Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Mirku życzę dobrych wyborów i uczucia spełnienia całkowitego ale jak zdążyłem poznać tą audiofilską chorobę(audiofilumnerwosum) :) to niestety zawsze jest mało i zawsze można lepiej. Ciągła gonitwa

Witam wszystkich miłośników Accuphase

Moja przygoda z produktami Accuphase ma sie dopiero zacząć, bo chce kupić wzmacniacz.I tu jest dylemat, bo w podobnej cenie mogę kupić z drugiej reki dwa wzmacniacze E308 i nowszy E250.I teraz nie wiem jaki model wybrac.Moze ktos mial juz okazje sluchac obu modeli wzmacniacza? Dodam tylko ze obecnie mam monitorki b&w cm1 i wzmacniacz E 308 moze byc chyba za "mocny" (100 wat na kanał)

Moj pokoj to niecałe 18m2

Na pewno nie będzie "za mocny", tym bardziej, że masz w miarę duży pokój - 18 m2. Monitory, wbrew pozorom, lubią dużo mocy. Ja bym brał 308. 250 i tak szybko będziesz wymieniał na wyższy.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 3 tygodnie później...

hey.od niedawna posiadacz 250tki.czy wszystkie accu sie tak slabo nagrzewaja?? jestem po 5h sluchania, a po dotknieciu gornego panelu cieplo jest ledwo wyczowalne. Pytam bo pierwszy raz mam stycznosc z takim zjawiskiem ,a przez kilka tranzystrow przeszedlem(tyle ze z o wiele nizszej polki).dz

hey.od niedawna posiadacz 250tki.czy wszystkie accu sie tak slabo nagrzewaja?? jestem po 5h sluchania, a po dotknieciu gornego panelu cieplo jest ledwo wyczowalne. Pytam bo pierwszy raz mam stycznosc z takim zjawiskiem ,a przez kilka tranzystrow przeszedlem(tyle ze z o wiele nizszej polki).dz

Niektóre tranzystory nie grzeją się prawie wcale np Burmester 911mk3.

Wynika to ze świetnej konstrukcji wzmacniacza i doskonałego chłodzenia pasywnego.

Nie ma wtedy żadnych hałasujących wentylatorów, nie ma żadnych dziur i wlotów od góry ani po bokach przez które do środka wchodzi kurz a nie grzeje się.

Jest ledwie ciepławy nawet gdy gra na połowę mocy a to już niezła moc bo koncówka 911mk2 przy 4om ma 770W(monoblok).

Ogólnie dużo też zależy od obciążenia jakie dają kolumny i na ile wzmacniacz "męczy" się musząc napędzać daną kolumnę.

Panie Mirku życzę dobrych wyborów i uczucia spełnienia całkowitego ale jak zdążyłem poznać tą audiofilską chorobę(audiofilumnerwosum) :) to niestety zawsze jest mało i zawsze można lepiej. Ciągła gonitwa

Tomii,

I jakie kolumny dobrales do E450 ?

U mnie przed przjsciem na Avantgardy E 450 gral z Eletctrami 1037 be , uwazam to za bardzo dobre polaczenie.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Wynika to ze świetnej konstrukcji wzmacniacza i doskonałego chłodzenia pasywnego.

Nie ma wtedy żadnych hałasujących wentylatorów, nie ma żadnych dziur i wlotów od góry ani po bokach przez które do środka wchodzi kurz a nie grzeje się.

Jest ledwie ciepławy nawet gdy gra na połowę mocy a to już niezła moc bo koncówka 911mk2 przy 4om ma 770W(monoblok).

Ogólnie dużo też zależy od obciążenia jakie dają kolumny i na ile wzmacniacz "męczy" się musząc napędzać daną kolumnę.

sly nie przesadzaj temp pracy wzmacniacza zalezy do jego typu budowy a nie klasy /jakosci konstrukcji

wszak byle laik zbuduje peceta na chłodzeniu pasywnym ktory sie nie grzeje i to nie jest jakikolwiek wyczyn

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sly nie przesadzaj temp pracy wzmacniacza zalezy do jego typu budowy a nie klasy /jakosci konstrukcji

wszak byle laik zbuduje peceta na chłodzeniu pasywnym ktory sie nie grzeje i to nie jest jakikolwiek wyczyn

Prawda. Ale skoro to takie proste to dlaczego wszystkie firmy nie produkują wzmacniaczy które mało się grzeją?

Na niektórych możesz steki smażyć. A inne są co najwyżej ciepławe. Nie każdy ma dużo wolnego miejsca i często

trzeba wzmacniacz wstawić w jakąś szafkę audio czy inny mebel gdzie wentylacja jest słabsza i wtedy taki gotujący się

piec budzi niepokój. A poza tym wtedy gotuje się jeszcze bardziej.

Edytowane przez sly30

Ale wzmacniacza pracujące w czystej klasie A na ogół lub zawsze się grzeją ! Według niektórych osób wzmaki prac. w kl. A najlepiej brzmią .

