Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam tuner St-s505es. Posiadam go od nowości. Problem jest taki że guziki na panelu przednim przełączają co im się podoba. Te numeryczne i funkcyjne. Przelutowałem wszystkie luty ale to nic nie dało. Macie jakieś propozycje? 

Miałem kiedyś taki przypadek w LG200RH.
Zaczął żyć własnym życiem, po wymianie switchy chyba wszystkich z panelu przedniego sześć sztuk...wszystko wróciło do normy..
Spróbuj, nic nie kosztuje może z 10 zł...

ja

Witam serdecznie.

Poszukuję speca który zajrzałby do mojego wzmacniacza Sony ta F590ES, najlepiej jak by to był ktoś z województwa Łódzkiego.
Chodzi o ogólny przegląd i prawdopodobnie zimne luty są do zrobienia.

Pozdrawiam Mateusz

1 godzinę temu, KoguTek napisał:

Poszukuję speca który zajrzałby do mojego wzmacniacza Sony ta F590ES, najlepiej jak by to był ktoś z województwa Łódzkiego.

Jakbyś znalazł to daj znać, mam 707ES z czasem pojawiającą się usterką - i nie ma komu tego zlecić.

Dzwoniłem/pisałem to otrzymałem od dwóch odpowiedzi "już nie robię tranzystorów tylko lampy", inny powiedział, że owszem robi ale terminy ma już na 2 lata do przodu zajęte więc nie przyjmuje nowych zleceń, kolejny się nie odzywa więc pewnie też ma roboty powyżej dziurek u nosa.

Cała sytuacja przekreśla sens kupowania/polecania używanego sprzętu typu wzmacniacze czy odtwarzacze CD.

Witam

Mam mocno modyfikowanego cd20es ze zmienionym zasilaniem, zegarem, DACiem Stelmacha itd. 

Jakiś czas temu lokalny serwis ( nieautoryzowany) wymienił laser. Wkrótce potem zaobserwowałem że każda płyta CD za połową jej trwania zaczyna o coś trzeć. Szuflada jest jakby niewsunięta do końca a w pozycji wysuniętej nie jest wysunięta do końca. 

Sprzęt brzmi pięknie, a w relacji cena/jakość mega.  Szukam serwisu, który mi to porządnie naprawi. A może jest coś, co mogę zrobić sam? ( Jestem niekumaty w te klocki). Do tego serwisu nie oddam, niby są inne nieautoryzowane w okolicy ale ja chcę zrobić porządnie

Widzę, że jest tu specjalista. Teraz muszę poprosić kogoś z fejsem, bo nie mam i mieć nie będę, by mi podrzucił nr telefonu.

Edytowane przez 1siedem
5 godzin temu, countryfan napisał:

Jakbyś znalazł to daj znać, mam 707ES z czasem pojawiającą się usterką - i nie ma komu tego zlecić.

Dzwoniłem/pisałem to otrzymałem od dwóch odpowiedzi "już nie robię tranzystorów tylko lampy", inny powiedział, że owszem robi ale terminy ma już na 2 lata do przodu zajęte więc nie przyjmuje nowych zleceń, kolejny się nie odzywa więc pewnie też ma roboty powyżej dziurek u nosa.

Cała sytuacja przekreśla sens kupowania/polecania używanego sprzętu typu wzmacniacze czy odtwarzacze CD.

W ostatniej wiadomości poprosiłem abys opisal problem, jak sam zauważyłeś roboty jest na rok do przodu, wiadomości dziennie conajmniej kilkadziesiąt na forum, fb, na stronie serwisu i do tego masa telefonów i sms

Edytowane przez Bumpalump
W dniu 5.06.2020 o 20:56, countryfan napisał:

O kurcze nie zdawałem sobie sprawy że to taki ciężki temat... no nic mogę jedynie ponowić pytanie, czy ktoś zna jakiś sprawdzony serwis w Łodzi lub okolicach dla mojego wzmacniacza Sony ta F590ES.

Pozdrawiam Mateusz

W dniu 6.06.2020 o 02:17, Bumpalump napisał:

W ostatniej wiadomości poprosiłem abys opisal problem, jak sam zauważyłeś roboty jest na rok do przodu, wiadomości dziennie conajmniej kilkadziesiąt na forum, fb, na stronie serwisu i do tego masa telefonów i sms

Pisałem ?
Trzykrotnie z trzech bodaj adresów email ?

14 godzin temu, KoguTek napisał:

O kurcze nie zdawałem sobie sprawy że to taki ciężki temat... no nic mogę jedynie ponowić pytanie, czy ktoś zna jakiś sprawdzony serwis w Łodzi lub okolicach dla mojego wzmacniacza Sony ta F590ES.

Wiesz, znaleźć kogoś kto grzebnie jest łatwo - firm które naprawiają elektronikę jest trochę, natomiast jeżeli chodzii o ludzi specjalizujących się w danym sprzęcie, mających doświadczenie już znacznie gorzej.

