Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Miło, że z chęcią posłuchacie.. :-)

Obiecuje, że nie dalej jak za miesiąc umieszczę moją przygodę z audio..

Czas wynika z tego, że nie chcę tego robić na szybko a co za tym idzie chaotycznie.. (chociaż nie gwarantuję idealnego wpisu ;))

Rzeczywiście niektóre rozwiązania mogą być stosunkowo tanie i dużo tańsze od urządzeń podstawowych i drogich kabli a mogą znacznie przybliżyć nas do tego wymarzonego dźwięku.

Pozdrawiam

Rzeczywiście niektóre rozwiązania mogą być stosunkowo tanie i dużo tańsze od urządzeń podstawowych i drogich kabli

No więc właśnie. Ostatnie szlify dźwięku robiłem zmnieniając kable zasilające. Używając 3 w zestawie (przedwzmacniacz gramofonowy, wzmacniacz oraz listwa) masz 3! czyli 3x2x1=6 możliwości. Mając kilka więcej w szufladzie tych wariacji robi się znacznie więcej. I każda taka zmiana była dla mnie słyszalna. Ostatecznie zostawiłem wpięte tańsze modele, które grały dla mnie najlepiej.

I dobrze wydane 150 pln na sklejkę liściastą w Leroy-u i lakier sapele do zrobienia platform antywibracyjnych. Zmian w dźwięku nie usłyszałem tak kwiecistych jak z opisu Pacuły, ale efekt wizualny nie mniej dla mnie ważny jest rewelacyjny.

Edytowane przez Świetlicki

No więc właśnie. Ostatnie szlify dźwięku robiłem zmnieniając kable zasilające.

tak naprawdę wszystko jest ważne. Te roszady kablami też przynoszą często zaskakujące zmiany.. Warto próbować i kombinować.

Ja antywibracje mam tylko pod klocki i są to wibrapody.

Niestety pomiędzy kolumnami mam telewizor (na szczęście jest on głęboko za kolumnami - kolumny od ściany przednia ścianka ponad 1m) i chciałbym mieć jakąś nakładkę rozpraszającą, którą zakładałbym tylko na czas odsłuchów. W grę wchodzą tylko stosunkowo tanie rozwiązania i w miarę estetyczne. Czy ktoś z klubowiczów może coś zaproponować?

Myślałem też o podwyższeniu swoich Phoebe III o około 5-10 cm, bo teraz jak siedzę na kanapie to głośnik wysokotonowy jest poniżej, ale trochę boję się ryzykować zakup granitów - nie wiem po prostu czy się sprawdzą. Będzie trzeba spróbować jakimiś domowymi sposobami podnieść kolumny i zobaczyć jak to zmieni odbiór w szczególności grających i śpiewających muzyków... Teraz zdarza się, że słyszę ich niżej niż powinno być.

Zawsze były recenzje i opisy w prasie pańskich kolumn , to kiedy można poczytać i o nowych kolumnach AA ? .

coś takiego znalazłem, ale to recenzja czytelnika...

http://www.highfidelity.pl/@main-2343&lang=

Edytowane przez Pestek

To jest recenzja jakiegoś użytkownika, ja chciałbym poznać rzetelny test tych kolumn ,cały opis brzmienie , konstrukcja co fabryka dała, parametry laboratorium , aby dowiedzieć się coś więcej o kolumnach.

Witam,

Od dłuższego czasu jestem posiadaczem zestawu Nad 326BEE + CD 546 + Phoebe III - czyli dość popularnej konfiguracji. Dokupiłem IC Tara Labs TL-101. Przyszła kolej na kolejny szlif systemu w postaci kabli głośnikowych. Gdy odwiedzałem Pana Michała w pracowni to na celowniku był Chord Epic Twin (zrobił bardzo dobre wrażenie podczas odsłuchów). W ostatnich wpisach pojawiają się kable Tellurium Q Black. Cenowo bardziej przystępne, pytanie czy ustępują również jakością? Panie Michale? Ma Pan może oba u siebie? Jaka jest Pana (i forumowiczów) opinia nt. tych kabelków?

Kilka modeli Tellurium do testowania dostałem dopiero dzisiaj, ale prędko ich nie przesłucham, bo na razie mam trochę innej pracy. Może po AS coś więcej napisze.

Panie Michale, czy jest Pan w stanie odnieść się do tych Tellurium Q Black? Jak Pan je ocenia względem Epic Twinów? Najwyższa pora zainstalować kable z prawdziwego zdarzenia i liczę na pomoc :)

Najwyższa pora zainstalować kable z prawdziwego zdarzenia i liczę na pomoc

U mnie z Phoebe III grają Sevenrods ROD 4. Nie wyobrażam sobie, żebym mógł je zamienić na inne.

