Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

W porównaniu z tym, gdzie była Rosja jeszcze 10 lat temu jest olbrzymi postęp. Np. ten rok będzie kolejnym, w którym Rosja zajmie pierwsze miejsce w eksporcie zboża, wyprzedzając m.in. USA i Kanadę.

Póki co, łączny eksport produkcji rolno-spożywczej Kanady jest trzy razy wyższy od rosyjskiego (2015, dane wg WITS)

Rosyjski eksport w tej dziedzinie owszem od 2005 wzrósł ponad 4-krotnie ale nadal utrzymuje się ogromny deficyt - ponad 10 mld USD w 2015 roku.Jest on obecnie niższy o kilkanaście procent niż 10 lat temu, ale wynika to wyłącznie z tego że Rosja drastycznie ograniczyła import żywności. W 2013 deficyt eksport-import w produktach rolno spożywczych wynosił 27 mld USD.

Powoli wychodzi z zapaści przemysł lotniczy (cywilny też - kilka nowych modeli, dziesiątki zamówień),

Słyszę ten tekst już od jakichś dwudziestu lat...

Jeżeli gospodarka jest rozwinięta/dochodowa to po co się zadłuża w tak dużym stopniu i coraz bardziej?

Po to aby inwestować i wyprzedzać innych. Po to aby obywatele mogli sobie kupić dom czy mieszkanie wtedy kiedy go potrzebują a nie pod koniec życia jak już sami uzbierają z oszczędności. Naprawdę nie kumasz takich prostych rzeczy?

ROSATOM ma zamówienia na budowę elektrowni jądrowych na ponad 300 mld $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyszły wytyczne aby mnożyć przez trzy czy to taka własna komsomolska inicjatywa ;-) ?

Ukryta Zawartość

Oszwabiasz Ruskich, Rapoaport...

Masz cokolwiek "stamtąd", co działa?...

Ja mam lodówkę marki Mińsk zakupioną chyba w 1990 roku. Może 1992? :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To masz "funkiel nówkę".

Fakt. Lodówki mieli znakomite.

Choć polski "Polar" (wielgachne i ciężkie) - podarowałem Pani Sąsiadce przed mym wyjazdem.

Chodzi do dziś (lodówka, bo sąsiadka już nie żyje). Córka wciąż używa.

Dwadzieścia lat. U mnie w kuchni była drugie 20.

:-)

Zapytam raz jeszcze:

Co macie ruskiego w domu?

Prócz kilku płyt, rzecz jasna:)

Osrullach Nazarbajew przyjeżdża dzisiaj do Polski by poplotkować z Dudusiem i Szydłową o ... No właśnie, o czym?:-)

Pisiakowate idą jak jeden mąż przywitać bratnią głowę, czy nie?

Ja bym poszedł.

Gość

(Konto usunięte)

Przyszły wytyczne aby mnożyć przez trzy czy to taka własna komsomolska inicjatywa ;-) ?

http://www.interfax.ru/business/467654

Słyszę ten tekst już od jakichś dwudziestu lat...

Np. kontrakt z irlandzkimi liniami Cityjet na sumę 1 mld $ - zamówiono 15 Sukhoi Superjet 100 (kilka już dostarczono) z opcją na kolejne 16.

02-cityjet-ssj100-cityjet-900x600.jpg

Meksykańskie linie Interjet zamówiły 30 SSJ100 z których 21 juz lata.

SSJ-Lands-in-Mexico-2.jpg

W sumie wyprodukowano ok. 80 Sukhoi Superjet 100, są zamówienia na kolejne 150 oraz na 175 Irkut MC-21.

webmc-21_02.jpg

Silniki do MC-21 - P&W PW1400G oraz własny PD-14.

1741_image2-e1418157022877.jpeg

W 2015 holding "Helikotrery Roscji" wyprodukował co najmniej 212 helikopterów (z tego ok. 20% cywilnych), są zamówienia na kolejne 500.

...

Po to aby inwestować i wyprzedzać innych. Po to aby obywatele mogli sobie kupić dom czy mieszkanie wtedy kiedy go potrzebują a nie pod koniec życia jak już sami uzbierają z oszczędności. Naprawdę nie kumasz takich prostych rzeczy?

Zadłużanie się państw ma znacznie więcej wspólnego z kiełbasą wyborczą niż z inwestowaniem. W Polsce tylko na obsługę długu publicznego idzie ok. 40 mld zł rocznie - 1,8% PKB.

