Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Powód sprzedaży tych kolumn jest bardziej prozaiczny, niż by się mógł ktoś domyśleć, ale o tym może napisze pan Szymek - właściciel ILD12

Wzbudzają zainteresowanie-musiałem tłumaczyć ``who is who`` -BGA.

Pozwalam sobie skopiować z treści ogłoszenia: http://greta.one.pl/ILD12/

Piękne :-)

to może fotka poglądowa by sie przydała tych paczek dlazinteresowanych kupnem

Edytowane przez jarekmor
Gość masza1968

(Konto usunięte)

moim zdaniem najbrzydsze jakie widziałem tu spod reki BGA

Na podstawie takich fotek (bardzo kiepska jakość) to ciężko cokolwiek o ich wyglądzie napisać.

Ale chyba kiedyś Robert wstawiał porządne zdjęcia tych kolumn i na jego fotkach wyglądały bardzo OK.

Kształt tych kolumn nie był ani przypadkowy, ani nie był moim pomysłem. Takie proporcje nie leżą w mojej estetyce. Klient życzył sobie, aby kolumny z kolcami nie były wyższe niż 905mm. Przy standardowym froncie 200mm pozostała mi do dyspozycji jedynie głębokość. Stąd taka a nie inna ich bryła.

Andrzej, sam przez chwilkę myślałem co oznacza ten skrót :)

post-23645-0-81383400-1327618143_thumb.jpg

Witam

Pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcia głośników odebranych tuż przed nowym rokiem.

Projekt ILRM w obudowie RCM. Ścianka tylnia jest bardziej pochylona od przedniej. Ponoć tak docelowo będą wyglądąły nowe ILRM z dopiskiem 2012.

Pozdrawiam

post-68-0-43509400-1327744869_thumb.jpg

post-68-0-73668600-1327744875_thumb.jpg

post-68-0-69835900-1327744917_thumb.jpg

post-68-0-33865000-1327744923_thumb.jpg

post-68-0-76162900-1327744929_thumb.jpg

Hej.

Mam pytanie do klubowiczów. Czy ktoś z użytkowników Akustyków ma konstrukcję na Illuminatorach a mieszka w Poznaniu lub okolicy? Mam kolumny na midwooferze SS i kopułce Morela a bardzo chciałbym usłyszeć jak gra wysokotonowy Scan Speak Illuminator. Byłbym bardzo wdzięczny za zaproszenie na mały odsłuch. Chętnie wezmę swoje "klocki": końcówka Krell KSA-50 clone, DAC na WM8742 i preamp JC-2.

Prosiłbym o kontakt via PW lub tel.: 606 204 299

Pozdrawiam

Łukasz

witam

wpadly mi w rece 18w8535 i d2905/9300 - ponoc projekt CCM akustyka jest oparty o te wlasnie glosniki - czy ktos dysponuje danymi do ich budowy ?

pzdr

http://www.akustyk.com.pl/projekty/CCM.html

• 2 tygodnie później...

witam

nie mogę doszukać info ile takie kolumny by ew. kosztowały?

http://www.akustyk.com.pl/projekty/AR3.html

a może takie cudo ktoś posiada i może wypowie się jak to brzmi

witam

nie mogę doszukać info ile takie kolumny by ew. kosztowały?

http://www.akustyk.com.pl/projekty/AR3.html

a może takie cudo ktoś posiada i może wypowie się jak to brzmi

Krzysztofie,

AR3 była serią limitowaną - Ksiel miał określoną ilośc zestawów głośników ATC i więcej nie będzie ich kupował.

Ja zamówiłem przedostatni zestaw, ostatni zamówił inny kolega z forum.

Odbiór mamy dopiero w połowie kwietnia, tak więc dłuugie jeszcze oczekiwanie przed nami...

Na pewno jak je dostanę, to nie omieszkam zapisać się do Klubu wraz ze zdjęciami i szczegółową recenzją i opisem brzmienia.

Cena była wysoka, ale moim zdaniem, za taki potencjał głośników i takie zestrojenie - absolutnie usprawiedliwiona: 14 tys. zł na gotowo.

Dla mnie to będą kolumny docelowe i pod nie będę rozwijał elektronikę.

Pozdrawiam,

Nawiasem mówiąc: godne rozważenia są NE3, to może być naprawdę wyjątkowo dobra sprawa.

Ja jestem zaciekłym fanem ATC, więc nie mialem wyjścia ;o)

Nawiasem mówiąc: godne rozważenia są NE3, to może być naprawdę wyjątkowo dobra sprawa.

Ja jestem zaciekłym fanem ATC, więc nie mialem wyjścia ;o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

W obecnej ofercie akustyka , projektu brak .

