Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Problem braku stabilności można oczywiście rozwiązać na kilka sposobów, ale tontragery są sprzedawane (i wyceniane) jako przemyślane i bezkompromisowe konstrukcje w każdym calu. Specjalny gatunek drewna, konstrukcja pozbawiona elementów łączących,  nawet kleju, a tu nagle podstawki, granity, itp.. Być może niepotrzebnie się czepiam i nie rujnuje to koncepcji produktu i uzyskiwanych efektów, ale jeżeli producent chciałby być konsekwentny w swojej koncepcji, to powinni w zestawie dodawać raczej pilnik, a nie podkładki.

Standy Tontrager owszem są świetnie wykonane ,ale cena już nie jest najniższa, więc ja zleciłem zrobienie na wzór stolarzowi i jestem z nich zadowolony ,owszem ani jedne ani drugie nie są bardzo stabilne jak np metalowe ,miałem kiedyś porzyczone standy Rogoz ,bardzo ciężkie ale jakoś mnie nie przekonały, w moich standach zamontowałem malutkie kolce i jest ok,a pomiędzy kolumnę a stand dałem małe odbojniki ,nie widać ich zupełnie. 

1 godzinę temu, juro napisał:

Problem braku stabilności można oczywiście rozwiązać na kilka sposobów, ale tontragery są sprzedawane (i wyceniane) jako przemyślane i bezkompromisowe konstrukcje w każdym calu. Specjalny gatunek drewna, konstrukcja pozbawiona elementów łączących,  nawet kleju, a tu nagle podstawki, granity, itp.. Być może niepotrzebnie się czepiam i nie rujnuje to koncepcji produktu i uzyskiwanych efektów, ale jeżeli producent chciałby być konsekwentny w swojej koncepcji, to powinni w zestawie dodawać raczej pilnik, a nie podkładki.

Dokładnie jestem tego samego zdania. Skoro konstruktor wyeliminował wszystkie elementy które mogą mieć negatywny wpływ na dźwięk i napewno bym tu nie zastosował jakiejś płyty granitowej przez którą dźwięk będzie inny i nie taki jaki przewidział konstruktor. A jak ktoś ma dywan czy wykładzinę to też podkładki załatwią sprawę? Jakoś mnie to nie przekonuję. Sorry może się czepiam trochę. 

Dlatego w swoim projekcie ,zaczerpnę tylko to co najważniejsze z tontragera ,czyli otwartośc i minimalny punkt oparcia kolumny .Po to aby obudowa promieniowała według zaleceń i projektu Harbeth.Cała reszta będzie już zmienioną koncepcją mająca zapewnić maksimum stabilności i oparcia .

Skoro drewniane lekkie są takie fantastyczne ......zastanawia mnie fakt używania metalowych (lekkich) przez dużą część użytkowników, np takich jak niżej.... Dlatego będąc użytkownikiem drewnianych chętnie spróbuję metalowych 😉 

Custom-Design-Harbeth-SHL5plus-Stand-Angle-Home-Media.png

7 godzin temu, gregorypek2 napisał:

Skoro drewniane lekkie są takie fantastyczne ......zastanawia mnie fakt używania metalowych (lekkich) przez dużą część użytkowników, np takich jak niżej.... Dlatego będąc użytkownikiem drewnianych chętnie spróbuję metalowych 😉 

Custom-Design-Harbeth-SHL5plus-Stand-Angle-Home-Media.png

Moim zdaniem to strata czasu. Połączenie metalu z drgającą obudową Harbeth, to kiepski pomysł, ale doświadczenie zdobyte w ten sposób-ważne 🙂

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

Skylan były kiedyś w Pl bardzo popularne.Wynikało to z braku rozsądnej oferty innych producentów.Największy problem ze Skylan polega na tym, że nie są to standy otwarte i jako takie w mojej ocenie, są dyskwalifikujące dla Harbetha. Dół obudowy P3 drga tak samo jak pozostałe płaszczyzny i kładzenie tych monitorów na podstawkę taką jak Skylan im nie służy, nawet jeśli na tej podstawce są silikonowe dystanse.

Dla mnie Ton Trager są za wysokie.......więc zrobiłem sobie kiedyś na ich wzór niższe. Porównując je z tymi co mam obecnie też drewniane nie stwierdziłem żadnej różnicy w dźwięku. Więc następny krok....próba z metalowymi lekkimi  ;D  

Witam. Szanowni koledzy,  piszecie ogromne bzdury na  podstawie  swojej niewiedzy audiofilskiej a tym samym i niechęci zmierzenia się z akustyka swojego pokoju To Podstawa. To co piszecie to takie opowieści z mchu i paproci. Spytajcie się poważnych i doświadczonych audiofilów, że jeśli zrobicie prawidłowo przystosowanie pokoju pod względem akustyki to nie będzie wam buczał bas czy syczały wysokie w żadnych Herbatach. Powstanie prawidłowe przestawienie muzyczne przed wami.  Wiem co pisze bo spędziłem z tymi tematami blisko 40 lat i osiągnąłem  od lat max w dźwięku odtwarzanym dźwięku w pokoju odsłuchowym. Starajcie się nie oszukiwać na wzajem wpisami na forum. Tyle w temacie i dziękuje za uwagę.  

