Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję odwiedzić to samo miejsce co Ty, celem posłuchania właśnie S40.

W którym pomieszczeniu słuchałeś, w przeszklonym z widokiem na ulicę czy zamkniętym?

Chwilę później przesiedlismy się na starego Contoura 1.4

Dźwięk zrobił się ociężały, szorstki, mniej czytelny, mniej spektakularny aczkolwiek bardziej gęsty, smolisty.

(...)Reasumując uważam, że S40 to bardzo fajne kolumny dla melomanów, które są czymś nieco innym, niż to do czego przez lata przyzwyczailo nas Dynaudio. Sądzę , iż nie każdemu taka szkoła grania podpasuje, ale progres jest widoczny ewidentnie moim zdaniem w stosunku choćby do Focusa 160 czy Contoura 1.4

Ja właśnie tak to interpretuje, jako swego rodzaju "każdemu wedle jego potrzeb". I gustu. Mnie właśnie odpowiada ten gesty, smolisty jak piszesz dźwięk starej serii Contour, podobnie jak obecnemu koledze Tomkowi, innemu "Contourowcowi" ze starej serii S (tyle ze 3.4) i obydwaj byliśmy z zasadzie jednomyślni, ze Special 40 to nie nasza bajka, a dźwięk starej serii Contour to bezpieczna przystań :).

Co do sprawy wygrzewania, to akurat ja w przypadku żadnego z posiadanych od nowości modeli, a było ich trzy nie licząc dwóch używanych, nie stwierdziłem jakiejś drastycznej różnicy w dźwięku na początku czy po roku dajmy na to. Z czasem następowało pewne otwarcie dźwięku i wygładzenie plus lepsza przestrzeń (charakterystyczne dla Dynek "rozwibrowanie" dźwięku instrumentów), ale całościowo charakter dźwięku pozostawał bez wielkiej zmiany. Co innego wymiana elektroniki a zwłaszcza wzmacniaczy, to daje zmiany wręcz "day / night".

I powodzenia w zakupie S40 oraz satysfakcji z grania!

W którym pomieszczeniu słuchałeś, w przeszklonym z widokiem na ulicę czy zamkniętym?

Ja właśnie tak to interpretuje, jako swego rodzaju "każdemu wedle jego potrzeb". I gustu. Mnie właśnie odpowiada ten gesty, smolisty jak piszesz dźwięk starej serii Contour, podobnie jak obecnemu koledze Tomkowi, innemu "Contourowcowi" ze starej serii S (tyle ze 3.4) i obydwaj byliśmy z zasadzie jednomyślni, ze Special 40 to nie nasza bajka, a dźwięk starej serii Contour to bezpieczna przystań :).

Co do sprawy wygrzewania, to akurat ja w przypadku żadnego z posiadanych od nowości modeli, a było ich trzy nie licząc dwóch używanych, nie stwierdziłem jakiejś drastycznej różnicy w dźwięku na początku czy po roku dajmy na to. Z czasem następowało pewne otwarcie dźwięku i wygładzenie plus lepsza przestrzeń (charakterystyczne dla Dynek "rozwibrowanie" dźwięku instrumentów), ale całościowo charakter dźwięku pozostawał bez wielkiej zmiany. Co innego wymiana elektroniki a zwłaszcza wzmacniaczy, to daje zmiany wręcz "day / night".

I powodzenia w zakupie S40 oraz satysfakcji z grania!

Dziękuję :)

Słuchałem w pomieszczeniu przeszklonym.

Ja poniekąd jestem przyzwyczajony do akcentowania góry bo moje aktualne Focusy 110A tak właśnie grają, tylko gęściej, zamazujac sporo niuansów. W podobnym charakterze grają też Excite x18, tylko bez tej pracyzji, gładkości.Takim najlepszym pomostem pomiędzy starą a nową szkołą grania dynek był ostatni wypust iFocusów moim zdaniem.

Takim najlepszym pomostem pomiędzy starą a nową szkołą grania dynek był ostatni wypust iFocusów moim zdaniem.

