Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Waszym zdaniem do ILR 12, podpasuje Marantz PM15 S1? lubię jasne, otwarte brzmienie, często słucham też dość cicho, więc zależy mi na możliwości korekcji dźwięku, dodam, że nie bardzo podchodzi mi brzmienie Rotela, w moim odczuciu jest za ostre, wolę cieplejsze

czy ktoś miał doświadczenie jak współgra ILR 12 albo podobny projekt Akustyka z Audiolabem 8200A (teraz nówkę można sporo taniej kupić)?

zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią - przeczytałem cały ten wątek i nie ma o tym mowy,

niektóre modele kolumn Akustyka są odchylone do tyłu, w moim przypadku spowodowałoby to wydłużenie dźwięku z kolumn o jakieś 2-3 m, dźwięk aby zabrzmieć musi mieć przestrzeń, tak? czy w takim przypadku, jakość brzmienia istotnie się poprawi? chodzi tylko o ten element

• 2 tygodnie później...

niektóre modele kolumn Akustyka są odchylone do tyłu, w moim przypadku spowodowałoby to wydłużenie dźwięku z kolumn o jakieś 2-3 m

Nie bardzo rozumiem o co kaman, jakie wydłużenie dźwięku ?

skk

Kolumna głośnikowa WHT PR2 printButton.png emailButton.png Słuchał może ktoś z Was te kolumny ? pr-2.jpg

• Monitory, 2 drożna konstrukcja typu reflektor
  • Głośniki:
    • 12'' śrenio/niskotonowy woofer WHT.
      Super lekka papierowa membrana
    • Tweeter: 7.3" (115mm ) / 4.5" (115mm), wstęgowy. Pasmo przenoszenia tweetera: 730Hz - 42KH
      Wewnętrzne okablowanie: taśmy ze srebra ( srebro poddane procesowi podgrzewania i wyciągania w celu zwiększenia przewodności) łączące bezpośrednio, bez lutowania

[*]Pasmo przenoszenia: 37Hz - 42KHz ± 3dB

[*]Skuteczność: 102dB spl (2.83,1m)

[*]Nominalna impedancja: 8 Ω ( minimum 5Ω)

[*]Częstotliwość zwrotnicy:

[*]woofer: bez zwrotnicy,

[*]Odcięcie tweetera: 1200Hz z kondensatorami Mundorf silver/oil

[*]Zalecana moc wzmacniacza: 0.5Watt - 500Watt

[*]Wysokość: 61 cm ( 24")

[*]Szerokość: 40cm ("15,7")

[*]Głębokość: 29cm (11,4")

[*]Wymiary:

[*]Waga netto: 35 kg (77lbs) jeden głośnik

[*]Wykończenie: Czarny lakier fortepianowy / Skóra / Jarrah

« poprzednia następna »

Piotr

Tak , cały czas się rozglądam , w przypadku w/w kolumn zadzwonię w poniedziałek i może uda się umówić na odsłuch . Szkoda , że Akustyk nie ma w ofercie kolumn do wzmacniaczy lampowych .

Piotr

Tak , cały czas się rozglądam , w przypadku w/w kolumn zadzwonię w poniedziałek i może uda się umówić na odsłuch . Szkoda , że Akustyk nie ma w ofercie kolumn do wzmacniaczy lampowych .

Z testu w Audio i chyba Magazynie HiFi pamiętam tylko ten model:

http://www.300b.pl/kolumny-glosnikowe-wht/kolumna-glosnikowa-wht-pr1.html

cena raczej mocno hiendowa :-(

Kolega slaaawek sprzedaje swoje Akustyki AR3 - na Twoim miejscu spróbowałbym jak zagrają te kolumny z lampą.

Parametry mają raczej przyjazne - 8Ohm, 88dB

Jeden z receznentów Magazynu HiFi był zachwycony połączeniem AR3 ze wzmacniaczem Air Tight na lampie 211 - to ok. 20wat (choć konstrukcja z najwyższej półki).

Gdybym tylko miał tyle kasy na audio to już pewnie byłby moje :-)

ten projekt jest sugerowany przez Akustyka do wzm.lampowych: http://www.akustyk.com.pl/projekty/RD22_RR22.html

ten projekt jest sugerowany przez Akustyka do wzm.lampowych: http://www.akustyk.com.pl/projekty/RD22_RR22.html

Tak się składa , że akurat mam te kolumny , tyle że wersję 8 omową i nie powiem Yaqin B 100 na lampach kt 88 świetnie sobie radzi , natomiast Amplifon WT 40 II kapituluje na niskich częstotliwościach . Akustyki absolutnie się nie nadają do słabej lampy . Dziękuję panie Triode , Piotrek

Z testu w Audio i chyba Magazynie HiFi pamiętam tylko ten model:

http://www.300b.pl/kolumny-glosnikowe-wht/kolumna-glosnikowa-wht-pr1.html

cena raczej mocno hiendowa :-(

Kolega slaaawek sprzedaje swoje Akustyki AR3 - na Twoim miejscu spróbowałbym jak zagrają te kolumny z lampą.

