Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubiona kawa

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Władza nic do tego nie ma.

Kawa zdrożała na całym świecie.

Bo oni władają na całym świecie :-)

Kopi luwak - należy pić, delektować się i... nie zgłębiać tematu :)

Jak dla mnie, nie za dobra.

Luzem?

Na wagę?

Za 70zł/kg ?

Tak, specjalne stanowisko w Tesco Extra. 6 mieszanek, papierowe torebki, młynek jak ktoś nie ma też jest. Mi bardzo podeszło to espresso blend, bardzo smaczne espresso jak za tą cenę, właściwie pełna delikatność dobrej arabiki z minimalnymi cięższymi akcentami, ale klasa.

W cenach kawy na giełdach jest też sporo PRu. Gorsze zbiory były w Ameryce Łacińskiej i Afryce i to one wpłynęły na dużą zwyżkę na girłdach, za to dobre były w Indiach, Wietnamie i Kambodży które produkują mnóstwo towaru na którego opakowaniu koncerny produkujące w końcowej fazie "na półkę" piszą później różne bzdury. Indie kojarzy się z robustą, podobnie Wietnam i a w praktyce na półwyspie indyjskim rośnie sporo niezłej arabiki a w wietnamskich i kambodżańskich czy chińskich (południowy region Kuangsi) górach rośnie dużo świetnych wielkich ziaren AAA czy ogólnie doskonałej arabiki.

Ten towar nie ma "zbudowanej" marki, korzystają np. Włosi i Hiszpanie którzy ściągają dobrany towar do siebie i doskonale go wykorzystują. Wahania jego podaży z tego samego powodu nie wpływają na ceny na giełdach.

Chiński i wietnamski biznes ma też swoje, ludowo-pslowskie sposoby :D Dobierają swoje ziarna pasujące charakterystyką do Kony i JBM, transporty płyną na redę w portach Jamajki, tam "za okazaniem ludowych podziękowań i szacunku" dostają papiery i tak wypływa stamtąd na cały świat... JBM :D Od lat 2001-2003 produkcja JBM nagle wzrosła, ocenia się że na giełdach jest tego 8-10 razy więcej niż wcześniej :D

Brakuje tylko chińskich ośrodków produkcji Kopi Luvak. Przecież chińskie koty są pracowite, dla realizacji planu dadzą z siebie... wszystko :D

Rynek kawowy jest skomplikowany, bez kręcenia, kontaktów, sieci agentów regionalnych i ustawionej sieci transportu i wymiany handlowej dostęp do dobrego ziarna po dobrej cenie jest niemożliwy. Kręćmy więc kręćmy i jeszcze raz kręćmy. Można jeszcze udawać Greka. Najweselej w tej branży wyglądają Niemcy ale tych nikt w tej branży nie traktuje poważnie (Austriaków już owszem :D ).

Tak, specjalne stanowisko w Tesco Extra. 6 mieszanek, papierowe torebki, młynek jak ktoś nie ma też jest. Mi bardzo podeszło to espresso blend, bardzo smaczne espresso jak za tą cenę, właściwie pełna delikatność dobrej arabiki z minimalnymi cięższymi akcentami, ale klasa.

Obawiam się, że to niewiele warte ziarno. Tak przechowywane bardzo szybko utraciło świeżość.

W tej cenie można kupić świeżo palone włoskie mieszanki w odpowiednim opakowaniu.

Niestety bazują na nieznajomości tematu przez ludzi.

Też bym tak powiedział, gdybym nie spróbował. Świeża, dobra powtarzalność. Przez Internet co innego, można coś kupić tanio jak się wie gdzie co, ale w kilogramowych opakowaniach do 100zł w marketach, makro i delikatesach spotykałem się wyłącznie ze ściemą i fotomontażem.Trafić coś dobrego można tylko przypadkiem. To produkty chyba z 300 procentową marżą nastawione na typowego frajera, czyli 98% krajowych kawoszy. Złoty biznes. A kawy za 50zł, najnamiętniej reklamowane, to już w ogóle porażka. Tam najdroższe jest chyba opakowanie, na którym nadrukowane są same ściemy. Nowobogacki paszczak i tak będzie zadowolony, bo kupił kawę za 50zł, nie ważne co w środku. Ważne że w złotej folii, ultra, premium, masterpiece, eko, eco, fair trade, z kokardką ze sznurka.