Tak mówią i pewnie coś w tym jest choć spotkałem się w opiniami że wcale tak nie musi być i że czasem wzmacniacze w klasie A mają gorszy bas.

Czy tak jest na pewno to nie wiem. Te których ja słuchałem to grały świetnie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja pierdziu...przecież takie wpisy powinne być usuwane jako szkodliwe,to forum ma pomagać a nie być słupem ogłoszeniowym dyletantów,naprawde nie ma przymusu udzielania się w każdym wątku.

Zdecyduj się w końcu bo 5 lat sie wahasz tylko narzekasz i narzekasz.

"Napisano 05.11.2007 - 19:41

Do widzenia się z państwem.Osobnicy tacy jak pożal się Boże pseudopsycholog rolandsinger oraz Iplover(i paru innych) skutecznie wyleczyli mnie z bywania tutaj.Wartościowym userom życzę dużo szczęścia matołkom skutecznej poróży do Pacanowa,wracam do słuchania muzyki."

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak mówią i pewnie coś w tym jest choć spotkałem się w opiniami że wcale tak nie musi być i że czasem wzmacniacze w klasie A mają gorszy bas.

sly za chwile rozpetasz piekło

wzmacniacz z duzym prądem spoczynkowym czy w A klasie musi grzać skoro ma wydajnosc tylko 10 -20 % a reszta pobieranej energii elektrucznej z racji konstrukcji musi isc w ciepło

pozostałe klasy maja znacznie mniejsze lub nawet minimalne pobory uzaleznione głownie od głosnosci grania

Sly pewnie chodziło o head pipe .

Poza tym klasa A ma plusy zimą, po prostu nie trzeba kominka, 3 lata tak grzałem lokum ;)

sly za chwile rozpetasz piekło

wzmacniacz z duzym prądem spoczynkowym czy w A klasie musi grzać skoro ma wydajnosc tylko 10 -20 % a reszta pobieranej energii elektrucznej z racji konstrukcji musi isc w ciepło

pozostałe klasy maja znacznie mniejsze lub nawet minimalne pobory uzaleznione głownie od głosnosci grania

Wiem że się grzeją ale temperatury mają różne. Pewnie jedne mają lepsze chlodzenie niż inne.

Zdecyduj się w końcu bo 5 lat sie wahasz tylko narzekasz i narzekasz.

"Napisano 05.11.2007 - 19:41

Do widzenia się z państwem.Osobnicy tacy jak pożal się Boże pseudopsycholog rolandsinger oraz Iplover(i paru innych) skutecznie wyleczyli mnie z bywania tutaj.Wartościowym userom życzę dużo szczęścia matołkom skutecznej poróży do Pacanowa,wracam do słuchania muzyki."

Myślałem że ten gość tylko mnie wyjątkowo nie trawi i to rozumiem, tak bywa. Nie wszyscy muszą się lubić.

Ale teraz przypomniałeś o wpisie o którym nie miałem pojęcia a który potwierdza delikatnie mówiąc "trudną" osobowość kolegi jamówię.

Widać że sfrustrowany bidulek i nieszczęśliwy był już dawno, nawet 5 lat temu.

Już pisałem że żal mi go. Jak widać zawsze musi mieć swoich wrogów których sam kreuje. To buduje jego ego.

jesli w klasie A wzmacniacze roznia sie moca to maja inne prady spoczynkowe stad rozne temperatury i to jest glowny sprawca ich temperatury czyli rzeczwisty pobor energii elektrycznej

Sly pewnie chodziło o head pipe .

Poza tym klasa A ma plusy zimą, po prostu nie trzeba kominka, 3 lata tak grzałem lokum ;)

Nieraz spaliłem spodnie o drag pipy. Fajnie grały Blastery Samsona. Piękny dźwięk. Widzę że kumasz tematy.

Pozdrawiam.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Wiem że się grzeją ale temperatury mają różne. Pewnie jedne mają lepsze chlodzenie niż inne.

Myślałem że ten gość tylko mnie wyjątkowo nie trawi i to rozumiem, tak bywa. Nie wszyscy muszą się lubić.

Ale teraz przypomniałeś o wpisie o którym nie miałem pojęcia a który potwierdza delikatnie mówiąc "trudną" osobowość kolegi jamówię.

Widać że sfrustrowany bidulek i nieszczęśliwy był już dawno, nawet 5 lat temu.

Już pisałem że żal mi go. Jak widać zawsze musi mieć swoich wrogów których sam kreuje. To buduje jego ego.

Chłopie piszesz takie brednie,że nie być tu to jak zwiać z własnego wesela.Za chwilę pewnie bedziesz epatował świat informacjami,że wszystkie ciepłe wzmaki są zepsute-czekamy.