Tak na prawdę tym co było najlepsze w dawnej szkole Dynaudio to C1, w wersji pierwotnej. I gdyby dystrybutor miał na miejscu ten właśnie monitor to byłaby okazja do optymalnego porównania. Natomiast model S1.4 to moim zdaniem najmniej udany droższy monitor z dawnej serii. Najlepiej to widać porównując go właśnie z C1. Różnica klas jest dużo wyższa niż różnica cenowa pomiędzy tymi dwoma modelami. Kilka razy próbowałem go słuchać ze znajomymi podczas jednoczesnego testowania kilku modeli Dynaudio i zawsze S1.4 odpadał jako pierwszy. Jego dźwięk jest dokładnie taki jak opisałeś w swojej recenzji. Zresztą kilka lat temu, sami pracownicy salonu twierdzili, że ma specyficzną sygnaturę i najtrudniej im go było sprzedać spośród trójcy C1, S25 i S1.4. To że S1.4 jest jeszcze na stanie u dystrybutora, mimo zakończenia dość dawno temu jego produkcji wiele mówi.

I życzę aby Mikołaj przyniósł Tobie pod choinkę dużą paczkę z prezentem duńskiego pochodzenia. Czym byłoby życie bez takich fajnych niespodzianek.

PS: Gdyby udało się Tobie gdzieś pożyczyć C1 do posłuchania we własnym systemie to polecam takie doświadczenie.

Edytowane przez moreno1973

Tak na prawdę tym co było najlepsze w dawnej szkole Dynaudio to C1, w wersji pierwotnej. I gdyby dystrybutor miał na miejscu ten właśnie monitor to byłaby okazja do optymalnego porównania. Natomiast model S1.4 to moim zdaniem najmniej udany droższy monitor z dawnej serii. Najlepiej to widać porównując go właśnie z C1. Różnica klas jest dużo wyższa niż różnica cenowa pomiędzy tymi dwoma modelami. Kilka razy próbowałem go słuchać ze znajomymi podczas jednoczesnego testowania kilku modeli Dynaudio i zawsze S1.4 odpadał jako pierwszy. Jego dźwięk jest dokładnie taki jak opisałeś w swojej recenzji. Zresztą kilka lat temu, sami pracownicy salonu twierdzili, że ma specyficzną sygnaturę i najtrudniej im go było sprzedać spośród trójcy C1, S25 i S1.4. To że S1.4 jest jeszcze na stanie u dystrybutora, mimo zakończenia dość dawno temu jego produkcji wiele mówi.

I życzę aby Mikołaj przyniósł Tobie pod choinkę dużą paczkę z prezentem duńskiego pochodzenia. Czym byłoby życie bez takich fajnych niespodzianek.

PS: Gdyby udało się Tobie gdzieś pożyczyć C1 do posłuchania we własnym systemie to polecam takie doświadczenie.

Dzięki Moreno.

Na C1 narazie pozwolić sobie nie mogę. Raz,że pomieszczenie za małe, a dwa, że nie będę w stanie im zapewnić odpowiedniej elektroniki towarzyszącej narazie myślę ( chyba, że zachwalancy przez Ciebie Kav400xi daje radę). No ale tak czy siak pomieszczenia nie przeskoczę. Special 40 to max co mogę wstawić. Faktycznie te 1.4 są jakieś dziwne. Już dawno temu przed zakupem F160 ich słuchałem i wybrałem Focusa.

Dzięki Moreno.

Na C1 narazie pozwolić sobie nie mogę. Raz,że pomieszczenie za małe, a dwa, że nie będę w stanie im zapewnić odpowiedniej elektroniki towarzyszącej narazie myślę ( chyba, że zachwalancy przez Ciebie Kav400xi daje radę). No ale tak czy siak pomieszczenia nie przeskoczę. Special 40 to max co mogę wstawić. Faktycznie te 1.4 są jakieś dziwne. Już dawno temu przed zakupem F160 ich słuchałem i wybrałem Focusa.

Może mamy po prostu podobny gust bo ja też wybrałbym szybciej F160 niż S.1.4 a miałem taki odsłuch porównawczy, w którym uczestniczyły jeszcze S25 oraz C1 w wersji bez dopisków;-)

C1 na rynku wtórnym krąży w cenie około 11 000 PLN. Więc chyba podobnie jak nowe 40. Ale nowe to nowe i zawsze jest coś fajnego w rozdziewiczaniu kartonu z nie macanymi kolumnami. No chyba, że kupuje się kolumny od pierwszego właściciela pedanta to takie coś polecam.

C1 są jak na topowe Dynaudio dość łatwe do wysterowania. Ja testowałem je z kilkoma wzmacniaczami i zawsze było klasowe granie a u siebie z 400xi i było świetnie w przeciwieństwie do S25. Moc jaką oferuje Krell spokojnie wyciska z C1 bardzo dużo pozytywnej energii.

