Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Cene za modyfikowane zabawki audio kazdy musi sam zaakceptowac lub nie ale ukrywanie modyfikacji przy sprzedazy by mnie wkur... i osobiscie odwiozlbym takie "zakupy"...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Niestety w audio za modyfikacje osoby oferujące używany sprzęt życzą sobie często niezłą dopłatę.

I tu pojawia się konflikt interesów.

Jaki konflikt? Nie pasuje to nie kupujesz, proste, sprzęt modyfikowany jest dla ludzi świadomych.

Jaki konflikt? Nie pasuje to nie kupujesz, proste, sprzęt modyfikowany jest dla ludzi świadomych.

Ja rozumiem, jednakże przy sprzedaży osoby oferujące za swoje konstrukcje zazwyczaj żądają dopłaty w wysokości poniesionych kosztów na modernizację. I wtedy pojawia się mały konflikt. Oczywiście nikt kupować nie musi, ale zachowanie to odbiega od ogólnie przyjętego w dziedzinie handlu wtórnego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak już to dwa suby i raczej pomyślałbym o SUB500 - jest ciekawszy niż jego młodszy brat i posiada więcej opcji. Podstawową wadą 600 jest brak zbalansowanych wejść i wyjść - jest to dla mnie nie do zaakceptowania. Poza tym 600 jest lżejszy od 500 o 10 kilogramów co też ma swoją wymowę. No i 600 jest mniejszy od 500 co też mnie napawa niepokojem.

Jedna pięćsetka już u mnie siedzi :) Poluję na drugą :) Nie mogę jej tylko odpowiednio zainstalować, bo sprzedający zapomniał pilota wysłać :( Ustawień w subie brak. Mark, a pamiętasz jak masz ustawione u siebie suby?

Będzie trochę mało audiofilsko ale w zależności od kaprysu będę mógł sobie basu dodawać :)

Edytowane przez ROXI

Ogólnie to słychać źródło niskich tonów od niskotonowych na scenie, by rozmieszczać je w stereofonii, czy to zależy od tego jak niskim sygnałem jest odcięte ? Co do tej sceny to rozmieszczenie niskotonowych aktywnych musi być w jakiejś odległości by fala akustyczna docierała w podobnym czasie do tej która jest powyżej odcięcia, nałożenia w kolumnach , słychać jakieś nie zgranie. Po użyciu aktywnego niskotonowego zmienia się jakoś subiektywnie prezentacja reszty pasma?

Zastanawiam się nad dostawką do swoich monitorów w postaci dwóch aktywnych niskotonowych umieszczonych pod monitorami. Jestem ciekaw jakie są problemy, czy materiały membrany powinny być podobne jak monitorach by była spójność, no i przy jakim odcięciu, częstotliwości niskotonowe lokalizują bas na scenie i to właśnie jest pytanie gdzie powinny być bo jeśli znacząco lokalizują to powinny być bliżej średniotonowych by dzwięk docierał równo w czasie z głośników.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Zastanawiam się nad dostawką do swoich monitorów w postaci dwóch aktywnych niskotonowych umieszczonych pod monitorami.

A jak duży masz pokój?

Ma to też swoje zalety. W każdej chwili można wyłączyć, włączyć lub podgłośnić, zmienić konfigurację subów.

W czasach w których większość wzmacniaczy jest pozbawionych regulacji barwy nie jest łatwo sobie poradzić z brakiem lub nadmiarem basu. Sam tego już doświadczyłem kilka razy. Szczególnie w systemie opartym o wzmacniacz lampowy. Niby już tak wszystko pięknie prawie było, ale np. trochę za mało basu... i lipa :( W drugą stronę znowu problem jak za duże są kolumny w stosunku do pomieszczenia z nadmiarem basu. Szczególnie było to uciążliwe z plikami. Teraz z 3,4 problemu nie mam wcale. Kolumny grają super, basu jest tak w sam raz. A jak będę chciał doświadczyć ekstremy, to sobie uruchomię suby :)

A jak duży masz pokój?