To byl oczywiscie projekt ewidentnie wzorowany na duzych monitorach ATC z ich wybitna kopulka sredniotonowa i duzym glosnikiem niskotonowym. Z tego co pamietam na gorze chyba tylko dodano kopulke Scana? Ciekawe tylko jak ze zwrotnica sobie poradzono ale zapewno dobrze...

ATC to w ogole chyba najlepsza firma produkujaca kolumny na swiecie, absolutny top i w zasadzie kazdy ich model - nawet poczawszy od tych najmniejszych jest zbudowany bezkompromisowo gdzie w zasadzie projektantom przyswiecaly glownie wylacznie takie cele jak: uzyskanie mozliwie najnizszych znieksztalcen oraz maksymalna transparentnosc i neutralnosc kolumn. Tak wiec byly to moim zdaniem najciekawsze kolumny diy od akustyka, pewnie nawet wiecej niz namiastka oryginalnych scm50 czy scm100 (w oryginale pasywne scm50 to koszt 45 kPLN...) Okej ale nie bede sie tu wiecej rozpisywal bo to w sumie nie watek o ATC:)

Witam kolegów klubowiczy. Mam takie pytanko, czy szefowstwo firmy planuje może jakiś projekt kolumn z obudową zamkniętą? Widzę tu wiele pięknych projektów naprawdę bardzo mi się podoba to co budujecie, ale marzy mi się 25cm basowy głośnik w obudowie zamkniętej. Starych KEFów się cholera nasłuchałem, ale mam trochę stracha kupować 30sto i więcej letnie kolumny. Może panowie szanowni z AkustykA mają w głowie jakiś taki projekcik, może coś ala Dynaudio confidence 5?

Pozdrawiam

[...] marzy mi się 25cm basowy głośnik w obudowie zamkniętej. Starych KEFów się cholera nasłuchałem, ale mam trochę stracha kupować 30sto i więcej letnie kolumny.[...]

Ta strona może Cię zainteresować:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

a zwłaszcza, w sprawie starych kolumn:

http://www.troelsgravesen.dk/vintage.htm

oraz to, bo rozumiem że tęskniąc do "dużych głośników" tak naprawdę masz ochotę porządną makrodynamikę:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm#High%20Efficiency%20Speakers:

pozdrawiam

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Wiesz co Jancio ja przeciwko temu facetowi nic nie mam i starałem się bardzo sumiennie obejżeć wszystko co zrobił, jest tylko jedno ale przeciw-wiele z tych kolumn to klony-poprawione bądź zmodyfikowane pod jego preferencje słuchowe. I wiesz co, mi się to nie podoba. Dlatego piszę w tym klubie ponieważ te konstrukcje według mnie nie udają konkurencji tylko są wypadkową że tak się wyrażę świeżej myśli twórczej. Nie sposób jest w dzisiejszych czasach czegoś nie sklonować np. Spendora. Włożyć bogatsze części do zwrotnicy i upierać się ze gra lepiej to ja też potrafię. Szukam konstrukcji opartej na większym głośniku basowym w komorze zamkniętej bo lubię szybki dobrze kontrolowany bas ot cała filozofia. Przyglądając się tym wszystkim projektom po prostu czuję że panowie z AkustykA mają potencjał na skonstrułowanie takiej kolumny. Mam trochę dosyć basrefleksów itp.

Pozdro

PS. Zapomniałem napisać że bardzo podobają mi się obudowy tworzone przez kolegów forumowiczów-tak trzymać.

Wiesz co Jancio ja przeciwko temu facetowi nic nie mam i starałem się bardzo sumiennie obejżeć wszystko co zrobił, jest tylko jedno ale przeciw-wiele z tych kolumn to klony-poprawione bądź zmodyfikowane pod jego preferencje słuchowe. I wiesz co, mi się to nie podoba.

No tak, wszystko fajnie. Tylko nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że to strona raczej z działki DIY, a nie firma produkująca kolumny i z tego żyjąca :)

Idea DIY nie każdemu pasuje, mnie też nie podoba się coś takiego jak klonowanie konstrukcji pass-a(czy dowolnej innej firmy) i sprzedawanie tego.

Ale czy chcesz powiedzieć, że poprawienie zwrotnicy w posiadanej przez siebie kolumnie, przepakowanie glośników do innej obudowy, pomierzenie i obsłuchanie skutków takich zabiegów(wszystko za swoją kasę) i podzielenie się z tą wiedzą - za free - z całym światem, to jest coś nie w porządku?

Mnie dla odmiany bardzo to się podoba i uważam że to godne szacunku. Pasja, 20 lat zbierania doświadczeń i dzielenie się nimi...

Mam wrażenie że po prostu spojrzałeś na to, jak na takiego zagranicznego Akustyka.

Zupełnie nie w tym rzecz. Czy czytałeś to co pisze na temat HES i próbowałeś to skonfrontować z własnymi doświadczeniami?

To po to podałem te linki. Jako temat do przemyśleń. Jak zawsze - można się zgadzać lub nie, mnie akurat nie podoba się jego koncepcja żenienia kolumn zbudowanych na HES z SET-ami, wolałbym docelowo podpiąć pod to jakiś niewielki wzmacniacz w klasie a.

Dlatego piszę w tym klubie ponieważ te konstrukcje według mnie nie udają konkurencji tylko są wypadkową że tak się wyrażę świeżej myśli twórczej. Nie sposób jest w dzisiejszych czasach czegoś nie sklonować np. Spendora. Włożyć bogatsze części do zwrotnicy i upierać się ze gra lepiej to ja też potrafię. Szukam konstrukcji opartej na większym głośniku basowym w komorze zamkniętej bo lubię szybki dobrze kontrolowany bas ot cała filozofia. Przyglądając się tym wszystkim projektom po prostu czuję że panowie z AkustykA mają potencjał na skonstrułowanie takiej kolumny. Mam trochę dosyć basrefleksów itp.

A ja, jako posiadacz drugich z kolei akustyków(wiem że to nic w porównaniu z kilkoma osobami piszącymi tutaj, które przerobiły już kilka bądź nawet -naście jego porojektów), zaczynam powoli mieć dość "świeżej myśli twórczej".

Przede wszystkim, akustyk to jednoosobowa firma, to człowiek, pan Andrzej Kisiel.

Pogooglaj, dowiesz się kim jest, poczytaj jego recenzje innych(rzadko konkurencyjnych, trzeba przyznać) kolumn.

Ma ogromną wiedzę, i dostęp do wielu konstrukcji obecnych na rynku, w tym takich best of the best(choćby o tylko cenowo;).

On nie wymyśla żadnej Ameryki, po prostu bierze jedne z najbardziej uznanych na rynku audiofilskim głośników i wytwarza z nich poprawnie grające kolumny.

Powiedz mi, czym szególnym(poza ostateczną ceną) różni się to(i jego konstrukcje) od tego co robi taki Xavian?

Akustyki to po prostu poprawne pod każdym względem, mające swój(ale bynajmniej nie wyjątkowy ani nie nachalny) charakterek konstrukcje, w cenie niespotykanej w żadnej innej(przynajmniej ja nie znalazłem, jeśli są to poprawcie mnie) manufakturze, nie mówiąc o uznanych "dużych" markach.

Jedyną tak naprawdę konstrukcją, którą w jego ofercie można uznać za zupełnie wyjątkową(poza tymi 4-way potworami), jest AR3, a zarówno jej budowa jak dobór głośników tylko potwierdza że facet z linków które podałem, ma więcej racji niżby się na pierwszy rzut oka wydawało, sam kisiel opisując ją jako "dla koneserów" niejako potwierdza że tędy droga.

Niestety, seria limitowana, jak się zdecydowałem, okazuje się że już niedostępne. Pech.

Pozostaje czekać albo...zamówić projekt.

Może Tobie coś bardziej przypasuje z obecnej ofery.

pozdrawiam

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

• 3 tygodnie później...

Witam.jako posiadacz (od dobrych kilku miesięcy) ILR12 mam małe pytanie.otórz kolumny ładnie rysują scenę za linią kolumn ale na boki nie mogę jej ruszyć.nie wiem czy te kolumny tak mają czy coś u mnie jest nie tak.moje pomieszczenie około 5x3,30m.próbowałem ustawień na krótszej jak i na dłuższej scianie.pomieszcenie nie jest duże więc zdaję sobie sprawę z pewnych ograniczeń.

Edytowane przez aramon

Ja osobiście cieszę się , że jest taka firma jak Akustyk bo dzięki tej firmie mogłem kupić kolumny HI-END za polską wypłatę .I jest dla mnie miłą niespodzianką , że kolumny Akustyka w porównaniu z kolumnami ze znacznie wyższej półki cenowej dotrzymują im kroku a często wręcz przebijają je brzmieniem .Szkoda tylko ,że firma akustyk nie opracowała żadnego projektu do słabych ,tzn. o małej mocy wzmacniaczy lampowych .Jak dla mnie bardzo oryginalna konstrukcja , to kolumny 3 D . Korzystając z okazji i na łamach tego forum dziękuję panu Andrzejowi Kisielowi za kolumny oraz życzę dalszej owocnej działalności , z wyrazami szacunku i poważania Piotr ze Strykowa

Piotr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.