Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, babatular napisał:

Sławek

Przykład 

2way - 1 szt Revelator -  powiedzmy  40Hz że spadkiem 3dB

2,5 way 2 szt Revelatorów - powiedzmy 32 Hz że spadkiem 3dB

Tak naprawdę po prostu tych parę Hz niżej "głośniej" słychać na 2,5way niz na 2way. 

Przecież 2way też odtwarza 32Hz tylko z większym spadkiem niż 2,5way

Ech to SPL. 

Zastosowanie 2 szt Revelatorów zamiast 1 szt - zwiekszy poziom basu. Ale czy polepszy  jakość.... 

Baba proszę nie pisz takich bajek ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Baba proszę nie pisz takich bajek ?

Odpowiedź na proste pytanie - zastosowanie 2szt Revelatorów na basie da wiekszą JAKOŚĆ niż zastosowanie 1 szt. ? 

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, babatular napisał:

Sławek

Przykład 

2way - 1 szt Revelator -  powiedzmy  40Hz że spadkiem 3dB

2,5 way 2 szt Revelatorów - powiedzmy 32 Hz że spadkiem 3dB

Tak naprawdę po prostu tych parę Hz niżej "głośniej" słychać na 2,5way niz na 2way. 

Przecież 2way też odtwarza 32Hz tylko z większym spadkiem niż 2,5way

Ech to SPL. 

Zastosowanie 2 szt Revelatorów zamiast 1 szt - zwiekszy poziom basu. Ale czy polepszy  jakość.... 

sam wiesz ,że dla róznych kolumn o tym samym układzie tych samych przetworników wrażenie jakości może byc diametralnie różne  tym bardziej ,że wiele zalezy od pomieszczenia

napisałem Ci obiektywe argumenty za tym ,że duzy głosnik brzmi lepiej na niskim basie

jesli się z tym nie zgadzasz nic mi do tego, i tak wiem ,że Cię nie przekonam ?

1 minutę temu, babatular napisał:

Odpowiedź na proste pytanie - zastosowanie 2szt Revelatorów na basie da wiekszą JAKOŚĆ niż zastosowanie 1 szt. ? 

na niskim basie na 100% tak

Sławka spytaj , trudny temat i wszystko zależy jak te dwa Revelatory konstruktor zaaplikuje i później czym to dasz radę sensownie wysterować. Dasz nawet 4 i nie zagra gdyż takie aplikacje MUSZĄ być bardzo drogie i w klasie A żeby to brzmiało!

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

sam wiesz ,że dla róznych kolumn o tym samym układzie tych samych przetworników wrażenie jakości może byc diametralnie różne  tym bardziej ,że wiele zalezy od pomieszczenia

napisałem Ci obiektywe argumenty za tym ,że duzy głosnik brzmi lepiej na niskim basie

jesli się z tym nie zgadzasz nic mi do tego, i tak wiem ,że Cię nie przekonam ?

Sławek

No nie. Wcale 30 cm głośnik nie musi brzmieć lepiej od 25 cm. Przecież wiesz, że to zależy od 100 czynników. Zgoda że 30 cm głośnik zejdzie niżej niż 25cm ale to wcale nie znaczy że lepiej brzmi.  średnica membrany  głośnika NIE decyduje o jakości jego brzmienia

3 minuty temu, ASURA napisał:

Sławka spytaj , trudny temat i wszystko zależy jak te dwa Revelatory konstruktor zaaplikuje i później czym to dasz radę sensownie wysterować. Dasz nawet 4 i nie zagra gdyż takie aplikacje MUSZĄ być bardzo drogie i w klasie A żeby to brzmiało!

Blisko jesteś, blisko. Przy 2 szt. jaki aspekt JAKOŚĆIOWY będzie lepszy? Będzie lepsza barwa, timing, wybrzmienie, artykulacja? 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, babatular napisał:

Sławek

No nie. Wcale 30 cm głośnik nie musi brzmieć lepiej od 25 cm. Przecież wiesz, że to zależy od 100 czynników. Zgoda że 30 cm głośnik zejdzie niżej niż 25cm ale to wcale nie znaczy że lepiej brzmi.  średnica membrany  głośnika NIE decyduje o jakości jego brzmienia

rozpatrywałem 18cm 150cm2 membrany w stosunku do 30cm ok 300cm2 membrany

25 do 30 to bliskie rozmiary i wiele zalezy od konkretnej aplikacji

naprawdę bardziej nalezałoby sie skupic na samej masie membrany wtedy im mniejsza masa do poruszenia tym dźwiek szybszy ale nie schodzi nisko a nisko dla mnie to jest 20 hz

mam 4-way z 500 cm2 na niskim basie potem 21cm potem 18 cm i tweeter dla mnie osobiście 3-way to już duzy kompromis, a 2-way to tylko namiastka prawdziwego dźwieku bez wzgledu na cenę

Edytowane przez slawek.xm
13 minut temu, slawek.xm napisał:

rozpatrywałem 18cm 150cm2 membrany w stosunku do 30cm ok 300cm2 membrany

25 do 30 to bliskie rozmiary i wiele zalezy od konkretnej aplikacji

naprawdę bardziej nalezałoby sie skupic na samej masie membrany wtedy im mniejsza masa do poruszenia tym dźwiek szybszy ale nie schodzi nisko a nisko dla mnie to jest 20 hz

mam 4-way z 500 cm2 na niskim basie potem 21cm potem 18 cm i tweeter dla mnie osobiście 3-way to już duzy kompromis, a 2-way to tylko namiastka prawdziwego dźwieku nez wzgledu na cenę

Masa membrany - ok, to jest oczywiste.

