Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Normalni ludzie z obszaru Wisły wynieśli się przed 1939 rokiem, już to pisałem, zostali ci co nie mogli wyjechać i niedojdy, resztówki powybijali Rosjanie do spółki z Niemcami, dokończył Stalin instalując żydokomunę nienawidzącą tubylców, były jeszcze wywózki, ludzi i wszelkiego dobra trwałego.

Wiec nic tu nie ma, USA tu nie inwestuje, otwiera bank żeby zgarnąć forsę, tylko tyle i aż tyle..

Nie rozumiem zdziwień piszących tu osób.

Na normalnym forum wylecielibyście za mowę nienawiści, a forum jako takie padłoby po pierwszych pozwach o naruszenie dóbr osobistych.

Ogarnijcie się Koledzy.

Mnie tu odhumanizowano nazywając botem i nic..zero reakcji, a to poważne oskarżenie jest, na to trzeba mieć dowody, niepodważalne.

dopuścić do władzy idiotów, to rozwalą w kilka lat misternie negocjowane dziesięcioleciami porozumienia.

Nową odsłoną tego sporu jest bardzo kontrowersyjna decyzja o wycofaniu się Stanów Zjednoczonych z traktatu, który miał powstrzymać wybuch totalnej wojny nuklearnej.

“New York Times” twierdzi bowiem, że już w przyszłym tygodniu Waszyngton przekaże Moskwie, że zamierza wystąpić z traktatu INF – układu zakładającego likwidację rakietowych pocisków pośredniego oraz średniego zasięgu. Byłoby to odstąpienie od podpisanego przez Ronalda Reagana i Michaiła Gorbaczowa w 1987 roku porozumienia zakładającego całkowitą likwidację odpalanych z lądu nuklearnych i konwencjonalnych pocisków balistycznych i pocisków manewrujących o zasięgu od 500 do 5500 km. Decyzja Trumpa oznacza otwarcie nowego etapu światowego wyścigu zbrojeń nuklearnych, w którym to Amerykanie nie chcą narzucać sobie żadnych ograniczeń.

....Tymi zaś, którym realnie chcą rzucić wyzwanie Amerykanie są Chińczycy, z którymi rywalizacji w pierwszej kolejności chce Donald Trump. To właśnie w Pekin wycelowane byłyby dziś zakazane klasy pocisków.

robi to nasz najlepszy przyjaciel i sojusznik!!!

Z perspektywy Polski eskalacja rywalizacji atomowej jest niebezpieczna, ponieważ jako kraj peryferyjny NATO w przypadku pełnoskalowego konfliktu bylibyśmy jego pierwszą ofiarą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

No to przedstawię kompletnie inny punkt widzenia.

Reagan jaki był taki był ale rozumiał, że jedyną rozsądną polityką wobec Rosji jest nie uleganie szantażowi i "zazbrojenie na śmierć". Jeżeli amerykański PKB jest np. 10 razy większy niż rosyjski to podniesienie wydatków na zbrojenia do 5% PKB oznacza, że Rosja aby utrzymać się na równym poziomie musi podnieść wydatki do 50% swojego PKB, czego zwyczajnie nie wytrzyma. Dlatego w sytuacji agresywnej postawy Kremla jedynym sensownym wyjściem jest wypowiedzenie wszelkich układów i nowy wyścig zbrojeń. Wtedy zadziała zasada "zanim gruby schudnie to chudy zdechnie".

W razie pełnoskalowego konfliktu i tak wszystko szlag trafi, więc czy będziemy pierwsi czy ostatni to w sumie bez znaczenia. Realnie największe uderzenie pójdzie na USA, Niemcy, Francję i Wielką Brytanię a na konflikt konwencjonalny nie będzie już siły tak że rozważania że będziemy jakąś "pierwszą ofiarą" to jedynie propaganda.

Proponuję takie spojrzenie przemyśleć na spokojnie.

Jestem Europejczykiem.

To co było dobre za czasów Reagana, było dobre za jego czasów. Świat jest w trochę innym punkcie. Rosja dysponuje drugą, a wg niektórych już pierwszą armią świata. Zupełnie inny poziom, aniżeli w latach 80-tych. Druga sprawa, po co Chiny? Obawiam się, że finansowo są w stanie dorównać USA. Technologicznie radzą sobie coraz lepiej. Zauważ, że Chiny bez problemu dogadają się z Rosją i raz, że mamy przeciwko sobie jednak z jakąś 1/4 świata, to jeszcze technologicznie na wcale nie niskim poziomie. Kolejnym zagrożeniem są sami ludzie po tamtej stronie. Wiernopoddańczy, nie cofną się przed niczym.