Dobrze, Moreno, że napisałeś, ze te swoje wiekopomne odsłuchy wykonujesz z Krellem 400xi. Inaczej jakiś niezorientowany czytelnik mógłby wziąć te twoje wywody na poważnie:).

Dobrze, Moreno, że napisałeś, ze te swoje wiekopomne odsłuchy wykonujesz z Krellem 400xi. Inaczej jakiś niezorientowany czytelnik mógłby wziąć te twoje wywody na poważnie.

A może także z tym cyfrowym cudakiem, którego tu na forum reklamowałeś z taką nachalnością, ze forumowicze zaczęli napomnienia pisać żebyś już przyfolgował?

Dla niezorientowanych, wielki znawca marki Dynaudio. Kiedyś posiadał jeden model głośników z tej firmy, z podstawowej serii Audience. I to by było na tyle. Niech nikogo nie zmyli ołtarzyk, jaki tu buduje na cześć C1, on tych głośników nie miał, nie ma i mieć zapewne nie będzie. Te peany na cześć C1 służą temu, żeby pokazać jak na ich tle kiepski jest rzekomo Special 25, teraz Contour 1.4. Z którymi toczy jakąś swoją prywatna, infantylną wojenkę.

Nie masz pojęcia co miałem, co mam oraz z czym słuchałem kolumn o jakich pisałem.

Moim zdaniem to co napisałeś i jak w jakiej formie to zrobiłeś nadaje się do tego aby usunąć Ciebie z kręgu moderatorów.

Panowie a co sądzicie o mini utopiach

Panowie co sądzicie o mini utopiach który model Dynaudio jest zdecydowanie lepszy

Edytowane przez piter34

A czy macie dla mnie jakieś fajne monitorki? Do ceny około 10000 zł. Pytałem w innym klubie ale tam jakaś grobowa cisza. Do tej pory nie miałem żadnych kolumn głośnikowych. Chciałbym je zestawić najprawdopodobniej ze wzmacniaczem lampowym typu Cayin CS55A lub optymalnie może wybiorę coś innego. To już będę wiedział po odsłuchu. Co warto wpisać na taką listę odsłuchową?

A czy macie dla mnie jakieś fajne monitorki? Do ceny około 10000 zł. Pytałem w innym klubie ale tam jakaś grobowa cisza. Do tej pory nie miałem żadnych kolumn głośnikowych. Chciałbym je zestawić najprawdopodobniej ze wzmacniaczem lampowym typu Cayin CS55A lub optymalnie może wybiorę coś innego. To już będę wiedział po odsłuchu. Co warto wpisać na taką listę odsłuchową?

Xavian XN 250

Proac D2

JMR Silver Bliss

Pierwsze mam i właśnie grają z Cayin A88T piękne granie. W salonie słyszałem je z Twoją integrą i było równie dobrze. Gęsta średnica, mocny, głeboki dół i lekko cykająca góra i przestrzeń. D2 nieco ostrzejsze na górze i średnica lekko do przodu ale też fajne granie. JMR ładnie napowietrzone, z krótszym niż poprzednicy basem. Tak na szybko. XN 250 mam na sprzedaż jakbyś rozważał.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Ja Cayina jeszcze nie mam, nie kupiłem jeszcze. Chciałbym go porównać z czymś podobnym. Xavian XN 250 nie znam, nie słuchałem nigdy nawet nie widziałem. Dopiero zaczynam przygode audio i po mału coś tam już sobie zaczynam składać. Nawet zmieniłem sobie umeblowanie w pomieszczeniu, wszystko pod kątem rzekomego sprzętu który będzie zajmować troche miejsca. To teraz czeka mnie pielgrzymka po sklepach audio. Najlepsze w tym wszystkim jest to że w tych salonach wszyscy doradzają mi co innego aż głowa boli od myślenia :)

Najlepsze w tym wszystkim jest to że w tych salonach wszyscy doradzają mi co innego aż głowa boli od myślenia :)

Nie myśl tylko słuchaj muzyki na proponowanych zestawach, a później myślenie stanie się prostsze.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ja Cayina jeszcze nie mam, nie kupiłem jeszcze. Chciałbym go porównać z czymś podobnym. Xavian XN 250 nie znam, nie słuchałem nigdy nawet nie widziałem. Dopiero zaczynam przygode audio i po mału coś tam już sobie zaczynam składać. Nawet zmieniłem sobie umeblowanie w pomieszczeniu, wszystko pod kątem rzekomego sprzętu który będzie zajmować troche miejsca. To teraz czeka mnie pielgrzymka po sklepach audio. Najlepsze w tym wszystkim jest to że w tych salonach wszyscy doradzają mi co innego aż głowa boli od myślenia :)

Daj sobie czas i posłuchaj kilka zestawów. Cayin to dobry kierunek nie będziesz raczej zawiedziony. Monitory to już kwestia preferencji muzycznych. Posłuchaj, oceń, zastanów się.

