Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów posiadam system Creek evo, po drobnych modyfikacjach.

Zastanawiam się teraz nad zlampizowaniem cd evo 1 na pcm1738. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w lampizacji tego cd? Jakie są efekty,czy warto to robić?

A może ktoś ma gotowy , sprawdzony schemat takiej modyfikacji?

Fajny pomysl, chetnie dolacze sie do pytania bo mam v.1 i 2 i ja bym cyknal dwojeczke dla odmiany

P.S jakie modydikacje robiles z evo? jesli znajdziesz chwilke to nakrob cos wiecej

pzdr Ł

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Fajny pomysl, chetnie dolacze sie do pytania bo mam v.1 i 2 i ja bym cyknal dwojeczke dla odmiany

jakiś czas temu miałem taki sam pomysł, nawet zacząłem już poszukiwać speca od lampizacji Evo 1. Jednak jak przyszło co do czego, to nie mogliśmy ustalić terminu lampizacji. Szło jak po grudzie i mi się odechciało ...Podszedłem do tego inaczej, policzyłem, że skoro używany CD Eva kosztował wtedy 1 200 zł, do tego podstawowy koszt lampizacji to koszt około 800 zł, ale na lampach Tesli. Jak policzyć lepsze lampy NOS, to trzeba dołożyć jeszcze ze 300 - 400 zł. Razem wyszło by 2 400 zł i ryzyko, czy lampizacja będzie dobrze zrobiona, czy mi się ta inwestycja spodoba. Zdecydowałem się wtedy na kupno gotowej konstrukcji z wyjściem lampowym - konkretnie Jolida JD 100. Można ją znaleźć już w cenach 2 500 zł, ja kupiłem jeszcze taniej z lampami Telefunkena i Electro Harmonixa w komplecie. Te lampy mi nie pasowały, sprzedałem, a zdecydowałem się na wersje amerykańskie z lat 50 tych / mam RCA i Raytheon / i jest super. Kupując lampowy fabryczny CD wiem, że gra tak, nie inaczej. Lampami mogę sobie modyfikować dźwięk.

Jeżeli chodzi o korzyści z lampowego CD - u mnie zdecydowanie to się opłaciło, powrotu nie rozważam.

Co kurna z tymi Creekami ? Przymierzałem sie do zakupu i trzy egzemplarze Destiny na którre trafiałem problemy z jednym kanałem miały, naprawiane, przelutowywane zimne luty ect. Dobrze, ze sprzedajacy uczciwi hobbyści i powiedzieli co ze wzmakami było. Strach teraz mi kupić Creeka by było ;(

Osobiscie nie stwierdzilem takowych przypadkow ale ja mialem tylko evo 2 w przeszlosci, a obecnie te ktore posiadam nie wykazuja takiego zachowania. Generalnie dziwna sprawa - no ale nie wszystko jest idealne i jak sie okazuje zdazaja sie felerne egzemplarze.

Widzę Grzegorz że sentyment do Creeka pozostał skoro tu zaglądasz.

Pomysł na zakup cd z wyjściem lampowym uwaźam za dobre posunięcie , przekonałem się ostatnio u kolegi który kupił uzywany Unison cdp i musze przyznać ze gra bardzo dobrze.

Ja ze względu na to źe zainwestowałem juź trochę w swoje cd, wolę dokonać lampizacji bo wydanej kwoty juź nikt mi nie zwróci.

Jimmi

Moźe moje słowo modyfikacja jest za daleko idące, ponieważ u mnie oparło się to na wymianie kondensatorów.

We wzm. evo 2 wymieniłem kond.elektrolity na mundorfa 4700uf 63v i foliowe na mundorf supreme 1,00 uf.

W cd również elektrolity na mundorf 2x8200 uf 63v i 6800 uf 40v i foliowe 2szt na wyjściu na mundorf supreme.

Wydanych pieniędzy nie źałuje, bo uzyskany efekt jest bardzo dobry.

Poprawa jest w kaźdym aspekcie brzmienia i zestaw jest conajmniej o klasę lepszy.

Teraz najbardziej zależy mi na lampizacji, w planach teź jest wymiana wzmacniacza ale juź z całkiem innego półki.

Pozdro

Ja jestem wierny temu co sobie zalozylem na dzien dzisiejszy w zwiazku z czym, zdecydowalem sie nawet na kupno 2-ch roznych edycji cd-kow zreszta wzmacniacze, rowniez mam rozne modele creeka. Ciekawilo mnie to na ile sie one od siebie roznia.