Ale oczywiście to jest mój punkt widzenia.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Twoje wiadomości o rosyjskiej armii są mocno przesadzone. Co do Chin - zbroją się tak czy tak czego nie ukrywają.

Problem jest taki, że Rosja od dłuższego czasu nie przestrzega układu INF więc decyzja Trumpa jedynie przywróci zachwianą równowagę.

Jestem Europejczykiem.

Rosja od dłuższego czasu nie przestrzega układu INF

Na co brak jakichkolwiek dowodów. Chiny strona układ INF nie są a to Chiny obecnie są największym zagrożeniem dla USA (gospodarczym na Świecie i militarnym na Pacyfiku). Jeżeli układ INF powstrzymuję USA a nie powstrzymuje Chiny to USA szukają przyczyny wypowiedzenia układu w Rosji.

Jeżeli amerykański PKB jest np. 10 razy większy niż rosyjski to podniesienie wydatków na zbrojenia do 5% PKB oznacza, że Rosja aby utrzymać się na równym poziomie musi podnieść wydatki do 50% swojego PKB, czego zwyczajnie nie wytrzyma.

Logika ta jest błędna - ceny w USA są 10 razy wyższe.

Dlatego w sytuacji agresywnej postawy Kremla jedynym sensownym wyjściem jest wypowiedzenie wszelkich układów i nowy wyścig zbrojeń.

Przejście z istniejącego stanu równowagi strategicznej pomiędzy FR i USA do następnego możemy nie przeżyć.

Teorię "zazbrojenia na śmierć" wyłożył mi Pan Profesor który wykładał marksizm czy jak to się wtedy nazywało zanim jeszcze Reagan przystąpił do działania.

Teoria sprawdziła się co chyba zauważyłeś, więc twierdzenie że jest bez sensu jest śmieszne.

Gadanie o braku dowodów jest jeszcze śmieszniejsze i takie propagandowe pierdoły możesz sobie darować, tu nie Sputnik.

Jestem Europejczykiem.

Gadanie o braku dowodów jest jeszcze śmieszniejsze i takie propagandowe pierdoły możesz sobie darować, tu nie Sputnik.

Skąd ta agresja w piękną niedzielę? Znasz te dowody? Podziel się z nami. Że niby jedna z testowanych rosyjskich rakiet może latać dalej niż powinna? Śmiech na sali. A czy w Redzikowo nie można włożyć rakiet średniego zasięgu?

Nie potrafisz podnieście nad własnym rusoforbskim podwórkiem i zobaczyć, że większość obecnych działań USA po łamaniu umów międzynarodowych wymierzona jest w Chiny a nie w Rosję.

Teoria sprawdziła się co chyba zauważyłeś, więc twierdzenie że jest bez sensu jest śmieszne.

Prawdziwy wyścig zbrojeń w ZSRR za bardzo nie wystartował bo i w USA on nie wystartował. Było wiele propagandy z obu stron ale wywiady wojskowe mniej więcej wiedzieli jak jest naprawdę. Wzrost wydatków na zbrojenia był jedną z przyczyn upadku ZSRR ale daleko nie pierwszą na liście.

PS. Obecna władza w USA jest podobna do obecnej polskiej w niewiedzy czym jest dyplomacja.

Skąd ta agresja w piękną niedzielę? Znasz te dowody? Podziel się z nami. Że niby jedna z testowanych rosyjskich rakiet może latać dalej niż powinna? Śmiech na sali. A czy w Redzikowo nie można włożyć rakiet średniego zasięgu?

Nie potrafisz podnieście nad własnym rusoforbskim podwórkiem i zobaczyć, że większość obecnych działań USA po łamaniu umów międzynarodowych wymierzona jest w Chiny a nie w Rosję.

Prawdziwy wyścig zbrojeń w ZSRR za bardzo nie wystartował bo i w USA on nie wystartował. Było wiele propagandy z obu stron ale wywiady wojskowe mniej więcej wiedzieli jak jest naprawdę. Wzrost wydatków na zbrojenia był jedną z przyczyn upadku ZSRR ale daleko nie pierwszą na liście.

PS. Obecna władza w USA jest podobna do obecnej polskiej w niewiedzy czym jest dyplomacja.

Załatw sobie Jurij jakąś nową ściągę bo te twoje stare hasełka już naprawdę na nikim nie robią wrażenia. Zajrzałem wczoraj do Sputnika żeby zorientować się co na to wszystko Kreml i roześmiałem się. Ktoś, kto opiera się na takim źródle musi być ciemny jak tabaka w rogu, nie dowie się niczego poza propagandą. Zero faktów, nawet żeby jakieś pozory zachować. O rusofobii też zdaje się było, ten sam bełkocik co twój. A raczej tfuj!

