Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam nadal DC, dzielniki po obu stronach kabla dobrane na minimum odkształceń SPDIF na odbiorniku - pisałem dwie strony wcześniej. Podtrzymuję, że tu tkwi sedno :)

>zdaje sobie z tego sprawe. eliminuje dzieki temu kondensator z toru cyfrowego ktory nie jest

>elementem pracujacym liniowo>? w szeregu daje oczywiscie spory rezystor tylko pytanie jakiej

>powinien byc wartosci? rownolegle z cewka (uzwojenie pierwotne) dla linearyzacji trafka daje

>rezystor o wartosci 100R

O! Czyli takie pseudo AES/EBU? Tego nie próbowałem.

widze ze nikt juz nie walczy ;)

a ja ostatnio w zasilaczu oryginalnym pozakladalem boczniki smd x7r i jestem bardzo zadowolony.

do tego zrodlo odniesienia zamienilem na 4 ledy zielone co daje okolo 7.6V na wyjsciu :)

kondek rownolegly z diodkami to 33uF SP oscon.

nie. zasilacz sciagniety z yamahy cdx810 dla pcm'ow czesci analogowej-2 trany 3 rezki i zenerek.

2x {2 trany 3 rezki i zenerek 9v1} jako prestabilizacja dla 2x {lt1086}.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

W związku z tym, że wywaliłem przez nieuwagę zasilacz od JVC a okazuje się, że on najlepiej spisuje się na zasilaniu silników powiedzcie jaki tranzystor można z powodzeniem zastosować zamiast 2SD2061? Zrobię sobie płytkę z takim samym zasilaczem - chyba że komuś został zbędny do odsprzedania?

Może być każdy n-p-n w obudowie TO 220 np BD 911. Może być potrzebna lekka korekta wartości rezystora tak , aby uzyskać właściwy spadek napięcia dla zenerki

witam;

zakupiłem u chińczyka ustrojstwo jn.;

jest problem: reclock nie działa prawidłowo, nie trzyma 44,1 kHz; bez żadnej reguły czasowej, gubi 44,1kHz i idzie w górę i zaczyna pływać; czasem się stabilizuje na krócej lub dłużej;

co może być przyczyną ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-164-100008028 1270319052_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik, 6 Lut 2010, 07:50

>nie. zasilacz sciagniety z yamahy cdx810 dla pcm'ow czesci analogowej-2 trany 3 rezki i zenerek.

> 2x {2 trany 3 rezki i zenerek 9v1} jako prestabilizacja dla 2x {lt1086}.

Mógłbyś zamieścić schemat / fragment schematu teh yamahy? Ciekawi mnie jak zrobiłeś ten zasilacz. Rozumiem że zrobiłeś 2 dyskretne stabilizatory j.w. (jeden na elektronikę i drugi na silniki) za nimi wrzuciłeś lt1086? Zasilasz z trafa czy akku?

Czy chodzi o schemat zamieszczony na zdjęciu poniżej? Jakich użyć tranzystorów? Myślę o BC550/BC560.Czy modyfikacja polega na zastosowaniu diody zenera o wartości 9V1 bo chcemy uzyskać ok 8V - prestabilizacja dla lt1086? Wartości rezystorów zostają bez zmian? Zasilacz zrobić z 1 uzwojenia i 4 diod prostowniczych czy 2 uzwojeń i 2 diod. Jaki kondek dałeś za mostkiem?

A do zasilania silników masz chyba oryginalny zasilacz z diodami led?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety tak dobrze mi gralo ze zapomnialem zalozyc radiator i stab sie zjaral. pociagnal za soba scalaki tantale itp ;)

teraz wkladam wszystko na 1 plytke zeby zmniejszyc ilosc kabli.

temat walkowany wielokrotnie. zamiast zenerkow lepiej dac ledy. watek pcm 56 wspolne zamowienie...

za mostkiem mam 2200uF Fc/35V. Gral najbardziej bezposrednio. za nimi mam juz tylko 330uF SP smd i kanapki smd x7r i cog (jak pisal andy pare stron wczesniej)

poczytajcie choc pare ostatnich stron. tam wszystko jest opisane..

Czytałem czytałem. Ale co wpis to zmiana koncepcji i troche sie pogubiłem. Zasilacz silników odkładam na bok bo już wiem. Teraz elektronika:

Schemat z układu powyżej. Krzych 2 zapytał się Ciebie na tej stronie czy używasz stabów. Odpowiedziałeś, ze nie po czym dodałeś że używasz układu z mojego postu powyżej z diodą zenera 9V1 (a nie ledami) co jest prestabilizacją dla lt. Dlatego pytam bo nie kumam???Przecież lt1086 jest stabem i teraz nie wiem czy delikatnie modyfikować ten dyskretny stababilizator żeby na wyjściu dawał ok 8V czy robić jak jest na 5V i lt olać.

witam

nie pracuje prawidłowo w żadnej pozycji :(

wygląda chyba na uszkodzony TCXO ?

PS. wcześniej szukałem przyczyny w transporcie ( dźwiek stawał się 'dziwny'), po wstawieniu w tor CoCo pojawiały się trzaski i cisza, DEQ2496 pokazywał na wejściu wahania częstości sygnału lub gubił ją wogóle; oczywiście po wymontowaniu DSIX wszystko jest OK; przy okazji wymieniłem mu stab. na LT oraz zmieniłem kondzie przed i za stabem, ale oczywiście dalej działał nieprawidłowo.

Witam. Nie mogę doczytać. Proszę Panowie, jak zrobić zasilanie do shigaclona z akumulatora 12V ? Laik jestem kompletny. Ale mam przetwornik tak zasilany i poprawa jest znacząca. To wymyśliłem ,że tak zrobię z shgaclonem. A może jakiś rysunek? Proszę oświecić mnie błądzącego.

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy może ktoś z was miał doczynienia z tą płytką,to płytka z PHILIPS AZ 1022.Czy komuś udało się na niej wyseparować wyjście cyfrowe,gdzie go szukać?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-25239-100005674 1272725578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz coś bliżej,trudno jest odczytać napisy są upaćkane soldermaską,nie na 100% to jest

TC94A29FAG -oronwal lub coś zbliżonego-naprawdę trudno to odczytać nawet korzystając z lupy.

Pozdrawiam

Zrób fotkę cyfrówką w trybie makro ustawiając jak największy rozmiar pliku

zapisywanego na karcie aparatu. Wykonaj kilka takich zdjęć, bo nie zawsze każde wyjdzie.

Potem zagraj na kompa - zobaczysz jaką "lupę" wtedy uzyskasz ;-)

lenistwo lenistwo. temat poruszany. jest fota :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam. Wątek umarł. Dawców brak. Mi zostało uporządkowanie- stąd projekt płytki bufora i reclockingu. Pytanie takie, czy oblanie płytki masą z obu stron jest w tym wypadku ok? Może jakieś sugestie. Dzięki z góry za odzew.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi