Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

To było w Twoim mieście getto, czy nie?

A co ma napisać, że warszawskie?

Ostatnio była taka akcja po śmierci Tomka w Himalajach. Rodzina i przyjaciele, łazili po TV, mediach, nawet kobiecych, po TVN 24, po FB i zbierali pieniądze na akcje ratowniczą, jak się nie udała to na dzieci Tomka. Szkoda, że po śmierci męża żona nie poszła do kościoła tylko do TV. Obcy ludzie wpłacają na biedne dzieci nawet nie znając sytuacji rodziny.

Na śmierci ludzi robi się największą kasę, na cierpieniu innnych. Na zgliszczach. Naród żydowski chociaż minęło już kilkadziesiąt lat od zbrodni cały czas konsekętnie robi ten biznees.

To on był Żydem? Polskim?

Miała oddać na caritas? (Ci z kolei robią biznees kosztem biedoty i naszym.)

Parafrazując:

Podatnicy łoją na biedne dzieci nawet nie znając sytuacji materialnej kleru

Zwoje mózgowe się wyprasowały? Tak to jest jak się śpi ciągle na jednym boku - twarzą do Torunia.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

o on był Żydem? Polskim?

Miała oddać na caritas? (Ci z kolei robią biznees kosztem biedoty i naszym.)

Zwoje mózgowe się wyprasowały? Tak to jest jak się śpi na jednym boku - twarzą do Torunia.

nie był Żydem raczej Buddystą, mieszkał wiele lat w Indiach, pomagał biednym.

Czy to że napisałem, że żona powinna pójść do kościoła to świadczy, że jestem ślepym wyznawcą Torunia ?

ludzie tu w jakieś skrajności upadają

czy normalny człowiek po śmierci męża lub żony idzie do TV i prosi o datki ? albo na FB ?

rozumiem Klecha, że jesteś cięty na Rydzyka, ja też ...

jeśli mówimy o ciemnych stronach polaków to proszę, warto wspomnieć ciemne strony Żydów

blond-trutka.jpg

Wydała na śmierć setki Żydów. Wzięła za to pieniądze. Sama była Żydówką

Największym postrachem Żydów ukrywających się przed Niemcami podczas II wojny światowej byli ludzie, którzy w zamian za pieniądze zajmowali się ich tropieniem i wydawaniem na pewną śmierć. W Berlinie najbardziej osławionym Greiferem ("łapaczem") wcale nie był fanatyczny nazista ani nawet Niemiec, lecz... Żydówka - Stella Kübler.

Stella Goldschlag - bo tak brzmiało jej panieńskie nazwisko - urodziła się w lipcu 1922 r. w rodzinnie zasymilowanych berlińskich Żydów. Miała to szczęście, że natura obdarowała ją wybitnie "aryjskim" wyglądem. Była wysoką, szczupłą blondynką o niebieskich oczach, co w żadnym razie nie wskazywało na jej semickie korzenie. Jednak i ją w nazistowskich Niemczech dotknęły szykany związane z coraz bardziej restrykcyjnym prawem antyżydowskim. Żydówka jak każda inna?

Początkowo historia Stelli nie różniła się niczym od losów tysięcy niemieckich Żydów zmuszonych do noszenia hańbiącej żółtej gwiazdy Dawida i niemal niewolniczej pracy dla dobra "tysiącletniej Rzeszy". Stella znalazła zatrudnienie w jednej z berlińskich fabryk zbrojeniowych, a w 1940 r. wzięła ślub z muzykiem Manfredem Küblerem.

Sytuacja uległa zmianie w wyniku tak zwanej Fabrikaktion (akcja "fabryka") z 27 lutego 1943 r., będącej ostateczną łapanką berlińskich Żydów. W jej wyniku - jak pisze w swej książce "Stolica Hitlera. Życie i śmierć w wojennym Berlinie" Roger Moorhouse - funkcjonariusze Gestapo i SS przeprowadzili naloty na wiele stołecznych zakładów przemysłowych i zatrzymali tamtejszych żydowskich robotników. Co prawda Stelli i jej rodzinie udało się chwilowo uniknąć schwytania, jednak musieli oni rozpocząć życie w ukryciu i ciągłym strachu. Zostali tak zwanymi "U-Bootami", określanymi również mianem "nurków" (Taucher). Z początku wszystko układało się dobrze. "Aryjski" wygląd Stelli oraz "papiery" załatwione u świetnego fałszerza Guenthera Rogoffa, pozwalały spoglądać z optymizmem w przyszłość. Wszelako były to tylko pozory, bowiem Stella znalazła się na celowniku jednego z "łapaczy". Zaowocowało to jej aresztowaniem 2 lipca 1943 r. Kilka tygodni później w łapy oprawców z Gestapo wpadli również jej rodzice (jej mąż już wiosną trafił do Auschwitz, skąd nigdy nie wrócił). Podczas przesłuchań poddano ją brutalnym torturom. Liczono przede wszystkim na to, że uda się z niej wyciągnąć informacje na temat miejsca pobytu Rogoffa. W tym wypadku gestapowcy jednak się przeliczyli; Stella po prostu nie wiedziała gdzie przebywa interesujący ich fałszerz. Jednocześnie dotkliwe bicie oraz dwie nieudane próby ucieczki w ostateczności ją złamały i zgodziła się na propozycję zostania "łapaczem". Nie bez znaczenia była również obietnica, że dzięki współpracy z Gestapo Stella uratuje życie rodzicom.

"Blond trutka"

Jak opowiada w swojej książce Roger Moorhouse: Stella szybko stała się wzorowym "łapaczem". Funkcjonariusze byli już wcześniej pod wrażeniem jej pomysłowości [...]. Kiedy już zaczęła dla nich pracować, absolutnie nie zawiodła - miała doskonałą pamięć do nazwisk, dat i adresów, a jej niewymuszona kokieteria stanowiła prawdziwą broń masowego rażenia.

Dzięki nieprzeciętnej "skuteczności" bardzo szybko zyskała sobie w środowisku berlińskich "nurków" miano "blond trutki", stając się ich prawdziwym postrachem. Doszło do tego, że jej zdjęcie krążyło wśród zbiegów jako forma ostrzeżenia. Kiedy tylko wchodziła do jakiejś restauracji czy kawiarni, każdy Żyd rzucał się do ucieczki. Podobno była w stanie w ciągu jednego weekendu schwytać nawet ponad 60 Żydów. Za każdego dostawała 200 marek. Dokładnej liczby jej ofiar zapewne już nigdy nie poznamy, ale szacuje się, że skazała na pewną śmierć od kilkuset do nawet kilku tysięcy osób! Mimo przejawianej gorliwości Stelli nie udało się uratować rodziców, którzy trafili do Auschwitz, gdzie zginęli. Kobieta i tak pozostała aktywnym "łapaczem" do końca wojny. W 1945 roku została aresztowana przez Sowietów i skazana na 10 lat ciężkich robót. Później wyszła jednak na wolność i tak naprawdę nigdy nie odpowiedziała za swoje zbrodnie. W 1994 roku popełniła samobójstwo w wieku siedemdziesięciu dwóch lat. Czyżby to ciężar popełnionych czynów prześladował ja do ostatnich dni życia? Jeśli tak to dlaczego zabiła się dopiero po 50 latach?

źródła: podstawowe: Roger Moorhouse, Stolica Hitlera. Życie i śmierć w wojennym Berlinie, Znak, 2011 (więcej informacji na stronie wydawcy).

Uzupełniające: Diana Tovar, Stella: The Story of Stella Goldschlag (streszczenie).

co na to Muls ?

który cytuje tutaj co chwile moje posty ?

poczytaj trochę prawd historycznych (niewygodnych)

Wydała na śmierć setki Żydów. Wzięła za to pieniądze. Sama była Żydówką

No i? To tłumaczy antysemityzm?

poczytaj trochę prawd historycznych (niewygodnych)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Toś mnie rozbawił.

Wystarczy znać historię w stopniu podstawowym.

Wygoda i niewygoda nie ma tu nic do rzeczy dla ludzi myślących i rozumiejących historię.

Może być co najwyżej przykra... i powinna być nauką na przyszłość.

A ja tu tej przyszłości nie widzę - jakoś kiepsko.

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

No i? To tłumaczy antysemityzm?

to tłumaczy, że tylko Polacy mają być rozliczani za krzywdy

z Żydzi są czyści i Niemcy już też bo zapłacili

Jak Kali ukraść krowę jest dobrze, sukces, a jak Kalemu ukraść do grzech

W moim nie bylo, ale w tym obok, jakies 5 kilosow, juz bylo. Mysle, moze sie myle, ze bywam w tych miejscach jakies setki razy czesciej od Ciebie

Sam przyznajesz, że bywasz i nic. Ja już nie bywam, ponieważ żyje w Anglii. Ale czego dowiedziałem się i nauczyłem będąc dzieckiem od tych, którzy przez to piekło przeszli, to pozostanie we mnie na zawsze. Teraz tylko bardzo mnie martwi a nawet trwoży widok wyłażącego z młodych polaków nazizmu. Z samym wkodowanym "przez tradycję" anty żydostwem - bo to nawet nie jest antysemityzm jeśli chodzi o Łodzian - stykałem się od dziecka. Był on w tamtych czasach w swej formie wyłącznie idiotyzmem, który powalał Łodzianom kochać Żyda J.Tuwima, jednocześnie plując na symbolicznie pojmowane żydostwo, jako przyczynę wszelkiego zła w tym mieście :-) Rysowania szubienic i podpisu "Jude Raus" dzieci uczyły się z murów kamienic i od starszych wyrostków już w przedszkolach, nie wiedząc po co i przeciw czemu to robią. Ot łódzka "tradycja" :-(

Wiesz Bubusiu że ja z Toba rzadko się spieram, bo i o co? O drobiazgi nie warto. Tylko ta Twoja postawa wobec tej ostatniej głupoty PiSowskiej troszkę mnie ruszyła. Ale wystarczy.

Pozdrawiam.

to tłumaczy, że tylko Polacy mają być rozliczani za krzywdy

z Żydzi są czyści i Niemcy już też bo zapłacili

A co mnie Żydzi i Niemcy?

Mnie hajlujący Polacy patrioci wk***iają i tyle.

Nikogo nie trzeba rozliczać a tylko ukazywać naszą wspólną poplątaną historię by nasze dzieci wiedziały do czego może doprowadzić debilna nienawiść za kolor skóry czy wyznanie.

A co mnie Żydzi i Niemcy?

Mnie hajlujący Polacy patrioci wk***iają i tyle.

Nikogo nie trzeba rozliczać a tylko ukazywać naszą wspólną poplątaną historię by nasze dzieci wiedziały do czego może doprowadzić debilna nienawiść za kolor skóry czy wyznanie.

Mi na tym samym. Ale strona Żydowska nigdy nie przyznała się do swoich błędów.

Niemcy czy Polacy potrafili to zrobić.

A Halujący Neonaziści są na całym świecie, najwięcej w USA. Nie da się tego wytępić.

Ludzie mają skrajna poglądy, ale jeśli nie zabijają to niech sobie to robią w lesie jak lubią.

Świeże powietrze dobrze im robi. Inna sprawą jest nie przypisywanie pojedynczych incydentów całemu naszemu narodowi.

O nie polskich mediach nie wspominam. Np o gazecie wyborczej. Ile tam jest hejtu na Polakach to jest smutne

Byłem w Oświęcimiu, ze względu na mojego dziadka. Wiem co to nazizm ale nie da się tego uniknąć. Na całym świecie są takie grupki.

Jak już wspominałem nie głosowałem na PiS. Ale taka partia gdy Polska jest niesłusznie pomawiana z każdej strony jest jak najbardziej na miejscu teraz

Kult Smoleński wiadomo, idiotyzmy i bareizmy. Ale nie można mieć wszystkiego.

Za Tuska byliśmy drugą montownią po Bangladaszu. Z wyprzedanym majątkiem, łacznie z kolejką na Kasprowy i Gubałówką. Gdzie tu jakikolwiek patriotyzm

Minister edukacji Izraela:

"Jestem zdeterminowany, by wyraźnie powiedzieć to, co historia już udowodniła - polski naród miał swój udowodniony udział w mordowaniu Żydów w czasie Holokaustu".

onet

Wlasnie przyjezdza, zeby sie dogadac.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

tak wiec jeszcze raz porzadkujac dyskusje jak dla analfabetow.Policja granatowa ii zydowska nie reprezentowala panstwa polskiego. .Pytanie jest kto zabił 125 tys zydow w okresie 1944-1945 rok.Drugie jest czy Zydzi w UB w PRL reprezentowali zydow czy panstwo polskie.Tyle bubunia czy az tyle .Bo naprawde juz mnie nudzi czytanie waszych banialuk w tym takich ze zydzi tez .Zydzi tez, muslimy tez, turki tez etc.Ja rozmawiam o polakach na razie.

Za chwilę pewnie zaczniesz obrażać, taki ,,standarcik,,.

zepnji sie bubunia zewrzyj posladki i wypchnji te odpowiedz wreszcie.

Za Tuska byliśmy drugą montownią po Bangladaszu. Z wyprzedanym majątkiem, łacznie z kolejką na Kasprowy i Gubałówką. Gdzie tu jakikolwiek patriotyzm

He, he..

Poszukaj, Jarek coś tam klepnął, że powinna być polska kiedyś i co? Ta kolejka oczywiście.

Z tym Bangladeszem toś pojechał, zdrowa i silna gospodarka nie powstaje z dnia na dzień (spójrz ile niemiaszki wpompowały kasy na swój wschód i co?).

To, że teraz jest w miarę dobrze jest pochodną stanu gospodarki światowej i jakbyś nie patrzył działaniami poprzednich rządów.

Żaden rząd nigdy na świecie przez dwa lata nie postawił na nogi kulejącej gospodarki.

Fakt gebelsówkę opanowali ponadprzeciętnie (np 27:1)

Przykro tylko patrzeć, że są ludzie którzy się na ten lep łapią.

A najgorsze jest to, że rozpieprzyć to fakt nawet rok wystarczy.

• Redaktorzy

Za Tuska byliśmy drugą montownią po Bangladaszu. Z wyprzedanym majątkiem, łacznie z kolejką na Kasprowy i Gubałówką

Przekonanie, jakoby PRL dysponowała jakimś tajemniczym, ukrytym a potężnym majątkiem, którego wystarczyło przestępczo nie "wyprzedawać", aby Polska byłą równie bogata jak inne kraje UE, stanowi kompletny światopogląd z którym (jak to ze światopoglądem) nie sposób polemizować merytorycznie. Nawiasem mówiąc, jakie to szczęście, że za Marcinkiewicza (tak jest temu nowemu premierowi?) majątek nie jest już wyprzedany i montownią wcale nie jesteśmy, a już na pewno nie drugą. Po Bangladeszu.

Kolejka wpadnie w rece polskie i szlag ja trafi bo nie bedzie juz potem inwestycji bo za duzo jest tam chetnych ktorzy szybciutko sie pokloca.A zachod nasra ku..pe na nastepne .

Kolejka zostala sprzedana 2 lata po glebokiej renowacji. Znam ten temat.

Zainwestowano 40 milionow zlotych po czym sprzedano funduszowi MID. Notabene wiekszosciowe udzialy w Lichetenstein. Czy Australii.

Firma ktora przynosila zawsze zystki.

Swietny interes

.Dopiero spolka zainwestowala a wczesniej panstwo dofinasowało.No patrz dofinasowalo a przynosila zyski....swietny interes..A jak jest fajnie to zawsze znajda sie chetni.Potem popatrzymy na ceny biletow.Ale co mnie kolejka, moze wrocmy do pytania.... co niewyborco PICu.

No patrz dofinasowalo a przynosila zyski....swietny interes.

Jak nasze kopalnie...

Stać nas!

Często pada agrument, że państwo polskie nie brało udziału w zagładzie Żydów. jestem ciekaw, jak wyglądałaby sytuacja gdyby Niemcy potraktowali Polaków tak jak niektóre inne podobite kraje, gdzie antysemityzm miał się przed wojną całkiem dobrze. Co by było, gdyby pozwolono na funkcjonowanie szczątkowej administracji? Jakoś nie wierzę, że przy przyzwoleniu okupanta nie mielibyśmy ludzi gotowych ochoczo zabrać się za "oczyszczanie" tych terenów z "żydostwa". A tak na marginesie, licytowanie się kto bardziej zawinił niczego nie wnosi. Ustawa, która ma na celu zamknięcie ust ludziom w Polsce, a nie gdzieś za granicą, faktycznie czyni z na pariasów na arenie międzynardowej. No ale zdaniem PiS i jego dyplomatołków "apres moi le deluge".

Wydawało się, że najnowszy szef MSZ czyli Czaputowicz (notabene profesor) nie będzie chciał wpisywać się w pisiarską tradycję oberdyplomatomatołków. Wprawdzie popełnił był jeszcze jako zastępca Waszcza tzw. ekspertyzę, wywodzącą, że wybór Tuska na drugą kadencję był jakoby nielegalny, no ale Waszczu tak chciał, to on ją napisał. Niestety, czego zresztą można się było spodziewać, wszystko wskazuje, że po tym jak polska dyplomacja zupełnie się w sprawie zapisów tej ustawy i po wybuchu już afery, nie popisała, tak teraz Czaputowicz gładko wchodzi w buty swoich "znamienitych" poprzedników i tradycję dyplomatołectwa widać chce kontynuować. Był łaskaw oznajmić, że Polska na tej ustawie, sporze wokół niej i konflikcie z Izraelem zyskuje. Tak, nie przesłyszeliście się, ZYSKUJE. Ręce i nogi po prostu opadają...

No Zydzi to swieci, przeciez w USA nie maja zadnych wplywow, i w zaden sposob nie moga wplywac na decyzje tamtejszej wladzy, przeciez wiadomo, ze nigdy i nigdzie nie bylo zydowskiego lobby, zadnych dzialan zakulisowych, zadnych odszkodowan, ktore by im sie nie nalezaly. No jak mozna tak swiety narod obarczac w jakikolwiek sposob za ukrzyzowanie innego Zyda. To Polacy krzyzowali. Patrz "Poklosie" i scena ze Szturem. A juz oskarzanie Zydow o udzial w aparacie komunistycznym to naprawde przegiecie i arcyantysemityzm. Patrz Krwawa Wanda i jej profil z filmu "Ida". Zycie jest troche bardziej zlozone, jak to tam, zreszta bardzo dobrze, nakreslono.

I jeszcze biora i z Zyda malpe robia, to glupie i prymitywne Polaczki. No i to ustawowe kneblowanie. Obrzydlistwo- paszkwile jedne.

Myślę że warto wskazywać palcem najbardziej ewidentne przypadki szczucia, antysemickich wypowiedzi, kłamstw i podgrzewania atmosfery nienawiści.

Fakt, że mamy do czynienia z osobnikiem niezwykle rozmodlonym jest zapewne przypadkiem, ale jak można jedno z drugim pogodzić pozostaje dla mnie zagadką.

Jestem Europejczykiem.

Był łaskaw oznajmić, że Polska na tej ustawie, sporze wokół niej i konflikcie z Izraelem zyskuje. Tak, nie przesłyszeliście się, ZYSKUJE. Ręce i nogi po prostu opadają...

Z Polską był łaskaw przesadzić.

Ale PIS dzięki tej ustawie zyskuje w sondażach. A że oni jedno od drugiego słabo rozróżniają...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

no ale Waszczu tak chciał, to on ją napisał.

Sam sobie odpowiedziałeś:-) Zmienił się tylko ten co chce.

Często pada agrument, że państwo polskie nie brało udziału w zagładzie Żydów. jestem ciekaw, jak wyglądałaby sytuacja gdyby Niemcy potraktowali Polaków tak jak niektóre inne podobite kraje, gdzie antysemityzm miał się przed wojną całkiem dobrze. Co by było, gdyby pozwolono na funkcjonowanie szczątkowej administracji? Jakoś nie wierzę, że przy przyzwoleniu okupanta nie mielibyśmy ludzi gotowych ochoczo zabrać się za "oczyszczanie" tych terenów z "żydostwa". A tak na marginesie, licytowanie się kto bardziej zawinił niczego nie wnosi. Ustawa, która ma na celu zamknięcie ust ludziom w Polsce, a nie gdzieś za granicą, faktycznie czyni z na pariasów na arenie międzynardowej. No ale zdaniem PiS i jego dyplomatołków "apres moi le deluge".

Jeżeli jako społeczeństwo nie posiadamy rzetelnej wiedzy na temat tego co działo się w czasie wojny, a tylko opracowania mniej lub bardziej chowane w zależności od sytuacji politycznej, to tak to będzie wyglądało. Będziemy się przerzucać jakimiś faktami kto kiedy i co zrobił, ale nikt nie postara się o całościowy pogląd na sprawę. Ta ustawa raczej nie pomoże, a tylko zaszkodzi. Znowu będziemy czerpać informacje z drugiego obiegu.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ale PIS dzięki tej ustawie zyskuje w sondażach. A że oni jedno od drugiego słabo rozróżniają...

