Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, chciałbym zmienić lampę w swoim Unico Primo - zdecydowany jestem na Genalex Gold Lion, ale są dwie wersje tej lampy 12AX7, B759 oraz CV4004. Czy ktoś z Was jest mi w stanie powiedzieć czym się różnią te lampy, obie bedą pasować do Unico Primo?

10 godzin temu, Rusio napisał:

Panowie, chciałbym zmienić lampę w swoim Unico Primo - zdecydowany jestem na Genalex Gold Lion, ale są dwie wersje tej lampy 12AX7, B759 oraz CV4004. Czy ktoś z Was jest mi w stanie powiedzieć czym się różnią te lampy, obie bedą pasować do Unico Primo?

Pytanie czy nie spróbować czegoś z używek? Ja zmieniłem na Westinghouse, firmę o której wcześniej nie słyszałem. Na Allegro jest sprzedawca, który mi doradził i dobrał tę lampę pod ten wzmacniacz. 

Wiarygodny człowiek. Odradził mi kupno u niego 3 razy droższego Siemensa, a mógł łatwo zarobić. 

• 1 miesiąc później...

Jakie macie fabrycznie lampy w Unison Unico 90? U mnie 2x ECC83 Sovtek i 4x ECC81 Tung-Sol. Który komplet ma większy wpływ na dźwięk (ECC81 czy ECC83) gdyby coś wymieniać?

Witam 

Przytulę się do pytania kolegi Remar. Także interesuje mnie temat lamp 81 i 83 w Unico 90.

Jeśli dowiem się czegoś poza Forum, to oczywiście dam znać.

Mam sporo lamp Ecc82 z poprzedniego Unison Reaserch Preludio i chętnie zamienię na Ecc 83 i 81.

To tyle celem podniesienia wątku.  Pozdrawiam serdecznie Tomasz 

• 4 tygodnie później...

Celem podzielenia się dobrą nowiną. Ruszyła wyprzedaż Unisona nawet ponad 50%

Nautilius ma mega rabaty na najlepszy włoski sprzęt. Polecam CD Uno i Due.

Zwłaszcza ten ostatni pokazuje miejsce w szeregu ubogiemu w wejścia/wyjścia kuzynowi z Italii (w randze doctora czy docenta 😉)

Słuchałem go i niczego mu nie brakuje, naturalny i subtelny. Bas schodzi nisko i jest mocny kiedy trzeba, barwny.

Edytowane przez Arczibald
  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich. 

Panowie będę miał na testy unisiona due w przyszłym tygodniu. Z jakimi głośnikami najczęściej łączycie te hybrydy? Obecnie mam Dali menuety, ale rozglądam się też za czymś do wypożyczenia.

Witam wszystkich. 
Panowie będę miał na testy unisiona due w przyszłym tygodniu. Z jakimi głośnikami najczęściej łączycie te hybrydy? Obecnie mam Dali menuety, ale rozglądam się też za czymś do wypożyczenia.

Ja mam Opera quinta. Trzeba tylko zadbać DAC z dobrą rozdzielczością bez ocieplania.
Jako Dac mam Chord mojo 2 i Chord qutest.
Jak wygląda jakość wewnętrznego dac w unisionie ? 

To może się udać.

To może się udać.

Nie korzystałem z DAC uniosna, maja wbudowany w CD, to ciepłe granie, barwne ale jak chcesz szczegóły w Basię rockowych lub metalowym to nie wyciągnie.
15 minut temu, moto3650 napisał:

Jak wygląda jakość wewnętrznego dac w unisionie ?

Pytasz o Unico Due? Miałem ten wzmacniacz ponad rok i z ciekawości sprawdziłem jak ten wbudowany DAC gra. Szału nie było ale zawsze to jakaś opcja.

Edytowane przez remar

Mam stare unico z 2002 bodajże, na dwóch lampach. Kolega pożyczył mi menuety i było trochę za mdło. Z AP Spark u mnie moim zdaniem lepiej się zgrywa. Cały zestaw w sygnaturze. 

Menuety pobiły Sparki w aspekcie przestrzeni. 

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Mam stare unico z 2002 bodajże, na dwóch lampach. Kolega pożyczył mi menuety i było trochę za mdło. Z AP Spark u mnie moim zdaniem lepiej mi się zgrywa. Cały zestaw w sygnaturze. 

Rozumiem. Miałeś jakieś problemy, naprawy gwarancyjne z tym unico?

Jeszcze nie, ale kupiłem uzywkę, kilka miesięcy temu. Nie pamiętam kiedy dokładnie, ale będzie tu w temacie, bo pytałem o podzespoły, czy są oryginalne. Ogólnie jestem zadowolony ze wzmaczniacza, aczkolwiek to moja pierwsza hybryda. Kilka tranzystorów wcześniej nie dało mi tego co Unico. 

Edytowane przez J4Z

.

