Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Joseph K. napisał:

Przez pierwsze pół filmu miałem nadzieję, że coś z tego będzie. Jak przybyli na opuszczoną stację, to nawet czuć było klimat i czekałem, co będzie dalej. Ale potem było coraz gorzej (mam nadzieję, że spoiler tag na tapatalku zadziała):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

marne CGI Asha (fanserwis), który nawet musiał skierować do bohaterów te same słowa o współczuciu co w "8 pasażerze Nostromo", potem nieco zżynka z Aliens, np. główna bohaterka wychodząca z windy jak Ripley... Do tego szybki cykl przemiany Obcego liczony w minutach, a ostatni przeciwnik to już pokłosie tego co widzieliśmy w Prometeuszu i Przymierzu (o ile Prometeusz nawet mi się podobał, głównie dzięki pracy wykonanej przez Dariusza Wolskiego, to Covenanta oglądałem zaledwie raz i jakoś nie mam chęci powrotu do tego filmu, przez co ledwie go już pamiętam). Ktoś na Filmwebie w komentarzu porównał tą hybrydę do nagiej zakonnicy z horroru The NUN.

Tak więc Romulus będzie zapewne wyżej u mnie w rankingu niż Przymierze, ale zapewne na podobnym poziomie co Prometeusz. Plus za scenografię i zdjęcia.

to oni jeszcze to gno kręcą...?
Boże.....
A kto rezyserował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

to oni jeszcze to gno kręcą...?
Boże.....
A kto rezyserował?
Fede Alvarez, nakręcił m.in. Nie oddychaj.

Ukryta Zawartość

Na FW został zjechany. Przez kinomaniaka został zjechany. Banda gówniarzy z DisneyLGBT+ walczy z Xenomorfem? Dziękuję. Postoje. 
Na szczęście Star Wars LGBT Akolita został skasowany. No i oczywiście twórcy zrzucają za to winę na toksycznych fanów, a nie na to, że zrobili k* z logiki, nie mówiąc już o aspektach ideologicznych.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Joseph K. napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na szczęście Star Wars LGBT Akolita został skasowany. No i oczywiście twórcy zrzucają za to winę na toksycznych fanów, a nie na to, że zrobili k* z logiki, nie mówiąc już o aspektach ideologicznych.

"toksyczni fani"
jpdl

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Joseph K. napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na szczęście Star Wars LGBT Akolita został skasowany. No i oczywiście twórcy zrzucają za to winę na toksycznych fanów, a nie na to, że zrobili k* z logiki, nie mówiąc już o aspektach ideologicznych.

Po pierwszym odcinku mi się to znudziło, ale Mando I Ashoka spoko, tylko że jakoś tam trzeba jednak lubić to uniwersum. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

To sa trzy tomy, mam gdzies w PDFach.

Ok, juz namierzylem :
Siergiej Sniegow - Ludzie jak Bogowie  1. Galaktyczny Zwiad 2. W Perseusu 3. Petla Wstecznego Czasu

Podobne to K.Borunia i A.Trepki
„Kosmiczni Bracia”, „Zagubiona przyszłość”, „Proxima”.

W dniu 20.08.2024 o 00:43, Kayko napisał:

Witam grono wielbicieli sci-fi. Mam pytanie odnośnie powieści, którą kiedyś miałem okazję czytać i niestety nigdy jej nie dokończyłem. Rzecz miała miejsce w latach 80-90 tamtego wieku i traktowała o wojnie naszych z obcymi. Powieść miała grubo ponad 300 stron. Nie pamiętam autora ani tytułu. Z tego co mi zapadło w pamięć, to statki zgarniały materię i tworzyły z niej planety, jak również tworzyły ją by odgrodzić się od obcych, atakujących statków. Było też coś o lądowaniu na planecie z dużą grawitacją, gdzie ludzie musieli się poddać zmniejszeniu, jednak nie mogli mieć sztucznych części ciała, gdyż tylko organiczne części mogły zostać zmniejszone. W finałowym rozdziale, jeden z bohaterów, wmawia sobie, że jest kozłem, by oszukać sondę umysłu. Niestety powieść nie miała ostatnich stron i nigdy nie poznałem zakończenia. Jeśli ktoś coś kojarzy to jest prośba o podanie tytułu tego dzieła. Dzięki 

Edytowane przez Mr.Jones
  • Moderatorzy
W dniu 21.08.2024 o 11:52, Ajothe napisał:

No niestety potencjał zmarnowany, dla mnie plus to scenografia i analogowa elektronika w stylu retro, to jest jakieś nawiązanie do pierwowzoru, ale te dzieciaki to mnie od początku do końca nie przekonały. Ja to chciałem grozy, jatki, marines i tego nie dostałem. 

Aczkolwiek nie jest też tak, że wyszedł zniesmaczony, było zwyczajnie średniawo. 

Alien: Romulus 

Byłem wczoraj w kinie . Zgadzam się z wpisem Ajothe i choć również wolałbym jatkę , marines to w sumie dzieciaki umierały tak przekonywująco, że jedynie zastanawiałem się czy umrą wszyscy czy ktoś przeżyje. Film dobry, jak już wylądują na stacji to widz boi się cały czas.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Miałem nie iść do kina na ten film ale jestem na weekend w Londynie i chciałem iść do BFI IMAX. No i idę jednak na tego "obcego" dzisiaj

d251719ff741f54a247fade9cde0950c.jpg

6999f484c16713fbc4c350c58a96b686.jpg

BFI IMAX, przy moście Waterloo.