Parametry mają raczej przyjazne - 8Ohm, 88dB

Jeden z receznentów Magazynu HiFi był zachwycony połączeniem AR3 ze wzmacniaczem Air Tight na lampie 211 - to ok. 20wat (choć konstrukcja z najwyższej półki).

Gdybym tylko miał tyle kasy na audio to już pewnie byłby moje :-)

Jest to wielce prawdopodobne ale wprzódy musiałbym sprzedać swoje 2,5 drożne Akustyki i dołożyć trochę kasy , niemniej dziękuję panie Lorecci , Piotrek

Zastanawiam się ile mógłbym dostać za swoje 2,5 drożne Akustyki na rewelatorach ?

Piotr

Piszą, że 6 ohm

nie w tym rzecz, wystarczy zamówić wersję z midem 8 ohm, swoją drogą dziwię się, że większość ludzi nie wie jakie korzyści daje taki układ, bo 4 "omówki" mają tylko jeden plus :) , za to ich bilans wychodzi na minus :)

u mnie?4ohm-owe mają zdecydowanie więcej plusów-mają przebieg impedancji bez niespodzianek z min bodaj 4,2ohm,biorą mniej prądu co oznacza że wzmacniacz nie grzeje się etc.Mam na myśli Illuminatory.Z lampami średniej klasy to już raczej 8ohm.

23031970-bez ``pan``--jeszcze nie dobijam do 100-ki.

u mnie?4ohm-owe mają zdecydowanie więcej plusów-mają przebieg impedancji bez niespodzianek z min bodaj 4,2ohm,biorą mniej prądu co oznacza że wzmacniacz nie grzeje się etc.Mam na myśli Illuminatory.Z lampami średniej klasy to już raczej 8ohm.

23031970-bez ``pan``--jeszcze nie dobijam do 100-ki.

Ok . dlatego per pan , ponieważ się nie znamy i bez pańskiej zgody nie śmiałbym się zwracać do pana na per TY , byłoby to w złym tonie niezależnie od pańskiego wieku . Jeszcze raz tobie dziękuję , Piotr

Piotr

Vincent1 napisz jaśniej o tym wydłużeniu, bo też mnie to zastanawia.

a tak mi coś tam zaświtało ze szkoły muzycznej, nie przejmujcie się tym, jak coś odszukam z teorii na ten temat, to napiszę

ktoś teraz kupił na allegro akustyki ILR12 w ładnej obudowie, szczęśliwy nabywca mógłby coś napisać o ich brzmieniu, czym je na napędza, z czym może je porównać, itp. , może sprzedawca mógłby podesłać mu link do tego wątku?

Zastanawiam się ile mógłbym dostać za swoje 2,5 drożne Akustyki na rewelatorach ?

ostatnio przez jakiś czas śledzę ceny używanych kolumn na allegro (też wzmacniaczy) i jest to sprzęt, na którym przy odsprzedaży, naprawdę sporo się traci, przy czym, wartość sprzętu audio na rynku wtórnym zależy w zasadzie od popularności marki czy modelu, np. B&W są łatwe w odpsrzedaży, podobnie powiedzmy model Dali Ikon 6 mk2, ale już np. na Vienna Acoustic albo nawet Audio Physic trzeba znaleźć amatora, nie wspominając właśnie o kolumnach DIY, które choć złożone z firmowych i drogich komponentów, mogą być praktycznie niesprzedawalne (za sensowną cenę), ktoś ostatnio usiłował bezskutecznie sprzedać akustyki ILR 12 za 3900 zł, wprawdzie kolumny maszy1968 poszły za ok. 5 kzł, ale miały atrakcyjna obudowę i były praktycznie nowe (akustyki obserwowałem bo sam cały czas nad nimi się zastanawiam),

nowe kolumny praktycznie po wyjściu ze sklepu to jest strata wartości 25-40% a po 2-3 latach spadek wartości staje się jeszcze większy, mniej popularne kolumny i DIY stoją na allegro za połowę ceny nowych, choć tu trzeba jeszcze uzwględnić, że 2-3 lata temu ceny były znacznie niższe

podobnie wzmacniacze, elektrownie Krella albo taki Creek Destiny są popularne, albo np. taki Harman 990 jaki posiadam, mimo że bez poważania w tzw. audiofilskim świecie, jest trudno dostępny z drugiej ręki, z drugiej strony np. wyższe modele Marantza tracą bardzo dużo na wartości, a taki Audiolab 8200A już jako nowy jest dostępny za 2/3 wartości

można zwątpić w sens kupowania nowego sprzętu audio, chyba że naprawdę ma ma służyć na długie lata