W dniu 1.07.2023 o 21:36, J4Z napisał:

Jeszcze nie, ale kupiłem uzywkę, kilka miesięcy temu. Nie pamiętam kiedy dokładnie, ale będzie tu w temacie, bo pytałem o podzespoły, czy są oryginalne. Ogólnie jestem zadowolony ze wzmaczniacza, aczkolwiek to moja pierwsza hybryda. Kilka tranzystorów wcześniej nie dało mi tego co Unico. 

Też liczę na to, że skończę poszukiwania na unisonie.

W dniu 5.07.2023 o 02:11, J4Z napisał:

Ja nie skończyłem na pewno. Nie dlatego że jest niewystarczający - ciekawość. Sprzęt przestanę przerzucać dopiero jak zabraknie chęci lub sił. Nie szukam, zwiedzam. 😀

Nie ukrywam, że trochę jestem szybki Bill i denerwuje się, że coś nie siadło, a miałem takie nadzieje. Natomiast trochę ostatnio mniej się tym przejmuje, a to dobry znak.

Też się trochę denerwuje, ale już coraz mniej. Nie da się mieć tu i teraz "najlepszego" brzmienia. Różne są nasze gusta, akustyki i osprzęt towarzyszący. Staraj się nie przepłacać, nietrafiony zakup odsprzedawaj. 

Edit: A gust się zmienia wraz z nabytym doświadczeniem. 

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Też się trochę denerwuje, ale już coraz mniej. Nie da się mieć tu i teraz "najlepszego" brzmienia. Różne są nasze gusta, akustyki i osprzęt towarzyszący. Staraj się nie przepłacać, nietrafiony zakup odsprzedawaj. 

Edit: A gust się zmienia wraz z nabytym doświadczeniem. 

Staram się kupić zawsze w dobrej cenie lub na końcu używany sprzęt. Nie musi być nowy.

Z tym gustem masz rację.

Unison unico due już u mnie w domu, pograł trochę wczoraj. Bardzo wygładzone są tony średnie i wysokie. Jest chęć żeby sprzęt dawać głośniej, a nie ściszać. Zauważyłem, że gra mocniej,  pełniejszym basem i z kopem jak jest głośniej. Ciszej też jest ok, ale trochę brakuje masy na najniższych rejestrach. Mam wrażenie też, takiej czystości dźwięku. Bardzo fajne pierwsze wrażenie. Nie spodziewałem się.

17 godzin temu, moto3650 napisał:

Unison unico due już u mnie w domu, pograł trochę wczoraj. Bardzo wygładzone są tony średnie i wysokie. Jest chęć żeby sprzęt dawać głośniej, a nie ściszać. Zauważyłem, że gra mocniej,  pełniejszym basem i z kopem jak jest głośniej. Ciszej też jest ok, ale trochę brakuje masy na najniższych rejestrach. Mam wrażenie też, takiej czystości dźwięku. Bardzo fajne pierwsze wrażenie. Nie spodziewałem się.

Z tego co czytam, to jesteś na dobrej drodze by uwolnić się z grania ze sporą ilością zniekształceń. Zatwardziali audiofile grają na słabej lampie, która sama z siebie generuje sporą ilość ("pięknych"?) zniekształceń. Słuchają tylko małych składów i tylko cicho. Bo jak się posłucha głośniej na systemie ze sporą ilością zniekształceń, to już pięknie nie jest. A już na pewno słychać, że nie jest czysto.
Proponuję posłuchać pełnego dobrego tranzystora z kolumnami pełnopasmowymi, najlepiej 3 drożnymi, z głośnikiem basowym co najmniej 10". Może odkryjesz wiele odcieni zakresu basowego, a nie tylko będziesz swą uwagę skupiał na samej średnicy? Okaże się, że jest dużo większa różnica w realizacjach płyt i słychać w sumie więcej. Nawet tych dźwięków nie przyjemnych, na gorszych realizacjach. 
Spróbuj, bo może okazać się, że tak na prawdę, nie dla Ciebie są sytemy z lampowym nalotem. 🙂

47 minut temu, Leszek B napisał:

Z tego co czytam, to jesteś na dobrej drodze by uwolnić się z grania ze sporą ilością zniekształceń. Zatwardziali audiofile grają na słabej lampie, która sama z siebie generuje sporą ilość ("pięknych"?) zniekształceń. Słuchają tylko małych składów i tylko cicho. Bo jak się posłucha głośniej na systemie ze sporą ilością zniekształceń, to już pięknie nie jest. A już na pewno słychać, że nie jest czysto.
Proponuję posłuchać pełnego dobrego tranzystora z kolumnami pełnopasmowymi, najlepiej 3 drożnymi, z głośnikiem basowym co najmniej 10". Może odkryjesz wiele odcieni zakresu basowego, a nie tylko będziesz swą uwagę skupiał na samej średnicy? Okaże się, że jest dużo większa różnica w realizacjach płyt i słychać w sumie więcej. Nawet tych dźwięków nie przyjemnych, na gorszych realizacjach. 
Spróbuj, bo może okazać się, że tak na prawdę, nie dla Ciebie są sytemy z lampowym nalotem. 🙂

Jaki masz poglos w pomieszczeniu? 