Jeżeli wielkość poziomu zadłużenia bezpośrednio jest związana z dobrobytem, to przy tak niskim obecnym zadłużeniu Rosja ma przed sobą świetlaną przyszłość. :)

A na przykład winylek White Door - Windows!:)

I kilka Cameli.

W sumie - niewiele.

Kanada to strasznie nudny kraj. Nie to co Mateczka Rassija!:-)

Co masz kanadyjskiego w domu?

Choćby syrop klonowy. A ruskie, to mam fajki (byłem niedawno na ścianie wschodniej).

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Gość

(Konto usunięte)

A na przykład winylek White Door - Windows!:)

Co Ty słuchasz! ;)

Do swojej matrioszku możesz rosyjski LP Матрёшка dokupić https://www.discogs.com/%D0%9B%D1%8F%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%9C%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%91%D1%88%D0%BA%D0%B0/release/6113791

Dzwoni dyrechtor od pola:

- Panie Putin! Nie wiem co robić, bo nam kukurydza urosła, jak słupy telegraficzne.

- Taka duża:-)))

- Nie. Tak rzadko rośnie.

I tu jest całe wasze, ruskie nieszczęście, Stiopo mój:-)

Tego nie idzie palić:-(

Ukryta Zawartość

Zdecyduj się czy piszesz o całym portfolio Rosatomu czy o kontraktach na budowy elektrowni. Nawet jakby uwzględnić te negocjowane to 40 bloków za 300 mld USD kosztowało by jednostkowo dwa razy drożej niż średnia światowa.

Resztę Twoich rewelacji zdemaskujemy wieczorkiem

Ukryta Zawartość

Co Ty słuchasz! ;)

Do swojej matrioszku możesz rosyjski LP Матрёшка dokupić

Ukryta Zawartość

Widzisz, Stiopa: gdybyś uczestniczył w forum jak Pambuk przykazał, tobyś wiedział, że słucham. Coraz mniej słyszę, bom stareńki ale się staram:-)

Ty natomiast za marne (co to wy tam macie?) nazwijmy to - grajcary, bronisz czegoś, co jest od zawsze nie do obronienia i co się do cna skompromitowało.

Tego ruskiego wszechogarniającego burdelu mianowicie.

Pozdro.

Jacek.

Ukryta Zawartość

To licząc po obecnych cena już ze 12 tysięcy za prąd zapłaciłeś...

40 zł / msc za prąd zużyty przez samą lodówkę? Jakoś mi się to nie widzi.

A są jakieś lodówki, które ni pobierają prądu i nie trzeba za niego płacić?

40 zł / msc za prąd zużyty przez samą lodówkę? Jakoś mi się to nie widzi.

A są jakieś lodówki, które ni pobierają prądu i nie trzeba za niego płacić?

Z tego co mi wiadomo taki wiekowy Mińsk potrafi zużywać grubo ponad 2 kWh dziennie. Nowa średniej klasy 3-4 razy mniej.

Gość

(Konto usunięte)

Tego ruskiego wszechogarniającego burdelu mianowicie.

Moskwa w porównaniu do brudnego i śmierdzącego Paryża to prawie sterylne Tokio. Tyle psiego gówna jak na paryjskich chodnikach w życiu nie widziałem. No może w Sopocie jakieś 15 lat temu.

Stiopa

Nie mam na imię Stiopa - od.ol się.

Słusznie, Stiopa. W Moskwie psy sr**ą w prywatnych toaletach. U zarobasów.

Bo psy ludzi ubożuchnych - nie sr**ą wcale. Jak w piosence Waligórskiego (nieodżałowanej pamięci) o Rumunach i Ceaucescu.

Jeśli zaś idzie o prośbę - już się odpierdalam, Stiopa.

Ty zaś tkwij na posterunku. Chwal to beznadziejne ruskie guano.

Możesz sobie po tych pierdach, które wypisujesz - spojrzeć w twarz?

Moskwa w porównaniu do brudnego i śmierdzącego Paryża to prawie sterylne Tokio. Tyle psiego gówna jak na paryjskich chodnikach w życiu nie widziałem. No może w Sopocie jakieś 15 lat temu.

Nie mam na imię Stiopa - od.ol się.

Szkoda , że tylko centrum Moskwy aspiruje do "sterylnego Tokio" , czego niestety nie da się już powiedzieć o jej przedmieściach , ale nic to , tam przecież wycieczek turystycznych nie wpuszczają, jedynie psy (te czworonozne) mają za nic obostrzenia Putina.

Piotr

Moskwa w porównaniu do brudnego i śmierdzącego Paryża to prawie sterylne Tokio.

Szczególnie zimoj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co mi wiadomo taki wiekowy Mińsk potrafi zużywać grubo ponad 2 kWh dziennie. Nowa średniej klasy 3-4 razy mniej.

Hmmm, może być. Tylko ja tego nie widzę po swoich rachunkach za energię elektryczną.

Ale ok, przyznaję rację - radziecka lodówka z dwu ostatnich dekad XXI wieku (zakup w 1990r oznacza konstrukcję z lat 80') jest bardziej energochłonna od jakiejkolwiek lodówki z drugiej dekady XXI wieku.

Tylko czego to dowodzi? :D

Pytanie nr 2. Ile współczesnych lodówek należy zakupić, by zapewnić sobie posiadanie sprawnej lodówki przez 3 lat? ;D

Szczególnie zimoj.

Ukryta Zawartość

Pewnie pieniądze ,na posprzatanie Moskwy po zimie poszły na propagandę, a może JuG , pochłonięty odbrązawianiem Macierzy wszystkich stolic świata , zwyczajnie nie zdążył posprzątać swego ukochanego grajdołka?

Ukryta Zawartość

Piotr

Ileż to nasi konsomolcy muszą się namęczyć, żeby przekonać forum o niebywałym bogactwie i szczęściu ruskiej krainy - i dobrze, że są tak zdeterminowani w udowodnianiu, że w krainie srania kryształami jest tak spoko. I like it!

Parker's Mood

Co masz kanadyjskiego w domu? A ruskiego?

PS - @wiatrak: Jedną. Miele. I to wcale nie najdroższą. Póki co - dziewiąty rok bez zarzutu.

Powtórka, bo błęda mam.

Pytanie nr 2. Ile współczesnych lodówek należy zakupić, by zapewnić sobie posiadanie sprawnej lodówki przez 30 lat?

;)

Powtórka, bo błęda mam.

Pytanie nr 2. Ile współczesnych lodówek należy zakupić, by zapewnić sobie posiadanie sprawnej lodówki przez 30 lat?

;)

Z zaoszczędzonego prądu starczy na 8 po 1200 zł sztuka. U mnie współczesne 2 lodówki i 1 zamrażarka przepracowały bez awarii łącznie 28 lat.

Np. kontrakt z irlandzkimi liniami Cityjet na sumę 1 mld $ - zamówiono 15 Sukhoi Superjet 100 (kilka już dostarczono) z opcją na kolejne 16.

Meksykańskie linie Interjet zamówiły 30 SSJ100 z których 21 juz lata.

W sumie wyprodukowano ok. 80 Sukhoi Superjet 100, są zamówienia na kolejne 150 oraz na 175 Irkut MC-21.

No to przyjrzyjmy się tej grażdańskoj awiacji A.D. 2016. Na początek Superjet 100. Oblatany w 2008 roku, dotychczas dostarczono 91 egzemplarzy z czego 31 poza Rosją. Tzw. perspektywicznych zamówień jest ok 150, z czego znowu większość, ok. 120, to operatorzy rodzimi. Czyli poza rynkiem lokalnym można mówić o 60 zamówionych egzemplarzach.

Spójrzmy zatem na poziom zamówień u konkurencji:

Bombardier CRJ1000 - 68

Bombardier CS100/300 - 358

Embraer E170..195 - 1471

Embraer E2series - 280

Mitsubishi MRJ - 243

SSJ100 po odjęciu protekcjonistycznych lokalnych zamówień to nic nie znaczący ułamek rynku, bez szans na utrzymanie się jako samodzielna firma.

Dodatkowo, maszyna składa się w większości z importowanych komponentów. Silniki zaprojektowała i wyprodukowała francuska SNECMA w kooperacji z rosyjskim NFO Saturn odpowiedzialnym głownie za montaż i testy. Pozostałe główne systemy: Thales (avionics), Liebherr (with Teploobmennik OJSC and PMZ Voskhod JSC) (Flight Control Systems), Messier-Dowty with OOO "Авиаагрегат", Ulyanovsk (landing gear), Vision Systems (IFE), Intertechnique (Zodiac) (fuel system), BE Aerospace (interior), GEVEN SPA (seats), Curtiss-Wright Controls (fire protection system), Honeywell (APU), IPECO (crew seats), Parker Hannifin (hydraulic system), Hamilton Sundstrand (electrical system), Meggitt Vibro-Meter (engine vibration sensor), Saint-Gobain Sully (windows), Aircelle (engine nacelles and thrust reverser), SAMCO, Korea (passenger and cargo doors), Goodrich Corporation.

Reasumując, fajnie że coś próbują ale do wyjścia z zapaści jeszcze daleka droga.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.