Edytowane przez Vincent1
Gość masza1968

(Konto usunięte)

wprawdzie kolumny maszy1968 poszły za ok. 5 kzł, ale miały atrakcyjna obudowę

Nawet za 5250 :)

No właśnie - obudowa!

A przecież koledzy z sąsiedniego klubu jakiś czas temu jak jeden mąż twierdzili, że kolumny z takimi obudowami są praktycznie nieodsprzedawalne.

Okazuje się, że sprzedały się szybko i za całkiem niezłą kwotę w przeciwieństwie do "standardowych" skrzynek, które już długo wiszą po ogłoszeniach (zarówno Akustyki jak i 16ki).

Robert (Bingant) po setkach wymienionych maili z "pytającymi" w trakcie trwania aukcji powiem Tobie w tajemnicy - chłopie, jesteś sławny na cały kraj :))

Edytowane przez masza1968

ostatnio przez jakiś czas śledzę ceny używanych kolumn na allegro (też wzmacniaczy) i jest to sprzęt, na którym przy odsprzedaży, naprawdę sporo się traci, przy czym, wartość sprzętu audio na rynku wtórnym zależy w zasadzie od popularności marki czy modelu, np. B&W są łatwe w odpsrzedaży, podobnie powiedzmy model Dali Ikon 6 mk2, ale już np. na Vienna Acoustic albo nawet Audio Physic trzeba znaleźć amatora, nie wspominając właśnie o kolumnach DIY, które choć złożone z firmowych i drogich komponentów, mogą być praktycznie niesprzedawalne (za sensowną cenę), ktoś ostatnio usiłował bezskutecznie sprzedać akustyki ILR 12 za 3900 zł, wprawdzie kolumny maszy1968 poszły za ok. 5 kzł, ale miały atrakcyjna obudowę i były praktycznie nowe (akustyki obserwowałem bo sam cały czas nad nimi się zastanawiam),

nowe kolumny praktycznie po wyjściu ze sklepu to jest strata wartości 25-40% a po 2-3 latach spadek wartości staje się jeszcze większy, mniej popularne kolumny i DIY stoją na allegro za połowę ceny nowych, choć tu trzeba jeszcze uzwględnić, że 2-3 lata temu ceny były znacznie niższe

podobnie wzmacniacze, elektrownie Krella albo taki Creek Destiny są popularne, albo np. taki Harman 990 jaki posiadam, mimo że bez poważania w tzw. audiofilskim świecie, jest trudno dostępny z drugiej ręki, z drugiej strony np. wyższe modele Marantza tracą bardzo dużo na wartości, a taki Audiolab 8200A już jako nowy jest dostępny za 2/3 wartości

można zwątpić w sens kupowania nowego sprzętu audio, chyba że naprawdę ma ma służyć na długie lata

Ja kupiłem w firmie Akustyk gotowe kolumny z oryginalnymi obudowami , zwrotnicami , skręcone i polutowane przez w/w firmę aczkolwiek masz rację zawsze się traci i zazwyczaj ok. 50 procent .

Piotr

Ja kupiłem w firmie Akustyk gotowe kolumny z oryginalnymi obudowami , zwrotnicami , skręcone i polutowane przez w/w firmę aczkolwiek masz rację zawsze się traci i zazwyczaj ok. 50 procent .

Traci się i to niemało - szczególnie DIY lub quasi DIY mocno tracą na wartości - i nie ma w tym nic dziwnego.

Ceny na allegro są odzwierciedleniem "siły" marki (B&W itp.) ale też odzwierciedlają chwilową popularność poszczególnych urządzeń.

Przy sprzedaży szczególnie tych trochę droższych produktów trzeba trafić na kogoś kto jest zdecydowany na ten konkretnie produkt - wówczas liczy się że kolumny są od pierwszego właściciela, że nie noszą śladów użytkowania itp. - cena tej jest wtedy z reguły uczciwa i satysfakcjonująca dla obu stron.

Niestety (lub stety) mnóstwo jest tzw. łowców okazji - dla nich nie ma znaczenia czy sprzedajesz RLS Calisto czy Vienna Acoustic Mahler - ważne żeby cena była okazyjna. I to duża ilość takich "kupujących" dyktuje ceny na allegro.