Sławek ale 4way? z technicznego punktu widzenia może i ok. Ale jak jest z fazą, spójnością brzmienia, timingiem, "znikaniem kolumn". Jeszcze nie słyszałem 4way które nie miałyby problemów w tych aspektach. Na papierze 4way mi się zgadza - w odsluchu już nie. 

Z kolei 2way to duży kompromis. Ale mądrze zrobione broni się przy odsluchu. Na papierze 2way mi się nie zgadza ale moje  uszy tego co na papierze nie chcą potwierdzić. 

Więc zgniły kompromis - 3way....

Gość

(Konto usunięte)

z konstrukcyjnego punktu widzenia lepsze kolumny ode mnie ma sly30 rozmach swoboda i zapewne jakość zabija

a jeśli chodzi o moje to jestem bardzo zadowolony

a jak Sylwek zrobi sobie nowe na podobnych głośnikach do moich to ... też pewnie wreszcie będzie zadowolony ?

26 minut temu, babatular napisał:
11 minut temu, babatular napisał:

Masa membrany - ok, to jest oczywiste.

Sławek ale 4way? z technicznego punktu widzenia może i ok. Ale jak jest z fazą, spójnością brzmienia, timingiem, "znikaniem kolumn". Jeszcze nie słyszałem 4way które nie miałyby problemów w tych aspektach. 

Blisko jesteś powiem tak że jest to dobry kierunek tylko że trzeba zrobić DUŻE-MAŁE kolumny

Tak trzeba godzić ogień z wodą

6 minut temu, slawek.xm napisał:

z konstrukcyjnego punktu widzenia lepsze kolumny ode mnie ma sly30 rozmach swoboda i zapewne jakość zabija

a jeśli chodzi o moje to jestem bardzo zadowolony

a jak Sylwek zrobi sobie nowe na podobnych głośnikach do moich to ... też pewnie wreszcie będzie zadowolony ?

Takich ?

1D3F11A9-C3B7-4AFB-BCC2-C3B45D276530.thumb.jpeg.3bdb1f3e0c8fe5e9e918463f3c9f8ecd.jpeg

Edytowane przez ASURA

Kupcie sobie Dynaudio Confidence jak Lolek i zapomnicie o wszystkich kompromisach. Do końca życia macie problem paczek z głowy. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

34 minuty temu, babatular napisał:

Sławek

Blisko jesteś, blisko. Przy 2 szt. jaki aspekt JAKOŚĆIOWY będzie lepszy? Będzie lepsza barwa, timing, wybrzmienie, artykulacja? 

Na pewno w Revelatorach trzeba będzie głośniej grać a wtedy D-4 z przyjemnego cichego grania bo one mają za małą efektywność...

4 minuty temu, Adam 38 napisał:
6 minut temu, slawek.xm napisał:

Twoje kolumny też zapowiadają się wyśmienicie , tylko czy za swojego życia doczekam ich skończenia ?  ?

Jak nie pomożesz to może nie ?

Edytowane przez ASURA

12 minut temu, Adam 38 napisał:

Kupcie sobie Dynaudio Confidence jak Lolek i zapomnicie o wszystkich kompromisach. Do końca życia macie problem paczek z głowy. 

Tak problemem są za duże paczki żeby kolumny ślicznie liniowo bardzo nisko schodziły I trzeba chyba będzie iść w...odgrody ?

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jak nie kupisz 21we i nie pomyślisz o 5 -way to nawet nie podchodzę ? ? ?

Jak dasz radę to bez konsekwencji zmieścić w 150 litrach to wchodzę w to ;)))

Cały czas jest z tym niskim basem problem że nie ma dużych przetworników o małej mocy. Sly zszedł na 500W sztuka a ja 250W No kurczę ciężko mieć lekki układ drgający i małą moc...

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

konsekwencje? zejście !

Tak fizyka nie jest z gumy, pewne rzeczy fizyką można nagiąć a inne to już bajka

Edytowane przez ASURA

Teraz, slawek.xm napisał:

budujesz vintageowe kolumny wg starych zasad nie ma na rynku już takich przetworników do hi-endu

2 lata czekałem żeby upolować 15", jestem cierpliwy mam i kto mi zabroni ?

Kolejna sprawa przy obecnych materiałach magnetycznych w szczelinie można bardzo dużo ugrać in plus , za tym co o tym ostatnim sądzisz?

nie tyle chodzi o samo spl co związane z tym wychylenie membrany bezpośrednio wpływające na JAKOŚĆ REPRODUKCJI
...