U mnie z Phoebe III grają Sevenrods ROD 4. Nie wyobrażam sobie, żebym mógł je zamienić na inne.

Ale nie sądzę, żeby w tym klubie ktoś rekomendował przewody Sevenrodsa a już na pewno nie producent. Napisz do firmy Sevenrods, wypożycz kable na jak długo tam chcesz, posłuchaj sobie i sam oceń. Będziesz zachwycony. Na pewno nie słuchaj ludzi, którzy handlują kablami, bo będą Ci polecać to, na czym mają największą marżę. Słuchaj, oceniaj, porównuj, wyciągaj wnioski i na końcu kupuj.

Q Black bardzo mi się podobały. Były dźwięczne i szybkie, ale takie cechy można przypisać kilku innym kablom, więc najlepiej będzie jak sprawdzi się je samemu.

Sevenrodsy faktycznie mi nie podeszły, ale to nie znaczy, że wszyscy je tak odbiorą. Shakinowi np. bardzo się spodobały.

• Moderatorzy

Witam,

Niedawno nabyłam wzmacniacz Naim Nait 5si, a teraz pora na kolumny. Jako źródło jest ir dac arcama, pliki flac głównie spokojna muzyka jazz, pop trochę rocka. Pokój to salon w kształcie litery "L" połączony z kuchnią około 35 m. Zastanawiam się nad Hyperionami IV. Jak one zagrają z Naim ? Może ktoś słuchał ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Witam,

Niedawno nabyłam wzmacniacz Naim Nait 5si, a teraz pora na kolumny. Jako źródło jest ir dac arcama, pliki flac głównie spokojna muzyka jazz, pop trochę rocka. Pokój to salon w kształcie litery "L" połączony z kuchnią około 35 m. Zastanawiam się nad Hyperionami IV. Jak one zagrają z Naim ? Może ktoś słuchał ?

Z jakiej części kraju jesteś? Może zwróć się do producenta z prośbą o prezentację kolumn w Twoim domu. Jeśli to nie będzie bardzo daleko to może uda się Tobie umówić prezentacje we własnym systemie. Moje doświadczenie z 5tką Naima było przelotne ale całkiem pozytywne, na początek może pograć z Hyperionami, choć docelowo bym myślał o minimum XS2 jeśli to musi być Naim. Hyperiony najbardziej się lubią z mocnymi i szybkimi wzmacniaczami.
  • Moderatorzy

ok czekam wieczorem :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Właściwie, to nie wiem co napisać, bo żeby napisać jakąś choćby bliską prawdę, musiałbym poznać akustykę pomieszczenia, ustawienie kolumn, odległość od słuchającego, kształt pomieszczenia (jego wymiary), umeblowanie, itp. Naim w połączeniu z Hyperionami może dać na prawdę spektakularny dźwięk z racji tego, że Hyperiony IV są 2,5 drożne i tego basu mają sporo. Naim też ma go dużo, i teraz w zależności od tego gdzie będą stały kolumny, można polecić zarówno Hyperiony IV jak i Phoebe III. Jeśli pole odsłuchu będzie na mniejszym kawałku pokoju, to Phoebe III wystarczą, ale jeśli dźwięk będzie biegł np. po dłuższym boku litery L, to sprawdzą się Hyperiony. Z nimi będzie przyjemnie i ciepło. Każda płyta będzie dobrze odebrana i będzie sprawiała radość z słuchania. Nie będzie takiej szybkości i konturowości jak na Rhea, bo to nie te kolumny, jak i nie ten wzmacniacz, ale odpowiednim okablowaniem da się podciągnąć to i owo.

Proszę nie pytać jakie to mają być kable, bo te dobieramy nie tylko do elektroniki, ale i do danego pomieszczenia i co najważniejsze, do własnych preferencji. W każdym razie, na kable też trzeba wydać trochę pieniędzy.

Reasumując, z Hyperionami będzie fan i ciary będą chodzić po plecach przy niektórych realizacjach a czy podepniemy do tego głośnikowego VdH The Wind MkII czy jego zupełne przeciwieństwo pod postacią Chorda Epic Twin, to już nie będzie zależało ode mnie ani od mojej porady. Ja tylko mogę wypożyczyć oba kable do odsłuchu.

• Moderatorzy

To teraz pora na odsłuch w Pabianicach :) dziękuję za odpowiedź.

• 2 tygodnie później...

