Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

w obudowie e 1 forumowy wzmacniacz słuchawkowy + dac lampucera (poprawiona :) )+ zdalnie sterowany alps niebieski (tego mi naprawdę brakowało )W e 11 wymienione zasilanie i kondensatory ,cd tylko jako transport Wszystkie pomysły z tego forum !!

Świetny sprzęt do spokojnej muzyki i wszystkich płyt dobrze nagranych (tych bez " mułu " )

post-21445-100006294 1262516939_thumb.jpg

nie wiem jak brzmi E11, ale mam E10 i moim zdaniem z rockiem radzi sobie naprawde niezle. Moze nie z metalem, ale z rockiem, czemu nie. Ja bym wiec powiedzial, ze nie tylko spokojna muza. Po prostu zalezy czego oczekuje sluchajac rocka. Dla mnie zawsze wazniejsze bylo to, by bylo dobre wypelnienie na srednicy, by gitary nie robily za wiertarki, dopiero potem dynamika i bas. Dlatego nie mam jakiegos dyskomfortu sluchajac rocka na MF E10, bo tutaj mam te analogowosc i cieplo o ktora mi chodzilo.

moim zdaniem :)

nie napisałem że tylko do spokojnej muzyki

MF to świetny sprzęt i podoba mi się jego "lampowe " brzmienie

jeżeli ktoś słucha takich gości jak James Ingram będzie zachwycony ale Metallica sprawdza się

na stadionie (co nie oznacza że nie słucham w domu )

pozdrawiam

Witek64

E11 dobrze sobie radzi i z Metalicą.Mam E11+Micromege Stage5 spięte King Kobrą Audioquesta.Kable głośnikowe XLO.

Powiem jeszcze że dużo dobrego robi elektrze E11 sieciówka Vincent power kable.Nadaje ciutkę mięsa w basie.Wiem że może poruszam śliski temat okablowania sieciowego ale to jest akurat prawda .Jak ktoś ma możliwość wypożyczenia vincenta to niech przetestuje u siebie.

E11 daje radę z rockiem, może nie stworzy raju dla fanów bardzo skontrolowanego basu i arcyszybkich temp, ale w większości repertuaru rockowego nie tylko da radę ale i da wspaniała barwę średnicy oraz prwadziwe rockowe przeżycie emocjonalne prawda

Jakew, 7 Sty 2010, 14:09

>E11 daje radę z rockiem...

Powiedzcie mi jak się ma E11 do A2? Czy A2 równiez poradzi sobie z dynamiczną muzą czy będzie muł bagienny? Podobno A2 ma problemy z 4 ohmowymi wynagajacymi kolumnami a jak w tym aspekcie wypada E11?

pzdr

@Alcol - jeśli chodzi o A2 to Xniwax może Ci pomóc. Jeśli chodzi o E11 z trudnymi 4ohmowymi głośnikami to ja mam go z Audience 50, a więc trudno jest, i powiem tak - daje radę i jak na swoją nominalną moc 60W to daje sobie radę b.dobrze i lepiej niż np. 80-watowy Nad 352, najwyraźniej ma tam tę wydajnośc prądowa dobrze zrobioną. Ale oczywiście są ograniczenia, można grac tylko bardzo głośno (do 11-12 na potencjometrze), super głośno się nie da - bezpiecznik wyłączy wtedy E11 na kilkanaście minut do ostudzenia; no mi tak z 50 razy się zdarzyło w ciągu 10 lat.

alcol

E11 nie bedzie miał problemów pod warunkiem, że nie będą to monstra z naście calowym głosnikiem.

E10 u mnie radził sobie zwawo i z wykopem z JmLabami Cobaltami 810 o minimum impedancji 3,5 ohm.

Co do A2 - poradzi sobie ale raczej w mniejszym pomieszczeniu (nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się, że A2 podwaja moc przy 4ohm) ale trzeba raczej uwazać na minimu impedancji kolumn.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Oczywiscie przy A2 przydałaby sią skutecznosć kolumn tak od 88db i nie zaszkodziłby CD z min. napięciem wyjsciowym 2V nie mniej czyli standard lub więcej.

Dynaudio Contour - w ciemno bym z A2 nie ryzykował, chociaż A2 słuchałem dawno temu na ESAch Ostinato2 i było ciekawie i dośc kolorowo ale za spokojnie.

Tragedii moze nie będzie ale raczej postawiłbym na E11 albo dołozyłbym z 1kzł do A3.

Moim zdaniem beznadziejnie ale to musisz sam ocenić.

Beznamiętne głosniki nie ma tam muzyki, co by nie podłączyć.