Ostro, ale to prawda. Każdy z nas wie , że akustyka jest najważniejsza a że wypisujemy czasem głupoty... no cóż  od tego jest forum , żeby dowiedzieć się czegoś ,od kogoś bardziej doświadczonego.

Tylko że łatwiej dobrać inne kolumny niż zmienić akustykę pokoju, zakładam że większość jednak nie ma pokoju odsłuchowego stworzonego do tego celu.

3 godziny temu, albatros1960 napisał:

Witam. Szanowni koledzy,  piszecie ogromne bzdury na  podstawie  swojej niewiedzy audiofilskiej a tym samym i niechęci zmierzenia się z akustyka swojego pokoju To Podstawa. To co piszecie to takie opowieści z mchu i paproci. Spytajcie się poważnych i doświadczonych audiofilów, że jeśli zrobicie prawidłowo przystosowanie pokoju pod względem akustyki to nie będzie wam buczał bas czy syczały wysokie w żadnych Herbatach. Powstanie prawidłowe przestawienie muzyczne przed wami.  Wiem co pisze bo spędziłem z tymi tematami blisko 40 lat i osiągnąłem  od lat max w dźwięku odtwarzanym dźwięku w pokoju odsłuchowym. Starajcie się nie oszukiwać na wzajem wpisami na forum. Tyle w temacie i dziękuje za uwagę.  

16 godzin temu, albatros1960 napisał:

Po pierwszym przeczytaniu tego wpisu postanowiłem nie reagować, bo pomyślałem, że przyjdzie otrzeźwienie i autor poprosi moderację o usunięcie, ale jak widzę tak się nie stało.

Jeżeli to nie jest jakąś prowokacja, to na pewno jest to jeden z bardziej nie merytorycznych głosów na tym forum. Kompletnie nie na temat!

My tu rozmawiamy ostatnio o tym, na czym i jak postawić Harbethy, żeby w pewnym stopniu modyfikować jak grają, a Ty ni z gruchy ni z pietruchy wyjeżdżasz z akustyką!? Po co? Dlaczego akurat tu i teraz? My o niebie a Ty o chlebie.

Może rozwiń swoją wypowiedź, żeby było w temacie klubu i wątku. Kwestie akustyki są roztrząsane w innej zakładce na Forum. No i może nie pouczaj i nie obrażaj ludzi, bo w przeciwieństwie do Ciebie doskonale wiedzą o czym piszą i dzielą się swoją wiedzą z innymi i oto tutaj chodzi.

14 godzin temu, izapat napisał:

żeby dowiedzieć się czegoś ,od kogoś bardziej doświadczonego

Tak z ciekawości zapytam Kolego czego dowiedziałeś się z powyższego wpisu 😉

W kwestii formalnej proponuję przenieść dalsze rozważania na w/w kwestie do dedykowanego im wątku w Klubie, bo jak ktoś będzie szukał info na temat podstawek do Harbethów, to tam będzie szukał najpewniej.

Należy mieć nieraz dystans do siebie bo to wielka zaleta. Część osób przekaz  odebrała i zrozumiała poprawnie. No cóż, żal mi ,,juro'',  że nie przeczytał tego i nie zrozumiał. Widocznie oczekiwał tego tak na swój nieprawdziwy sposób. To było dalekie od bycia uszczypliwym. Jeśli dokładnie przemyśli się ten temat  to jest on aktualny do tematyki w każdym miejscu tego forum. Pozdrawiam Szanownych Panów a być  może i Panie 😉

22 godziny temu, juro napisał:

Po pierwszym przeczytaniu tego wpisu postanowiłem nie reagować, bo pomyślałem, że przyjdzie otrzeźwienie i autor poprosi moderację o usunięcie, ale jak widzę tak się nie stało.

Jeżeli to nie jest jakąś prowokacja, to na pewno jest to jeden z bardziej nie merytorycznych głosów na tym forum. Kompletnie nie na temat!

My tu rozmawiamy ostatnio o tym, na czym i jak postawić Harbethy, żeby w pewnym stopniu modyfikować jak grają, a Ty ni z gruchy ni z pietruchy wyjeżdżasz z akustyką!? Po co? Dlaczego akurat tu i teraz? My o niebie a Ty o chlebie.

Może rozwiń swoją wypowiedź, żeby było w temacie klubu i wątku. Kwestie akustyki są roztrząsane w innej zakładce na Forum. No i może nie pouczaj i nie obrażaj ludzi, bo w przeciwieństwie do Ciebie doskonale wiedzą o czym piszą i dzielą się swoją wiedzą z innymi i oto tutaj chodzi.

Tak z ciekawości zapytam Kolego czego dowiedziałeś się z powyższego wpisu 😉

W kwestii formalnej proponuję przenieść dalsze rozważania na w/w kwestie do dedykowanego im wątku w Klubie, bo jak ktoś będzie szukał info na temat podstawek do Harbethów, to tam będzie szukał najpewniej.

Tego samego co z Twojego😀

Czy SHL5+ nie będą za duże w 18m? Czy odnajdą się w cichym słuchaniu wieczorami? A przy normalnym w dzień, czy nie będą stłamszone? 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Ja mam  shl5 w 21 metrach i Bas sobie podbiłem o +2dB w roon. Więc wydaje się że z basem powinno być u ciebie ok. Ale będzie to zależało od reszty toru. Słuchanie nocne jest super bo niczego mi nie brakuje. Ale to również będzie zależało o d reszty toru. Więc chyba każdy to powie że trzeba odsłuchać je u siebie.

1 godzinę temu, misiek x napisał:

Czy SHL5+ nie będą za duże w 18m? Czy odnajdą się w cichym słuchaniu wieczorami? A przy normalnym w dzień, czy nie będą stłamszone? 

Będzie ok.

SHL5 30th Anniversary to stare piątki, w wersji jubileuszowej na 30-lecie firmy Harbeth. Jeśli firma powstała w 1977 to oblicz sobie kiedy były produkowane. 30th Anniversary mają jedynie zmienione okablowanie wewnętrzne w stosunku do zwykłych starych piątek, ale grają dokładnie tak samo.

SHL5+ to nowszy, zmieniony model, produkowany od 2015 do 2021. Jakie są różnice w dźwięku wobec starych piątek znajdziesz w tym wątku.

Ja jednak uważam, że nowsze SHL5+ 40th Anniversary i SHL5+ XD grają znacznie ciekawiej od obu w/w starszych modeli.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Dokładnie mają lepsze elementy zwrotnicy i wymienione okablowanie wewnętrzne. Jak dźwiękowo czy lepiej nie wiem nie miałem okazji porównać. Słyszałem tylko wersję XD.

52 minuty temu, shiver07 napisał:

Dokładnie mają lepsze elementy zwrotnicy i wymienione okablowanie wewnętrzne. Jak dźwiękowo czy lepiej nie wiem nie miałem okazji porównać. Słyszałem tylko wersję XD.

Piszesz o 30th czy 40th Anniversary? W 30th tak jak pisałem zmiany były kosmetyczne, sprowadzały się do okablowania wewnętrznego i pozostawały całkowicie bez wpływu na dźwięk wobec standardowych starych SHL5.

40th Anniversary to już inna bajka - Alan faktycznie dokonał zmian w zwrotnicy i grają one inaczej od SHL5plus. XD poszły jeszcze dalej.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Tak mówię tu o 40 anniversary. Różnica też jest chyba w impedancji i zejściem basu 2dB chyba niżej. 

Sam mam C7XD i jestem mega zadowolony. Wcześniej miałem 30.2XD ale C7XD mi osobiście bardziej się wpasowały.

Największe różnice dotyczące wersji 40 Anni to prace w zwrotnicy. Shaw sam to podkreślał, że parę lat temu nie wiedział, czy będzie w stanie jeszcze więcej wycisnąć z Radiala, obecne narzędzia na to pozwalają. Wersja 40 gra doskonale. Nie dziwi mnie też, że jesteś zachwycony C7 XD, bo to zachwycający głośnik 🙂 i nareszcie w Polsce jest normalny dystrybutor Harbetha, a ta marka na to zasługuje. Wszystkie modele dostępne, zero problemów z odsłuchem-tak trzymać!

• 4 tygodnie później...

Witam, czas spróbować Harbetha u siebie, pomieszczenie 4m x 4m, ustawienie raczej ok 30cm od tylnej ściany (wiem...), i między kolumnami 2m

lubię cichy odsłuch i chciałbym żeby bas od dołu był słyszalny, aktualnie mam Proac D20R i jest naprawdę super ale wiadomo, że trzeba od czasu do czasu coś zmienić

Rozważam też coś ze Spendora 2/3 lub ewentualnie 1/2 (cena trochę kosmiczna)

ps

przy okazji jakby ktoś reflektował to mam do oddania nowego Sugdena A21 SE Signature w wersji 30W

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.