Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, izapat napisał:

Gwint jest taki sam jak w stand 20?

Tak, zresztą 3 rozmiary gwintu, u mnie również z stand20

1 minutę temu, art72 napisał:

20240703_175448.thumb.jpg.72753e1af766d90cca64d681a9473d3b.jpg

4 godziny temu, izapat napisał:

Czekamy na wrażenia z odsłuchu. Jaki wzmacniacz i kabelki?

Widać , że po niektórych negatywnych opiniach ludzie jednak przekonują się do s40 . Sam jestem tego przykładem. Narzekałem strasznie na nie a teraz jestem zadowolony z brzmienia czterdziestek.

Tak bardzo zacne paczki. Są w  fazie wygrzewania kupiłem nowe sztuki. Jak będą miały więcej na liczniku coś napiszę. Na razie się jeszcze kształtuje brzmienie.

Jak na razie ciężko się od słuchania oderwać. 

Zastanawiałem się jeszcze nad Atc smc19. Miałeś chyba te paczki u siebie z tego co pamiętam?

1 godzinę temu, shiver07 napisał:

Tak bardzo zacne paczki. Są w  fazie wygrzewania kupiłem nowe sztuki. Jak będą miały więcej na liczniku coś napiszę. Na razie się jeszcze kształtuje brzmienie.

Jak na razie ciężko się od słuchania oderwać. 

Zastanawiałem się jeszcze nad Atc smc19. Miałeś chyba te paczki u siebie z tego co pamiętam?

Z Atc miałem scm7, scm11 i 20sl . 20sl jak znajdę w dobrej cenie to też kupię , to bardzo dobre monitory.

1 godzinę temu, art72 napisał:

Muszę spróbować , chociaż koszt nie mały.

Edytowane przez izapat
3 godziny temu, art72 napisał:

Fajna odległość od tylnej ściany, z tego co widzę to ponad 50 cm. Czy mylę się? Jaka powierzchnia pokoju? Słuchasz z zatyczkami w bas refleksie? 

Po latach znudziło mi się trochę brzmienie Dynaudio. Do tej pory przy swoich Focusach 110 miałem odległość od ściany 50 cm, teraz zwiększyłem do 60 cm. Dodatkowo zmniejszyłem trochę prześwit bas refleks. Basu jest trochę mniej ale zwiększyła sie precyzja jak i szczegółowość w całym paśmie. Jestem znowu zadowolony ze słuchania muzyki pomimo że głośniki te same od 2006 roku. 

4 minuty temu, andras napisał:

Fajna odległość od tylnej ściany, z tego co widzę to ponad 50 cm. Czy mylę się? Jaka powierzchnia pokoju? Słuchasz z zatyczkami w bas refleksie? 

Po latach znudziło mi się trochę brzmienie Dynaudio. Do tej pory przy swoich Focusach 110 miałem odległość od ściany 50 cm, teraz zwiększyłem do 60 cm. Dodatkowo zmniejszyłem trochę prześwit bas refleks. Basu jest trochę mniej ale zwiększyła sie precyzja jak i szczegółowość w całym paśmie. Jestem znowu zadowolony ze słuchania muzyki pomimo że głośniki te same od 2006 roku. 

Odległość 48cm, niestety na długiej ścianie, ale i tak jest b. dobrze. Początkowo stosowałem zatyczki zwężające bassrefleks, teraz nie ma potrzeby. Zmieniłem balast z piasku na Innerfiller oraz gaia3 dały super efekt.

Poprzednie podstawki B&W zasypane piaskiem na kolcach widocznie  wnosiły swoje do dźwięku. Obecnie zniknęło lekkie dudnienie, bas bardziej zróżnicowany. Jestem bardzo zadowolony.

Odległość od tylnej ściany 48cm.

Poprzednie standy B&W zasypane piaskiem kwarcowym. Obecnie stand 20 zasypany innerfiller 3/4 podstawki, ale moim zdaniem robotę zrobiły Gaia3. Bez zatyczek.

Edytowane przez art72
4 godziny temu, andras napisał:

Przez 10 lat miałem Focusy 160 i myślałem, że nic innego ich nie zastąpi, bo testowałem sporo monitorów, ale bez skutku. Dystrybutor, który sprzedał mi Focusy, bardzo je doceniał, ale namówił mnie na odsłuchy S40 i od listopada mam wersję black vine. Jeszcze tylko była zabawa z dobraniem okablowania, podstawkami i stopkami i prawdę mówiąc nic mi więcej do szczęścia już nie potrzeba. Słucham, słucham i banan z twarzy nie znika. Zdecydowanie, każdy z zastosowanych w systemie elementów ma istotny wpływ na efekt końcowy.

5 godzin temu, shiver07 napisał:

Też chyba się skuszę na te Gaia III. Czas pokaże. Teraz mam podstawki atacama nexxus 600 wypełnione śrutem atabites. 

U mnie wkręcone są Soundcare superspike high-end, a mój szwagier ma Gaia III. Oba modele robią bardzo dobrą robotę. Polecam

• 2 tygodnie później...

