Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Luxman Klub
IGNORED

Klub marki LUXMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktos Pre+Power C-383 M-363?

http://allegro.pl/luxman-c-383-m-363-preamp-koncowka-kolekcjonersk-i3247257160.html

Koncowka troche biedna w srodku.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• 4 tygodnie później...

Pytanie dotyczy LUXMANA R800

Chciałbym wymienić kondensatory w ww sprzęcie, i tu nasuwa sie pytanie do was czy wymieniać o tej samej pojemności i prądzie ? i na jakiej marki kondensatory zmienić.Z tego co zauważyłem do dziś dnia są montowane elny w luxie. Najbardziej mi zależy aby lux nie stracił swoich walorów dźwiękowych chciałbym aby ("odsłuchowo") był taki sam lub podobny. Zmienić może nie chce, ale musze. Sa juz wysuszone co prawda graja ale... Doradźcie mi proszę.

• 3 tygodnie później...

Chciałbym wymienić kondensatory w ww sprzęcie, i tu nasuwa sie pytanie do was czy wymieniać o tej samej pojemności i prądzie ?

Pojemność kondensatorów powinna być identyczna (jeżeli nie chcesz , aby zmieniły się walory brzmieniowe lub żeby nie uszkodzić wzmacniacza ) , natomiast napięcie może być większe lub takie same , ale w żadnym razie mniejsze ! (może nastąpić przebicie kondensatora , co w konsekwencji doprowadzi do uszkodzenia wzmacniacza )

Pamiętaj również o tym , aby nie pomylić polaryzacji kondensatorów przy wymianie starych na nowe !

Nie doradzę Tobie , jakiej marki kondensatory kupić , tzn. , które są najlepsze lub dedykowane do techniki audio , niemniej kondensatory Elna są sprawdzonym rozwiązaniem .

Piotr

Ok a jeśli nie mogę znaleść identycznych w wymiarach tylko niższy i cieńszy? podam link.http://allegro.pl/4700uf-80v-105stc-30x50mm-2000h-chemi-con-i3337259795.html ja mam 35mm na około 55mm

Edytowane przez piastun

Ok a jeśli nie mogę znaleść identycznych w wymiarach tylko niższy i cieńszy?

Z elektronicznego punktu widzenia nie ma to znaczenia , jedyną niedogodnością jest niepokrywanie się rozstawu " nóżek " mniejszych lub mniej opasłych odpowiedników nowych kondensatorów (zwłaszcza elektrolitycznych ) z rozstawem )odległością otworów na płytce drukowanej po starych ( z reguły ) o większej średnicy kondensatorów , większej odległości po (nóżkach , wyprowadzeniach) i tu musisz się zdać na własną inwencję twórczą .

Piotr

• 4 tygodnie później...

Namawiam wszystkich kolegow do posluchania nowych modeli Luxmana L-550AX i L-590AX. W moich uszach cos niesamowitego, ostatni miesiac nie robie nic innego, tylko slucham L-550AX.

Witam serdecznie.

Czy kolega miał możliwość posłuchania / porównania L-550 AX z L-550 A II ? Jeśli tak, to bardzo proszę podzielić się swoimi wrażeniami z odsłuchu.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

czy warto za 6tys PLN kupić w świetnym stanie a na dodatek profesjonalnie przejrzane i zupgradeowany (nowoczesne gniazda glosnikowe, wymiana starych kondensatorów, wstawione gniazda sieciowe itd.) zestaw C1000 i M2000?

czy warto za 6tys PLN kupić w świetnym stanie a na dodatek profesjonalnie przejrzane i zupgradeowany (nowoczesne gniazda glosnikowe, wymiana starych kondensatorów, wstawione gniazda sieciowe itd.) zestaw C1000 i M2000?

ANYBODY?

oficjalnie Luxman klub chyba trzeba uznać za zamkniety topic? ;)

Osobiście ze staroci Luxmana słyszałem model M 300 i C 300 , który mogłem nabyć za 7 000 zł. i w kontekście brzmienia nie był dla mnie wart tych pieniędzy , dołożyłem 3 000 zł . i kupiłem L 550 A , który brzmi zdecydowanie lepiej , jest bezapelacyjnie ładniejszy i do tego na 2-letniej gwarancji .

Jedynie , co Ci mogę doradzić , to najlepiej , gdybyś posłuchał i porównał rzeczonego modelu Luxmana z dowolnym wzmacniaczem o podobnym pułapie cenowym , ja tak właśnie zrobiłem , zanim zdecydowałem się na zakup 550 A .

Piotr

• 4 tygodnie później...

Witam kolegów serdecznie. Nabyłem ostatnio leciwego luxmana 5l15. Jak radzicie sobie z wejściami głośnikowymi w starych wzmakach luxa? Wejścia są bardzo wąskie, szerokości igły. Jak umieszczacie tam grubsze kable głośnikowe? Czy znacie jakiś serwis w 3 mieście, który zajmuje się przerubkami starego sprzętu?

Pozdrawiam

ANYBODY?

Miałem okazję testować wspomniana przez Ciebie końcówkę. Bardzo lampowy charakter brzmienia. Świetna barwa ale jak dla mnie brakowało trochę dynamiki. Stare topowe Luxmany są wykonane bardzo solidnie na świetnych podzespołach. Kosztują uczciwe pieniądze i oferują więcej niż współczesne klocki w tym samym pułapie cenowym. No i te piękny vintageowy look...

Osobiście ze staroci Luxmana słyszałem model M 300 i C 300 , który mogłem nabyć za 7 000 zł. i w kontekście brzmienia nie był dla mnie wart tych pieniędzy , dołożyłem 3 000 zł . i kupiłem L 550 A , który brzmi zdecydowanie lepiej , jest bezapelacyjnie ładniejszy i do tego na 2-letniej gwarancji .

