Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy,mam pytanie czy mógłbyś odnieść się do różnicy dźwięku f 110 do contour 1.1 Ciekaw jestem która konstrukcja u ciebie zagrała lepiej i w jakich aspektach.

Witaj.

Contourki miałem tylko przez tydzień czasu. Grały też z inna końcówką (B-320) ale to połączenie w pokoju który nam dało dźwięk nie męczący. Bardzo angażujący słuchali sue z wielką przyjemnością tego zestawu. Bas był ładnie wyważony nie dudniacy mimo tego że kolumienki stały blisko tylnej ściany. Średnica raczej neutralna z ładną barwą instrumentów . Góra szczegółowa delikatna i nie narzucajaca się. Przestrzeń ładnie poukladana w głąb ale na boki już gorzej. Dźwięk co prawda potrafił wyjść poza kolumienki na boki ale nie tak efektownie jak w Monitor Audio GS10.

Contourki jednak oddałem z powodów podanych w poście napisanym wyżej i zacząłem szukać Focusow jako ze z informacji znalezionych w necie to praktycznie ten sam głośnik. W międzyczasie zmieniłem końcówkę na B-330 i kilka tygodni później kupiłem Focusy.

Ustawione identyczne. Wysokie bardziej szczegółowe ale i słychać ze jest ich więcej oczywiście o żadnej natarczywosci nie ma mowy. Jest delikatnie bogato i szczegółowo. Średnica bardzo podobnie jak w 1.1 choć bardziej podoba mi się w Focusach. Bas.... No cóż i tu mamy problem. Jest go więcej a nawet dużo więcej niż w 1.1. Niby w niczym to nie przeszkadza bo głośniki potrafią zagrać bardziej efektownie w niskich rejestrach ale w mały pomieszczeniu możemy mieć efekt zabasowienia. Focusy niskich nie szczedza i potrzebują miejsca za sobą. Potrafią też zagrać głośniej niż 1.1. Przestrzeń też bardziej podoba mi się w Focusach ładnie zaznaczona na boki jak i w głąb.

Po krotce napiszę tak.

Głośniki podobne. Wizualnie Focusy wypadają lepiej choć C1.1 też niczego nie brakuje taki klasyk Dynaudio.

Do pomieszczenia takiego jak mam wybralbym jednak Contoury bo Focusy lubią mieć miejsce wokół siebie. Wszystko zależy też od konfiguracji i pomieszczenia. U mnie w pokoju to ciągła walka jeżeli chodzi o adaptację akustyczna. Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem jednych albo drugich to musialbys sam posłuchać.

Pozdrawiam

Edytowane przez Fud

Fud, bardzo fajny opis, miło się czyta. Mógłbyś jeszcze napisać jak mają się ATC 11 do focusów (dynamika, barwa, bas itp)?

Witaj. ATC to takie małe diabły. Tak naprawdę jak je kupiłem to kierowałem się tym że obudowa jest zamknięta co rozwiązało by problem basu w moim pomieszczeniu a także bardzo dobrymi opiniami prasy jak i osób które miały z nimi styczność. Są to głośniki które mają za zadanie nie zmęczyć a dać radoś ze słuchania muzyki. Porównując je do Focusów pierwsze to średnica i bas. średnica jest bardzo gęsta masa informacji ale przede wszystkim barwy poszczególnych instrumentów. Wszystko ładnie odseparowane nic się nie klei . Bas świetnie prowadzony i zróżnicowany zawsze obecny nie nachodzi na średnicę nie ma też mowy o jakichś podbarwieniach. Dla mnie te dwa zakresy są świetne. Focusy oczywiście też nie mają się czego wstydzić jeżeli już o tym zakresie mówimy. Wszystko zależy od repertuaru jak i realizacji samych nagrań a także os akustyki samego pomieszczenia. Wysokie tony...hmm tu już Dynaudio nie ma sobie równych. Nawet nie wysokich lotów kopulka w Focusach pokazuje to czego ATC mogą pozazdrościć. Wysokotonówka w ATC to dla mnie taki mało zrozumiały glośnik bo niby wszystko jest a jednak czegoś brakuje. W Focusach nic nam nie umknie z wyższej średnicy i wysokich. Wszystko podane jak należy natomiast w ATC niby tak ale za taka jakby mgiełką. Slucham różnej muzyki dużo elektronicznej i dość często jest tak że tam gdzie można się spodziewać że ATC będą lekko matowe w wysokich to ładnie błyszcza dzwonią i cykają nic nie brakuje podobnie jak w Dynkach jednak zmiana na inny kawałek i spodziewamy sie tego samego a tu lipa. Jest już inaczej ciemniej coś tam cyka coś tam słychać ale to nie to. Przyznam ze jest to dziwne zjawisko :) Przestrzeń w ATC to raczej za głośnikami a niżeli przed i na boki. Oczywiście sa kawałki kiedy ATC potrafia niezle zamieszać ale pałeczka pierwszeństwa i wyższosci należy sie Focusom jeżeli już o tym pisze. Podobają mi się zarówno ATC SCM11 jak i Focusy 110. Zwykle slucham po dwa miechy na jednej parze a potem zmieniam na drugą. To tak jakby słuchać wszystkiego od początkui odkrywać płyty na nowo. Dodam jeszcze że ATC są miej wymagające jeżeli chodzi o ustawienie. Z Focusami musialem troche powalczyć. Gdyby tak dać kopulkę wysokotonową z Dynaudio do ATC to byłby fajny monitorek. :) nawet bardzo fajny.

