Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak niewątpliwie kolumny wnoszą w brzmienie systemu audio najwięcej i z tym wcale nie polemizuję. Chodzi mi raczej o to, że dysponując na samym początku budowy systemu wydajnym i porządnym wzmacniaczem mamy święty spokój i dogodną sytuację. Nie chodziło mi o to, co więcej wnosi w brzmienie. Niektórzy mówią, że kable sieciowe i bezpieczniki - i co im zrobisz?

Parker's Mood

Dobra przyznać się kto ;) ...

był na prezentacji nowych Contour'ów 60 ?

ja sie przyznaje :) ale nie posłuchałem,

u mnie była inna konfiguracja

octave mre 220 hp 700 i accu dp 560 ayon cd 1sx i cd 35 no i oczywiscie von schweikert unifield 2

von.JPG

jak i

accu 470 i dp 560

accu.JPG

modyfikacja f140 z klonem zwrotnicy Contour 1.4, ciekawe rzeczy na allegro

http://allegro.pl/sh...acf77d00be2ff62

Takie zabawy są trochę bez sensu, inna os odsłuchu, inny litrazu i inna długość rury. przez dwa ostatnie równowaga totalna zawsze będzie inna pomiędzy tak przerobionymi focus 140 a s1.4.

No tak rzeczywiście bez sensu. Pewnych marek w audio się nie poprawia i na pewno wśród nich jest Dynaudio.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No tak rzeczywiście bez sensu. Pewnych marek w audio się nie poprawia i na pewno wśród nich jest Dynaudio.

Poprawiać można, nie o tym pisałem.

Kilka postów wcześniej uświadomiono mi, że nie ma sensu zmieniać f160 na 1.4 le bo różnicy nie będzie. A tu proszę ktoś modyfikuje.

Gdybyś miał u siebie obie pary to byś wiedział czy jest sens czy nie ma... tak to gdybanie na podstawie opinii innych.

Focus to najtańsza linia dynaudio robiona uczciwie (nie mylić z dobrze) pod względem zwrotnic. Obudowa jest budżetowa, w contour dużo bardziej bezkompromisowa. W S1.4le poszli na maxa pod względem jakości zwrotnic, jak na standardy dynaudio i dlatego te monitory są ciekawe.

EMiL jest sporo racji w tym co napisałeś, jednak ja miałem na myśli coś innego. Wyszedł model taki a nie inny danej firmy i należy liczyć się z tym że po modyfikacji może być już nie odsprzedawalny. Dlaczego? Bo grzebany. Czyli albo akceputujesz jakiś dany model albo nie. To tak jak Harbethami lub Klischami lubisz lub nie lubisz.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jednak niewątpliwie kolumny wnoszą w brzmienie systemu audio najwięcej i z tym wcale nie polemizuję.

Bardzo dobrze ujęte. Mam podobne zdanie do Was, wzmacniacz to serce systemu, bez dobrego serca nie napędzimy nawet średniego systemu, a co mówić i zaawansowanych zestawieniach. Za każdym razem się o tym przekonuję. Problem w tym, że lubię granie z różnych wzmacniaczy, tak lampy (różne), jak i tranzystory, każdy se ma swoje atuty.

Poprawiać można, nie o tym pisałem.

Gdybyś miał u siebie obie pary to byś wiedział czy jest sens czy nie ma... tak to gdybanie na podstawie opinii innych.

Focus to najtańsza linia dynaudio robiona uczciwie (nie mylić z dobrze) pod względem zwrotnic. Obudowa jest budżetowa, w contour dużo bardziej bezkompromisowa. W S1.4le poszli na maxa pod względem jakości zwrotnic, jak na standardy dynaudio i dlatego te monitory są ciekawe.

Podejrzewam, że jak bym miał te kolumny obok drugich

Nie było by mnie na tym forum

Takie zabawy są trochę bez sensu, inna os odsłuchu, inny litrazu i inna długość rury. przez dwa ostatnie równowaga totalna zawsze będzie inna pomiędzy tak przerobionymi focus 140 a s1.4.

Też naszły mnie te wątpliwości od strony obudowy i wytłumienia, ale patrzę że obydwa modele 140tki jak i c 1.4 są strojone na 41hz - 25khz, może akurat zwrotnica od 1.4 się wstrzeliła do focus 140. Autor ma też c 1.4, z ciekawości się zapytałem, to jak jest wie tylko on, pozostało liczyć na rzetelność.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Ja miałem okazje posłuchać nowe Dynaudio Contour u siebie w systemie. W zasadzie mogę potwierdzić zalety podane w recenzji tych kolumn. Wspaniale różnicują dźwięk, posiadają pewną lekkość której z pewnością dotychczasowe Dynaudio nie posiadały. Często ma się wrażenie, że obcuje się z barwą na najwyższym poziomie. Mógłbym tak dalej powtarzać za panem Pacułą o zaletach tych kolumn. Grają faktycznie ciepło. Niestety pomimo tego, że w zasadzie praktycznie byłem już w pełni na zakup tych kolumn "w ciemno"zdecydowany po recenzjach :) itd. to nie wpisały się w mój system tzn. w połączeniu z wzmacniaczem Krella. Kolumny bardzo dobrze radzą sobie ze spokojną muzyką. Pięknie zagrała na nich nowa płyta Norah Jones, ale z bardziej wymagającą muzyką dźwięk robił się jak dla mnie zbyt jasny. Coś, co miało być główną zaletą tych kolumn, czyli lekkość, neutralność, otwartość powoduje, że kolumny już nie mają w sobie tyle tolerancji i pewnego czaru dzięki dociążonej średnicy, być może trochę pogrubionej. Z pewnością inne konfiguracje mogą w większym stopniu ujawnić zalety kolumn i tak bardzo nie rozjaśniać dźwięku. Z 1.3mk 2 w tym samym systemie równowaga tonalna była idealna, te same płyty grały świetnie. Tutaj chwilami odnosiłem wrażenie, że przekaz jest zbyt dosłowny jak dla mnie. Być może z Accu lub ciepłą lampą to się zgra lepiej. Wydaje się, że w tym kierunku otwartości i bezpośredniości są projektowane nowe Dynki. Nie wiem jak grają 3,4 LE, czy to jest już ten "nowy kierunek" czy bardziej tradycyjne Dynki. Dla mnie pozostaje starsza wersja lub trzeba będzie iść w Harbetha. Jednak kolumny z całą pewnością mają wiele zalet, potrafią chwilami oczarować itd. Konieczny jest jednak odsłuch w swoim, niezaadaptowanym pomieszczeniu aby nie było później zdziwienia :)

Edytowane przez ROXI

3.4 LE mogą się sprawdzić z Krell'em - mi się wydawało, że grają delikatnie przyciemnionym dźwiękiem, choć bardzo dobrym. Te paczki zrobiły na mnie ogromne wrażenie na AVS2016, ale w salonie już takiego zachwytu nie było - pisałem o tym szerzej w tym wątku. Na AM wiszą w dobrej cenie i pięknym wykończeniu. Warto się nimi zainteresować. Jak widzę szukasz kolumn pod tego Krell'a, a nie odwrotnie :).

3.4 LE mogą się sprawdzić z Krell'em - mi się wydawało, że grają delikatnie przyciemnionym dźwiękiem, choć bardzo dobrym. Te paczki zrobiły na mnie ogromne wrażenie na AVS2016, ale w salonie już takiego zachwytu nie było - pisałem o tym szerzej w tym wątku. Na AM wiszą w dobrej cenie i pięknym wykończeniu. Warto się nimi zainteresować. Jak widzę szukasz kolumn pod tego Krell'a, a nie odwrotnie :).

Tak, podobnie jak koledzy jako punkt wyjściowy przyjmuje wzmacniacz do którego chcę dopasować kolumny. Przez chwilę chciałem go sprzedać i kupić jakąś, "wielofunkcyjną integrę".... Miałoby to swoje zalety w postaci uproszczenia i wygody, ale dźwiękowo byłby to raczej krok w tył na nie do przodu :) Ten 3.4 LE może mi bardziej podpasują, bo w sumie lubię trochę ciemne granie.

Edytowane przez ROXI

Im głębiej w las tym więcej drzew. Poczynając od pewnego pułapu jakościowego nie ma już prostego przyrostu w postrzegalnej jakości dźwięku, ale najczęściej jest coś za coś. Lepsza przestrzeń i większa przejrzystość, ok, ale za cenę "odchudzenia" dźwięku i przesunięcia w górę równowagi tonalnej, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Podniesienie definicji i kontroli basu, ok, ale może być skutek uboczny np. w postaci odciążenia dolnej średnicy, co nie każdemu może pasować. Wniosek jest prosty, lepiej słuchać, najlepiej długo i wielokrotnie, zamiast z góry ferować opinie na podstawie zdjęć, wymiarów kopułek i innych tam :).