Ja nie jestem zwolennikiem modernizacji wzmacniaczy, ale skoro mam 2 cdki to w jeden moge wpakowac moda-za kazdym razem ilekroc trafilem na jakis trop w tym temacie to lapizacja tyczyla sie v.1 cd evo. Zreszta nie ma to znaczenia ktory, choc moze na dwojeczke bym sie zdecydowal.

Obie wersje sa niemal identyczne w odsluchu. Nie ma powodu ich porownywac choc w 1 wydaje mi sie ze jest wiekszy pazur a 2 subtelniejsza. Obecnie slucham na v1.

ca%C5%82y.jpg

Jest to v2 evo

analog.jpg

v2 zdaje sie wyroznia ta kosc PCM1796, bardziej nowoczesna niz w pierwszej wersji i to stanowi glowna modyfikacje z tego co pamietam. Ale jest jeszcze cos. W 1 slychac przekaznik przy starcie odtwazania i po zakonczeniu.

chip.jpg

Edytowane przez jimmi

Te białe też mam tylko w metalicznym kolorze i nie w CD tylko w gorącej lampie ;) Mam nadzieje że dają radę bo już się osłuchałem ;) Pozdrawiam

zapomniałbym zaszpuncić i powiedzieć że sztuka za 110zł, a jeszcze powyżej jest Silver/Gold.Ciekawe czy zagrało by u mnie lepiej..... ? !

Aha. za 200zł/szt. Strasznie dużo, ale może warto...?

• 3 tygodnie później...

Witam po raz pierwszy na forum miłośników Creek'a. Testuję właśnie model Evo100A i przy wyłączonym źródle słyszę szum w głośnikach wysokotonowych:-( Muzykalność wzmacniacza bardzo mi opdpowiada, muzyki słucha się bardzo miło, ale zamiast kompletnej ciszy słychać ten szum z odlegości dobrych 50 cm...Czy to normalne i czy można temu jakoś zaradzić? Dziękuję.

Zagościł wczoraj u mnie odtwarzacz Creek CD53. Na stopkach Soundcare Superspikes FEET. Zaskoczył mnie pozytywnie swoim brzmieniem. A gdy zmieniłem bezpiecznik z oryginalnego na HI-FI Tuning Supreme, zrobiło się naprawdę dobrze. To świetny, muzykalny CD.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

swietny w porownaniu do czego?porowywales go z jakimkolwiek innym creekiem, czy generalnie stwierdzasz jego wlasciwosci?

Witam po raz pierwszy na forum miłośników Creek'a. Testuję właśnie model Evo100A i przy wyłączonym źródle słyszę szum w głośnikach wysokotonowych:-( Muzykalność wzmacniacza bardzo mi opdpowiada, muzyki słucha się bardzo miło, ale zamiast kompletnej ciszy słychać ten szum z odlegości dobrych 50 cm...Czy to normalne i czy można temu jakoś zaradzić? Dziękuję.

Spróbuj wyłączyć albo przyciemnic wyswietlacz, jeżeli się da.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Tomek11: przyciemniony czy wyłączony - zupełnie bez zmian:-( A szkoda bo gdyby nie te szumy zapisałbym się oficjalnie do clubu Creek'a z tym evo 100A. To granie mi pasuje, niestety szumy słyszę już nie tylko uchem, ale chyba i mentalnie...

swietny w porownaniu do czego?porowywales go z jakimkolwiek innym creekiem, czy generalnie stwierdzasz jego wlasciwosci?

Generalnie stwierdzam jak gra. To mój pierwszy odtwarzacz Creeka.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Rozumiem. Masz takie spostrzezenia poprostu. Generalnie creek gra podobnie a juz napewno z tym samym charakterem.

Mam rozne cd i wzmacniacze ale 53 nie mam-dlatego pytalem.

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam pytanie odnośnie CD Destiny 2 i otwarzania plików MP3, Flac . Wkładam płyte z takimi formatami i płyta leci czyli widzi i odtwarza ale nie ma muzy. Czy to jest tylko kwestia podpięcia do np pełnego daca Ruby Daca? Mam problem czy kupic tego pełnego Daca do 100 A czy pochylić się na jakiegoś strumieniowca plików. Czy ktos wie jak działa ten dac pełny i co można strumieniować przez BT.

Panowie odtwarzacz CD Creek EVO 1 oraz EVO 2 jakieś istotne różnice w napędzie, transporcie, laserze ? Coś mi się o uszy obiło, że wersja pierwsza jakieś problemy miała ?