Nowym VW Golfie VII można zamówić sobie Dynaudio Excite System za 2200 pln. Szkoda tylko, że nie ma tego w moim, którym od niedawna jeżdżę ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Ja porôwnywałem u siebie focusy 110 z rls callisto III które w 15m2 zagrały lepiej, bez dudnienia z niższym pełniejszym basem i lepszą czytelniejsza sceną, mnie ogólnie nie zachwyciły 110 a też na początku myślałem o nich, dodatkowo rls nie są tak wymagające w ustawieniu i choć wzmacniacz nie może być też słaby to jednak nie potrzebują wiecej wąt od małych focusów. Najbardziej w 110 przeszkadzał mi brak basu poniżej 50 Hz generalnie urywa się co widać na pomiarach ,, rls maja płaska charakterystykę z lepiej rozciagniętym basem w dół który może zadziwić głebokoscia i nie dudni w małych pomieszczeniach a często ten właśnie problem doskwiera i nie jest to tylko kwestia ustawienia czy amplifikacji ale samej interakcji pomieszczenia z konstrukcja kolumny basrefleksu i jego strojeniem podbiciem etc,,,dodatkowo przeszkadzało mi lekkie podbicie wysokich w 110 przez co były dla mnie przychylone w górę w odbiorze

http://audio.com.pl/testy/dynaudio-focus-110:1

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Callisto III miałem u siebie na testach, focusy słuchałem niestety tylko w sklepie, a jak już się zdecydowałem na zakup to okazało się że ktoś sprzątną mi ostatnią parę sprzed nosa i teraz poluję na używane.

To co urzekło mnie w focusach to gładkość i dźwięk który nie męczy, oby(jak już je złapie) przy dłuższym pożyciu nie uznać tego za wady. Mimo wciąż jak mi się wydaje młodego wieku, narząd słuchu stał się bardzo wrażliwy, zwłaszcza na górne rejestry. Tak się złożyło że słuchałem callisto III po koncercie na którym złapałem sporo decybeli. JAK DLA MNIE góra okazała się zbyt ostra, może to wina reszty sprzętu( choć audiolab 8000s wysokimi raczej nie sypie) bądź wspomnianego koncertu. Średnica fajna choć nie tak emocjonalna jak w focusach, bas z mięskiem rozciągnięty w dół czasami chyba aż nad to.Odniosłem też wrażenie ze wnętrze mogłoby być bardzie wygłuszone. Bas mógłby też być bardziej zróżnicowany. Generalnie kolumny rewelacja i cena też niższa od 110 tek jednak audio w tej cenie to kompromisy.

Nie żeby dynki nie miały wad, czasami zbyt słodkie, basik podbity i góry w sumie też sporo ale podane to wszystko trochę inaczej. Inna granie, choć może nie do ciężkich gitar to choć sporo ich słucham zdecydowałem się właśnie na nie.

P.S. Konkluzja jest taka że to audio hobby to potrafi być wciągające i nie tylko w pozytywnym sensie.

Jeśli ktoś chce oddać focusy w dobre ręce to chętnie przyjmę.

Pozdrawiam

Tylko, że dobry słuch i gust wyrabiają się w miarę zdobywania doświadczenia...to chyba trudno podważyć;-)

Nie dziwię się że miałeś dosyć Krella jeśli pracował on z Coherence...słyszałem kiedyś w swoim systemie co ten Fadel może zrobić z Krellami...dla mnie to była krew z uszu...naturalną barwę, muzykalność, przestrzeń i kontrolę basu dałyby Ci na 100% jakieś wyższe MITy...plus kilka akcesoriów;-) Natomiast Krell nigdy nie przysłodzi tak jak 550 Accuphase i to pewnik;-)

Miałem Accuphase E- 550 i nie rozumiem potocznej opinii o słodzeniu.....

Napedzał C2 i faktycznie brakowało może trochę powera ale na pewno nie słodził.

Teraz Krell ma podobną barwę ale kolumny wyrabiają każdy rodzaj muzyki...

Nie dziwię się że miałeś dosyć Krella jeśli pracował on z Coherence...słyszałem kiedyś w swoim systemie co ten Fadel może zrobić z Krellami...dla mnie to była krew z uszu...naturalną barwę, muzykalność, przestrzeń i kontrolę basu dałyby Ci na 100% jakieś wyższe MITy...plus kilka akcesoriów;-) Natomiast Krell nigdy nie przysłodzi tak jak 550 Accuphase i to pewnik;-)

zanim sprzedałem Krella to wcześniej wymieniłem kable.....pozbyłem się Fadela Coh...na jego miejsce wszedł Transparent a głosnikowe wstawiłem Straight Wire Crescendo i tu było znacznie lepiej Ale .Accu dał mi piękną barwę i większą satysfakcję ze słuchania

moich ulubionych płyt.

Swans ma niezłe opinie, ale ich przetworniki tylko przypominają te z dynaudio- raczej nieprzypadkowo. Nie mniej jednak trzymałbym się od tej firmy z daleka, bo można nieżle przepłacić za to co jest w nich montowane. Dla porównania:

http://allegro.pl/swans-m1-model-wystawowy-hifi-ja-i-ty-gdansk-i3307501633.html

http://allegro.pl/wyprzedaz-koda-k-5200c-kolor-dab-reguly-i3327540654.html

Witam.

Zdecydowałem się wymienić BW685 na nowe kolumny.

Moja elektronika to Rotel RA1520+RCD06SE. Pokój 25m2. Głośniki będą stały na dłuższej ścianie i niestety nie centralnie. Biorę pod uwagę Dynaudio 2/7 lub Dynaudio Excite X16. Kolumny wyłącznie nowe.

Wybieram się na odsłuch do salonu bo niestety nie chcą mi wypożyczyć kolumn do domu i dlatego pytania: Czy na mój pokój te monitory będą wystarczające i czy 1520 zgra się i pociągnie Excite X16.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez jantor

Witaj

U mnie 2/7 grają z RA06 I RCD06 , 20mkw - pokój podłużny , głośniki ustawione na długiej ścianie (prawie centralnie i symetrycznie ustawione)

czy to będą Exite czy DM to symetria w ustawieniu byłaby wskazana ( zależy jeszcze jaka odległość od ścian boczych,jesli jest to ok. 1,5m lub więcej-(tak jest w moim przypadku) to być może że lekkie przesunięcie w lewo lub w prawo nie miałoby znaczenia

pozdr

Witam,

przez ostatnie 2,5 roku bylem szczęśliwym posiadaczem 110, a teraz jestem jeszcze szczęśliwszy z powodu wygrzewania dzień i noc S25.

Myślę że mogę więc do klubu miłośników! ;)

Pozdrawiam

post-19532-0-83132600-1371666906_thumb.jpg

Witam Wpisuję się z nowym nabytkiem Dynaudio Excite X16 Jak na razie jestem z nich zadowolony:) Bas lepszy jak z niejednej podłogówki ale muszę powalczyć z ustawieniem ich w pokoju bo czasami jest aż trochę za dużo. Scena mniejsza jak w poprzednich moich Xindakach Compass 1.6mk2 i szczegółów też trochę mniej, trochę tak jakby środek ciężkości przesuną się na dół bo w Xindakach z kolei był trochę do góry. Np. muzyka z fortepianu na Xindakach słychać było w tle jak wykonawca naciska i puszcza pedały a w X16 po prostu słychać jakieś cichutkie szeleszczenie czy zgrzyt jakby rysa na płycie była:). No ale szukałem kolumn z mocnym basem a tego na pewno tu nie brakuje:) i jest dużo więcej jak w Xindakach, a resztę może jakoś dopieszczę.

Edytowane przez krzysiekol

to ja też sie pochwale swoimi "Dyniami" moze to nie jest HA tylko CA ale kupilem do swojego samochodu komplet tw+wf Dynaudio Esotar2 110 + 650. Gora jak juz wielu wspominalo jest genialna i poki co nie slyszalem nic lepszego, nad wf trzeba popracowac, wczesniej gral w drzwiach pelnych a taki litraz im nie odpowiada, zdecydowaniem lepiej radzą sa w komorach i takie tez zostały dla nich zrobione (14L) musze je jeszcze wypelnić w srodku, natomiast do tw aktualnie się tworzą slupki i zwrotnice pasywne diy po pomiarach w aucie (ogarnął system kolega lklukasz z diyaudio.pl - a łatwo nie bylo ).

Pozdr.,

post-27413-0-07250900-1372537634_thumb.jpg

post-27413-0-81814100-1372537657_thumb.jpg

post-27413-0-97397800-1372537700_thumb.jpg

Edytowane przez disaster3
  • 3 tygodnie później...

w jednym z dużych niemieckich sklepów internetowych pojawiła się zapowiedz Excite X38 za 6000E za parę , to albo pomyłka albo trzeba kupić Focusy 340

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Z tego co można zaobserwować, to ceny będą takie;

x38- 1495 eur/ sztuka,

x34- 1095 eur/sztuka,

x14- 495 eur/sztuka,

dla porównania obecnie:

x12- 340 eur/sztuka

x16- 490 eur/sztuka

x32- 1100 eur/sztuka

Edytowane przez symek321
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Planuję zakup Dynaudio dm 3/7, elektronika Music Hall a15.3 i c-dac 15.3. W związku z tym mam kilka pytań.

Czy to będzie dobre połączenie? Czy wzmacniacz (50W/8,75W/4) da radę, biorąc pod uwagę niską efektywność kolumn?

Po starym sprzęcie zostały mi kable gł. cable talk talk3.1 i interkonekty cable talk improved2. Czy będą się nadawały do planowanej konfiguracji? Jeśli nie to co polecacie?

Obecnie dysponuję pokojem 16m2, ale w przyszłości zapewne ulegnie to zmianie. Chciałbym uniknąć konieczności wymiany kolumn, dlatego wolałbym wybrać podłogówki zamiast monitorów. Czy użycie korków do bass refleksu wystarczająco obniży ewentualny nadmiar basu?

Z góry dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam

tak dla ciekawości : Music Hall a15.3 to brat blizniak Indiany Line Puro 500 oraz klon Teac`a A-1D (z lat 2002-2006)

w jednym z dużych niemieckich sklepów internetowych pojawiła się zapowiedz Excite X38 za 6000E za parę , to albo pomyłka albo trzeba kupić Focusy 340

skorygowali cene na 2850 za parę X38 - to dobrze bo czekam na ten model

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Panowie co myślicie o tych kolumnach http://allegro.pl/dynaudio-audience-8-denmark-super-i3455008750.html niestety bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje w internecie. Czy warto wziąć je za te pieniążki ? czy jakas elektronika w granicach 800zł jest w stanie coś zaprezentować z tymi kolumnami ?

Poprzednio byłem posiadaczem Mission m74

Wiem że to nie giełda ale jakby był ktoś zainteresowany zakupem Dynaudio 52SE w pięknej wersji kolorystycznej (stan igła) to zapraszam do kontaktu [email protected]. W komplecie wysoki model stadów VAP'a

...Naim + Studio16Hertz...

Nieśmiało wpisuję się do Klubu z nowymi Focusami 140. Wyhaczyłem ostatnią parę w MegaHz w Katowicach. Napędza je Denon PMA-1510AE. Nie sądziłem, że podstawkowe kolumny mogą mieć taki dźwięk. Na razie jestem mocno zauroczony:-)

Powoli jednak dojrzewam do sprzedaży legendarnych Dynaudio Contour 3.0.

Te kolumny to rzadko spotykana perełka, pojawiająca się na eBayu może ze dwa razy do roku.

Stan igła. Opakowania.

Jednak zostanę przy Harbethach.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Potwierdzam. Miałem je i są to znakomite kolumny. Dżwięk w systemie z ML 335, BAT 50SE, Transparentami Reference przerósł moje najśmielsze oczekiwania. To samo w systemie z BAT VK 75SE, VK 50SE i okablowaniem Nordosta - SPM głośnikowe i Quattro Fil zbalansowane interkonekty. Zarówno w pierwszym jak i drugim setupie dżwięk niesamowicie muzykalny, nasycony i pozbawiony wszelkich wyostrzeń czy też niedociągnięć; rewelacyjna i zjawiskowa przestrzeń z systemu BATa.

Parker's Mood

Witam Wszystkich!

Mam pytanie, jaki wzmacniacz lampowy do dynaudio dm 2/7? i jaki odtwarzacz cd? Obecnie grają z Advance Acoustic Maa402/Mpp202, cd to yamaha cd-s300, ale sądze że stać te kolumny na bardziej wyrafinowane średnie tony niż w tym zestawieniu, a może to problem z obecnym cd, może wystarczy wymienić samo cd, ale na jakie?

proszę o sugestie

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.