Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth,

miałeś do czynienia z Aurenderem? Jest teraz coś lepszego do plików na rynku?

Sam go używam i mogę polecić

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

• Redaktorzy

Nowy Isophon (od 2 tygodni właściwie Gauder Akustik) Berlina RC9.

Słuchałem i bardzo mi się spodobały - zdecydowanie bardziej dopasowane do polskich realiów mieszkaniowych niż RC11. Cenowo zresztą też - "tylko "400 kzł. Więcej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Słuchałem i bardzo mi się spodobały - zdecydowanie bardziej dopasowane do polskich realiów mieszkaniowych niż RC11

Myślałem, że będą poniżej Tofana. Znasz może ich specyfikację? Są większe od Tofana?

• Redaktorzy

Myślałem, że będą poniżej Tofana. Znasz może ich specyfikację? Są większe od Tofana?

Są na pewno większe od RC7. Na Ukrainie już co nieco podają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko na razie traktowałbym je orientacyjne.

modcompberlinarc9kuzma4.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Czyli podobne. A jak dźwiękowo? Duże lepsze od Tofana?

Dźwięku Tofan jakoś nie pamiętam, ale biorąc pod uwagę, że w RC9 są diamentowe przetworniki zarówno na średnicy jak i górze a w Tofanach tylko na górze (jako opcja) to miłośnikom wysublimowania tych zakresów poleciłbym 9-ki, za to Tofany mogą zrewanżować się potężniejszym basem.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

A gdyby tak braklo zycia na te wszystkie nowosci...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Struss R550 €35000

The Struss R550 is a new generation amplifier, offering an extremely dynamic and detailed sound, while still natural and without the distortions associated with transistor devices. The chief constructor's dream was to obtain the "live music" effect at home. The dream came true after years of work on the Struss R550 the effect of live music with the particular associated system has been reached. Many owners of the Struss R550 amplifier confirm the above opinion. Also Russell Kauffman (Morel Europe) gave the R550 very good feedback, stating that today it is the best and the most powerful amplifier in the world (dual mono). The opinion was formed after many hours of testing of the R550 width the best Morel speakers "Fat Lady".

The Struss R550 amplifier does not possess its own features. Instead, it reinforces exactly what it is given and gives out everything that the speakers can cope with. The technical solutions used are owned by the company and are registered with the numerous patents. The amplified channel constitutes a fully balanced system supplied with two electrolytic compensators with a total capacity of 176 000 uF and two toroidal transformers with a capacity of 2.0 kW (2.8 kW peak), each magnetically and electrostatically shielded. It is the tradition of this company not no include any bipolar transistor in the entire amplified system.

The surreal design is not a matter of chance. The beauty of its compact design is combined with the graphics of one of the most successful post-war Polish artists, the author of many prominent surrealistic works of the contemporary art.

The launch of the new R550 Struss amplifier by the Struss Amplifiers Company proves that the most powerful amplifier in the world (2 monoblocks) can be designed and produced in Poland.

Technical parameters:

Power RMS/Music: 2 x 550 W/8 Ω, 2 x 1000 W/4 Ω (DIN 45500)

Minimum load: 0,5 Ω (momentary)

Distortions THD: 0,05 % with a power of 1 W, 0,025 % of the power of 500 W - load 8 Ω

Frequency Response: 2,5 Hz - 300 kHz +/- 0,05 dB/ 1 W/ 8 Ω

S/N ratio: 145 dB (IHF - A)

Dynamic Range: 140 dB

Inputs: 4 x Universal - RCA, XLR (balanced), separated CD - RCA voltage output for external devices

Security system: advanced against short-circuiting of the speakers and the appearance of the output voltage

Indication of "peak": approaching the maximum output

Transformers: 2 x toroidal, magnetically and electrostatically isolated, power 2000 VA each

Remote control: RC5 code (volume)

Power consumption: 200 VA - 4 500 VA (peak)

Work in Class A: 2 x 55 W

Net weight: 54,5 kg

Dimensions: 530,3 x 155 x 430 mm

The amplifier meets all the requirements and standards applicable in the EU

Manufacturer Warranty: 36 months

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widziałem tą cenę!!

Trzeba mieć nieźle z głową żeby tak wycenić wzmacniacz i do tego polski.

Jeszcze niedawno najdroższa integra Krell FBI miał cenę w UE 19500 euro

a tu nagle 35000!!

Za to ciekawa jest ta najnowsza stereo końcówka Jeff Rowland 825.

Przy 4om 2x 750W, oddzielne zasilanie i świetny wygląd.

Nie będzie droższa niż polski Struss a o brzmienie Jeffa Rowlanda

można być spokojnym.

Edytowane przez sly30

To wychodzi ok. 46 kilo$. Nieżle! Tyle co dwa referencyjne monosy Levinsona! Zaszaleli z ceną, tym bardziej, że produkt egzotyczny i mało znany w świecie... mogą być problemy ze sprzedażą, nawet z 50% zniżką. Przedziwna kalkulacja... '-)

Parker's Mood

Nie... mogą być problemy ze sprzedażą tylko będą na pewno!!

Realna cena w Polsce to 20-30 tys.zł pod warunkiem że grałby rewelacyjnie.

Jak gra to nie wiem ale nawet jeśli jest bardzo dobry to więcej niż 10 tys.$ nikt za to nie

zapłaci. A 46 tys.$ to pomieszało się komuś w głowie i szuka niezłego jelenia!!

Poza tym dziwna idea.Integra która przy 4om ma 1000W mocy?!

Po co? Jeśli ktoś ma pokój 100m2 i wielkie 2m kolumny to i tak nie kupi żadnej integry tylko

wzmacniacz dzielony tzn 2 monobloki i preamp.

Pomijając wyczynowe parametry, to design tego produktu jest zupełnie średni. Ten smok czy też inny ptak na czołowej płycie jest zupełnie niepotrzebny - moim zdaniem...

Parker's Mood

Prawdopodobnie taki był zamysł producenta.Z ceną to istny kosmos ale jak na integrę 2x550W/8 to naprawdę jest czym się pochwalić bo chyba jest to najmocniejsza integra na tle światowej konkurencji i w ogóle w historii Audio.

Edytowane przez Magnepan

Wygląda jak zmutowany szczur ze skrzydłami :) Hmmm... no dobra - gorszego brzydactwa nie widziałem chyba nigdy. Cena budzi jedynie uśmiech politowania :)

Z drugiej str, trudno rzucać kamieniami w urządzenie, którego się nie słyszało.

Niemniej jednak trudno nie oprzeć się wrażeniu iż cena wydaje się - podobnie jak szata graficzna - iście surrealistyczna.

Trzeba mieć nieźle z głową żeby tak wycenić wzmacniacz i do tego polski.

Tak...trzeba miec cos z glowa. ;) A ze polski, to co ma byc tani, bo polski? Tu sie nie zgodze.Jest juz kilka bardzo dobrych produktow polskich chociaz wzmacniacze Strussa moim zdaniem do tej kategorii sie nie zaliczaja.

Pozdrawiam StasioP

To źe Polski mimo wszystko oznacza że powinno być taniej bo rynek jest jednak biedniejszy, bo praca jest tu tańsza i przede wszystkim dlatego źe pozycja rynkowa tegoż producenta w porównaniu z innymi...jest zerowa!

Zastanówcie się co wypisujecie! Nikt nie rzuca w produkt polski kamieniami, tylko na zdrowy rozsądek jak z taką ceną nikomu nieznany produkt zdobędzie klientelę. Tutaj nawet nie chodzi o to, czy to dobrze gra, czy żle! Nowy trend w hajendzie to przede wszystkim ceny i popyt w Azji, a w Azji wiadomo co cenią. Jest projekt nowej Warszawy, która całkiem fajnie wygląda i być może będzie miała silnik o lepszych parametrach niż Ferrari F12 Berlinetta; jak myślicie, czy cena za ten pojazd w granicach pół miliona dolarów będzie ok. ??? Znajdą się chętni na zakup tego prototypu...??? Na takie księżycowe ceny mogą sobie pozwolić niestety tylko określeni gracze na rynku, a nie nowicjusz z egzotycznego kraju z garażowej czy też domowej manufaktury. Prawie pół setki kilo$ to naprawdę dużo za wzmacniacz zintegrowany, biorąc pod uwagę brak tradycji i nazwiska na światowym rynku audio! O polskim rynku nawet nie wspomnę, bo kto wyłoży taką kasę za ten rewelacyjny produkt!

Parker's Mood

To źe Polski mimo wszystko oznacza że powinno być taniej bo rynek jest jednak biedniejszy, bo praca jest tu tańsza i przede wszystkim dlatego źe pozycja rynkowa tegoż producenta w porównaniu z innymi...jest zerowa!

