Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Przerabiałeś kombinację Maki + Dynki? Jeśli tak, jak to się sprawdza?

Tak, przerabiałem kombinację C1 z dwoma wzmacniaczami mocy - MC 402 i MC 602. Nie podobało mi się - z tego co pamiętam za ciemny i za mało detaliczny dżwięk, nie było w nim życia. Tej ciemności dodatkowo przysparzał BAT 51SE, ale nawet po jego odłączeniu i sterowaniu końcówek bezpośrednio poprzez No.390S nie było dobrze. Ale być może teraz miałbym inną opinię - nie wiem. Te próby i porównania robiłem bardzo dawno temu, jeszcze w okresie kiedy audio robiło na mnie bardzo duże wrażenie.

Parker's Mood

Cześć Stefan :)

Cześć :)

Właśnie jeszcze siedzę i sobie myślę o zaskakującej różnicy między DM 3/7 a 2/7.... wiem, wiem, że to inne zestawy, ale myślałem, że skoro to jedna seria to brzmienie będzie zbliżone... hmmm

Edytowane przez Stefan Olszak

Zbliżoność nie wyklucza postępu;-)

Właśnie do tego samego wniosku doszedłem. Myślałem, że skoro jest DM to różnica między 2/7 a 3/7 to różnica wielkości pudła :). Mniej basu, mniej mięsa, ale jakość, strojenie to samo. Okazuje się, że są tam nawet inne głośniki no i granie jest zupełnie inne.

Kupiłem w ciemno DM 3/7 słuchając wcześniej EMIT M20, które mnie urzekły i się udało. Jestem zachwycony.

Teraz uświadamiam sobie, że miałem farta. To, że M20 mnie powaliły na kolana wcale nie musiało oznaczać, że DM 3/7 będą reprezentowały ten sam dźwięk. Na szczęście jest dobrze. :)

Pisze o tym, bo kolega też zasłuchany w M20 i 3/7 chciał kupić 2/7 no i tu się okazało, że to jednak coś innego. Dzięki @krzysiek za możliwość posłuchania.

Pisze o tym, bo kolega też zasłuchany w M20 i 3/7 chciał kupić 2/7 no i tu się okazało, że to jednak coś innego.

Na czym te różnice w brzmieniu polegają ? Jak rozumiem DM3/7 jest bardziej podobny do Emitów M20 ?

DM 3/7 zdecydowanie bliżej do M20 lub odwrotnie :)

Brzmienie ciepłe, miękkie, bardzo muzyczne.

A tego oczekuję od zestawu. Nawet kosztem detalu. Dlatego nie spodobały mi sie np B&W.

Oczywiście podłogówki to dźwięk masywniejszy, ale charakterystyka tych kolumn jest zbliżona.

DM 2/7 zdecydowanie ostrzejszy górny środek i góra natarczywa. Nawet nie tyle bardziej szczegółowa a raczej taka która chce udowodnić, że potrafi. :). Nie słucha się ich przyjemnie. Walczą o górę (górny środek i góra). Słuchając ich przyszło mi do głowy, że jak sie nagłaśnia koncerty a brakuje mocy to się podbija środek by dźwięk był szorstki i ostry i męczył słuchacza sprawiając wrażenie, że jest głośno.

Może DM 2/7 tak agresywne nie są, ale jestem pewien, że przy dłuższym słuchaniu by mnie zmęczyły. Nie są muzyczne.

Mam stare Eltax Symphony 6, które grają podobnie. Bas mają gorszy od DM 2/7 ale właśnie ten górny środek i góra są bardzo podobne.

Wiem, że porównywanie tych kolumn ociera się o profanacje, ale takie mnie myśli nachodziły przy słuchaniu DM 2/7.

Rotel, ale nie znam modelu. @krzysiek może napisze, bo to u niego na jego sprzęcie.

Oraz na sprzęcie kolegi, który chciał kupić DM 2/7 - Pioneer A 400x

DM 3/7 słuchaliśmy u mnie na Onkyo A 8450 ale też na tym w/w pioneerze.

Więc pioneer jest elementem łączącym.

Oczywiście były inne kable i CD.

Ale na koniec @krzysiek podłączył swoje Contur 1.3 mk II na swoim rotelu i one znowu zabrzmiały w "stylu" DM 3/7, Emit M20.

Także jasne brzmienie DM 2/7 zrzucam na głośniki.

Witajcie,

Postanowiłem w paru słowach opisać posiadane przeze mnie Dynaudio 2/7, bo zdziwiłem się trochę opisem Stefana:)

W zasadzie ostatnią rzeczą, którą mógł bym im zarzucić, to jasne brzmienie czy ostrość, mało tego przez ponad rok walczyłem z głośnikami a to poprzez wymianę źródełka, wzmacniacza, kabelków itd, żeby troszkę pobudzić do życia wysokie tony:) W sumie dopiero podpięcie pod kolumny Rotela 985BX dało świetne rezultaty.