CD EVO w relacji do CD Destiny ? Przepaść miedzy nimi ? Ktoś porównywał bezpośrednio te odtwarzacze ? Który gra cieplej i sceną kreowaną bardziej do przodu ?

dziękje

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Posiadam oba cd v1 i v2, tutaj roznic w slepym tescie mysle ze nie bylbym w stanie rozroznic. Sa natomiast roznice w pracy pomiedzy nimi. W v1 jest jakis przekaznik ktory slychac po wcisnieciu play (cos jak przy zmianie zrodel we wzmacniaczach)

Wizualnie identyczne i brzmieniowo niemal identyczne. Tutaj raczej walory kolorystyczne graja wieksza role (mam sreb i cz)

Kazda wersja b.dobra nie ma czym sobie glowy zaracac roznicami IMHO.

Destiny nie slyszalem u siebie w systemie.

Dzięki za spostrzeżenia. Mógł byś coś powiedzieć na temat pozornej lokalizacji instrumentów jaką kreują te odtwarzacze Creeka. Gra to trochę wokalem do przodu, trochę na twarz ;) czy buduje nieskończenie wielką głębie i w zasadzie bez sensu takie słuchanie gdy piąty rzad orkiestry symfonicznej już u sąsiada siedzi, a wokalista-solista boi się podejść do słuchacza aby ten go nie skarcił za fałszowanie :D.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Wszystko zalezy od tego co w danym momencie jest wlaczone-w sensie ktory kanal. Mam eposy i kefy (pod kanal A epos-monitory pod kanal B Kefy-podlogowki)-samo to juz zmienia nieco obraz muzyczny. Raz slucham na tych a innym razem na drugich. Zalezy tez to od gatunku muzycznego bo np w jazz-ie instrumenty sa rozproszone ale to tak ma byc i to normalne, trabka w miejscu centralnym itd. Jesli chodzi o wolkale w moim systemie sa one z przodu a zwlaszcza przy kefach-tutaj kolumny znikaja calkowicie z pokoju i wokal jest z przedu zdecydowanie. Eposy maja mniejsza srednice ale efekt jest podobny.

Jakby gonili Cię Niemcy :D i chcieli szybkiej odpowiedzi, czy ten EVO 2 gra trochę po cieplejszej stronie czy jednak nie to co być powiedział ?

ps.

Miałem podłogowe EPOSy M22i uuuuuuu Panie tu dopiero wokal był do przodu. Nie znam takich kolumn które by tak śpiewały. Według mnie.

Evo gra po cieplejszej stronie, ale znam cieplejsze zrodla. Jest detaliczny, wciagajacy, wiele zalezy od nagrania tez, generalnie bardzo dobre zrodlo. Pasuje do dobrych klockow bo nic mu nie brakuje. Plyta mi nie przesoczyla nigdy co mi sie niezmiernie podoba. Evo 1 ma lepsze gniazda.

• 2 tygodnie później...

Evo gra po cieplejszej stronie, ale znam cieplejsze zrodla. Jest detaliczny, wciagajacy, wiele zalezy od nagrania tez, generalnie bardzo dobre zrodlo

A jeszcze tak przepraszam, że po drążę temat. Czy CD Creek EVO 2 można by zaliczyć do tych co gra jasną podkreśloną górą, czy raczej normalnie. Tak np w odniesieniu do mojego poczciwego NADa 541i który górki to jasnej, ani wybitnie szczegółowej nie ma, co w sumie mi pasuje. Ktoś miał okazje zaznajomić się z tym dwoma CD ?

Dziekuje.

Edytowane przez robin102

Odpowiem Ci robin102 adekwatnie do pytania. Dlaczego moj creek nie gra tak rockowo dzem jak harman cd 970? :)

Na powaznie, cd Creek gra rowno, jest przyjazne dobrym spokojnym brzmieniom i dba o szczegoly wszelakie w innych relacjach gatunkowych. Ale! wg mnie harman cd 970 byl lepszy rockowo zdecydowanie!

Creek nie gra jasno, gra poprostu poprawnie. Cd b.dobre i tyle. To porownnie moje z h/k polega na tym ze harmn leci lampowym zacieciem!

Dodam, ze po kilku latach zrozumialem rowniez ze moj gatunek muzyczny ulega zmianom-tutaj zauwazylem to po plytach jakie kupuje i nie jestem jednostajny brzmieniowo...

Teraz jeszcze dodam z czym slucham evo 1 i 2. Slucham rowniez z Creekiem wiec wez poprawke ze ten cd moze miec inny potencjal w innej konfiguracji. Moja to klasyczna opcja eposa z setem creek. Ale wzmak a ich prerobilem wszystkie.. Zostal Evo 5350

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.