Wieksze wychylenie to jest wieksze SPL. Punkt

Wieksze wychylenie to wieksze znieksztalcenia. Punkt

Powielenie identycznych przetwornikow obnizy wychylenie (znieksztalcenia) przy tym samym SPL, ale nie obnizy dolnej czestotliwosci. Punkt

Jesli chcesz obnizyc dolna czestotliwosc musisz obnizyc Fs, albo uzyc innej koncepcji zestawu. Punkt

Jakosc reprodukcji to nie tylko znieksztalcenia. Punkt
32 minuty temu, Adam 38 napisał:

A jamie Lolek.ma Confidency ?

Testuje? Sonuski...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, xajas napisał:

Powielenie identycznych przetwornikow obnizy wychylenie przy tym samym SPL, ale nie obnizy dolnej czestotliwosci.

dajesz rownoległe 3szt 18cm revelatora w 150l br masz dla 3V sygnału 98db

z tego robisz kolumne o spl 90db z liniowym pasmem do 23Hz i o to w tym procederze chodzi

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

dajesz rownoległe 3szt 18cm revelatora w 150l br masz dla 3V sygnału 98db

z tego robisz kolumne o spl 90db z liniowym pasmem do 23Hz i o to w tym procederze chodzi

Nie nadążam 

9 minut temu, babatular napisał:

7 minut temu, ASURA napisał:

Testuje? Sonuski.

Z ostatnich informacji obecnie ma te drugie -ale zainteresowany pewnie zaraz się odezwie ?

Edytowane przez asterix1
3 minuty temu, babatular napisał:

Prawie ma ?. Widać jak na dłoni, że facet się męczy bo jego miłość do Sonusa i cały plan legł w gruzach po odsłuchach u siebie w domu. B&W już  kompletnie nic nie zmienią... szkoda czasu i kręgosłupa. Inni dalej będą budować sobie, budować innym, znowu budować sobie, budować innym  a Lolek będzie się z tego tylko  śmiał i słuchał co wieczór najlepszych Dynek. A że drogo? Jak to mówi nasz rodak - Pan Bartek - pracujący w Cyrusie - dobre rzeczy muszą kosztować. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

44 minuty temu, Adam 38 napisał:

A jakie Lolek ćwiczy te  Confidency ?

Dodam jeszcze:

Przy dużych wychyleniach znakomicie zwiększają się zniekształcenia intermodulacyjne, co doskonale widać na kolumnach 2-way. Ciekawostka, tak samo to działa na średnich i wysokich. Dołożenie wysokotonówki może przynieść dobre efekty, bo obniża amplitudy. Problemem staje się częstotliwość podziału, bo wtedy kolumny robią się mocno kierunkowe, ale, czy to źle? Większość i tak nie jest zainteresowana odbiciami od podłogi i sufitu.

Generalnie warto dążyć do zminimalizowania amplitud. Łączenie 3 małych głośników też nie jest dobrym pomysłem, bo trzeba potem wyższe częstotliwości mocno tłumić w zwrotnicy. Tego problemu nie ma jeden duży głośnik, bo jemu ch-ka naturalnie opada.

Edit: co do muzyki z basem... Organy rurowe. Wymiatają nawet 16Hz... Aż rolety w oknach chodzą ?

Edytowane przez baran

Ćwiczyłem C30, a teraz sonusy Olimpijki 3 nova i serafino tradytion, a pod koniec przyszłego tygodnia jak się uda, ewentualnie jeszcze w następnym tygodniu będą  803 B&W i nic nie jest przesądzone, bo olimpijki najbardziej mnie  zaskoczyły, pomio, ze słuchałem ich raz w salonie audio, to po przesłuchaniu w domu naprawdę świetną robotę Włosi zrobili, a cenowo najtaniej ze wszystkich? Co by nie mówić wszystkie kolumny są naprawdę na odpowiednim poziomie, choć każda z nich troszkę się różni między sobą.. Niewątpliwie jak ktoś lubi Dynki i chce taką kasę przeznaczyć to to bez względu na mój czy jakiś inny wybór gorąco polecam sprawdzić, bo warte grzechu kolumny.. Więcej pisać nie będę, jak już wszystko kupię, wtedy będzi emożna pogadać..  I pamiętajcie  jak to Tola mówiła do Lolka nie mów hop zanim nie przeskoczysz.. ? więc nie można niczego z góry sobie zakładać.. bo można się przeliczyć..  i tyle ode mnie w tym temacie.. dobrej nocy wszystkim życzę. 

Adam ja z nikogo się nie śmieje ?  to ze mnie kilku śmiało śmiało i pisali pewne rzeczy , teraz myślę, że co niektórym  pewnie  głupio , ważne , aby z lekcji czegoś się nauczyć.. ale dziękuję, że kibicujesz ? ale nie jest prosto KOlego.. i teraz to już naprawdę wszystko.  

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.