Skąd jesteś kolego? Może do kogoś na odsłuch podjedziesz, forumowicze mogą w tym pomóc i też odsłuchasz jak to w domu brzmi. Poczytaj o proponowanych monitroach, jest sporo recenzji to wyrobisz sobie wstępną opinię.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Jestem użytkownikiem monitora Manger z1, a ponieważ nie zamierzam go zmieniać, to chyba jestem "miłośnikiem dobrego monitora".

No może b. dobrego lub raczej wybitnego monitora. :)

Ponoć dobre zestawienie z Cayin to Studio16Hz Canto Grand.

Zawsze możesz wypożyczyć od G.Rogali cały zestaw i odsłuchać u siebie.

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• 4 tygodnie później...

Obecnie Jbl4312E Control Monitor napędzany Supernait. Myślę o zakupie mniejszych monitorów do 23 m2. Jakieś propozycje w kwocie 7-8 tys.?

Ja mysle powaznie o Harbeth p3esr lub Boenicke W5

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Pamiętam Pamiętam:)

Dzięki za miłe przyjęcie wówczas....

Słuchałem Harbeth P3esr w pokoju 20 m2, idealnie się wkomponowały... i jeśli nie zmieniłeś układu kolumn i miejsca odsłuchu to powinno być z p3 ok, ale i tak bym ich na Twoim miejscu posłuchał przed ostatecznym zakupem.

W wielu opiniach na świecie są to głośniki kompletne i ostateczne w wielu systemach bez względu na cenę

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Zastanawiam się nad PMC twenty 5.22 do Supernait 2. Macie doświadczenie z takim zestawem?

Widziałem wczoraj na żywo te kolumny. Świetne wykonanie. Niestety odsłuch w późniejszym czasie.

temat bezsubowych paczek o rozmiarach 20-50 cm, objętości paręnaście do kilkadziesiąt litrów, masie 9 - 15 kg to drogi margines wśród wyrobów

oby nie był pomijany, bo ustawność mebla to konieczność

powodzenia życzę bo często słucham również cichutko z rana lub nocnymi porami :~]

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

...kilka lat temu wstąpiłem do Klubu Miłośników dobrych monitorów z Dynaudio S25se

dziś do Klubu wstawiam duże kolubryny ale trzeba pamiętać że to zawsze monitory ;-)

.....Harbeth m40.2

Gratulacje!

Strasznie mnie ciekawi, jak grają te „monitorki”.

To chyba nr 1 na mojej liście „ciekawości”.....

Zupełnie inna szkoła grania jak Dynki ?

Gratulacje!

Strasznie mnie ciekawi, jak grają te „monitorki”.

To chyba nr 1 na mojej liście „ciekawości”.....

Zupełnie inna szkoła grania jak Dynki ?

...tak masz rację...inna szkoła grania

m40.2 nie potrafią tak błyszczeć na ''górze'' jak S25se...ale poza tym są OK ;-)

...kilka lat temu wstąpiłem do Klubu Miłośników dobrych monitorów z Dynaudio S25se

dziś do Klubu wstawiam duże kolubryny ale trzeba pamiętać że to zawsze monitory ;-)

.....Harbeth m40.2

Znasz moje zdanie o Harbethach ale fajnie że znalazłeś swoje brzmienie i zostałeś z monitorami :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Właśnie zauważyłem, że Klub Miłośników Dobrych Monitorów ma już 10 lat . O Boże jak ten czas leci :-(

Dużo się zmieniło w moim audiofilskim życiu przez te 10 lat. Na przykład 10 lat temu słyszałem do 18kHz , a dziś słyszę tylko do 15kHz. Dziesiąta rocznica to dobry moment na jakiś podsumowujący felieton. Ale z drugiej strony nasuwa się pytanie czy człowiek który słyszy tylko do 15kHz powinien się na tematy audio wypowiadać ?

Może po Audioshow2017 znajdę natchnienie aby coś skrobnąć.

A teraz WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO dla wszystkich czytelników Klubu !!!

Oby przez następne 10 lat nasze monitory grały coraz ładniej , a nasze uszy nie traciły pasma :-)

pozdrawiam

Arkadix

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.