Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

To tak samo jak Panu. Na razie tylko nie słyszałem rezultatów. Czy na AS będzie zmiana koncepcji?

Jak zrobimy 165 000 USD to także kopniemy księgowych:)

To, że mogą stosować najlepsze nie oznacza, że takie stosują.

Sięgnięcie po szmaty wyraźnie temu przeczy.

Pan panie harpia nie prowadź pan auto-promocji, bo sam pan stosuje średnich lotów metalowego wysokotonowca którego nie trudno pogrążyć nie jedną jak to pan nazwał "szmatą".

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

wilson nie produkuje głosników do car audio

Tak samo jak nie produkuje kolumn tylko lodówki zaadoptowane na potrzeby audio.

Nawet kolory można sobie wybrać np. błękit oceanu.

W komplecie powinni dodawać jeszcze takie magnesy jak na lodówki np. w kształcie delfinków albo rybek nemo ;)

Nic niezwykłego. Tacy producenci pro audio jak wspomniany mayer sound, jbl czy d&b audiotechnik zrobią Ci głośniki pod kolor kurtyny teatralnej lub ścian :) Jak to się mówi: jest piniądz - jest wszystko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wovo
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nic niezwykłego. Tacy producenci pro audio jak wspomniany mayer sound, jbl czy d&b audiotechnik zrobią Ci głośniki pod kolor kurtyny teatralnej lub ścian :) Jak to się mówi: jest piniądz - jest wszystko :)

Smutno mi z tego powodu,że inni producenci nie poszli tym tropem.

Jak chciałem sobie zamówić kolor biały.

Na moją propozycję producent zapytał się czy przestałem brać leki bo mam halucynacje;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Białe kolumny są super! Mnie się podobają.

Mnie się też podobają (np. KEF BLADE) ale niestety nie kupiłem Wilsona i nie dostałem w wymarzonym kolorze.

I przy okazji tych czadowych magnesików ;)

Taka ciekawostka z krajowego podwórka(zauważona przez 6moon)-wypasione głośniki do kompa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysle ze te polskie glosniki moga byc czarnym koniem na rynku!!!!ARDENTO ALTER (44000TYS ZL)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mysle ze te polskie glosniki moga byc czarnym koniem na rynku!!!!ARDENTO ALTER (44000TYS ZL)

http://www.highfidelity.pl/@main-1411&lang=

Raczej nie czarny koń tylko "łysa szkapa" ;)

Ale to też jest pożyteczne zwierze.

• Redaktorzy

Raczej nie czarny koń tylko "łysa szkapa" ;)

Ale to też jest pożyteczne zwierze.

Miałem możliwość posłuchania zarówno starszej, jak i nowszej wersji Alterów i obie były świetne, choć te testowane przez Marka prezentowały zauważalnie wyższą jakość brzmienia w porównaniu z "protoplastami"

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wyglada ze polscy producenci mogą przebić sie na rynkach zachodnich!tylko ta cena 44000tys zł czyli ponad 10000eur jak na nieznana firmę to trochę przesada,z ta cena cieżko bedzie przebić sie na rynkach zachodnich!!!

• Redaktorzy

mirek10 - zasada jest prosta: cena pozycjonuje produkt. Jeśli ww kolumny byłyby zbyt tanie nikt nie zwróciłby na nie uwagi a tak ... może i Srajan spojrzy na nie łaskawym okiem. Gigawattowi udało się przebić, więc czemu producentowi kolumn miało by się nie udać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mala "foto relacja" z ostatniego National Audio Show (UK) (nie moja niestety)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowalem sie przyleciec z Londynu do Warszawy na Audio Show 10-11 listopada i zobaczyc ta wystawe,bardzo milo wspominam kiedys te wystawy i sa zdecydowanie lepsze od tych organizowanych w UK.

Taka ciekawostka z krajowego podwórka(zauważona przez 6moon)-wypasione głośniki do kompa:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję że wewn. komory rezonansowe dla głośników są identyczne (elektronika jest tylko w jednej kolumnie, więc gdyby nie było wewn odgrody, to pojemność lewej i prawej byłaby inna = inne brzmienie lewej i prawej).

Pasmo mają podane:

38 Hz up to 21 kHz
- brzmi jak to co piszą na komputerowych pierdziawkach za 10 PLN para (tam jest co prawda 20 Hz - 20 KHz). Ciekaw jestem jakie mają na prawdę pasmo ( czyli określone przy spadku -3 dB) i jaką równomierność. ... bo w 38 Hz-21 KHz -3 dB przy głośniku szerokopasmowym 4" to ja nie wierzę (a już na pewno nie przy sensownej precyzji i równomierności +-2 dB).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

mirek10 - zasada jest prosta: cena pozycjonuje produkt. Jeśli ww kolumny byłyby zbyt tanie nikt nie zwróciłby na nie uwagi a tak ... może i Srajan spojrzy na nie łaskawym okiem. Gigawattowi udało się przebić, więc czemu producentowi kolumn miało by się nie udać.

Mimo wszystko cena kolumn jest b.wysoka a produkt nieznany.Dla przykładu znany skądinąd Sonus Faber w swoim czasie

zaproponował cenę nizszą za Extremy czy Guarnieri które po dziś dzień są ikoną dobrego brzmienia.

Ardento to mała firma, która na razie funkcjonuje głównie dzięki poczcie pantoflowej i nie ma planów wielkiej ekspansji, Są to także kolumny skierowane do określonej grupy odbiorców, którzy chcą mieć świetnie grające kolumny, z dużym papierowym wooferem i bez dudniącego b-r. Cena na polskie warunki jest wysoka, i owszem, ale na rynku znajdzie się sporo kolumn z pięknym, znanym logiem na froncie, kosztujących jeszcze więcej, a grających gorzej. Ardento to kolumny, które kupują ludzie dla ich brzmienia i wyglądu (oczywiście jedno i drugie jest subiektywne, ale jak pisałem to nie są kolumny dla wszystkich), a nie dla loga, czy chęci pochwalenia się kolegom, że ma się SonusFabery czy inne WIlsony. Nie twierdzę, że to najlepsze kolumny na świecie - to bardzo dobrze grające kolumny skierowane do niszowego, w miarę zamożnego klienta.

Tylko dlaczego firma prawie skopiowała nazwę o bardzo uznanej firmy kablarskiej Argento?

Nie świadczy to dobrze gdy ktoś chce "jechać" na czyjejś dobrej opinii.

Nie wiem jak na to wpadłeś, że ściągnęli tą oryginalną i wykwintną nazwę oznaczającą srebrny z włoskiego czy innego południowego :)

Srebrny!!! bo maja wiekszosc wykonana z tego wlasnie materialu,okablowanie w srodku,kable glosnikowe itd.Ale dla Polakow to cena powinna byc specjalna,nizsza tak mysle!!!Wlasnie spejalnie przylece z Londynu do Warszawy na Audio Show 10-11listopada i ocenie, ile te wszystkie kolumny sa warte,wlacznie z ARDENTO ALTER,AVANTGARDE ACOUSTIC,GRAJPUDLO(nowa wersja ze wstega),BODNAR itd.Polskie kolumny tez sa warte posluchania i oceny!

sly30 -> pomijając już kwestię skąd wzięła nazwę firma Argento (bo jak już wyjasnili koledzy słowo to oznacza srebro, a nie jest żadnym wynalazkiem Duńczyków), to właściciel Ardento o firmie Argento nie słyszał, dopóki ktoś mu o niej nie powiedział :-) A większości osób, które stykają sie z nazwą kojarzy się ona z dentystą... :-)

Mirek10 -> o ile mi wiadomo to Ardento na AS nie będzie (chyba, że coś się zmieniło od mojej ostatniej rozmowy z konstruktorem).

Edytowane przez pal55

Jeśli tak to już ta firma szansy nie ma na zaistnienie na rynku!jezeli w swoim kraju nie stać go na wystawienie swoich kolumn ,to gdzie indziej tym bardziej.Firmy krzak tak chyba sie one nazywają,pózniej probem z częściami zamienni i itd. Dlatego audiofile kupują znanych producentów wyroby mimo to ze z takiej firmy krzak mogło coś sie podobać ,ale nikt nie chce takich dużych pieniędzy wydawać by pózniej dowiedzieć ze firma rozwiązana.Kolumny zazwyczaj takie maja bardzo dużo indywidualnych rozwiązań i zmian konstrukcji w glosnikach,zwrotnicach itd.ze ryzyko przy zepsuciu jakiegoś elementu jest olbrzymie i kto to pózniej naprawi i przypomni jak to było zrobione!