Anyway, 1.4LE są jak dla mnie jaśniejsze (co nie znaczy ze jasne, podkreślam) od "zwykłych" S1.4, i zakładam ze podobnie jest z S3.4 / S3.4 LE (chociaż wcale być nie musi).

A 1.3 Mk. II to znakomite kolumny :)

Właśnie dlatego jak tylko znajdzie się dodatkowa gotówka staną u mnie Emit-y bo chyba z obecnie produkowanych dynek to właśnie w nich zostało najwięcej "Dynaudio w Dynaudio". Posiadacze dynek wiedzą co mam na myśli.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Właśnie dlatego jak tylko znajdzie się dodatkowa gotówka staną u mnie Emit-y bo chyba z obecnie produkowanych dynek to właśnie w nich zostało najwięcej "Dynaudio w Dynaudio". Posiadacze dynek wiedzą co mam na myśli.

Nie wiem co się dzieje ale tak jest ostatnio z większością producentów kolumn głośnikowych. Grają gorzej od starszych serii. Nie wiem czym się kierują zmieniając brzmienie.

Nie chodzilo mi, ze gorzej, bo technicznie pewnie duzo lepiej ale gdzies w tym wszystkim, w tych super "cxn-ach", dac-ach itp. ulatnia sie muzykalnosc, nasycenie, plynnosc, ta "technicznosc brzmienia" nie wciaga. Stad zostajac z excite chce tez czasem wieczorkiem odpalic emit-y i dostac wiecej nasycenia, gladkosci, dzwiecznosci i magii Dynaudio. Zwyczajnie za tym tesknie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

alez nowa plyta Norah Jones jest ciemna i basowa wiec na jasno grajacym sprzecie tak zagra ze bedzie nadal ok.

Edytowane przez kopaczmopa

Przesiadłem się z DM3/7 (zbliżone brzmieniowo do Emit) na F260 dla mnie ta zmiana to duży krok do przodu. Pytanie czy nie lepiej dołożyć bardzo niewiele w stosunku do Emit i cieszyć się nie tylko "klasycznym" brzmieniem Dynaudio ale także zdecydowanie lepszą szczegółowością i holografią. Emity weszły więc są drogie, Focusy wyszły więc są "tanie".

Przesiadłem się z DM3/7 (zbliżone brzmieniowo do Emit) na F260 dla mnie ta zmiana to duży krok do przodu. Pytanie czy nie lepiej dołożyć bardzo niewiele w stosunku do Emit i cieszyć się nie tylko "klasycznym" brzmieniem Dynaudio ale także zdecydowanie lepszą szczegółowością i holografią. Emity weszły więc są drogie, Focusy wyszły więc są "tanie".

Ps39, szczerze jestem ciekawy jak nowe Contour'y zagrają u Ciebie w domu z Octave. Trzymam kciuki. Masz tam Esotara2... Być może Twoje odczucia będą inne od moich. Wiadomo, że gra system. A powiedz mi, czy to prawda, że Fokus w stosunku do Countour gra bardziej skrajami pasma? Nie znam tych 3,4 i nie mam porównania.

U siebie nie słuchałem Contour ani nowych ani starych, Stare słuchałem w salonie, to raczej nie moje granie. To co napisałeś to dobry trop, Contour 3,4 gra bardziej liniowo. Focus rzeczywiście podkreśla trochę dół i środek, góry nie. Ale dół jest ładny raczej konturowy nie tak lekko rozlany jak w DM. Środek dla mnie to powód do zachwytu zwłaszcza, że lubię kobiece wokale. Nowe Contour 30 chętnie posłucham jak nadarzy się taka okazja. Najchętniej u siebie.

Dynaudio potrafiło jakieś 20 temu stworzyć budżetowe monitorki z serii Audience, które skasowały konkurencję (jedyny rywal to był legendarny Epos 14). Fajnie, że nie kombinowali i po tylu latach po prostu powtórzyli sprawdzoną konstrukcję. I w cenie relatywnie dużo niższej niż 20 lat temu, przynajmniej w porównaniu do siły nabywczej przeciętnego Polaka, wówczas i dziś.

Edytowane przez moreno1973

dynaudio contour 1.8mk II - 9.600pln => dynaudio contour 30 - 29.990pln :D

te nowe kolumny, nie mają nic wspólnego z firmowym dźwiękiem, do którego byliśmy przyzwyczajeni przez lata.... teraz bliżej im do B&W serii 600 - niestety :(

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.