• 2 lata później...

Otworzyłem właśnie paczkę Lavazza espresso perfetto - dłużej palona, mocna, dobre body i mocny aromat. Taka jaką lubię. Lubię mocną kawę, ale nie trawię kwasu, nawet odrobiny.

Niedawno piłem też (tutaj nie krzyczeć): z Nespresso jakaś limitowana seria, b. mocna Cubaneira - pyszna, mocna jak kubańskie cygaro. W tradycyjnej skali Nespresso na 10 gwiazdek ma 13 (bez żartów ;-) ).

Powrót po dłuższej przerwie...

Costarica Terrazu (mocno palona). Mnie ta najbardziej smakuje.

A w ogóle to piję rozpuszczalną (możecie mnie nazwać profanem). A tu z kolei dla mnie mistrzem absolutnym jest Nescafe Alta Rica.

A w ogóle to piję rozpuszczalną (możecie mnie nazwać profanem).

Tu nie chodzi o snobowanie się - każdemu co lubi. Jesli smakuje Ci rozpuszczalna, to smacznego.

Ja jakiś rok temu doszedłem do momentu, w którym nie mogłem już pić rozpuszczalnej. Po prostu nastąpił jakiś punkt zwrotny i piłem ją z niesmakiem, odrazą. Absolutnie nie próbuję się snobować, etc. ale dobre espresso rozpieszcza i zauważyłem, że coraz trudniej mi dogodzić pod tym względem. Ale fajne jest też to, że jak z winem, tak z kawą, człowiek zaczyna wąchać, smakować, rozpoznawać smaki.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 1 miesiąc później...

Smacznego Panie i Panowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wypalona kilka dni temu przez mojego szwagra w jego palarni, aromatyczna, świeża i pyszna.

Ukryta Zawartość

Tu nie chodzi o snobowanie się - każdemu co lubi. Jesli smakuje Ci rozpuszczalna, to smacznego.

Ja jakiś rok temu doszedłem do momentu, w którym nie mogłem już pić rozpuszczalnej. Po prostu nastąpił jakiś punkt zwrotny i piłem ją z niesmakiem, odrazą. Absolutnie nie próbuję się snobować, etc. ale dobre espresso rozpieszcza i zauważyłem, że coraz trudniej mi dogodzić pod tym względem. Ale fajne jest też to, że jak z winem, tak z kawą, człowiek zaczyna wąchać, smakować, rozpoznawać smaki.

Ha! Święta prawda.

Dobre expresso, mało że rozpieszcza a i pannę czasem zerwie, to i te cholerne wrzody - podnieca.

Bardzo, ogromnie lubiłem. Kilka filiżanek dziennie.Dziesięciolecia.

Musiałem przejść na rozpuszczalną. Z mlekiem, psiakrętka...:-(

I też mi się smak znudził.

Wtedy, idąc tropem znanego dowcipu, w którym to Żyd już absolutnie nie miał miejsca w domu - kupiłem kozę...

Co jo godom?:-)

Przeszedłem na tydzień na najgorsze paskudztwo - wciąż podobno "rozpuszczalne".

Tydzień - dałem radę.

Póżniej - z wyszczerzonymi zębiskami - wróciłem do fajnej, markowej, też instant - kawy.

Wciąż z mlekiem-:)

Pozdrawiam - Jacek.

Kawa...Gdyby nie zapach kawy rano, to bym spała do 12 :-) My (ja i rodzice) pijemy Gevalię, nawet ceny ma dobre :-) Ogólnie szwedzkie kawy są bardzo dobre. Kocham kawę, ale ponoć dzieci nie powinny jej pić, więc piję mało , czyli 3, chyba, że przypomniało mi się o sprawdzianie, wtedy więcej ;-) i większe:-) Najbardziej lubię... hmm... eee... nie wiem, zależy od dnia, pory dnia i przepanych godzin, jak jestem zmęczona to lubię doppio, a latem affogato, ale najczęściej piję cappucino :-), chyba, że jestem w Starucksie, wtedy piję moccę np. czekoladową, uwielbiam czekoladę :-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

...a ja lubię kawę "unplugged" - ręczny młynek żarnowy Porlex Mini, kawiarka Bialetti, ręczna spieniarka do mleka, tylko kuchenka gazowa (w kominku nie próbowałem:)

Bardzo polecam tą tanią i bardzo ciekawą metodę parzenia!