Koledzy,

Robiłem właśnie małe porządki i znalazłem maskownice do Excite X18. Zostały po sprzedaży kolumn, bo wydusiłem od dystrybutora w ramach gwarancji nówki. W tych które zostały u mnie jedna ramka ma niewielkie pęknięcie, w drugiej delikatnie poluzowana tkanina.

Może komuś przyda się jako zapas do naprawy, oddam w cenie przesyłki, chętnych zapraszam na priv!

• 3 tygodnie później...
W dniu 7.08.2024 o 21:35, Manic69 napisał:

Przez 10 lat miałem Focusy 160 i myślałem, że nic innego ich nie zastąpi, bo testowałem sporo monitorów, ale bez skutku. Dystrybutor, który sprzedał mi Focusy, bardzo je doceniał, ale namówił mnie na odsłuchy S40 i od listopada mam wersję black vine. Jeszcze tylko była zabawa z dobraniem okablowania, podstawkami i stopkami i prawdę mówiąc nic mi więcej do szczęścia już nie potrzeba. Słucham, słucham i banan z twarzy nie znika. Zdecydowanie, każdy z zastosowanych w systemie elementów ma istotny wpływ na efekt końcowy.

U mnie wkręcone są Soundcare superspike high-end, a mój szwagier ma Gaia III. Oba modele robią bardzo dobrą robotę. Polecam

Jak byś scharakteryzował bezpośrednie porównanie F160 i S40? Wiele osób twierdziło, że nie ma przepaści między nimi. F160 sam niegdyś miałem, a S40 słuchałem jedynie przelotem w salonie. 

3 godziny temu, Whyduck napisał:

Jak byś scharakteryzował bezpośrednie porównanie F160 i S40? Wiele osób twierdziło, że nie ma przepaści między nimi. F160 sam niegdyś miałem, a S40 słuchałem jedynie przelotem w salonie. 

W bezpośrednim porównaniu, w tym samym systemie, przepaści nie ma, ale jest duży krok w kierunku neutralności i lepszemu zróżnicowaniu, dzięki „chłodniejszej” średnicy, lepszej separacji w górze i poprawie głębi. Esotar forty robi robotę i tu jest wyraźna różnica jakościowa. Focusy 160 mają „miodową” średnicę i przez to bardziej uśredniają większość muzyki.

W moim przypadku, tak jak kiedyś opisałem, musiałem powalczyć z okablowaniem, bo to, co dobrze grało z Focusami, nie spasowało się z SP40.

12 godzin temu, Manic69 napisał:

W bezpośrednim porównaniu, w tym samym systemie, przepaści nie ma, ale jest duży krok w kierunku neutralności i lepszemu zróżnicowaniu, dzięki „chłodniejszej” średnicy, lepszej separacji w górze i poprawie głębi. Esotar forty robi robotę i tu jest wyraźna różnica jakościowa. Focusy 160 mają „miodową” średnicę i przez to bardziej uśredniają większość muzyki.

W moim przypadku, tak jak kiedyś opisałem, musiałem powalczyć z okablowaniem, bo to, co dobrze grało z Focusami, nie spasowało się z SP40.

Dzięki! A zaobserwowałeś jakąś różnicę w trudności wysterowania przez wzmacniacz pomiędzy tymi obydwoma modelami. Za jakiś czas będę robił przymiarkę do którychś monitorów Dynaudio pod lampę, które zastąpią stare contoury. 

4 godziny temu, Whyduck napisał:

Dzięki! A zaobserwowałeś jakąś różnicę w trudności wysterowania przez wzmacniacz pomiędzy tymi obydwoma modelami. Za jakiś czas będę robił przymiarkę do którychś monitorów Dynaudio pod lampę, które zastąpią stare contoury. 

Niestety nie mam doświadczeń łączenia Dynaudio z lampą. Focusy grały u mnie z trzema tranzystorami (50, 100 i 150W/8ohm) i nigdy nie miałem problemu z ich wysterowaniem, chociaż czułość 85db i impedancja 4ohm nie jest szczególnie łatwa. SP40 są trochę łatwiejsze z impedancją 6ohm a obecny wzmacniacz to hybryda z lampą na przedwzmacniaczu (250W/4ohm) i jest magicznie już od niewielkich poziomów głośności. 
Jeszcze tylko warto wziąć pod uwagę wielkość pomieszczenia i odległości od ścian. Do 20m2 jest rewelacyjnie, a w większym będzie ok, ale niestety trzeba już podkręcić volumen i na dłuższą metę może to być męczące.

• 2 tygodnie później...
11 minut temu, RCD napisał:

Czy coś jest nie tak z tymi C1, widzę że ogłoszenie jest już dość długo, a cena bdb?

https://m.olx.pl/d/oferta/dynaudio-c1-confidence-CID99-IDYZ9vi.html

Obserwuję różne ogłoszenia i obecnie jest zastój w interesie. Mało co się sprzedaje. Tylko podstawowe sprzęty. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.05.2024 o 08:25, Silver_85 napisał:

Nowe Dynaudio Contour Legacy. Design podobny do  Contour 2.8. Fajnie , że robią takie "nawiązania" do starych serii. 

