Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, rak39 napisał:

Oczywiście rozważałem używanego Roksana Caspiana ( nowy to aktualnie ok. 13000zł)

oraz Arcama A 19 lub A29 (nowy SA-10 to ok 4000zł SA-20 ok 6000zł ,

Naima też (Naim xs3  ok 14000zł), ale to inna półka cenowa...

Producent KEF poleca Hegle i Arcamy do Q350, pytałem.

Takie właśnie są ceny ,hegel 80 był ostatnio za 4 tys 

https://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=wzmint3000

Tu masz Arcama o którym mówię. Plus kilka innych, bardzo ciekawych wzmacniaczy. Nawet używane deklasują tego Rotela pod względem dźwięku i jakości wykonania. 

Ja mogę polecić SMSL DA-9. Ja napędzam nim KEF LS50.

SMSL ma genialną funkcję SDB - taki loudness bez wad. Idealnie dopala KEF uzupełniając je o podstawę basową.

Działa to genialnie. Synergia absolutna. Brzmienie jak z dużo droższych kolumn.

Poza tym SMSL w ogóle nie szumi sam z siebie. Pozwala to uzyskać niesamowitą scenę i czarne tło. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też polecam Ci arcam a39. Mialem kiedyś w domu z ls50. Jedwabna góra, plastyczny bas i  ponadprzeciętna przestrzeń. Moim zdaniem bardzo lubi się z kef-em

Naim? też ma świetne piece ale zupełnie inaczej grajace niż arcam. Tu już trzeba samemu porównać. 

dzięki za informacje Piopio o SMSL DA-9 czytałem o nim wiele nawet w podobnym tonie opisałeś już to gdzieś wcześniej , jeden z recenzentów którego lubię oglądać też mówi o nim w bardzo dobrym tonie 

21 minut temu, puszkin napisał:

Też polecam Ci arcam a39. Mialem kiedyś w domu z ls50. Jedwabna góra, plastyczny bas i  ponadprzeciętna przestrzeń. Moim zdaniem bardzo lubi się z kef-em

Naim? też ma świetne piece ale zupełnie inaczej grajace niż arcam. Tu już trzeba samemu porównać. 

dzięki Puszkin  rekomendacje mam pytanie czy lepiej kupić nowego arcam sa10  czy polowac na a39 

14 godzin temu, Tomasz bołoz napisał:

hegel 80 był ostatnio za 4 tys

Ja swojego oddam za 3 lub zamienię się na coś w podobnym budżecie. 

.

KEF to nie tylko kolumny. To także słuchawki. Zapraszamy na premierę najnowszych bezprzewodowych nauszników KEF Mu7 do Q21.

Nowe, bezprzewodowe słuchawki KEF Mu7 mają lekką, elegancko wyglądającą aluminiową konstrukcję jako połączenie między nausznikami a pałąkiem na głowę. Pałąk jest bardzo lekki i niezwykle wytrzymały. Słuchawki wykorzystują 40-milimetrowe pełnozakresowe przetworniki, które według producenta zostały specjalnie opracowane i starannie dostrojone do tego modelu słuchawek. Deklarowanym celem było oddanie każdego szczegółu muzyki i wykonanie tego tak wiernie, jak to tylko możliwe. Mu7 wyposażone są także w Smart Active Noise Cancellation, aktywny system redukcji szumów, który blokuje hałas z otoczenia. Oczywiście ma to na celu przede wszystkim zapewnienie niezakłóconej przyjemności słuchania muzyki, ale sprawdza się również, gdy bezprzewodowe słuchawki KEF Mu7 są używane jako urządzenie głośnomówiące, na przykład do rozmów telefonicznych lub połączeń wideo. Smart Active Noise Cancellation Technology wykorzystuje kilka filtrów do wykrywania hałasu otoczenia, a następnie opiera się na specjalnym algorytmie, aby specjalnie tłumić poszczególne częstotliwości. Transmisja sygnału opiera się na module Bluetooth firmy Qualcomm, który jest zgodny z Bluetooth 5.1, a także oferuje kodek aptX HD do transmisji sygnału do 24 bitów i 48 kHz. Szczególnie godne uwagi jest to, że bezprzewodowe słuchawki KEF Mu7 mają czas odtwarzania do 40 godzin. Co więcej, funkcja szybkiego ładowania oznacza, że wystarczy 15 minut na zasilaniu z sieci, aby ponownie cieszyć się muzyką nawet przez osiem godzin.