Jesli dojrzeje do podlogowek (na ktore miejsca mi na razie brak ) i kiedy wolne 3- 8 kzlotych bede mial na wydanie to musze poprobowac czy mi taki zestaw dobrze zagada

Dobrze ze ten nowy model Rhea wygladem nie sugeruje stylu meblowego z lat 60-ych :)

Wszystkie modele sa znacznie ladniejsze, co bardzo sie liczy

Kolumny wygladaja jak kolumny a mam zamiar sprawdzic jakby zabrzmialo np The Shadows

Pozdrawiam

PS

Na razie kibicuje marce i firmie

Edytowane przez xetras

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A ja od dwóch dni mam Rhea :-)

Mimo, że nie są jeszcze wygrzane, co oczywiste, to do Phoebe III, które miałem przed nimi, jest im jak z Łodzi (sorry Panie Michale) do Władywostoku :-) Po prostu cud miód malina ;-)))

Pozdrawiam Klubowiczów!

Edytowane przez MartinS

Kolumny wygladaja jak kolumny a mam zamiar sprawdzic jakby zabrzmialo np The Shadows

Polecam umówić sobie odsłuch. Nawet jeśli nie zamierzasz zmieniać teraz kolumn to być może nabędziesz silnej motywacji do przyśpieszenia tego procesu :)

A ja od dwóch dni mam Rhea :-) ... Po prostu cud miód malina ;-)))

Gratuluję, świetny wybór!

Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów i sympatyków Audio Academy.

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich grupowiczów AA

Mam na imię Jarek, mieszkam w Toruniu i jestem uzależniony :)

Zrobiłem pierwszy krok kupiłem Hyperion III lux ( podobno w wersji 8ohm - będzie dalej pytanie do Pana Michała z AA o pewną historię z bardzo dawna )

Podłączyłem to do TX-SR505E i niestety stało sie to o czym czytałem, nie ważne jaki amplituner to i tak do wzmacniacza stereo nie ma co startować. Przy większej głośności jest ok, ale przy cichym, czyn normalnym codziennym graniu niestety głośniki nie grają :( jest dżwięk sredni, ale kompletnie brak wysokich i niskich.

A zatem potrzebuje dobry wzmacniacz ( najlepiej gdyby kosztował 1k, ale jeżeli będę musiał to i 2k też się znajdzie ) ale chciałbym to połączyć z ONKYO tak abym miał 5.0 lub 5.1, czy to jest możliwe ? tak aby bez ONKYO grały tylko HYPERIONY a po włączeniu ONKYO miał dźwięk przestrzenny po optyku z TV do oglądania filmów.

Trochę danych:

- pokój ok 23m2, 4,8 x 4,8m

- odległość od czoła kolumny do ucha :) 3,9m

- mebli mało, żadnych dużych szaf, tylko: komoda, rogówka, biurko z kompem, stół z krzesłami

- muzyka: dance, pop, techno, wokal; filmy; dźwięk z gier konsoli

Kolejne pytanie, bo z tego co wyczytałem NAD 546 jest polecany, ale ja się pytam za jakie grzechy odtwarzacz CD kosztuje 2,4k ? krótko zwięźle i po chłopsku? :) ( ja pracuje w branży IT no i nagrywaka DVD kosztuje 40zł netto :D wiem że to nie to samo, ale sam laser to jeden pies, zera i jedynki, nie ma lepszych dziurek wypalonych w płycie, ale napęd je lepiej czytał :) pewnie chodzi tu jakiś "przetwornik" ale naprawę musi to być takie drogie ? )

CO sądzicie o odsłuchy muzyki przez:

- XBOX ONE

- PS3

Mam te konsole i to są dobre odtwarzacze, ale nie wiem, jak to się ma jakości odtwarzania płyt audio przez ich napędy, czy muzyki w formie elektronicznej ?

Następne pytanie, Kable? mam LEXTON CCA-OFC SPEAKER CABLE 2 x2,5mm, odcinki po 4mb, czy jest sens wymieniać na:

- EXCELLENT OFC 6N SPE225 2x2.5mm

- KLOTZ LY225 2x2,5mm OFC

= lub może coś innego w cenie 10-20zł/m ?