Bo oni zyją we własnym świecie, zamkniętym i zaściankowym. Świat, współczesność ich przeraża. Syndrom oblężonej twierdzy jest dla nich bardzo ważny, bo uzasadnia konieczność izolowania się i odcięcia się od reszty świata. Ten zwykły strach przed światem i brak umiejętności współpracy międzyludzkiej oraz otwartości próbuja zakrzyczeć kibolskim patriotyzmem, przywłaszczając sobie samym bohaterstwo poprzednich pokoleń, gdy sami na ogół "przespali do południa".

Wygląda to tak, jakby konflikty były celowo wywoływane co jakiś czas, żeby owce zagonić do stada, no bo "wilki nas otaczają".

A owce jak to owce - durne i np. nie zwracają uwagi na to, że poprzednio wrogiem był Niemiec a teraz PiS dziękuje Niemcom bo akurat teraz ma innego wroga.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Widzieliście (pod tym linkiem) urywki z wywiadu Węglarczyka z pseudo-ministrem Kaletą?

Kolejny miszcz intelektu>:)

Czy znajdzie się, w rządzącym obozie, choć jeden na poziomie szkoły średniej?

Była pani Minister od informatyzacji, ale ją wyrugowali... Obawiam się, że już nie ma NIKOGO:(

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

List otwarty dyplomatów do Andrzeja Dudy. Polska w najgorszej pozycji od 1989 roku

"Jako byli dyplomaci ostrzegamy: obecna polityka Jarosława Kaczyńskiego oraz Prawa i Sprawiedliwość jest sprzeczna z polską racją stanu i wiedzie Państwo do katastrofy" – piszą dyplomaci w liście otwartym. Według sygnatariuszy listu, od 2015 r. prowadzona przez PiS polityka zagraniczna kroczy "od katastrofy do katastrofy", Polskę regularnie krytykują sojusznicy, a gwarancje bezpieczeństwa stały się warunkowe. Oceniają, że Polska zamiast być jednym z liderów Zachodu staje się zależna od wsparcia mniejszych państw. "Przebieg sporu z Izraelem, USA i innymi sojusznikami wokół ustawy o IPN dowodzi, że pozycja międzynarodowa Polski jest najgorsza od odzyskania niepodległości w 1989 r. – zauważają byli ambasadorowie.

"Międzynarodową pozycję kraju osłabia też flirt obecnej władzy ze środowiskami szowinistycznymi" – piszą dyplomacji i dodają, że Polska jest postrzegana jako "chory człowiek Europy".

Jak zauważają byli ambasadorowie, w obliczu wielu wyzwań, jak reforma UE, działania Rosji i zmiana polityki USA, Polska nie zabiera głosu nawet w najważniejszych sprawach. Wśród nich wymieniają przyszłość UE i jej budżetu. Dodają, że w tej sytuacji pozycja Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ będzie żadna, ma złe relacje z państwami UE i Ukrainą, a polityka zagraniczna jest "zakładnikiem politycznych targów wewnątrz obozu rządzącego".

"Od dwóch lat wskazywaliśmy na te zagrożenia, niektórzy z nas – wewnątrz instytucji Państwa. Dziś robimy to w formie listu otwartego, wiedząc że te oceny podziela większość kolegów nadal pozostających w Służbie Zagranicznej" – piszą dyplomaci.

Byli ambasadorowie apelują do polityków obozu rządzącego o powrót do polityki proeuropejskiej, "zakończenie sztucznych sporów z sojusznikami" i "zaprzestani polityki wspierania sił skrajnych". Do prezydenta Andrzeja Dudy zwrócili się o zawetowanie ustawy o IPN, a do szefa MSZ Jacka Czaputowicza o przywrócenie profesjonalizmu.

Pod listem podpisało się 18 były dyplomatów: Marcin Bosacki - b. ambasador RP w Kanadzie, Iwo Byczewski - b. ambasador RP w Belgii oraz w Tunezji, Maria Krzysztof Byrski - b. ambasador RP w Indiach, Paweł Dobrowolski - b. ambasador RP w Kanadzie oraz na Cyprze, Grzegorz Dziemidowicz - b. ambasador RP w Egipcie oraz w Grecji, Urszula Gacek - b. ambasador RP przy Radzie Europy, Maciej Klimczak - b. ambasador RP na Łotwie, Maciej Kozłowski - b. ambasador RP w Izraelu, Jerzy Kranz - b. ambasador RP w Niemczech, Roman Kuźniar - b. dyplomata, b. doradca Prezydenta RP ds. międzynarodowych, Piotr Łukasiewicz - b. ambasador RP w Afganistanie, Agnieszka Magdziak-Miszewska - b. ambasador RP w Izraelu, Jacek Najder - b. ambasador RP przy NATO oraz w Afganistanie, Marek Nowakowski - b. ambasador RP na Łotwie oraz w Armenii, Piotr Nowina-Konopka - b. ambasador RP przy Stolicy Apostolskiej, Piotr Ogrodziński - b. ambasador w Kanadzie, Ryszard Schnepf - b. ambasador RP w Stanach Zjednoczonych oraz Hiszpanii, Tadeusz Szumowski, b. ambasador RP w Australii, Irlandii oraz Indonezji."