Po pierwszym odcinku mi się to znudziło, ale Mando I Ashoka spoko, tylko że jakoś tam trzeba jednak lubić to uniwersum. 
Mando ok, chociaż utknąłem chyba w połowie 3 sezonu (najsłabszy i Mando trochę zepchnięty na drugi tor), Obiwan ujdzie w tłumie, Ahsoki i Boby Fetta nie oglądałem. Najlepszym serialem jest dla mnie Andor. Tak jak z nowszych filmów (tj. to co powstało po drugiej trylogii I-III) Rouge One. Solo też był w porządku.
W dniu 21.08.2024 o 11:48, mztv napisał:

oglądał ktoś Alien: Romulus....mnie jakoś nie przekonuje 🙂

oglądam już 17 min i czuję że będzie kiszka.

1 godzinę temu, witek_z napisał:

a jednak kiszka i to przez duże K, nawet klimatu nie trzyma z pierwszych 3 części.

Dokładnie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

A początek podobno najlepszy, im dalej tym gorzej.
No jak właśnie z początku zasypiałem a później się rozkręciło. Można obejrzeć ale nic specjalnego. Chętnie bym obejrzał w tym kinie (BFI IMAX), inny film.

Moim zdaniem Romulus jest lepszy od ostatnich gniotów z uniwersum Obcych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Piopio napisał:

Czyli konkret dawaj.

24 minuty temu, daru0105 napisał:

Czyli konkret dawaj.

Obcy 3 (Alien³, 1992) reż. David Fincher

Obcy: Przebudzenie (Alien: Resurrection, 1997) reż. Jean-Pierre Jeunet

Prometeusz (Prometheus, 2012) reż. Ridley Scott

Obcy: Przymierze (Alien: Covenant, 2017) reż. Ridley Scott

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, iro III napisał:

...Obcy kanon to tylko dwa pierwsze.

Cała reszta, mimo zacnych reżyserów jest zbędna i nciągana dla kasy.

Ja bym dodał jeszcze 4. Byłą dobra akcja i fajny scenariusz. reszta dla fanów. Romulus stawiam na końcu całego cyklu razem z trójką

Mimo wszystkie antyki ogląda się jakaś inaczej, trącą myszką ale człowiek to zlewa ...

Ja trochę tęsknie na starym klimatycznym kinem.

Edytowane przez fetek
W dniu 27.08.2024 o 09:49, Piopio napisał:

podzielam zdanie. poza skrajnym idiotyzmem - dryfująca na orbicie stacja nie zwraca niczyjej uwagi - całkiem nieźle się oglądało.

trochę śmiesznej klasyki......Batman Zbawia swiat  (1966)

Ukryta Zawartość

trafny komentarz :

"ten film jest niezbitym dowodem ze w latach 60 narkotyki były dużo lepsze"

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Peter75 napisał:

podzielam zdanie. poza skrajnym idiotyzmem - dryfująca na orbicie stacja nie zwraca niczyjej uwagi - całkiem nieźle się oglądało.

Na podstawie jednego durnego pomysłu / decyzji powstawało wiele nie najgorszych filmów ale mi coraz ciężej zdzierżyć kino opierające się na głupocie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.08.2024 o 19:43, witek_z napisał:

oglądam już 17 min i czuję że będzie kiszka.

A ja jutro idę do kina na Romulusa. Tradycyjnie bym sobie puścił z projektora w kuchni ale nie ma dobrych kopii na torrentach jeszcze. Fajnie, że nie muszę dać zarobić Michnikowi, bo oprócz Multikina mam jeszcze Heliosa.

Po seansie Godzilli kiedyś, poprzedzonym 35 minutami reklam, z czego niektóre powtarzały się po 3 razy(!!!), przyrzekłem sobie, że więcej do polskiego kina nie pójdę. Nie będzie mnie Michnik dymał na kasę!

Ale dla Romulusa zrobię wyjątek. I dam szansę Heliosowi. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, witek_z napisał:

będziesz zawiedziony

Coś trzeba robić na urlopie. To czemu do kina nie pójść? 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 minut temu, il Dottore napisał:

Coś trzeba robić na urlopie. To czemu do kina nie pójść? 🙂

jeśli dobrze oceniasz pierwsze 4 części to na 100% romulusem będziesz zawiedziony. (ja jestem typowy fan Sci-Fi i dawno takiej kiszki nie widziałem)

Strata kasy na bilecie choć wiem że akurat Tobie to "lata".

Edytowane przez witek_z
1 minutę temu, witek_z napisał:

jeśli dobrze oceniasz pierwsze 4 części

1 i 2 OK - wiadomka, klasyki. 3 nie lubię, 4 takie se, choć doceniam trochę inne podejście reżysera no i aktorzy super w 4.

A ja jutro idę do kina na Romulusa. Tradycyjnie bym sobie puścił z projektora w kuchni ale nie ma dobrych kopii na torrentach jeszcze. Fajnie, że nie muszę dać zarobić Michnikowi, bo oprócz Multikina mam jeszcze Heliosa.
Po seansie Godzilli kiedyś, poprzedzonym 35 minutami reklam, z czego niektóre powtarzały się po 3 razy(!!!), przyrzekłem sobie, że więcej do polskiego kina nie pójdę. Nie będzie mnie Michnik dymał na kasę!
Ale dla Romulusa zrobię wyjątek. I dam szansę Heliosowi.  

Idź do IMAX.
13 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale dla Romulusa zrobię wyjątek. I dam szansę Heliosowi. 🙂 

Jak mam seans na 20.00 to idę na 20.25 i po sprawie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi