Żaden detal w muzyce ci nie umknie. Gra bardzo równo i szczegółowo. Niczego nie podbarwia i nie dodaje od siebie. Jest bardzo starannie i solidnie wykonany, moim zdaniem dostojny i dojrzały wzmacniacz dla konesera. Sprawdzic się głównie w gatunkach : jazz, blues, ale w dynamicznej, elektronicznej muzyce tez jest bardzo dobrze, chyba z uwagi na duży zapas mocy i te 4 kondensatory po 15000 uF każdy ☺

Z odpowiednimi głośnikami zagra pięknie przy nocnym, cichym słuchaniu.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Dobra już zakupiony i po odsłuchaniu,wszystko co napisałeś jest zgodne z prawdą,te kondensatory to jak szklaneczki do wódki,poezja i majstersztyk wykonania jak się na niego patrzy z góry :-) jest mega dokładny,analityczny,punktowy,przejrzysty,detaliczny,jedyna wada jest mniej melodyjny,do cieplejszych kolumn.

• 3 tygodnie później...

Tak na szybo.

Różnice pomiędzy wzmacniaczem ONKYO a-9070 vs a-9000r

Onkyo a-9070:

- cztery kondensatory po 15 000 μF

- brak wyłącznika pod klapą

- brak gniazda USB (tył)

- brak gniazda AES/EBU

- inna budowa wzmacniacza (podwójne wzmocnienie równoległe z odwróconym trójstopniowym obwodem Darlingtona)

Onkyo a-9000r:

- cztery kondensatory po 18 000 μF

- wyłącznik pod klapą

- gniazdo USB (tył)

- gniazdo AES/EBU

- wzmacniacz zbudowany w technologii: Quad Push-Pull (Czterokrotne wzmocnienie push-pull z odwróconym trójstopniowym obwodem Darlingtona)

- oddzielne, pochłaniające wibracje płyty obudowy wykonane z aluminium na górę, przód i boki

No ale cena o wiele wyższa,mimo wszystko są to bliźniacze modele, cena 2500zl wyższa za 9000r chyba jest ciut przesadzona, poza tym w ogóle ich nie ma w obiegu wtórnym i co ciekawe czy przekłada się to na zauważalna różnice w dźwięku?

Edytowane przez Arturas

Różnice w dźwięku są znaczne. Tu jest małe porównanie a9000r i a 9070 - http://www.areadvd.de/hardware/2012/onkyo_a9000r_c7000r.shtml.

Na papierze wygląda może tak samo, ale w praktyce a9000r - gra jeszcze mocniejszym dźwiękiem, jeszcze większą dynamiką, jeszcze większą sceną, jeszcze mocniejszym punktowym basem. No ale musi grać inaczej, bo przecież jest w innej trochę technologii zbudowany. A fakt, że jest ich mało na rynku wtórnym, zarówno a9070 jak i a9000r, świadczy tylko o tym, że są to bardzo dobre i poszukiwane urządzenia (jak na swój pułap cenowy).

Jeżeli chodzi o a 9070 to z rynku wtórnego miał na sprzedaż tylko tu nasz kolega z klubu i jeszcze jedna osoba z olx ale sprzedała i ma tylko sklep max volume,ja kupiłem od niego, a 9000r w ogóle nie ma z rynku wtórnego nawet na Ebay ani sztuki, myślałem też o Onkyo a1vl ale tylko są dwie sztuki w Japonii, koledzy z forum odradzili, za duże ryzyko niewiadomej

Jeżeli chodzi o a 9070 to z rynku wtórnego miał na sprzedaż tylko tu nasz kolega z klubu i jeszcze jedna osoba z olx ale sprzedała i ma tylko sklep max volume,ja kupiłem od niego, a 9000r w ogóle nie ma z rynku wtórnego nawet na Ebay ani sztuki, myślałem też o Onkyo a1vl ale tylko są dwie sztuki w Japonii, koledzy z forum odradzili, za duże ryzyko niewiadomej

----------------

I jak wrażenia?

No super, tak jak tam wcześniej kolega napisał super sprzęt za dobrą cenę,bije inne na głowę te audiofilskie w podobnych cenach lub nawet droższe,separacja dźwięku i przestrzeń i kontrola i szczegółowość i czystość na mega wysokim poziomie,no i budowa jego w środku naprawdę super i te ogromne kondensatory,waży ponad 18kilo,jestem bardzo zadowolony,w tej cenie z takim dźwiękiem jest nie do pobicia,Onkyo robi naprawdę super sprzęty które w danym przedziale cenowym i droższym od nich,to bije na głowę!!! Bardzo się cieszę że Onkyo nie jest uważane za sprzęt audiofilski,bo można w przystępnej cenie kupić super klocka na lata

• 2 tygodnie później...

W ubiegłym roku Onkyo po cichu wycofano player C-7050 , natomiast też bez rozgłosu kilka dni temu wycofano C-7070 . A to mój ulubiony rezerwowy model "jakby co ".

czy spodziewamy się nowości np. C-7270 ???

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam wszystkich jestem nowicjuszem na forum.

Mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów. Mam A-9711 mimo wielu niepochlebnych opinii przeczytanych na różnych forach, mi jakoś przypadł do gustu (może porównuję go do dużo słabszych urządzeń które miałem wcześniej). Ale do rzeczy - wzmacniacz jak pewnie większość się orientuje nie posiada pre-ampu gramofonowego ( nie wiem dlaczego). Niedługo wróci z naprawy (odrestaurowany) jakiś czas temu zakupiony gramofon. Zastanawiam się jaki dokupić przedwzmacniacz - może macie jakieś doświadczenia. Wiem, wiem, że najlepiej sprawdzić to samemu na swoje ucho itd. Ale chciałem zapytać o opinie innych użytkowników, będę wdzięczny za wasze opinie.

Ale co pytasz jaki przedwzmacniacz gramofonowy kupić? Bo ciut nie rozumiem pytania :-)

Bez obrazy, ale w takim razie mi nie pomożesz ;),

By podłączyć gramofon bezpośrednio do wzmacniacza ten powinien mieć odpowiednie wejście - PHONO - tz. wyposażone w wewnętrzny przedwzmacniacz. Mój wzmacniacz go niema, dlatego konieczny jest zewnętrzny pre-amp między gramofonem a wzmacniaczem. Takich przedwzmacniaczy dostępnych jest na rynku od groma; od takich za przysłowiowe guziki po nieprzyzwoicie drogie. Pytanie jest skierowane do posiadaczy A9711 i gramofonów - maże macie swoje doświadczenia z różnymi urządzeniami i ochotę się nimi podzielić.

Pozdrawiam

Ja mam gramofon niedawno kupiłem także,nie chodzi tu o model wzmacniacza tylko o preamp jaki,zadałeś niejasne pytanie wcześniej,ale jak nie chcesz pomocy to nie i luzik,pa

No to obaj się totalnie nie zrozumieliśmy :( . Chodziło mi o model, producenta itd. wyjaśnia to chyba wcześniejszy wpis. zapytam jeszcze raz - czy warto w przypadku mojego sprzętu konkretnie wzmacniacza, inwestować w drogi pre-amp np któryś pro-ject ? Czy może dużo tańszy np DJ-PRE II da całkiem przyjemny efekt. A może ktoś ma doświadczenia z "pudełeczkami" za ok 100 zł np od Monacor...

Nie ma się na co obrażać - wystarczy,że napiszesz jakiego pre-ampa używasz i gra.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Posiada ktoś z forumowiczów Onkyo M-5000R i P-3000R ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Mój tata go miał ponad rok czasu.

I jak odczucia dźwiękowe ? Z jakimi kolumnami grały?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Wtedy grały z Dali Mentor 6.

Ogólnie dobre klocki, neutralne granie. Momentami trochę kliniczne. Ma bardzo dobrą dynamikę ten zestaw. Jedynie co dziwnie podbijało jakieś +/- 80 Hz i powstawało takie dudnienie.

Piękny design i świetnie wykonane klocuszki. Kreuje ogromną przestrzeń i jak wcześniej wspomniałem dynamikę grania. Trochę ma braki w barwie jak dla mnie.

Tacie na ten moment z tego zestawu został streamer 6170 i CD 7000R.

Posiada ktoś z forumowiczów Onkyo M-5000R i P-3000R ?
Ja posiadam i sobie chwalę. Cały setup widoczny w moim profilu. Na moje ucho gra to w sposób zrównoważony z dobrą dynamika, jednak wiadomo każdy ocenić musi samemu. Ja jestem zadowolony i o zmianach nie myślę nawet.

Co do podbić to raczej wynikają one z modów danego pomieszczenia odsłuchowego.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

Ja posiadam i sobie chwalę. Cały setup widoczny w moim profilu. Na moje ucho gra to w sposób zrównoważony z dobrą dynamika, jednak wiadomo każdy ocenić musi samemu. Ja jestem zadowolony i o zmianach nie myślę nawet.

Co do podbić to raczej wynikają one z modów danego pomieszczenia odsłuchowego.

Czy przed kupnem M-5000R i P-3000 odsłuchiwałeś może starsze Onkyo np 5030,5090 ?

Czy przed kupnem M-5000R i P-3000 odsłuchiwałeś może starsze Onkyo np 5030,5090 ?

Kiedy tata miał nowy zestaw to ja miałem 5060r i 3060r.

Jak mnie stare Onkyo zamiatalo. Potęga brzmienia, ściana dźwięku i muzykalnosc, barwa. Na pewno lepsza wydajność pradową na korzyść starego zestawu.

Kiedy tata miał nowy zestaw to ja miałem 5060r i 3060r.

Jak mnie stare Onkyo zamiatalo. Potęga brzmienia, ściana dźwięku i muzykalnosc, barwa. Na pewno lepsza wydajność pradową na korzyść starego zestawu.

Mogę kupić M-5000R i P-3000 1,5 roczne za 8 k zł. Ale powiem szczerze,że też mi się podobają starze wersje. Nawet wskaźniki wychyłowe w starszych wersjach ładniej wyglądają.

Ja niestety nie mam porównania ze starszym zestawem.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

Jestem po odsłuchu Onkyo M-5000R i ....leciwego M-5030. Jeszcze mam banana na twarzy :) Te piękne wychyłowe wskaźniki,eh. Oczywiście wygrał starszy M-5030. Super dynamiki,bas w porównaniu do M-5000R dużo niżej schodzi,jest trzymany w ryzach.Świetna scena.Jestem zauroczony tym wzmacniaczem :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.