Ukryta Zawartość

I co? Zapewne zdrajcy Narodu wstającego z kolan? Lewackie ścierwa kwiczące bo oderwane od koryta? :-))))

Ukryta Zawartość

Jak znam pic - rozgłoszą gawiedzi wkrótce, że to ludzie zaangażowani politycznie, zmanipulowani (a jakże!) namówieni przez opozycję i wrogów ojczyzny oczywiście...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

a kim polska za czasów PO, dostaliśmy pożyczkę od Unii miliardy na drogi, kina i Aquaparki czy Lotniska, a teraz trzeba płącić więcej niż się otrzymuje,

zamiast inwestować tą kasę w fabryki, pomysły, w przemysł, wszystko poszło na rozrywkę i stadiony,

co polska produkuje ? autobusy na prąd, i jabłka, w tym jesteśmy potęgą

za PRL chociaż robiliśmy statki i samochody na nasz rynek i rosyjski

byłą chociaż Syrenka, czy Polonez

a teraz ?

w Szwajcarii lokalna ludność nie kupuje zachodnich rzeczy tylko popiera własne rolnictwo i lokalne zakłady takie jak wędliny, sery, sałatę, ogórki,

u nas kupujesz Vlado sałatę u niemieckiego handlarza w Lidlu, który skupuje za grosze od polskiego rolnika i sprzedaje z 200 % zyskiem

pracowałem pośrednio dla Lidla bo robilem muzykę do reklam TV na całą europę

wiem jak traktują pracowaników takie koncerny

umowy na 20 stron a kasa rodem z rosji

to się nazywa własny przemysł, rolnictwo i Bóg wie co jeszcze

kogo obchodzi ta wasza polityka, że ktoś nas lubi a ktoś nie

Niemcy produkują Auta na cał Świat, Francja

Polacy monutują w nich kołpaki i dokręcają koła w montowniach bo to tania siłą robocza

my produkujemy tylko Jabłka czyli zbieramy bo akurat rosną

to tak jak Nigeria jest największym importerem bananów na cały świat bo akurat tam rosną

mamy się czym chwalić

a naród żydowski co produkuje ?

oni żyją z odszkodowań za swoje ofiary ...

więc skończcie pieprzyć o jakieś politycy i o tym że jakiś ambasador się obraził na nas

jesteśmy republiką europejska do bicia i do płacenia za nie swoje krzywdy

milion polaków wyjechało do UK bo tutaj się nie da żyć, ciągle jest jakiś pieprzony antypolonizm

i zagraniczne media typu Wyborcza czy TVN

nawet głupi Lepper to wiedział i mówił to z mówinicy

jesteśmy rynkiem zbytu zachodnich rynków

czy jakiś polski supermarket jest na zachodzie albo fabryka ?

tempa opozycja, która krytykuje wszystko co zrobi PiS nawet jeśli to jest dobre

naiwność połączona z nadzieją, że europa nam coś da

absolutnie nic nie da,

chciała nam dać muzułmanów, którzy potrafią się tylko płodzić i modlić pod meczetem

a kto by ich utrzymywał ?

może Polscy Żydzi ?

bo ja nie

z jednej strony, Francja która kantuje nas na karakalach, Izrael który wtrąca się do polskich ustaw

lewacy, którzy chcą tutaj muzułmanów

zwariować możńa w tym kraju

żaden kraj by tego nie przetrwał

wiecie czemu Merchal chciałą uchodźców, ponieważ w NIemczech nie ma rąk do pracy

to wszystko gospodarka, nie ma sentymentów

to wszystko miłe ciepłe słowa o pomocy drugiemu człowiekowi, a z drugiej strony czysta ekonomia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.