Tylko, ze ja jestem do B&W zrażony mocno ;)

Może to (link) pod warunkem, że w idealnym stanie albo JmLab

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny1000/46823.php

http://www.hifi.nl/markt/images/60954_2_Kelly_Transducers_KT2__2.jpg

http://www.hifi.nl/markt/images/60954_1_Kelly_Transducers_KT2__1.jpg

Kolumny robione pod auspicjami szefa Musical Fidelity.

xniwax, 8 Sty 2010, 23:37

>Dynaudio Contour - w ciemno bym z A2 nie ryzykował, chociaż A2 słuchałem dawno temu na ESAch

>Ostinato2 i było ciekawie i dośc kolorowo ale za spokojnie.

Też tak mi się wydaje - raczej będzie z moimi contourami za słodko. Pozostanę chyba jednak przy expo bo jestem z niego całkiem zadowolony. Problem barwy i wypełnienia średnicy postaram się na początek rozwiązać wyminą IC lub ewentualnie zmianą źródła

@Majk - no to napisz nam jak to gra, ludzie się zapisujecie jakże często - jakby naprawdę o jakieś zapisywanie tu chodziło w tych hi hi klubach:)). Tu chodzi o empatyczną wymianę informacji audiofilskich, jak się domyślasz jesteśmy ciekawi wrażeń nt. nowej serii 6i więc pomyśl o wpisowym:).

@Jakew na samym początku chcę zaznaczyć, że jest to mój pierwszy poważny system audio i nie mam wielu doświadczeń "audiofilskich". Niemniej jednak M6i wybrałem po odsłuchach wielu sprzętów. Do finału wszedł też nowy Krell S300i i... przegrał. Co prawda pobił Musicala dynamiką (co nie dziwi) i kontrolą basu, jednak nie był wart (wg mnie) dokładania 3k pln. M6i gra pięknie, przejrzyście, ma wspaniałą stereofonię, nie jest taki ciepły jak A5.5. Miałem uczucie, że jestem na koncercie otoczony instrumentami. To że nie jest tak dynamiczny jak Krell nie znaczy, że zamula. Jak chce to potrafi bardzo ostro zagrać każdą muzę np. Rage Against The Machine, które miałem na odsłuchu. Jazz i klasyka to już wogóle bajka. Co by tu długo pisać. Jechałem do salonu po Krella, a wróciłem z Musicalem! Oczywiście to jest moje ucho i mój gust więc każdy powinien posłuchać sam, ale wg mnie warto.

P.S. Tego "zapisywania się" do klubu nie bierz za poważnie ;)

Witam!

To i ja sie dopisze po powrocie do świata audio. Mój zestaw to MF Wzmak A308 i CD A308CR, póki co gra to z JPW 910ML ale to już historia, jestem na etapie poszukiwania monitorów do ww. zestawu i stawiam na Audio Physic STEP. Jeżeli ktoś by miał jakieś pytania co do tego zestawu to proszę pisać i pytać.

Pozdrowki

Witam

Koledzy widzieli takową aukcję:

http://www.allegro.pl/item890551489_musical_fidelity_idealny_zestaw_okazja_perfekt.html

Znakomity tekst w opisie:

"Znawcy tematu wiedza, iz cena za zestaw to zalednie niewielki % ceny zakupu..."

W 1999 roku elementy te kosztowały:

-MF E11 - 1999zł

-MF E624 - 2999zł

Komplet całościowo w salonach TOP-HIFI sprzedawany był za 3499zł.

Ciekawe więc jaki to procent :)?

Obecna cena rynkowa to nie więcej niż do 2kzł za komplet ale gra za więcej ;)

Pozwolę sobie na odrobinę sentymentalizmu - wspomnienie dawniejszych czasów autora modelu 6:

Following these new orders for my preamp, production moved out of the kitchen into my garage. It had no power, so I fan an extension lead from the back window of my first floor flat, across the garden it shared with three other flats, and into the garage, I hammered together shelves and workbenches, bought parts, recruited friends and family to assemble and test, and set to work. Within weeks, I was under pressure to make a matching power amlifier.

During this period, I was working at a new fulltime job. I started work at 7am, finished at 3pm and after a quick bite, it"d be out to the garage to build preamps late into the night for several months, until my wife gave me an ultimatum. She said I had three options. One, if I thought musical fidelity had a future, I should guit my day job to concentrate on it. Two , if I didn't think that Musical fidelity had a future, I should stop doing it right now. Or three, carry on doing both, but she'd be leaving as she never got to see me. I was young and newly-married. I chose option one.

Pytanko mam.

Dzisiaj zauważyłem ,że pojawił mi się szum w głośnikach.Włączyłem E11 i słyszę lekki szum,kręcąc potencjometrem szum nie staje się głośniejszy.Cały czas na jednakowym poziomie.

Coś ktoś może słyszał czy miał do czynienia z czymś takim?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.