Pierwsze dostawy najnowszych słuchawek Kef Mu7 są zaplanowane na koniec listopada 2022 roku. Już dzisiaj zapraszany do skorzystania z oferty przedsprzedaży, wystarczy złożyć zamówienie poprzez sklep Q21.pl oraz w okienku kod rabatowy wpisać KEFMU7. Oferta przedsprzedaży dostępna jest do końca listopada 2022 roku lub do wyczerpana zapasów.

Szczegóły oferty dostępne pod LINKIEM.

kef_mu7.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam serdecznie

szukam porady 

Na chwilę obecną gram systemem KEF IQ90-Rotel RA 1062-DacMagic 100 (po tuningu) lub Nuforce DAC 80-Laptop z Tidalem lub Foobar i pliki Flac,Kable głosnikowe Tellurium Black,IC MB Audio Diamond. Pomieszczenie 4,5mx4,5m.Rozstaw głosników 3,4m (nie mam możliwości dać ich bliżej), od ściany głosniki około 30cm.Cały czas myślę nad zamianą głośników na serię R i tu myślę o modelach R500 lub R700.Niestety nie mam możliwości odsłuchu i porównania z moimi IQ90.Muzykę jaką słucham to elektronika,Yello,PF,klasyka czyli dość szeroki rozrzut.Pytanie czy warto myśleć o zamianie IQ90 na R500 lub R700 ? Na chwilę obecną gra to przyzwoicie ale jak zawsze człowiek szuka dalej swojego króliczka 🙂

12 minut temu, filok napisał:

Witam serdecznie

szukam porady 

Na chwilę obecną gram systemem KEF IQ90-Rotel RA 1062-DacMagic 100 (po tuningu) lub Nuforce DAC 80-Laptop z Tidalem lub Foobar i pliki Flac,Kable głosnikowe Tellurium Black,IC MB Audio Diamond. Pomieszczenie 4,5mx4,5m.Rozstaw głosników 3,4m (nie mam możliwości dać ich bliżej), od ściany głosniki około 30cm.Cały czas myślę nad zamianą głośników na serię R i tu myślę o modelach R500 lub R700.Niestety nie mam możliwości odsłuchu i porównania z moimi IQ90.Muzykę jaką słucham to elektronika,Yello,PF,klasyka czyli dość szeroki rozrzut.Pytanie czy warto myśleć o zamianie IQ90 na R500 lub R700 ? Na chwilę obecną gra to przyzwoicie ale jak zawsze człowiek szuka dalej swojego króliczka 🙂

Jasne, że zmień na nowszą serię ! KEF ciągle się rozwija. Każda seria jest lepsza od poprzedniej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, bopich napisał:

Proszę posłuchaj serii xq …

nie słyszałem lepszego kefa 

XQ40 przepiękne ale raczej skłaniam się ku R500 lub 700. XQ40 z drugiej ręki tylko białe choć nie powiem zaintrygowałeś mnie tym modelem i muszę o nim poczytać

Edytowane przez filok
poprawka

Ja xq1 napędzam denonem pma 2020ae  a planuje mf6si 500 membrana jest sztywna i potrzebuje Pier€&@?cia żeby zagrać naim xs2 nie dał rady

Aaaa i moje to podstawki a wzmak ma mierzone 2x130 na kanał prz 8 ohm

Edytowane przez bopich
8 godzin temu, bopich napisał:

Proszę posłuchaj serii xq …

nie słyszałem lepszego kefa 

Posłuchaj RFERENCE 😉

A jak ma być taniej KEF 107/2. Gdybym miał więcej miejsca, sam przygarnąłbym je. Tym bardziej, że ceny całkiem znośne a dostęp do części zamiennych bezproblemowy. 

4 godziny temu, filok napisał:

skłaniam się ku R500

I to dobry i bezpieczny kierunek poszukiwań. R500 są bardzo uniwersalne i równo grające. R700 potrafią sprawić sporo namieszać w przypadku problemów z akustyką lub nieodpowiedniego wzmacniacza 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Posłuchaj RFERENCE 😉

A jak ma być taniej KEF 107/2. Gdybym miał więcej miejsca, sam przygarnąłbym je. Tym bardziej, że ceny całkiem znośne a dostęp do części zamiennych bezproblemowy. 

I to dobry i bezpieczny kierunek poszukiwań. R500 są bardzo uniwersalne i równo grające. R700 potrafią sprawić sporo namieszać w przypadku problemów z akustyką lub nieodpowiedniego wzmacniacza 

No własnie z odsłuchem jest problem. Skłaniam się ku Reference ale wyczytując opinie ludzi (w pl i za granicami) 500 są troszkę nijakie a 700 biją je na głowę.Choć myślę że 500 by spokojnie do mojego pokoju wystarczyły.Kwestia tylko jak by one zagrały z moim sprzętem a bez odsłuchu się nie da nic ustalić.Bardziej mi zależy na tym czy kupując R500 lub np XQ 5 lub 40 odczuję skok jakościowy do IQ90

Słuchałem kiedyś 500 z rotelem starszej gen bodaj ra920 i grało to jak dla mnie świetnie. Pokój właściciela był jednak dość dobrze wygłuszony. Te same 500tki u mnie z naim supernait 1 zagrały fatalnie. 

Myślę, że jak masz okazję kupić za przyzwoite pieniądze to zaryzykuj. Jak nie podejdą to zawsze odsprzedasz bez większych strat finansowych, a może i z zyskiem 👍

2 godziny temu, filok napisał:

wyczytując opinie ludzi (w pl i za granicami) 500 są troszkę nijakie

Bo ludzie oczekują opadów szczęk , bananów na twarzy i audiofiilskich uniesień . A te głośniki grają zwyczajnie. Ja uważam to za zaletę . R700 potrafią być o wiele bardziej problematyczne w zakresie basu 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Bo ludzie oczekują opadów szczęk , bananów na twarzy i audiofiilskich uniesień . A te głośniki grają zwyczajnie. Ja uważam to za zaletę . R700 potrafią być o wiele bardziej problematyczne w zakresie basu 

Mój Rotel RA 1062 gra raczej po ciemnej stronie więc z IQ90 które niby w opiniach grają raczej górą fajnie się to równoważyło ale człowiek jak zawsze chce więcej i lepiej stąd moje pytania i poszukiwanie.Na chwilę obecną jeszcze nic nie mam na oku na razie tylko badam temat 🙂

15 godzin temu, filok napisał:

No własnie z odsłuchem jest problem. Skłaniam się ku Reference ale wyczytując opinie ludzi (w pl i za granicami) 500 są troszkę nijakie a 700 biją je na głowę.Choć myślę że 500 by spokojnie do mojego pokoju wystarczyły.Kwestia tylko jak by one zagrały z moim sprzętem a bez odsłuchu się nie da nic ustalić.Bardziej mi zależy na tym czy kupując R500 lub np XQ 5 lub 40 odczuję skok jakościowy do IQ90

Jaki masz budżet na kolumny? 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Jaki masz budżet na kolumny? 

Skłaniam się raczej do kupna używanych więc będę szukał jak najlepszej oferty ale zakładam że max 5tys 

4 godziny temu, filok napisał:

Skłaniam się raczej do kupna używanych więc będę szukał jak najlepszej oferty ale zakładam że max 5tys 

Jeżeli rozważasz starą serię R czyli R500, to może warto zejść z wielością kolumny i pomyśleć o monitorach R3. W tym budżecie kupisz nowe. W nowej serii R jest o wiele lepszy głośnik współosiowy, który pokazuje o wiele więcej szczegółów, lepsza jest rozdzielczość i naturalność instrumentów, wokali. Stara seria R brzmi przy nowej dość prymitywnie. 

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jeżeli rozważasz starą serię R czyli R500, to może warto zejść z wielością kolumny i pomyśleć o monitorach R3. W tym budżecie kupisz nowe. W nowej serii R jest o wiele lepszy głośnik współosiowy, który pokazuje o wiele więcej szczegółów, lepsza jest rozdzielczość i naturalność instrumentów, wokali. Stara seria R brzmi przy nowej dość prymitywnie. 

Chodzi Ci o nowe modele R3,R5 itd ? Co do R300 chciałbym jednak pozostać przy podłogowych choć wiem że R300 dobrze brzmią

R3 to też dobry kierunek i alternatywa dla r500. Pamiętaj że to duży monitor o sporej skali dźwięku. Jeżeli masz pomieszczenie do 20m2 to spokojnie sobie poradzą. Może w q21 mają jakąś demo wersję aby wypożyczyć. 

Godzinę temu, filok napisał:

Chodzi Ci o nowe modele R3,R5 itd ? Co do R300 chciałbym jednak pozostać przy podłogowych choć wiem że R300 dobrze brzmią

Nowe R3, to jest spory, trójdrożny monitor. 

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nowe R3, to jest spory, trójdrożny monitor. 

Wiem widziałem je na stronie Kefa ale jednak pozostanę przy poszukiwaniach podłogówek typu R500 lub gdyby się może pojawiły z drugiej ręki to i R5 muszę o nich poczytać

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.