Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

to dosc ciekawe. zalozenie rezystora 2r shunt'a dalo mi szum w glosnikach i napiecie stale z opampa w jednym kanale rzedu 0.3V a w drugim 0.9V.<br />

Rownolegle do rez konwersji mam kondek 560pF.<br />

Jak mozna zbic to napiecie stale >?<br />

Nie mam dodatkowego ekranowania w tej okolicy. Co ciekwe bez tych dodatkowych elementow czyli shunt i kondka nie bialem takich problemow. na wyjsciu dalo sie wyregulowac 0.01V

juz samo zalozenie kondensatora rownolegle do r konwersji dawalo podobne objawy... ta okolica jest bardzo czula.

Jakies pomysly>?

Bo AD810 to CFA wsadzenie mu konda w sprzężenie == zrobienie generatora.

Objawem tego jest właśnie np. offset DC :).

Bez porządnego oscyloskopu i wiedzy w głowie i doświadczenia nic nie zrobisz oprócz z WO generatora :)

Z AD810 nie potrzebny będzie najprawdopodobniej żaden kondensator, jeśli już to kilka pf kompensujący zero od pojemności dac.

Lepiej więc zostaw bez niczego bo na ślepo masz szanse jak w totka :)

Nie znasz tej pojemności dac więc musisz mieć oscyloskop i dobrać kondensator na min "dzwonienia" na prostokącie.

wartości rezystora konwersji też nie można dobrać dowolnie bo od jego wartości zależy pasmo wzmacniacza (tak jest we wzmacniacz CFA)

Szum też bo CFA mają ogromne szumy prądowe :)

Jak zelży Ci na zrobieniu całkującego I/v to musisz wsadzić szeregowo z wejściem odwracającym rezystor (rzędu 1k) izolujący pojemność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale dla mnie taki układ ma mały sens bo traci się zaletę CFA czyli bardzo niską impedancję widzianą przez dac (impedancja wejścia odwracającego w CFA jest rzędu dziesiątek om)

lub zastosować układ całkujący z tzw. aktywną kompensacją ale do tego potrzebny jest drugi wzmacniacz i nie wiem czy ktoś tego próbował :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

tego sie domyslalem slyszac szum ktorego wczesniej nie bylo. sam kond rownolegle do rez konwersji dawal przeciazenie jednej z galezi zasilania :)

ale czemu rezystor na wejsciu odwracajacym i nieodwracajacym rzedu 2R tak dziala>? wyglada jakby tez sie generator robil choc nie bierze az tak duzo pradu..

ad810 jest nastepca scalaka ktory podawany jest w jednej z not dac'ow pradowych...

ps. dzieki za link i garsc wiadomosci...

czyli wbudowany op w np pcm56 to wlasnie taki CFA>?

mierzone rezystancje w scalakach pcm56 (10 i 13 pin) u mnie to 2k8 i 3k. od samego poczatku kanaly graly roznymi glosnosciami na np ad826 i konwersji aktywnej lub zwyklym rezku/pasywka.

dzis wyrownalem rezystancje do 2k9 i 2k7 i slucham...

roznica fakt jest :)

na lepsze oczywiscie. ...

zalozylem po potencjometrze rownolegle do rezystora 3k9 i moge sobie regulowac. jesli zmiejsze rezystancje ponizej tych zmierzonych to zwieksze czestotliwosc przenoszenia mojego CFA ale jesli za bardzo obnize to ucierpi na tym impuls itp (w artykule)

dodatkowo moge zalozyc rezystor rzedu 150R i przez niego wysterowac np sluchawki. nie potrzebuje zadnych wiecej filtrow a ad810 powinien sobie z tym poradzic...

musze to sprawdzic. ciekaw jestem jak pociagna sluchawki :)

PCM56P w zależności od selekcji i produkcji brzmią inaczej. Rożnice są bardzo duże, na zdjęciu 3 pary z różnych produkcji.

Każda para ma inny charakter brzmienia, mogę ich w ślepym tescie odróznić bez żadnego problemu za kazdym razem od każdej porze :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko pytanie ile prawdy jest w selekcji K ktora pokazales... jesli wyciagniete z klockow to jestem w to uwierzyc. jak z popularnych zrodel zaopatrzenia to trzeba je pomierzyc...

L jest najnizsza selekcja wiec rozroznic L i K to pryszcz... bez problemow rozroznia sie J i K (wiem bo mam)

a tak na marginesie to mam 4 pary tych dacow i zadne nie byly produkowane w korei !!!???

bez problemu również rozróżnia się koreanskie i japońskie, koreanskike są bardzo rzadkie, powiem na marginesie - grają najlepiej. Japonskie są wyciagniete z SL-P1300, koreańskie z prywatnej starej kolekcji, powinny być oryginalne, a jak nie są to biją BB o klase.

• 6 miesięcy później...

STA120 może ktoś ma z sampli i odstąpi po kosztach, a pcm56 najlepiej z martwego cd wyciągnąć, wtedy masz pewność że selekcja nie jest malowana przez chińczyka.

Swoją drogą muszę poszukać swojego, bo go nie skończyłem i gdzieś go odłożyłem, tylko nie wiem gdzie.

A gdzie można kupić PCM56P i STA120?

PCM- y są na ebaju. Są dobrej jakosci i tanie- nie ma sensu szukać wylutów.

PS. U mnie ten DAC gra najlepiej z 4 kostek (po 2 równolegle na stronę- lutowane na kanapkę) z wyjścia napieciowego. Do smaku można dodać bufor taki jak w Havana DAC. Osobiście bardziej podoba mi się granie bez lampy.

jeśli poszukujesz pcm56 to mam sprawne 2szt z wylutu z cd playera Denon.

Po ile?

Informacja może być na PW.

W Domu Elektroniki są wyluty po 14zł. + 7 zł. wysyłka. Twierdzą, że wszystkie kości są sprawdzone i na 100% dobre. Na ebay są również nowe i nie tak drogie, ale nigdy tam nie kupowałem. Brak doświadczenia.

PCM- y są na ebaju. Są dobrej jakosci i tanie- nie ma sensu szukać wylutów.

PS. U mnie ten DAC gra najlepiej z 4 kostek (po 2 równolegle na stronę- lutowane na kanapkę) z wyjścia napieciowego. Do smaku można dodać bufor taki jak w Havana DAC. Osobiście bardziej podoba mi się granie bez lampy.

Dziękuję za podpowiedź.

To ma być mój pierwszy DAC ( elektroniką zajmuję się dopiero niecałe dwa lata lata. Zrobiłem już parę rzeczy; wzmacniacz słuchawkowy SOHA, wzmacniacz na triodach 6n13s -

Ukryta Zawartość

Gra pięknie! Ostatnio wzmacniacz hybrydowy HAIKU, z trzy CD zreanimowałem i nieźle graja) i tutaj nie mam żadnego doświadczenia.

Wybrałem PCM56 SPDIF NOS DAC, bo wydaje mi się prostym układem.

Danie po dwie kości na stronę wymaga innych modyfikacji?

Ukryta Zawartość

Dołączając się do prezentacji różnych wersji PCM56 dołączam zdjęcie z PCM56P-J, ale z zielonymi napisami. Kostka była montowana w odtwarzaczu CD Sony CDP-710 ver.1. Wygląda jakby miała się tym kolorem komponować z zielonym laminatem i zielonymi kondensatorami Nichicon Muse :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Znalazłem!!!

Jest już uruchomiony, pomyliłem otwory na jeden rezystor i kondensator, ale naprawiłem swoje błędy z przeszłości, namotałem trochę kabli i gra, zresztą naprawdę ciekawie i coraz lepiej, na razie z peceta, przy 192 jakby lepiej, czyżby oversampling dobrze mu robił? Tylko poziom sygnału dość niski, polecicie jakiś analog oczywiście sprawdzony, a nie że teścia, żony, brat rodzony słyszał, może być na lampkach. Jest sen podmieniać zwykle trafko z indela, takie z ekranem na rdzeniach zwijanych, bo mam i takie.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeden z kolegów z tego forum twierdzi, że te dwa PCM56P pochodzą z jednego urządzenia - CD DENONA.

Czy to jest możliwe?

Różne serie a nawet kolory układów mogłyby być montowane przez DENOWA do tego samego CD?

Na własne oczy widziałem wnętrza tylko 3 DENONÓW i w każdym były PCM-my tych samych serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może był naprawiany dlatego różne serie, ale denon nie dobierał wcale pcm'ów w niższych modelach, jest obwód kalibracji thd z potencjometrem i na tym się opierali, w trochę wyższych denonach jest fabryczna selekcja J, ale niektórzy producenci dobierali je jeszcze w jakieś pary.

może był naprawiany dlatego różne serie, ale denon nie dobierał wcale pcm'ów w niższych modelach, jest obwód kalibracji thd z potencjometrem i na tym się opierali, w trochę wyższych denonach jest fabryczna selekcja J, ale niektórzy producenci dobierali je jeszcze w jakieś pary.

Zgadzam się, że w niższych modelach mogli pakować kości jak leci, ale te są tak różne- jedna kość czarna, druga różowoczerwona. Moim zdaniem nie mogą pochodzić z jednego CD.

i nie zawsze wszystkie kości były wewnątrz jednego urządzenia pomalowane. Te kości pochodzą ode mnie. Osobiście wymontowałem te kości z jednego urządzenia i nie doczekały się adaptacji. Leżały tak u mnie ponad trzy lata i odsprzedałem je za 20zł (nawet dobrej flaszki 0,5l za to nie kupię) bo kolega D.O.M. szukał takich. Więc jeśli mają one się stać przedmiotem celebracji i podejrzeń to proszę kolegę o odesłanie ich do mnie a w spokoju przeleża kolejne lata w szyfladzie:)

pozdrawiam

fantazję to mieli iście ułańską, pewnie można zmazać tą czerwień alkoholem dla lepszego samopoczucia, a z różnymi serami to byłby problem, jak by pomieszać z późniejszymi np z koreańskimi seriami, wtedy mogła by być jakaś spora różnica między kanałami.

• 3 tygodnie później...

Jeszcze raz o zasilaniu tego DAC-a.

Zrobiłem trochę inny układ PCB zasilacza wg schematu kolegi Molibdena

Zasilanie z transformatora, który ma na wyjściu 2 x 8V.

Napięcia na wyjściu PSU prawidłowe; +3,3V, +5V,+5V i -5V i stabilne.

I byłoby ok, gdyby nie napięcie, które pojawiło się pomiędzy poszczególnymi wyjściami GND.

Są różne od +0,3 do ok. 3V. Są to napięcia DC, ale ciągle zmieniające się.

Nie mam pojęcia skąd one. O połączeniu mas na wyjściu w tej sytuacji nie mam mowy.

Może ktoś podpowiedzieć co się dzieje?

Ukryta Zawartość

post-40252-0-31230000-1366225018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.