Najkorzystniej jest więc kupować z drugiej ręki - szczególnie takie produkty jak Akustyki, Studio 16Hz itp.

Otrzymujesz dopracowany produkt o wyjątkowym stosunku zapłaconej ceny do oferowanej jakości - bo z jaką nową kolumną porównać ILR12 za 3900zł?

Otrzymujesz dopracowany produkt o wyjątkowym stosunku zapłaconej ceny do oferowanej jakości - bo z jaką nową kolumną porównać ILR12 za 3900zł?

Wszystko się zgadza, poza może jednym drobnym szczegółem, a mianowicie takim, że 3.900zł kosztują ILR12 używane a nie nowe,

więc zgodnie z zasadami sztuki wypadałoby je porównywać w kategorii kolumn używanych, a tutaj konkurencja już jest całkiem spora.

Druga sprawa jest też taka, że o ile markowe używki kupione za 4.000zł można w każdej chwili sprzedać za te same pieniądze,

o tyle z używkami "made in poland" już tak wesoło nie jest i albo trzeba się z nimi bujać nie wiadomo ile czasu, albo oddać na stracie.

I większość kupujących bierze to wszystko pod uwagę przy zakupie, bo zawsze będzie bezpieczniej kupić jakieś Dynaudio czy coś tam,

które bez problemu się odsprzeda za cenę w jakiej się kupiło, a przy dobrych wiatrach może nawet się uda parę złotych zarobić,

niż wydać tyle samo na Akustyki z którymi albo się zostanie na wieki, albo trzeba będzie z 10-20% opuścić, żeby w ogóle ich się pozbyć.

Celowo pomijam kwestie brzmieniowe, bo nie o tym jest rozmowa, tylko o opłacalności zakupu z punktu widzenia potencjalnego klienta,

a niestety na rynku wtórnym, to klient z kasą w ręku dyktuje warunki i ceny, a nie widzimisię posiadacza tych czy innych paczek,

o czym osobiście miałem okazję parokrotnie się przekonać przy odsprzedaży kupowanych "okazyjnie" kolumn polskich producentów,

które rzadko kiedy udawało się sprzedać za równowartość samych przetworników w nich pomontowanych i takie to okazje właśnie były.

Przykład pierwszy z brzegu, to Audiowave 171 Excelence, gdzie same midwoofery (najnowsze Excele od Seasa) to w zakupie ok. 2.200zł,

a gotowe kolumny w dębowych obudowach (żaden tam oklejany mdf, tylko prawdziwe drewno) poszły za jakieś 1.800zł, toż to śmiech.

Inny przykład, to A&H GS-200 na całej baterii Scan Speaków, których katalogowa wartość (samych głośników) to ponad 6.000zł,

a gotowe kolumny (trójdrożne czterogłośnikowe potwory 120cm wysokości i 40kg żywej wagi każda) poszły za 4.000zł, kpina w biały dzień.

Kolejny przykład Audiowave 171SE na midwooferach Seasa kosztujących u dystrybutora 900zł, a całe kolumny poszły za 600zł,

może puste skrzynki były tyle warte, a gdzie cała reszta, głośniki, zwrotnice, terminale, tunele, kable, wytłumienie? Oddane gratis?

No na to wychodzi i taka jest wartość krajowych kolumn na rynku wtórnym, że nie można ich sprzedać nawet za cenę samych głośników,

które w nich siedzą, dlatego zainteresowanie ze strony kupujących jest takie a nie inne, bo odsprzedać takie kolumny, to jest tragedia,

a im droższe to będą paczki, tym większa na nich strata, nawet jak się "okazyjnie" je kupi za te 50% katalogowej ceny.

Oczywiście zawsze istnieje jakaś tam szansa, że się trafi napaleniec, któremu nie stanowi 500 czy 1.000 zeta wyrzucić przez okno,

ale jak ktoś raz czy kilka razy na takich "okazjach" popłynął, to już do ręki więcej nie weźmie, takie to są właśnie uroki handlu w PL

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

wydać tyle samo na Akustyki z którymi albo się zostanie na wieki, albo trzeba będzie z 10-20% opuścić

Jak już parę lat się bawię w to kung fu to chyba jeszcze ani razu nie udało mi się "zarobić" na odsprzedaży.

Przecież to jest do ch*ja wafla całkiem normalne, że na sprzedaży zalegającego klamota (co by to nie było) traci się więc Ameryki tutaj nikt na nowo nie odkrywa.

I żeby to było tylko te 10-20%...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.