17 godzin temu, KoguTek napisał:

czy ktoś zna jakiś sprawdzony serwis w Łodzi lub okolicach dla mojego wzmacniacza Sony ta F590ES.

Mojego Sony TA-F707ES uratował autoryzowany serwis w Kielcach. Daleko od Łodzi, ale jeśli jesteś zainteresowany to daj znać.

W dniu 5.06.2020 o 20:56, countryfan napisał:

Dokładnie. Jak ktoś się na tym nie zna lepiej dać sobie spokój i poszukać czegoś nowszego. Chyba że mamy czas, czyli kilka miesięcy na czekanie na przegląd ?

?👈

W dniu 5.06.2020 o 19:07, KoguTek napisał:

Witam serdecznie.

Pozdrawiam Mateusz

Spróbuj tutaj:

OTJ Serwis

ul. Więckowskiego 32

90-728 Łódź

+48 603233605

[email protected]

Dwóch moich znajomych tam naprawiało leciwe wzmaki i są bardzo zadowoleni.

W dniu 5.06.2020 o 19:07, KoguTek napisał:

Witam serdecznie.

Pozdrawiam Mateusz

Jeśli wzmacniacz działa i oczekujesz przeglądu polegającego na wyczyszczeniu przełączników, potencjometrów, sprawdzeniu stanu kondensatorów elektrolitycznych i wyeliminowaniu innych dolegliwości jakie wyjdą w trakcie przeglądu, nie śpieszy się Tobie (dwa miesiące) i jesteś gotów go wysłać (trójmiasto) to mogę się nim zająć.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie.  

Rozglądam się za jednym z czterech CD.  X7ESD X77ES X777ES X779ES. O ile poczytałem trochę odnośnie ich budowy o tyle ciekaw jestem jakie są między nimi różnice w brzmieniu ?  Czy są jakieś znaczne czy jedynie kosmetyczne?  I jak ich dzwięk ma się do obecnie posiadanego 338ESD

ps. tak wiem że lasery są niedostępne - tę kwestię pomińmy.

• 1 miesiąc później...
W dniu 26.06.2020 o 18:51, restimek napisał:

Witam ponownie.  

Rozglądam się za jednym z czterech CD.  X7ESD X77ES X777ES X779ES. O ile poczytałem trochę odnośnie ich budowy o tyle ciekaw jestem jakie są między nimi różnice w brzmieniu ?  Czy są jakieś znaczne czy jedynie kosmetyczne?  I jak ich dzwięk ma się do obecnie posiadanego 338ESD

ps. tak wiem że lasery są niedostępne - tę kwestię pomińmy.

Prawie niedostępne bo w X707ES i  X779ES  siedzi KSS272A, który jest w tańszym np. X339ES lub X303ES także kupić od razu, któryś z tych niższych modeli aby mieć na zapas. Co do X7ES,X77ES i X777ES faktycznie raczej nie dostanie się.

Edytowane przez Protos
W dniu 31.07.2020 o 22:26, Protos napisał:

Prawie niedostępne bo w X707ES i  X779ES  siedzi KSS272A, który jest w tańszym np. X339ES lub X303ES także kupić od razu, któryś z tych niższych modeli aby mieć na zapas. Co do X7ES,X77ES i X777ES faktycznie raczej nie dostanie się.

Do tego w KSS272A ktoś wymienił diodę

https://www.diyaudio.com/forums/digital-source/356320-kss-272a-substitution-laser-diode.html

https://photos.google.com/share/AF1QipPs7jyEj2MrEqjn5cJlGTx6PC9tHddO-QoJi80VlenPgP_hfU5TH4ItMW_gabfTDg?key=cDVHaGJGS09MNHNYNVFDdktmd0pJSVJOYUE1andR

https://photos.google.com/share/AF1QipMEgkp8DKAb2eFi6jvK4FIxjHXBU8upy15PHF-alGeZ5zyPIFALujN7Kb2TtVRdOA?key=WDVuSjNEcExnc0xIYm9VQzBaMHZkT3FxdTNvbU5B

Witam. Zakupiłem tuner Sony st-s 770es. I mam dwa pytania jedno nie działa przyciemnienie wyświetlacza (switch sprawny). Wświetlacz pali się na full nie idzie go przyciemnić. Funkcja wyłączenia go działa. I drugie pytanie Turner ma sterowanie ze wzmacniacza ale ma na płycie czołowej druk do odbiornika podczerwieni czy można to dołożyć i będzie działać bez kabelka (nie posiadam go) Dzięki za odpowiedzi. 

Witam. Bardzo pomocny filmik. Najlepsze że ta 5 ma te same bebechy co 770 i 707. Czyli dobrego nie poprawali na lepsze. Samym miernikiem wiele nie zdziałam ale podstawy się wyreguluje. Najpierw kondensatory do wymiany. Pozdrawiam klubowiczów. 