Aha - przecież Rosja sama przyznała że w Obwodzie Kaliningradzkim wyrzutnie Iskanderów wyposażono również w pociski manewrujące a Redzikowa jeszcze nie ma, więc co tu za kity wciskasz?

Jestem Europejczykiem.

Mimo wszystko sytuacja światowa jest sporo inna niż 30 lat temu. O ile nikt wtedy nie miała szans z gospodarką USA, to teraz nie jest już to tak oczywiste. Do tego doszły konflikty USA na Bliskim Wschodzie i Afganistanie. To dodatkowy balast, który z pewnością nie dodaje przewagi.

Mimo wszystko sytuacja światowa jest sporo inna niż 30 lat temu. O ile nikt wtedy nie miała szans z gospodarką USA, to teraz nie jest już to tak oczywiste. Do tego doszły konflikty USA na Bliskim Wschodzie i Afganistanie. To dodatkowy balast, który z pewnością nie dodaje przewagi.

Nie tyle chodzi o USA co o Rosję. Po cichu wprowadzili do uzbrojenia pociski manewrujące zabronione układem INF o czym chociażby była mowa na ostatnim szczycie NATO, więc nie jest to wymysł Trumpa.

Jestem Europejczykiem.

przyjaciel i sojusznik

Nie znasz historii.

Polski nie ma.

Polska nie może więc posiadać przyjaciół ani sojuszników.

Jest obszar Polski, zamieszkały, sterowany z zewnątrz.

Zero faktów

Nie czytuję Sputnika ale sprawdziłem - kłamiesz. Pierwsze z brzegu (z głównej strony) fakty.

1. https://pl.sputniknews.com/swiat/201810219028264-usa-okret-sputnik/

W USA zwodowano dwa najnowsze uderzeniowe nuklearne okręty podwodne

2. https://pl.sputniknews.com/swiat/201810219028405-ukraina-amunicja-sputnik/

Media: w wyniku eksplozji w magazynach Ukraina straciła 40% całej amunicji

3. https://pl.sputniknews.com/swiat/201810219029473-sputnik-pozar-zaklad/

Władykaukaz: Pożar w zakładzie Electrozink

...

Tradycyjnie stać Cię tylko na atak personalny. Cóż, dla niektórych samo słowo geopolityka jest już zbyt trudne.

Tradycyjnie ani słowem nie odnosisz się do faktów. Wiem, Sputnik nie podał ściągi. Na temat Jurij, na temat, znowu udajesz głupka.

Jestem Europejczykiem.

Tradycyjnie ani słowem nie odnosisz się do faktów.

Insynuacje typu highly likely za fakty nie uważam. Faktem jest, że 480 jest mniejsze od 500. Faktem też jest, że Europa wraz z Rosją i Polską znaczą obecnie dla USA znacznie mniej niż Azja, Pacyfik i Chiny.

znowu udajesz głupka

Kolejny atak personalny. Dyskutujcie sobie z top20. EOT

Nie tyle chodzi o USA co o Rosję. Po cichu wprowadzili do uzbrojenia pociski manewrujące zabronione układem INF o czym chociażby była mowa na ostatnim szczycie NATO, więc nie jest to wymysł Trumpa.

Z tym, że teraz nie ma sytuacji Rosja - USA z resztą świata. Rosja ma teraz możliwości prowadzenia polityki osłabiającej USA.

A Trump dość kiepsko traktuje swoich sojuszników również. Jego postawa wobec UE też osłabia USA w takiej rozgrywce.

Chyba, że kombinuje razem z Rosją jakby tu znowu podzielić się Europą o wpływy i podział rynku....

Wtedy to my mamy też przesrane...

Jego postawa wobec UE też osłabia USA w takiej rozgrywce.

Postawa USA wobec Trójmorza niby daje szansę rozwoju politycznie-gospodarczego dla Polski ale kosztem pozostałej UE. Kosztem bezpieczeństwa Polski raczej też. Warto przeczytać dosyć kompleksową analizę https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/pora-na-impuls-z-usa,2587449,4199

Interesem USA silna UE nie jest (zwłaszcza silne Niemcy). A interesem Polski?

Chyba, że kombinuje razem z Rosją jakby tu znowu podzielić się Europą o wpływy i podział rynku....

Wtedy to my mamy też przesrane...

Nie widać żadnych oznak takiej kombinacji.