.

A konkretniej? 

Interesuje mnie stosunek powierzchni pokoju do czasu pogłosu. Ma to duże znaczenie dla komfortu głośnego odsluchu. Nie słucham tak na codzień, ale z lampą w pre przy 80db nadal jest pięknie. 

No i jak wywnioskowałeś że:

2 godziny temu, Leszek B napisał:

jesteś na dobrej drodze by uwolnić się z grania ze sporą ilością zniekształceń

Jak kolega napisał:

19 godzin temu, moto3650 napisał:

Zauważyłem, że gra mocniej,  pełniejszym basem i z kopem jak jest głośniej. Ciszej też jest ok, ale trochę brakuje masy na najniższych rejestrach. Mam wrażenie też, takiej czystości dźwięku. Bardzo fajne pierwsze wrażenie.

Podoba mu sie, a ogarnięcie pogłosu, u mnie spowodowało że i po cichu brzmienie jest pełne. Tranzystory jakie miałem nie potrafiły, przy takich poziomach zagrać pełnym brzmieniem. Fakt, że to nie była wysoka półka (nad 355, hegel h80, atoll in200), ale teraz też nie jest (UR Unico)

Wróć: atoll potrafił, ale nie tak pełnym jak unico. 

.

2 godziny temu, Leszek B napisał:

Jaki tranzystor masz na myśli? Poszukam do wypożyczenia.

24 minuty temu, J4Z napisał:

A konkretniej? 

Konkretnie, to mogę słuchać głośno rocka, symfoniki i innych gatunków muzycznych, na które mam ochotę scłuchać głośno, bez narażania się na jazgot. Konkretniej się nie da. 🙂 

Słuchałem tylko kilku hybryd ale uważam że akurat Unisony grają czysto, miałem Unico Due, teraz mam Unico 90 i na ten aspekt nie ma co narzekać. Porównywałem z tranzystorem np Musical Fidelity M6si i jedyne co dla mnie w tranzystorze było lepsze to dynamika ale zwykle kosztem lekkiego wyostrzenia którego nie chcę. Z tego właśnie powodu zamieniłem Unico Due na Unico 90 bo ma bardziej odpowiadającą mi dynamikę, nie taką jak tranzystor ale na tyle wystarczającą żeby nie czuć jakiegoś braku. A do tego dochodzi ten przyjemny dla ucha element wprowadzany przez lampowy przedwzmacniacz. No i wymianą lamp można w pewnym stopniu kształtować charakter brzmienia. Testowałem też Unico 90 jako końcówkę mocy z pominięciem lampowego przedwzmacniacza i stwierdziłem że jednak muszę mieć lampę w torze. A kwestia basu, no cóż, pewnie wiele zależy od pomieszczenia a przynajmniej u mnie tak jest, czego bym nie testował (kolumny, wzmacniacz) to w przygotowanym pomieszczeniu dystrybutora (Q21 czy Na Temat Audio) dół pasma był odpowiednio zgrany z resztą a u mnie w domu zawsze był pewien brak na basie. W końcu dałem się namówić na zamknięty subwoofer i to był strzał w dziesiątkę. Jak się suba odpowiednio ustawi nie do burzenia murów a delikatnie to znika z systemu uzupełniając tylko dół pasma. U mnie odcięcie jest na 60Hz, moc na 30% i odwieczny problem tworzony przez pomieszczenie praktycznie zlikwidowany.

Edytowane przez remar
3 minuty temu, moto3650 napisał:

Jaki tranzystor masz na myśli? Poszukam do wypożyczenia.

Akurat nic konkretnego w tym momencie Ci nie polecę. Wszystko co gra u mnie, jest wykonane przeze mnie. 

1 minutę temu, Leszek B napisał:

Konkretnie, to mogę słuchać głośno rocka, symfoniki i innych gatunków muzycznych, na które mam ochotę scłuchać głośno, bez narażania się na jazgot. Konkretniej się nie da. 🙂 

To nie wiem jakich lamp słuchałeś 😀.Ja na obecnej słucham tego samego i niemam żadnego jazgotu.A i nie jedynego tranzystora pogoniła jak np atoll in 200 signature,Gato AUDIO i Cambridge audio.

16 minut temu, Leszek B napisał:

Jak się nie da, jak się da? Patrz: Ja w 15m² od 400hz w górę mam czas pogłosu między 0,3, a 0,4s, poniżej, na basie sięga 0,5s, ale jeszcze z tym zawalczę. 🙂

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.