• 2 miesiące później...

Cześć

Szukam pilota do DVP-S9000ES który miałby funkcje przełączania cd/sacd. Oryginał Sony rmt-d122p trudny i nietani do kupienia.

Znacie jakiś model zamienny z tą funkcją?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 2 tygodnie później...

Cześć

rozważam sprzedaż SONY CDP-R3, import prywatny z Japonii, po przeglądzie w Japonii. Laser w super kondycji. Cena ~7-8 tyś zł

Zainteresowanych zapraszam na PW

Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio wzmacniacz Sony TA F7B. Nie jestem super doświadczony w zakupach takiego sprzętu i dałem  zrobić się w bambuko. Po zakupie okazało się że jest to wersja  Japońska czyli zasilana napięciem 110V  , a w ogłoszeniu  nie było żadnej wzmianki na ten temat.

Wiem że są dwa wyjścia. Zakup transformatora z 230 V na 110V albo wymiana ( przewinięcie oryginalnych ) transformatorów. Raczej skłaniam się ku tej drugie opcji. Według schematu występują tam 3 transformatory. Czy może ktoś się orientuje jakie powinny występować tam napięcia po stronie wtórnej.  Bo w schemacie są dopiero opisane napięcia za układem prostowniczym  greca w gałęzi z  PT1 i PT2 +/- 54V oraz PT3 +55 oraz – 52,5 oraz zasilanie żarówek.

I przy okazji  chciałbym się podpytać znawców tematu, które elementy należy wymienić, ponieważ czytałem że są to świetne wzmacniacze o nieprzeciętnym dźwięku, lecz niestety mają parę słabych punktów i przy przegładzę warto byłoby je wymienić ( takie jak niektóre tranzystory, rezystory i diody prostownicze ).

W dniu 27.10.2020 o 07:19, 2A3_fan napisał:

Cześć

rozważam sprzedaż SONY CDP-R3, import prywatny z Japonii, po przeglądzie w Japonii. Laser w super kondycji. Cena ~7-8 tyś zł

Zainteresowanych zapraszam na PW

Oferta ciekawa, od kilku dni bije sie z myslami czy kompletowac R czy Accuphase DC91/DP90

W dniu 27.10.2020 o 21:01, Rufus111 napisał:

Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio wzmacniacz Sony TA F7B. Nie jestem super doświadczony w zakupach takiego sprzętu i dałem  zrobić się w bambuko. Po zakupie okazało się że jest to wersja  Japońska czyli zasilana napięciem 110V  , a w ogłoszeniu  nie było żadnej wzmianki na ten temat.

Wiem że są dwa wyjścia. Zakup transformatora z 230 V na 110V albo wymiana ( przewinięcie oryginalnych ) transformatorów. Raczej skłaniam się ku tej drugie opcji. Według schematu występują tam 3 transformatory. Czy może ktoś się orientuje jakie powinny występować tam napięcia po stronie wtórnej.  Bo w schemacie są dopiero opisane napięcia za układem prostowniczym  greca w gałęzi z  PT1 i PT2 +/- 54V oraz PT3 +55 oraz – 52,5 oraz zasilanie żarówek.

I przy okazji  chciałbym się podpytać znawców tematu, które elementy należy wymienić, ponieważ czytałem że są to świetne wzmacniacze o nieprzeciętnym dźwięku, lecz niestety mają parę słabych punktów i przy przegładzę warto byłoby je wymienić ( takie jak niektóre tranzystory, rezystory i diody prostownicze ).

Zakup zewnetrznego transformatora redukcyjnego jedynie, szkoda kaleczyc tak dobry sprzet przewijaniem transformatora

Wymienia sie diody VD1221, kondensatory tantalowe na nowe

W dniu 26.10.2020 o 15:48, Shabranido napisał:

Witam wszystkich.Mam następujace pytanie, czy duża różnica w  prezentacji dźwieku występuje pomiedzy modelami sony x505es a x7esd??

Miałem trzy odtwarzacze CDP-X559ES, mam CDP-555ESD, mam dwa odtwarzacze CDP-X77ES, mam odtwarzacz CDP-X777ES oraz mam odtwarzacz CDP-X779ES Swoboda Mogę stwierdzić że wymienione przez Ciebie odtwarzacze w jakiś sposób ocierają się o odtwarzacze CDP-X505ES oraz CDP-X7ESD Nie chce się tu zagłębiać w filozofie i głębokie zakątki mojej wyobraźni oraz odczuć związanych z dźwiękiem produkowanym przez wyżej wymienione odtwarzacze, ale w dużym skrócie odpowiem w prosty sposób. Czy jest różnica między seria "5" a seria "7"? - Tak jest słyszalna na korzyść serii "7" W opinii moich znajomych najlepiej gra CDP-X777ES oraz (tego nie słuchałem) CDP-557ESD

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.