Dyn.jpg

Sugerując się ceną można spodziewać się bardzo dobrych podłogówek. Spodziewam się prezentacji na AVS w tym roku. Sam obecnie gram na Contour 2.8 i w moim systemie grają świetnie, zdecydowanie lepiej niż Focusy 160/110, które miałem wcześniej. Planuję z ciekawości porównać z obecną serią Contour, bo nie wiadomo ile życia dziadkom 2.8 zostało. 

Ciekaw jestem czy ktokolwiek na grupie posiada takowe w swojej kolekcji 😉 🤔

W dniu 5.10.2024 o 20:31, Whyduck napisał:

Sugerując się ceną można spodziewać się bardzo dobrych podłogówek. Spodziewam się prezentacji na AVS w tym roku. Sam obecnie gram na Contour 2.8 i w moim systemie grają świetnie, zdecydowanie lepiej niż Focusy 160/110, które miałem wcześniej. Planuję z ciekawości porównać z obecną serią Contour, bo nie wiadomo ile życia dziadkom 2.8 zostało. 

Ciekaw jestem czy ktokolwiek na grupie posiada takowe w swojej kolekcji 😉 🤔

Wiemy jaka będzie cena ?

W dniu 11.10.2024 o 08:06, mcemsi napisał:

Nie jest tak źle, dają upust 10 Eur za subskrypcję newslettera

W dniu 14.10.2024 o 14:21, RCD napisał:

Panowie które są lepsze Contour 1.8mk2 czy Contour 2.8, które mają lepszy bas i średnicę, góra na pewno będzie lepsza w 2.8

Dużo zależy od wzmacniacza i pomieszczenia. 2.8 to obudowa zamknięta i trzeba w nią dmuchnąć. Wysokie i średnia lepsze w 2.8 - bas jest bardziej zwarty niż 1.8. Generalnie 2.8 to kolumna grająca bardzo liniowo i z dobrej klasy elektroniką potrafi zagrać zdecydowanie lepiej niż 1.8 

https://www.audioasylum.com/cgi/t.mpl?f=speakers&m=99576

poczytaj sobie wątek na temat obu kolumn. 

6 godzin temu, Whyduck napisał:

Dużo zależy od wzmacniacza i pomieszczenia. 2.8 to obudowa zamknięta i trzeba w nią dmuchnąć. Wysokie i średnia lepsze w 2.8 - bas jest bardziej zwarty niż 1.8. Generalnie 2.8 to kolumna grająca bardzo liniowo i z dobrej klasy elektroniką potrafi zagrać zdecydowanie lepiej niż 1.8 

https://www.audioasylum.com/cgi/t.mpl?f=speakers&m=99576

poczytaj sobie wątek na temat obu kolumn. 

Mam Confidence C1 grają bajecznie, ale do moich 35m2 przydałoby się coś z mocniejszym uderzeniem na dole, i tak sobie myślę co by tu godnie zastąpiło C1, C2 słuchałem uważam że są gorsze od C1.

2 godziny temu, RCD napisał:

Mam Confidence C1 grają bajecznie, ale do moich 35m2 przydałoby się coś z mocniejszym uderzeniem na dole, i tak sobie myślę co by tu godnie zastąpiło C1, C2 słuchałem uważam że są gorsze od C1.

Dobre małe 2 subwoofery załatwią sprawę

23 godziny temu, RCD napisał:

Nie zmieniaj na vintage w rodzaju 2.8. Kłopoty z zawieszeniem górnym dostaniesz gratis.

Za to warto byłoby dac druga szanse c2 w Twoim pokoju.

12 godzin temu, EMiL napisał:

Nie zmieniaj na vintage w rodzaju 2.8. Kłopoty z zawieszeniem górnym dostaniesz gratis.

Za to warto byłoby dac druga szanse c2 w Twoim pokoju.

Lata już swoje mają 2.8 i należy brać to pod uwagę o czym piszesz. Nie mniej jednak 2.8 to regres w stosunku do C1, w dodatku te z olx cenę mają trochę wysoką( jeśli autor miał je na myśli). Spróbował bym Contour 30 w 35m2 jeśli ma to nawiązywać jakościowo do C1

Contour 30 słuchałem, są znacznie słabsze od C1, nie ta spójność harmonia, gorsza góra i średnica. 

Myślę że jednak poszukać trzeba coś z serii Confidence, lub zmienić markę, albo cieszyć się tym co mam

Te z OLX za 9500 są za drogie, wiem o tym.

14 godzin temu, EMiL napisał:

Koszt wymiany zawieszeń raz na kilkanaście - kilkadziesiąt lat (w zależności czy pianka czy guma) to max. kilka stówek, nie znam tych 2.8 ale bez sensu ogólnie jest odradzać kolumny tylko  z powodu zawieszeń. W innym przypadku większość starszych kolumn na rynku poszłoby do kosza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.