Chłopie piszesz takie brednie,że nie być tu to jak zwiać z własnego wesela.Za chwilę pewnie bedziesz epatował świat informacjami,że wszystkie ciepłe wzmaki są zepsute-czekamy.

Nigdzie nic takiego nie napisałem. Zauważyłem tylko że nie wszystkie się mocno grzeją.

Ale ciebie tu już nie powinno być! 5 lat temu powiedziałeś do widzenia wszystkim matołkom na forum i życzyłeś dobrej drogi do Pacanowa a sam obiecałeś zwinąć się z tego

fatalnego twoim zdaniem forum.

To co tu dziś robisz?Po co tu zaglądasz skoro to forum jest takie złe?

Ale wzmacniacza pracujące w czystej klasie A na ogół lub zawsze się grzeją ! Według niektórych osób wzmaki prac. w kl. A najlepiej brzmią .

Nie wiem jak w innych firmach,ale w Accu niestety nie jest to prawda.

Klasa A (A-45,A-60,A-65) gra słabiej od AB (P-1000,7100),pisałem to już nie raz.

Końcówki w A-klasie ratuje zmostkowanie (A-65 wtedy super).

Paradoksalnie w Accu klasa AB gra cieplej,muzykalniej,i z ładniejszą barwą niż klasa A.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Witam od niedawna jestem posiadaczem Accuphase E-450 .Jestem nowym na forum mam małe doświadczenie dopiero konfiguruje całość do tego mam na razie OPPO- 95 .Mam pytanie odnośnie przetwornika DAC 20 czy warto pomyśleć o zakupie tego przetwornika.

Zripuj parę płyt dobrym programem do flac albo wav ,przerzuć na pendraka i wepni do tego gniazda USB na froncie Oppo i może dojdziesz do wniosku ,że DAC nie jest Ci na razie potrzebny :-)

Końcówki w A-klasie ratuje zmostkowanie (A-65 wtedy super).

No dobrze ale już pewnie w tej cenie coś innego lepiej gra-co byś sugerował nie tylko z Accu?

W obecnej chwili mam wzmacniacz Luxman L 550 A , ma 2X 40 wat na kanał w czystej klasie A i co ciekawe dynamiką , kontrolą (dosłownie punktowy bas) rozmachem dźwięku rozłożył NAD-a 372 (mój poprzedni tranzystor) , który miał 180 wat na kanał i pracował w klasie AB .

Również spotkałem się ze stwierdzeniem w prasie fachowej , iż nie jest tak bardzo istotne w jakiej klasie pracuje wzmacniacz lecz czy jest z klasą zrobiony , jak jest zrobiony oraz klasa klasie nie równa - ostatecznie weryfikuje to końcowy efekt , czyli brzmienie .

Piotr

W obecnej chwili mam wzmacniacz Luxman L 550 A , ma 2X 40 wat na kanał w czystej klasie A i co ciekawe dynamiką , kontrolą (dosłownie punktowy bas) rozmachem dźwięku rozłożył NAD-a 372 (mój poprzedni tranzystor) , który miał 180 wat na kanał i pracował w klasie AB .

Również spotkałem się ze stwierdzeniem w prasie fachowej , iż nie jest tak bardzo istotne w jakiej klasie pracuje wzmacniacz lecz czy jest z klasą zrobiony , jak jest zrobiony oraz klasa klasie nie równa - ostatecznie weryfikuje to końcowy efekt , czyli brzmienie .

Też tak myślę. Pamietam jak grał u mnie Vitus SS-101, który w klasie A ma 2x50W a grał równie głośno i potężnie jak Krell 2x300W.

Witam od niedawna jestem posiadaczem Accuphase E-450 .Jestem nowym na forum mam małe doświadczenie dopiero konfiguruje całość do tego mam na razie OPPO- 95 .Mam pytanie odnośnie przetwornika DAC 20 czy warto pomyśleć o zakupie tego przetwornika.

posiadam e250 + dac 20 od kilku dni. Dac-20 w porownaniu z audiolab cd8200 wypada dla mnie ciekawiej. z tego co czytalem to twoj oppo moze konkurowac z odtwarzaczami cd do 3k. Mysle ze dac zagra lepiej. Wlasnie testuje go z meridianem G08,2.

Mial ktos okazje sluchac E250-tke lub innego Accu z Focal Electra 1008be lub Usher Mini Dancer 1??

Jestem na etapie dobierania kolum i zastanawiam sie czy warto sie fatygowac prawie 400km.

Witam kupiłem do tego accu kolumny Xavian Giulia jeszcze kabli nie posiadam i myślę nad Harmonix lub Acrolik do kolumn i połączeniowe.

Edytowane przez nikof5

Panowie,

Zapytam z innej beczki - szukam sieciówek do kompletu DP-500 i A35. Kwota max do 7-8kzl za sztuke. Sprawdzalem i podobal mi sie Acrolink PC7300, ale cena ostatnio oszalala i wypadl poza budzet. Jakies pomysly?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.