To ksztaltuje rynek, ale ja chcialem zauwazyc ze nie powinnismy miec kompleksow (oczywiscie jesli produkt wykonczony jest w standartach swiatowych i co najwazniesze gra na wysokim poziomie) Np nasz rodzimy Ancient Audio gra lepiej niz wiele klockow swiatowych a z cena wcale tak nie zszedl nisko i ponoc dobrze sie sprzedaje.

A jesli chodzi o Strussa to cena jest z kosmosu, tym bardziej ze te wzmacniacze graja dzwiekiem jakby z innej epoki, epoki Technicsa lat 80. Ale nie oszukujmy sie, sa firmy zachodnie bardzo szanujace sie jesli chodzi o ceny ktorych dzwiek jest duzo gorszy niz Strussa. I tez maja cos z glowa jesli chodzi o ceny;)

Edytowane przez Stasiop

Ten rysunek ma jakąś historię - nie pamiętam już dokładnie, ale namalował go dla Strussa jakiś bardzo znany poliki artysta (już nieżyjący). Nie wiem czy nie był to Zdzisław Beksiński. Ale nie dam sobie obciąć głowy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

polski gryfon,

Raczej .... syfon ;)

S/N 145 dB

Dynamika 140 dB

Może dlatego taka cena ?

Może to wspólny projekt : polski garaż / NASA ?

Kto wie, kto wie ...... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu miałem "do czynienia" ze wzmacniaczem Pana Hrynkiewicza, małym zintegrowanym "Strusiem". Grał z kolumnami Thiel 2.2 i grał doskonale.

Myślę więc, że omawiany SuperMan również gra co najmniej bardzo dobrze. Tyle tylko, że cena jest absurdalna i chyba nic (poza megalomanią konstruktora) jej nie uzasadnia.

Ale : "Many owners of the Struss R550 amplifier (...)". Kto wie, kto wie...:-)

A wzornictwo mi się podoba.

wzmak niczego sobie.....parametry lepsze niż dobre.....cena z kosmosu (jak na warunki polskie/europejskie i wogóle) mam nadzieję, że nie jest to tajemniczy wzmak klasy d

Z tą ceną to oczywiście zart.

Na srallegro był model R500 (niby 100kzł nowy) za 15kzł i nie było kupca. Na koniec widziałem go po 11kzł.

Ukryta Zawartość

Wśród zachodnich firm też ceny są mocno przesadzone a utrata wartości wielka np Vitusa mogłem kupić za 40kzł zamiast 100kzł czy MBLa za 60kzł zamiast 200kzł. Rynek sam weryfikuje wartość urządzeń. Struss jednak mocno przesadza. Rozumiem taką cenę za ekstremalnie mocną lampę lub 2 monobloki + pre ale za integrę (do tego brzydką).

Ukryta Zawartość

To ktoś musiał mieć nóż na gardle. Co jak co, ale 15kzł za R500 to bardzo dobra cena. Za 11kzł to darmo.

Z tą ceną to oczywiście zart.

Na srallegro był model R500 (niby 100kzł nowy) za 15kzł i nie było kupca. Na koniec widziałem go po 11kzł.

Ukryta Zawartość

Wśród zachodnich firm też ceny są mocno przesadzone a utrata wartości wielka np Vitusa mogłem kupić za 40kzł zamiast 100kzł czy MBLa za 60kzł zamiast 200kzł. Rynek sam weryfikuje wartość urządzeń. Struss jednak mocno przesadza. Rozumiem taką cenę za ekstremalnie mocną lampę lub 2 monobloki + pre ale za integrę (do tego brzydką).

A ja uważam że cena jest specjalnie tak wysoka aby zagrać na tym co wielu ludzi bierze...na chciwości...

Już widzę taką scenę...cena detaliczna to 35 000 EURO a ja Panu sprzedam za 15 000 EURO...gość się zastanawia...no dobrze ale za 10 000 EURO...i sprzedane...

Te ceny sa własnie po to aby oszołomić...w końcu wierzymy podświadomie, że jak TAKIE drogie to powinno być chociaż niezłe...a jak kupimy z rabatem -75% to czujemy się, jakbyśmy wygrali na loterii.

Co do Vitusa, to kraży on po tej Polsce jak satelita...takie podobno fajne a nikt nadal nie chce???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Update: po aukcji widzę, że sprzedawał syn Strussa, Pan Jacek. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że panowie byli kiedyś w spółce, obecnie są skonfliktowani. Koszt zakupu dla Pana Jacka to tyle co koszt części do budowy. Sytuacja dośc niecodzienna.

• Pokaż nowe odpowiedzi