Co to znaczy znowu podzielić Europę?Powojenny podział Europy nie wynikał z kalkulacji i podziału rynku.Wynikał z zimnej wojny i rywalizacji mocarstw.Czyli z antagonizmu.Obecnie absolutnie nie wchodzi w grę podział wpływów w Europie pomiędzy USA i Rosją.Raczej należy się obawiać pozostawienia przez USA Europy samej sobie.A to w związku z zainteresowaniem Ameryki innymi regionami świata.

Europa to spory rynek zbytu , o których warto powalczyć.

Interesem USA silna UE nie jest

Tak samo, jak Rosji.

Nie widać żadnych oznak takiej kombinacji.

Ale jest interes. Ilość kombinacji jest zawsze wiele. Polityka nie jest zero-jedynkowa i tworzy się zawsze wiele scenariuszy. . Jeśli dana kombinacja zapewni efekt w postaci win-win, to jest spore prawdopodobieństwo, że się może zdarzyć.

Postawa USA wobec Trójmorza niby daje szansę rozwoju politycznie-gospodarczego dla Polski ale kosztem pozostałej UE. Kosztem bezpieczeństwa Polski raczej też

Jeszcze Rosja i będzie już stare RWPG :)

Co to znaczy znowu podzielić Europę?Powojenny podział Europy nie wynikał z kalkulacji i podziału rynku.Wynikał z zimnej wojny i rywalizacji mocarstw.Czyli z antagonizmu.Obecnie absolutnie nie wchodzi w grę podział wpływów w Europie pomiędzy USA i Rosją.Raczej należy się obawiać pozostawienia przez USA Europy samej sobie.A to w związku z zainteresowaniem Ameryki innymi regionami świata.

Putin konsekwentnie stara się odtworzyć radziecką strefę wpływów w Europie Wschodniej. świadczą o tym jego działania w Czechach, Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech, ale również w Austrii.

Amerykańska polityka zagraniczna to nie tylko Trump ale przede wszystkim Departament Stanu w którym dobrze rozumieją sytuację i robią swoje czasem wbrew pohukiwaniom Trumpa. Większym problemem może być narastająca fala populzmu w krajach Unii i dlatego Putin popiera i finansuje te ruchy.

Jestem Europejczykiem.

A ja się zastanawiam czemu Zachód a zwłaszcza USA nie odpowiadają Putinowi tym samym.Skoro Rosja zalewa Zachód falą hejtu,fake news i innych kłamstw w internecie to czemu nie odpowiedzieć tym samym?Można zalać Rosję informacjami o przekrętach Putina,jego rodziny i oligarchów.O wszystkich plagach rosyjskich,o korupcji.złodziejstwie,o niszczeniu środowiska,o prześladowaniach ludzi i całych narodów.Tematów by się znalazło multum.Czemu w Ameryce nie powstanie taki centralny ośrodek walki z Rosją w necie?Przecież to co robi Rosja to przykład wojny elektronicznej.

Jak na razie, nie jest źle:)

Picusie nie zdobyli wielkich miast!

Zaskakuje zwłaszcza zwycięzca ze stolicy:)

Szkoda tylko, bo w sejmikach mogłoby być lepiej. Ale, trzeba mieć nadzieję...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

O! Widzę że mniej pijesz skoro o tej porze jeszcze piszesz z sensem :-).

Jak podoba ci się "sukces" naszych narodowych socjalistów? Coraz bardziej obsuwają się na pozycję partii dla proletariatu.

Jestem Europejczykiem.

Cześć Przyjacielu

Tak bywa

Jak wy***ać tą czerwoną sztabę?

Jak podoba ci się "sukces" naszych narodowych socjalistów? Coraz bardziej obsuwają się na pozycję partii dla proletariatu.

Żebym Cię nie znał, to bym napisał, że to sukces.

Co Ty pier**lisz? Jacy narodowi socjaliści? PIS, na którego głosowałem, oberwał wielki wp***dol. I tyle.

Jak na razie, nie jest źle:)

Picusie nie zdobyli wielkich miast!

Zaskakuje zwłaszcza zwycięzca ze stolicy:)

Szkoda tylko, bo w sejmikach mogłoby być lepiej. Ale, trzeba mieć nadzieję...

k**wa, pogubiłem się

Jaro - ile się znamy? Ten przytyk był potrzebny? Zjawiam się raz na rok, a Ty mnie jebiesz na dzień dobry, bez pardonu?

Dlaczego? Co Ci zrobiłem?

Jacy narodowi socjaliści? PIS oberwał wp***dol, ja będę miał Gronkiewicz-Waltz z kutasem przez kolejne 5 lat.

Powinieneś się pochylić nad moją zgryzotą, a nie napierdalać siekierą po głowie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.