A to bardzo ciekawe co piszesz. Miałem okazje porównywać Sq 38 z M/C 300. Gdy graliśmy na Tannoyach różnice były bardzo subtelne i wcale nie na korzyść droższej i nowszej konstrukcji. Po podłączeniu do zestawu JBL, combo M/C było zdecydowanie lepsze. SQ prawie 3 x droższy...

Który sprzęt ładniejszy to oczywiście kwestia gustu - moje zdanie jest akurat odwrotne od twojego. A gwarancja - stare Luxy się nie psują a nowe chyba tak skoro tak ci na tym zależało :-)

Edytowane przez Stones_Fan

Witam kolegów serdecznie. Nabyłem ostatnio leciwego luxmana 5l15. Jak radzicie sobie z wejściami głośnikowymi w starych wzmakach luxa? Wejścia są bardzo wąskie, szerokości igły. Jak umieszczacie tam grubsze kable głośnikowe? Czy znacie jakiś serwis w 3 mieście, który zajmuje się przerubkami starego sprzętu?

Pozdrawiam

Czy wtyk typu "szpilka" załatwi sprawę?

Czy wtyk typu "szpilka" załatwi sprawę?

Nie ma to jak gadać samemu ze sobą. Fajnieeee

A to bardzo ciekawe co piszesz. Miałem okazje porównywać Sq 38 z M/C 300. Gdy graliśmy na Tannoyach różnice były bardzo subtelne i wcale nie na korzyść droższej i nowszej konstrukcji. Po podłączeniu do zestawu JBL, combo M/C było zdecydowanie lepsze. SQ prawie 3 x droższy...

Który sprzęt ładniejszy to oczywiście kwestia gustu - moje zdanie jest akurat odwrotne od twojego. A gwarancja - stare Luxy się nie psują a nowe chyba tak skoro tak ci na tym zależało :-)

Ja mówię o porównaniu L 550 A z MC 300 , natomiast nigdy nie słuchałem SQ 38 , to też się nie wypowiadam .

A gwarancja - stare Luxy się nie psują a nowe chyba tak skoro tak ci na tym zależało :-)

Nie ma rzeczy , które się nie psują , kupując nowy wzmacniacz chciałem mieć pewność , że nikt w nim nie grzebał .

Piotr

Ja mówię o porównaniu L 550 A z MC 300 , natomiast nigdy nie słuchałem SQ 38 , to też się nie wypowiadam .

Rozumiem, że robiłeś bezpośrednie porównanie 1do1? Na takiej podstawie wysnuwasz wnioski? Ile par kolumn uczestniczyło w tym teście? Ile osób?

Nie ma rzeczy , które się nie psują , kupując nowy wzmacniacz chciałem mieć pewność , że nikt w nim nie grzebał .

Haha, myślisz że gwarancja i sprzęt nowy w pudeku ci to zapewni? Malo wiesz niestety...

Rozumiem, że robiłeś bezpośrednie porównanie 1do1? Na takiej podstawie wysnuwasz wnioski? Ile par kolumn uczestniczyło w tym teście? Ile osób?

W/w wzmacniacze porównywałem na tym samym sprzęcie towarzyszącym , w teście partycypowały 4 osoby , konkluzje z testu były jednoznaczne .

Haha, myślisz że gwarancja i sprzęt nowy w pudeku ci to zapewni? Malo wiesz niestety...

Cóż , nie ma nic pewniejszego od śmierci , i nic bardziej niepewnego od godziny jej przyjścia !

Piotr

W/w wzmacniacze porównywałem na tym samym sprzęcie towarzyszącym , w teście partycypowały 4 osoby , konkluzje z testu były jednoznaczne .

Jak to - przecież M/C odsłuchiwałeś sporo wcześniej zanim kupiłeś L... Poczytaj swoje wcześniejsze posty, trochę chronologia nie jest zgodna z twoją odpowiedzią... To sprzedawca M/C fatygował się do ciebie kilka razy w sporych odstępach czasu (bo jak mniemam był to sprzęt z drugiej ręki)? Integre L dostałeś z salonu na odsłuch do domu i wtedy był ten test czy porównania dokonałeś w salonie?

• 1 miesiąc później...
Gość nudel1306

(Konto usunięte)

A czy ktos z Was koledzy odsluchiwal nowego DAC'a Luxman'a DA-100?

Pytam bo zamierzam wymienic zrodlo cd na dac'a usb...

pzdr

http://www.luxman.co.jp/global/product/images/aa_da100/photo.html

• 5 miesięcy później...
  • 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...

Pozdrowienia dla wszystkich fanów marki Luxman. Chciałbym zwrócić uwagę na nowego dystrybutora dla Polski i zaprosić wszystkich do dyskusji i słuchania tych wspaniałych urządzeń. ... http://www.audiostereo.pl/sklepy/slaskie/havirov/luxman-audio-salon-r641.html

Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.....

Interesuje mnie model L505 U czy ktoś miał go albo słuchał ,mało pisze w necie o nim

Słuchałem i porównywałem jednocześnie obydwa wzmacniacze Luxmana : L 505U oraz L 550A , osobiście wybrałem model z literką A , gdyż brzmi przyjemniej , cieplej , ma znacznie słodszą średnicę , natomiast Luxman L 505 U wybrzmiewa czysto , ale dla mnie , że tak powiem jest zbyt technicznie , zimno .

Edytowane przez 23031970

Piotr

• 1 miesiąc później...

Jest już dostępna nowa końcówka mocy Luxman M-900u do państwa dyspozycji. Można posłuchać z odtwarzaczem D-08 i przedwzmacniaczem C-800f.

Zapraszamy...

http://www.navratilaudio.cz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.