Równie bardzo polecam małą palarnię/sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ostatnio namiętnie pijam salwador honey buenos aires. Na ich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dowiedziałem się jak prawidłowo używać kawiarki:)

Puki co w sieciówkach lepszej kawy nie piłem, czasem w małych kawiarniach się zdarzy...

smacznego!

Mirek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

• 10 miesięcy później...

Proszę o poradę:jaki niedrogi, ręczny młynek żarnowy kupić. Żeby trochę posłużył.

"Kawa winna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna":

Czarna – carbo medicus czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić

Mocna – czy może być coś mocniejszego od spiritusu 95%?

Ostra i aromatyczna – reszty dopełni pieprz, papryka, jodyna i dezodorant

Pamięta ktoś tą kultową scenę :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Polecam Porlex Mini, chyba, że dużo na raz potrzebujesz to jest też większa wersja. ja kupiłem rok temu chyba za 130 zł. Działa super, jedynie rączka "wylata" podczas kręcenia. Generalnie to już dosyć wysoka półka wśród ręcznych młynków.

Przejrzałem na szybko strony, trzeba dać ok. 175 zł

Dzięki za info

Tak ja kupiłem na dużej promocji w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) firmie obecnie nie widzę, sprawdziłem:)

Też się wahałem ale tam masz ceramiczne żarna ze stabilizacją przemiału i dokładną regulacją, która się nie zmienia w czasie i całą konstrukcję z nierdzewki, ponadto dolny pojemnik pasuje w sam raz do kawiarki (podwójnej) i do innych alternatywnych zaparzaczy. Ilość kawy na 2 filiżanki mielę około 1 min (100 obrotów) Gdyby nie wypadająca rączka było by GIT i HIT:)

Trochę przed zakupem przejrzałem różnych for...

dobrego zakupu życzę

Ukryta Zawartość

tytus, romek i a'tomek - syfonolot bodajże, jak dziennikarzami byli :)

tytus, romek i a'tomek - syfonolot bodajże, jak dziennikarzami byli :)

BRAVO. ! :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Panowie, czy ta kawa:

Ukryta Zawartość

to oryginał, czy jakaś podróbka?

Ukryta Zawartość

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Kawa powinna być czarna jak diabeł,słodka jak miłość,gorąca jak piekło i czysta jak anioł.

Jest taki jeden młynek ręczny,tani,nowoczesny i mieli kawę podobno wystarczająco dobrze dla wymagających,tylko żebym ja linka do tego miał teraz to i sam bym wziął.

Znam ceny, dlatego pytam, bo sprzedawcy zarzekają się, że to oryginały.

P.S. Nie przepadam za kawą z tommycafe - moim zdaniem, za mocno ją palą.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ci wypalą jak lubisz - biorę od przeszło roku..

Ukryta Zawartość

To jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o tej mieszance? Widziałem ją dziś w Biedronce za 49,99/ kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o tej mieszance? Widziałem ją dziś w Biedronce za 49,99/ kg.

Ukryta Zawartość

Wolałem tą niebieską z dobrego automatu ale z uporem maniaka w sekretariacie dziewczyny zamawiały własnie tą.

Polecam za to nie wiem czy równie dobrą obecnie jak Kenijska

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za ok 128zł kilo w Almie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można czasem ją wyrwać nawet za 28zł kilo! w promocji.

Parzę Mokate tostato w Bialettim, dowcip polega na tym żeby tą kawę zmielić drobniej w młynku żarnowym niż przeciętnie, należy z mieleniem schodzić powoli do punktu w którym kawa zaczyna pokazywać w smaku pewną szorstkość na języku i minimalną cierpkośc. Tak zmielona kawa ma bardzo dobre body, posmak czekoladowy jak dla mnie rewelacja przy tej cenie. No a Kenijska parę lat temu zeszła trochę z jakości tak że po co przepłacać.

Byłbym zapomniał tą Lavazzę można wyrwać sporo taniej w firmach zaopatrujących biura, nie trzeba mieć wcale firmy nawet z jedną paczką jak się mieszka w mieście podjadą. Cena tez oscyluje coś na poziomie 36złotych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.