Dźwięk 2/7 określiłbym jako bardzo muzykalny, tutaj nie wychyla się żaden z zakresów, wszystko jest ze sobą doskonale zszyte, nie ma mowy tu o jakimkolwiek rozjaśnieniu czy syczeniu wysokich tonów itd. świetnie słucha się na nich wokale, generalnie kolumny na długie godziny odsłuchu...

Jak tak graja budżetowe monitory Dynaudio, to nie wyobrażam sobie jak potrafią zagrać droższe konstrukcje:)

Oczywiście słuchając ich przez blisko 2 lata znam ich ograniczenia ale myślę, że biorąc pod uwagę kategorię cenową grzechem byłoby je wymieniać.

Nie piszę tu żeby jakoś sprzeczać się z w/w opinią, może zbyt krótko było słuchane, może efekt nieprzyjemnej górnej średnicy spotęgował Rotel (chodź moim zdaniem Rotele pobudzają Dynaudio właśnie do życia) albo to musiałby być jakiś tani model, bo w wyższych tego nie uświadczyłem ale teraz widzę wyraźnie, że co ucho to opinia:)

P.S. Jak to nie problem, to proszę o przyjęcie do klubu. Pozdrawiam:)

Czytałem tą reckę i miałem wrażenie, że oni całkiem inaczej odebrali najnowsze Contour niż wcześniejsi krajowi recenzenci. W sumie to po przeczytaniu samych krajowych recenzji dynek Contour człowiek wie tylko, że np. są wybitnie detalicznie ale jednocześnie że są to kolumny, które poświęcają detaliczność na rzecz innych bardziej istotnych wartości brzmienia....itd., itd., same sprzeczności.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W budżetowych Dynaudio nie słyszałem cyknięcia ani razu. C

Czytałem tą reckę i miałem wrażenie, że oni całkiem inaczej odebrali najnowsze Contour niż wcześniejsi krajowi recenzenci. W sumie to po przeczytaniu samych krajowych recenzji dynek Contour człowiek wie tylko, że np. są wybitnie detalicznie ale jednocześnie że są to kolumny, które poświęcają detaliczność na rzecz innych bardziej istotnych wartości brzmienia....itd., itd., same sprzeczności.

A i przykład z forum ostatni o dm 2/7, jako opinia o dziwęku zdaje się bardziej obiektywna od magazynowych bo pozbawiona możliwości wpływu kapitału a i tak ciężko znaleźć dla czytającego pewnik jakie są. Widocznie jest tyle zmiennych a samym gustem jeszcze to przemnożyć że więcej tu sensu dla analizy samych treści jak potraktowania ich jako faktu o rzeczy.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Są detaliczne ale nie cykającą górą, całościowo.

- Bo jak wszystkim ;) wiadomo przecież nie od dzisiaj, różne "detale" są obecne w każdym zakresie dźwięku, nie tylko w górze pasma.

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

DM 3/7 słuchaliśmy u mnie na Onkyo A 8450 ale też na tym w/w pioneerze.

Moje doświadczenia z DM 3/7 są takie, że bardzo lubią znacznie droższą elektronikę. Grały u mnie z piecykiem za 2k, a kończyły służbę ze wzmacniaczem za 20k. Byłem pod wrażeniem, że one potrafią tak ładnie grać. Czemu zmieniłem, bo oprócz brzmienia szukałem jeszcze detalu, a tego jednak brakowało w DM 3/7. To co napisałem w odniesieniu do DM 3/7 można odnieść do większości głośników Dynaudio. Wszystkie grają lepiej ze znacznie droższą od siebie elektroniką.

Są detaliczne ale nie cykającą górą, całościowo.

A skąd posiadasz taką wiedzę?W nowych dwudziestkach jest Esotar2.

To forum ostatnio robi się coraz bardziej .....plotkarskie.

W różnych krajach różnie płacą za recenzje to i recenzje będą różne,zależne przecież od kasy....jakby to była nowość.

zobaczcie na kopułki, jakby je ktoś zmemłał w dłoni a potem próbował przywrócić do stanu pierwotnego, po prostu okazja, zwłaszcza w tej cenie...

Za 29,99zł. może udałoby się te DIY komuś sprzedać

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To forum ostatnio robi się coraz bardziej .....plotkarskie.

A jeszcze jedna plotka sie pojawila, ze jakoby za kilka dni mial pojawic sie nowy model, Special Forty :)

A jeszcze jedna plotka sie pojawila, ze jakoby za kilka dni mial pojawic sie nowy model, Special Forty :)

18 maja, nie bardzo plotka, bo na oficjalnym profilu Dynaudio ;)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

C_4_XOOXXs_AYNJgs.jpg

zobaczcie na kopułki, jakby je ktoś zmemłał w dłoni a potem próbował przywrócić do stanu pierwotnego, po prostu okazja, zwłaszcza w tej cenie...

Za 29,99zł. może udałoby się te DIY komuś sprzedać

Na innej aukcji ktoś to kupił za 455zł, też nie za piękne ale..

http://allegro.pl/show_item.php?item=6813478029

Mnie chodzi raczej o wypowiadanie się na temat brzmienia,które opisywać się zaczyna na podstawie .....plotek właśnie.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.