Mieszkam na stancji więc nic stałego, bardziej uniwersalnego, myślę o podziale aktywnym zwrotnicy przed jednym wzmacniaczem bezposrednio do niskotonowych a drugim do monitorów na razie ze zwrotnicą pasywną, potem w miarę rozwoju do każdego z głośników w monitorach. Może łatwiej byłoby po prostu kupić mocniejszą lampę do tego co jest, ale podział aktywny może okazać się przyszłościowo lepszym rozwiązaniem. W kolumnach podłogowych Lipińskiego jak czytam jest duża różnica między zwrotnicą pasywną przed głośnikami a przed wzmacniaczami do sekcji głośników. To ogólnie strategia finansowa na 1-2 lata więc spokojnie, jest nad czym myśleć i zbierać informacje.

Panowie znacie moze te przetworniki?

Powiem ze sa z aktywnych DBM50

U kolegi sluchalem i powiem szczerze ze naprawde całkiem ciekawe! Jedne co słychac to niedomagania wzmacniaczy..

takie chodza po 1800 zl w uzywce. Naprawde pieknie wykonane.

post-60331-0-18296400-1489488317_thumb.jpg

post-60331-0-34769200-1489488323_thumb.jpg

post-60331-0-56824100-1489488329_thumb.jpg

wysokie esotec d 260, a ten midbass to zdaje się być taki jak w excite x18 w którym też jest d 260. Dziwne że wzmacniacze nie domagają. A mogłeś mieć w cenie audience inne głośniki z takimi przetwornikami.

na tej stronie są modele przetworników dynaudio, niestety nie ma tych nowszych jak w tym midbasie powyżej na zdjęciu z racji tego kiedy ta strona była robiona http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

Edytowane przez Kamil Ełk

Gość

(Konto usunięte)

A jak duży masz pokój?

Ma to też swoje zalety. W każdej chwili można wyłączyć, włączyć lub podgłośnić, zmienić konfigurację subów.

W czasach w których większość wzmacniaczy jest pozbawionych regulacji barwy nie jest łatwo sobie poradzić z brakiem lub nadmiarem basu. Sam tego już doświadczyłem kilka razy. Szczególnie w systemie opartym o wzmacniacz lampowy. Niby już tak wszystko pięknie prawie było, ale np. trochę za mało basu... i lipa :( W drugą stronę znowu problem jak za duże są kolumny w stosunku do pomieszczenia z nadmiarem basu. Szczególnie było to uciążliwe z plikami. Teraz z 3,4 problemu nie mam wcale. Kolumny grają super, basu jest tak w sam raz. A jak będę chciał doświadczyć ekstremy, to sobie uruchomię suby :)

ROXI...opowiadaj jak sub się sprawuje...

No i koniecznie realizacje, w jakich jest niezbędny piśnij ;-)

Pozdrawiam serdecznie :-)

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Dobrze :)

Mało...a na czym przykładowym brakuje niskich i się nim posiłkujesz?

Pytam bo sam myślę nad takim rozwiązaniem...Jola ma wyjście regulowane...więc suba bym spróbował...

Edytowane przez Gość

Mało...a na czym przykładowym brakuje niskich i się nim posiłkujesz?

Jest dużo radości :) Dźwięk jest zszyty z resztą pasma na tyle, że nie czuć jakiejś sztuczności z takiej konfiguracji. Jest niesamowite wrażenie grającego pełnego pasma, bo kolumny są bardzo detaliczne, a bas schodzi nisko. Teoretycznie więc jest wszystko czego do szczęścia potrzeba, "ładna góra", niezła średnica, wyższy i nisko schodzący bas. Głośnik jest szybki, barwny, bas wiadomo schodzi w rejony dla większość kolumn nieosiągalny. Na szczęście jeśli w nagraniu bas dominuje lub go brakuje, to kilka kliknięć na pilocie i po problemie :) Rozwiązanie bardzo uniwersalne. Szczególnie jeśli we wzmacniaczu nie ma regulacji barwy :) W każdym gatunku muzyki się sprawdza. Polecam jak jeszcze nie masz :)

Edytowane przez ROXI

A jak duży masz pokój?