Jak już pisałem to firma z ofertą skierowaną do niszowego klienta, a nie do masowego, który tłumnie przybywa na AudioShow. To raz. A dwa - firma przygotowuje cały system - będzie wzmacniacz, już jest DAC i kolumny, oraz kable. Przygotowanie tego jest czaso- i kosztochłonne, a właściciel firmy nie chce niczego robić "na gwałt" - woli się dobrze przygotować, mieć wszystko dopracowane i dopiero wtedy zajmować się taką czy inną forma promocji. Moim zdaniem to zdecydowanie poważniejsze podejście (także do klienta) niż wypuszczanie w pośpiechu produktów na rynek, a "jak coś będzie nie tak, to się poprawi i wersję mkII zrobi".

Pan Marek Dyba testował już je i są według jego świetne i do wzm lapowego jak i trazystorowego,to juz wystarczy aby je zaprezentować,każdy ma prawo dopasować do swojego toru,przecież nie kupi jak mu nie bedą pasowaly.Robienie tej samej firmie DAC,Wzmacniacza itd. nie wyszło żadnej na dobre!to jest sprawdzone i to najlepsze I znane firmy nie dały rady wszystkiego robić najlepiej.Widzę ze polskie firmy maja jakaś manie robienia na sile wszystkiego czyli całego toru odsluchowego.Podyktowane jest to zyskiem ,na sile wcisniecie mojego calego systemu bo to najlesze i najbardziej pasujace do całości!bardzo błędna interpretacja co zauważyłem tez u następnego bardzo drogiego producenta kolumn i reszty toru -Zeta Zero! nie uważacie ze to jakaś dziwna polska specjalność czyli jak najdrozej dla zrobienia wrażenia i wcielenie reszty toru za wszelka cenę!!

Nie wiem jak na to wpadłeś, że ściągnęli tą oryginalną i wykwintną nazwę oznaczającą srebrny z włoskiego czy innego południowego :)

jakby nie było nazwa Argento Audio jest znana w świecie audio i przewija się w prasie, na forach, w reklamach itd.

I ktoś wybierając nazwę Ardento zapewne liczył na pozytywny odzew który przez lata wypracowała firma Argento.

Jak zapoznasz się trochę z technikami reklamy, pozytywnych skojarzeń itd to zrozumiesz.

właściciel Ardento o firmie Argento nie słyszał

chyba sobie jaja robisz albo jesteś naiwny jak 4 letnie dziecko.

Każdy kto przegląda ofertę rynku audio zna nazwę Argento Audio i wie że ludzie też ją znają.

Za to firma Ardento jest kompletnie nie znana i ewidentnie liczy na przypadkowe skojarzenia ludzi z Argento

która ma bardzo dobre notowania na rynku audio.

Dla mnie nie ma to znaczenia bo Ardento mnie nie interesuje ale zauważam pewny nie ładny numer którego

poważna firma robić nie powinna.Widać nie wierzą we własne siły albo wiedzą że ich produkt sam ze swoją

nazwą by się nie przebił na rynku więc idą trochę na skróty.

Słuszna uwaga kolegi mirek10.

Jeśli polska firma nie chce się pokazać na AS to gdzie ma się pokazać.

Pewnie liczą że znajdą się tacy którzy nie zauważą że Ardento to nie Argento.

Każdy ma prawo do swojej opinii.Dla mnie taka firma jest out.

A co do Audio Show to na pewno nie jest to masowy klient.To jakaś bzdura.

To tam pokazuje się najlepsze sprzęty, systemy itd.

Pewnie że wśród oglądających są też gapie ale gapie którzy interesują się tematem.

Boki zrywać ze śmiechu gdy czytam że na Audio Show to jest masówka a polskie Ardento to jest adresowane do klienta

niszowego, czyli jak rozumiem lepszego niż na Audio Show gdzie pokazuje się Sonus Fabery, Thiele, Magico, Wilsony itd.

Ale jaja... :-)

Edytowane przez sly30

to forum jest już tak beznadziejne (tutaj wolałbym wstawić zdecydowanie więcj wulgaryzmów) że pozostało mi jedynie czasami poczytać z bólem...

• Pokaż nowe odpowiedzi