Skocz do zawartości
IGNORED

Żywotność sprzętu, głównie wzmacniaczy

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież to chwyt marketingowy .

Napisał tak bo teoretycznie jesteś jego potencjalnym klientem.

Miał napisac ,że sprzęt pociągnie 30lat bez utraty jakości.

Ludzie. Wciskają wam kity i tyle.

Kogutaudio, Ty swojego Accu czyściłeś w środku?bo ino zerowe zakurzenie ze zdjęć stwierdzić można:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

dartman, 3 Lut 2009, 23:54

>>kogutaudio, 3 Lut 2009, 23:42

>

>czasami wciskają a czasami nie. Jeżeli jesteś tego świadomy to Ty decydujesz..

Dokładnie . Tak jest .

Kopczas, 3 Lut 2009, 23:53

>Kogutaudio, Ty swojego Accu czyściłeś w środku?bo ino zerowe zakurzenie ze zdjęć stwierdzić można:)

Sprzęt czyszczę co 3 - 4 miesiące (odkurzanie,kompresor,pędzelek )trochę gimnastyki z tym jest ale lubię to zajęcie . Raz na rok przejadę wszystkie styki chusteczką nasączoną zwykłym płynem do styków

chusteczki XLO TPC to to samo . Dziwi mnie to ,kto to kupuje. Wystarczy zwykły płyn do styków . Efekt taki sam jak XLO TPC sprawdzone . Tylko płynu wystarczy na 1000 takich operacji . Raz na jakiś czas sprawdzam BIAS i Offset.

"Mietek" (młody - bo 18 lat kończy dopiero w przyszłym roku:) gra jeszcze przez 10 sekund po wyłączeniu... Chyba coś z nim nie tak?

Znak, że co nieco mikrofaradów w kondziach pewnie jeszcze jest:)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ja swojego powinienem wyczyścić z tego wynika. chciałbym go jakiś czas nie zmieniać i pewnie jeśli nie będzie tracić na dźwięku tak właśnie się stanie. póki co i tak nie mam perspektyw zapotrzebowania na większą moc. na potrzeby mojego pokoju poradzić sobie powinien ze wszystkim co pod niego podłączę.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Mik, 3 Lut 2009, 23:29

>oto co napisal mi Bret D'Agostino z Krella na pytanie co sadzi o 10 letnim wzmaku, czesciach i

>trwalosci: "All of the components are made to military specification and are designed to withstand

>upwards of 20 years at maximum performance. The unit should work for a very long time, I

>wouldn't be surprised if it performed flawlessly for another 10."

zywotnosc kondensatora zalezy glownie od temperatury, np we wzmaku klasy A ktory sie bardzo mocno grzeje wytrzymaja znacznie krocej niz we wzmaku klasy AB ktory sie nie grzeje praktycznie w ogole, mysle ze we wzmacniaczu zbudowanym z porzadnych elementow ktory sie nie grzeje predzej beda problemy z potencjometrami i innymi elementami mechanicznymi niz z kondensatorami, a we wzmacniaczu ktory sie bardzo mocno grzeje ... na zdjeciach moj 8 letni KRELL FPB-200 podczas wymiany kondensatorow :)

Kolego pozwól, że się równiez ustosunkuje i równioez podam przykład swojego Accuphase...prawie 20letniego. Przyjdz i posłuchaj jak on "cyka" to troszku zmienisz zdanie.

krzysiek łukasiak

3 Lut 2009, 18:10

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 18 / 109 / 0 Wzmak najlepiej gra przer pierwsze 2 lat pot nasepuje degradacja 15 letni wzmak gra ale jest trup samo mulenie byłowate bass zero sopranów. A nwoieutkei ampkitiunery grająm jak igła.

Moj wpis tyczył się tego.

Przesadzacie z tymi kondensatorami, dobry kondensator jest szczelny i nie wysycha prawie w ogóle (o ile gumowy korek nie sparciał), wymienaicie potem na jakieś badziewie z elektronicznego za rogiem, uszkadzając druk na płytce i się dziwicie że wcale nie jest lepiej...

Nie ma to nic wspólnego ze zużyciem.

A czy ktoś się zastanawiał do czego w ogóle służą kondensatory elektrolityczne w sprzęcie audio ?

Przecież to nie są najwazniejsze elementy (jeśli chodzi o ich parametry i wartości).

Poza zasilaczem służą wyłącznie do zmniejszania impedancji źródeł napięcia zasilającego (te na liniach zasilających) i odcięcia składowych stałych w torze sygnału. I nic więcej. Więc ich stan, tak na dobrą sprawę, nie jest taki ważny

Nawet nasze krajowe elwy sa znakomite mam całą kupke 2200uF/40V z 1982 roku mienik pokazuje srednio 3300uF..jeden egzemplarz ma nawet 4000!!

>>Wzmak najlepiej gra przer pierwsze 2 lat pot nasepuje degradacja 15 letni wzmak gra ale jest trup

>>samo mulenie byłowate bass zero sopranów. A nwoieutkei ampkitiunery grająm jak igła.

>Nie twierdzę ,że to idealny sprzęt .Słyszałem lepsze .

>Dzisiejsze amplitunery ,mają celowo zachwianą równowagę tonalną . Zupełny brak średnicy .

>Amplitunery stworzone są typowo pod kino domowe .

Uwielbiam jak ludzie piszę takie bzdury ;) Polecam posłuchanie paru amplitunerów różnych firm, zarówno starych jak i nowych przed zabieraniem głosu i ferowaniem podobnych zasłyszanych (ale na pewno nie na własne uszy) idiotyzmów .

Co do zaś meritum sprawy to odradzam stare wzmaki Luxmana - w przypadku padu tranzystorów mocy (zupełnie bez powodu, a raczej z powodu właśnie wyschniętych elektrolitów) nie można już dokupić takich samych. Miałem kiedyś L-510 i szukając po necie możliwości ich dokupienia znalazłem wielu ludzi z takim samym, niestety nierozwiązywalnym problemem.

Podaje linka do znakomitej stron związanej z tematem renowacji wzmacniaczy itd .

Amp repair studio .

Zdjęcia są w super jakości i czasami długo się wgrywają .

Dla przykładu SANSUI

Ukryta Zawartość

i główna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kondziory czasami pokazują normalną pojemność ale są dużo lżejsze- trzeba je wymienić. 15 lat wymiana- macie dogmat

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Ech panowie przeprowadziłem test..własnie rozebrałem cd Yamahy z 1986 roku z kwietnia.Cdek chodził do dzisiaj rozebrałem go bo potrzebowałem trafko.

Wylutowałem główne kondensatorki 2x2200uF Rubycon, 2x2200uf Nippon,2x470uF Rubycon.

Wziałem miernik pojemności wymieniłem w nim dla pewnosci baterię aby pomiar był wiarygodny.

Wszystkie kondki w granicach tolerancji...pamietajmy +/-20%.

Ukryta Zawartość

post-798-100004759 1233861368_thumb.jpg

post-798-100004760 1233861368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu foty pomiarów.

1-Nippon2200/16V

2-Rubycon2200/25V

3-Rubycon470uF/16V

Ukryta Zawartość

post-798-100004756 1233861471_thumb.jpg

post-798-100004757 1233861471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Piotrek608, 5 Lut 2009, 20:20

Piotrze czy taki pomiar jest wiarygodny? Wiele osób twierdzi, że takie pomiary miernikiem są bezsensowne. Żeby ne było ja nic nie podważam! Chce się tylko dowiedzieć od kogoś z większym doświadczeniem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.