Panowie , w pierwszej kolejności to trzeba zadbać o stworzenie glosnikom optymalnych warunków, czyli wykonać adaptację akustyczną danego pomieszczenia. W innym przypadku zawsze idziemy na kompromis. Bo jakie to ma znaczenie , monitor czy podłogówka . I jedno i drugie się wyłoży w kiepskim pokoju. Sam mam w 18m. duże podłogówki i z nadmiarem basu , czy też z jego brakiem jeszcze się nie spotkałem . Bo przecież jeżeli obie te konstrukcje będą miały powiedzmy zestrojony basrefleks na 50hz, i tym samym będą trafiać w rezonanse pokoju , to wiadomo co z tego powstanie. Moim zdaniem Tobie kolego Roxi udało się teraz dobrać takie głośniki które to nie podbijają rezonansu pokoju. Ale pełni ich możliwości bez adaptacji nigdy nie poznamy.

Pozdrawiam.

Panowie , w pierwszej kolejności to trzeba zadbać o stworzenie glosnikom optymalnych warunków, czyli wykonać adaptację akustyczną danego pomieszczenia. W innym przypadku zawsze idziemy na kompromis. Bo jakie to ma znaczenie , monitor czy podłogówka . I jedno i drugie się wyłoży w kiepskim pokoju. Sam mam w 18m. duże podłogówki i z nadmiarem basu , czy też z jego brakiem jeszcze się nie spotkałem . Bo przecież jeżeli obie te konstrukcje będą miały powiedzmy zestrojony basrefleks na 50hz, i tym samym będą trafiać w rezonanse pokoju , to wiadomo co z tego powstanie. Moim zdaniem Tobie kolego Roxi udało się teraz dobrać takie głośniki które to nie podbijają rezonansu pokoju. Ale pełni ich możliwości bez adaptacji nigdy nie poznamy.

Pozdrawiam.

Rafał, jestem na prawdę pełen podziwu dla Twojego pokoju odsłuchowego :) Z pewności jest to rozwiązanie najlepsze i profesjonalne. Ja słucham muzyki w pokoju mieszkalnym i oprócz kwiatków i półek na płyty nie przewiduje w nim żadnej adaptacji akustycznej. Być może ten zestaw jaki aktualnie posiadam ma słabości i wady, ale słuchanie na nim sprawia mi wiele przyjemności i fanu :) Jedyne, co mam zamiar jeszcze zrobić, to kupić drugiego suba i zamontować w końcu półki na płyty :) Zejście basu w Dire Straits "Money for nothing" bezcenne :)

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki ROXI...

Rafał masz absolutną rację :-) ale...właśnie to ale napisał wyżej Roxi...

Zejście w Money...czy aby to zejście jest w nagraniu ;-)...można tak pogłębiać do bólu...mając suba ;-)

Edytowane przez Gość

Setup stereo 2.2 z końcówką mocy i preampem z dwoma parami wyjść głównych ma takie zalety, że w systemie pracują tak jakby trzy (albo cztery w przypadku monobloków) niezależne końcówki mocy. Jeden aktywny sub zasila prawy kanał, drugi sub, to z kolei lewy kanał.

Parker's Mood

Zejście w Money...czy aby to zejście jest w nagraniu

To samo chciałem napisać. Jest tam co prawda mocne otwarcie ale jakichś spektakularnych naprawdę niskich basów to raczej nie ma

To samo chciałem napisać. Jest tam co prawda mocne otwarcie ale jakichś spektakularnych naprawdę niskich basów to raczej nie ma

Dwa kliki i jest fizjologia :)

Dorzucę swoje dwa typy na zejście basu:

początek albumu: https://tidal.com/album/38268475

Raz Dwa Trzy, koncert na 20 lecie , utwór "już"

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

No to i ja dorzuce plyte "Dziecko" E. Bartosiewicz, slucham dzisiaj i chociaz suba brak a mikruski szybko gasna na "dole" to i tak jest pieknie.

Witam. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć co to za model głośników i ile są warte ?

Dynaudio Foccus

Wyglądają na takie co raczej trzeba dać sobie z nimi spokój i poszukać czegoś innego

Do tego jeszcze widac, ze modowane bo w jednym monitorku siedzi cwierkacz od focala hehe

Do tego jeszcze widac, ze modowane bo w jednym monitorku siedzi cwierkacz od focala hehe

Pewnie posiadacz wyczytał że wklęsłe kopułki Focala brzmią bardzo dobrze to chciał takowe wykonać :-)

To zestaw do montażu znany pod nazwą Foccus . Głośniki 17W75 + D28/2 z frontem 2,2 mm.

Na stronie Dynaudio Archive są opisy projektów do montażu.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.