Teraz kolejne pytanie, chciałbym kolumny zamontować pod sufitem , tak! pod sufitem! po kątem około 12st w dół aby czoło kolumny było skierowana prostopadle do głowy ( miejsca odsłuchu ). DLatego że mam roczne dziecko i nie chce wrócić którego dnia do domu i zobaczyć wystającej kredki/pisaka z głośnika ! po drugie, mam TV umieszczony pod tym samym kątem pod sufitem ( ok 35cm od sufitu ) i wizualnie by to też pasowało. Ale jak to będzie z dźwiękiem? bo robić dziury w ścianie i suficie tylko po to żeby sie przekonać że zrobiłem największy błąd to słaba akcja, stąd pytanie do Was, czy robiliście i jak to się sprawdza ?

Na koniec historia nie z tej ziemi :)

Głośniki kupiłem od Pana z Wąbrzeźna nauczyciel ok 45-50lat, twierdził że: kolumny kupił bezpośrednio od Pana Michała w Łodzi, było to 28 grudnia 2007 roku, były to kolumny które Pan Michał robił dla samego siebie, ale że Pan z ąbrzeźna przyjechał, a nie było innych to zostały mu sprzedane, podobnież Pan Michał robił dla siebie, stroił dla siebie, i dodatkowo wykonał je w 8omach anie 4ech.

Numer fabryczny kolumn to 0637 - mam kartę gwarancyjną.

Panie Michale, wiem że to dawno było, ale ciekawi mnie czy kojarzy Pan taką akcję ? i czyw rzeczywiście Hyperiony w 2007 mogły wyjść w 8omach ?

Na koniec, prosze o wybaczenie ale nie mam tego luksusu by przeczytać 250 stron tego topicu ( na pokładzie mam, 5latka, roczniaka i żonę która gdy usłuszała ze kupuje głosniki za X k to wiecie co powiedziała,a ateraz gdy pisze ten post słysze że zamiast mierzyć pokój i "wymyślać" lepiej bym poszukał czegoś dla dzieci :D żonkosiom nie muszę tłumaczyć szczegółów... jeszcze mam problem że jest lekko przygłucha i w 4ech literach ma czy glają H3lux czy tak jak do tej pory kolumny VK za 150zł... Panowie, pomóźcie! po ślubie 6lat sie odbijam od dna, kiedys ( studia ) byłem djem/puszczaczem :D więc sami rozumiecie przez co przechodziłem ... 6lat w g*wnianych głośnikach, bo swój dawny zestaw musiał się spieniężyć przed ślubem :( )

Pomożecie ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Hyperion III wystempowały w 2 wersjach 4 i 8 ohm.

Wieszanie kolumn to jest kiepski pomysł delikatnie to ujmując :) , grać bedzie ale kiepsko

Co do ceny Nada , cd to nie tylko laser i napęd a cena 2400 nie jest kosmiczną bo i 10x wiecej kosztują cd :)

Moim zdaniem wymiana kabli nie ma sensu, szczególnie jak kolumny mają wisieć

U mnie biega 3 dzieci i jeszcze nic głośników nie spotkało złego , maskownice zdejmuje tylko jak siadam słuchac

a żona podziela moją pasje i słucha nawet wiecej niż ja :)

Hyperion III wystempowały w 2 wersjach 4 i 8 ohm.

Wieszanie kolumn to jest kiepski pomysł delikatnie to ujmując :) , grać bedzie ale kiepsko

Co do ceny Nada , cd to nie tylko laser i napęd a cena 2400 nie jest kosmiczną bo i 10x wiecej kosztują cd :)

Moim zdaniem wymiana kabli nie ma sensu, szczególnie jak kolumny mają wisieć

U mnie biega 3 dzieci i jeszcze nic głośników nie spotkało złego , maskownice zdejmuje tylko jak siadam słuchac

a żona podziela moją pasje i słucha nawet wiecej niż ja :)

ta historia z głośnikami to raczej fajna historia do opowiadania z dziada pradziada, tylko chciałbym uzyskać potwierdzenie, żeby nie był to tylko mit ;)

z tym wieszaniem to nic pewnego, jak ma źle grac to będą stać na podłodze

a jakiś inny napęd do płyt możesz polecić? czy np. jakiś za 1k jest 50% gorszy, czy powiedzmy powyżej 500zł to przyrost jakości jest liczony w promilach a cena w setkach ?

mam taką nadzieję że gdy już skomponuje cały zestaw i żona to usłyszy, też się uzależni od dobrej jakości dźwięku :)

jarasbond

akustyka i prawidłowe ustawienie kolumn to połowa sukcesu , ludziska ustawiają z dokładnością do centymetra :)

co do cd to przyrost jakosci do ceny niestety nie jest proporcjonalny, czym drożej tym bardziej dopieszczone są niuanse :)

co do doboru cd to niech się może wypowiedzą koledze co wiecej sprzetu przesłuchali

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.