Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

woytek, 19 Mar 2010, 18:00

Va=70V

Ik=2.5mA

napięcie siatki mam na poziomie -1V

jest to praktycznie idealnie zgodne z charakterystyką tej lampy.

Musiałem "podkręcić napięcie żarzenia do pełnych 12,6V gdyż troszkę przysiadło po włożeniu tych lamp w podstawki

Mialem dzisiaj troche wolnego, wiec podszedlem do tematu brumu jeszcze raz.

Luiis: posprawdzalem lutowania i elementy - wychodzi, ze sa OK.

Bomarek: punkty lutownicze przy ALPSie sa polutowane w/g rysunku z tego watku.

Neodom: dalem 220nF - na brum nie wplynelo, za to nie slysze juz dzwoniacych w poblizu komorek.

Z ciekawosci sprawdzilem tor zasilania - praktycznie nie ma tetnien. Poprawilem styk obudowy ALPSa z obudowa wzmacniacza, ale okazalo sie ze brum jednak najbardziej jest wytlumiony, kiedy obudowa potencjometru jest polaczona z masa gniazda sluchawkowego osobnym przewodem (przy obudowie wzmacniacza umasionej w punkcie do tego przewidzianym na plytce - przy przecieciu tego przewodu w celu wyeliminowania petli masy - brum wzrosl). Zglupialem.

Korci mnie, zeby zostawic jak jest, bo przy ALPSie polaczonym na krotko z masa gniazda sluchawkowego i obudowie podlaczonej przez rezystor do masy trzeba sie naprawde wsluchac, zeby ten brum uslyszec, jednak swiadomosc "niepoprawnosci" nie daje mi spokoju.

Zadnej roznicy. Inna ciekawostka - jak podlacze ALPSa do masy przy gniezdzie sluchawkowym a pokrywa obudowy z trafem lezy obok plytki, to brumu nie ma - ponizej progu slyszalnosci (pokrywa elektrycznie polaczona z reszta obudowy). Jesli teraz poloze pokrywe z trafem na reszte - pojawia sie brum. Obudowa to KOHL Fischera z watku. Cos mi mowi, ze na weekend zalatwie oscyloskop i bede latal po sciezkach...

Zaobserwowałem, ze SOHA2 Mk3 jest czuła na telefon komórkowy pracujący w pobliżu kabla słuchawkowego.

Stąd mam pytanie - gdzie dokładnie wstawić kondensator 220nF, żeby zablokować ten efekt?

Przy pracy jako pre nie stwierdziłem zakłóceń, więc domyślam się, że to kabel słuchawkowy działa jak antena.

Woper1: gniazdo jest z zamowienia - mniej wiecej typu z zalacznika - izolowane od obudowy.

gqsoft: nie jestem pewien, czy Ci to pomoze, jesli masz komorke przy kablu - calkiem mozliwe, ze sam kabel robi za odbiornik w tym przypadku. U mnie slyszalem logowanie sie do sieci komorki z pokoju obok, po przylutowaniu kondensatora jak na zdjeciu od Neodoma, przestalem "lapac" te sygnaly.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> kodi

> po przylutowaniu kondensatora jak na zdjeciu od Neodoma, przestalem "lapac" te sygnaly.

Jeżeli się nie mylę (płytka od Mk3 jest inna), to ten kondensator blokuje napięcie żarzenia?

W takim razie może nie pomóc na zakłócenia RF od telefonu blisko kabla słuchawkowego.

Przy okazji to przetestuję, ale póki co, może ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenia w temacie likwidowania świergotów od telefonów komórkowych?

>Jeżeli się nie mylę (płytka od Mk3 jest inna), to ten kondensator blokuje napięcie żarzenia?

>W takim razie może nie pomóc na zakłócenia RF od telefonu blisko kabla słuchawkowego.

taki byl w zalozeniu sens mojej wypowiedzi :)

Obudowy zamówisz w firmie:

LAFOT elektronik Natalia Lalek

62-040 Puszczykowo

ul.Poznańska 70

Tel. +48 61 819 40 15

Fax +48 61 819 40 58

Sporo im czasu zajmuje realizacja, ponieważ nie mają chyba obudów na miejscu tylko zamawiają je u Niemca. Ceny wg. aktualnego kursu euro. Nie jest to tanie, ale chyba warto. Firma w Puszczykowie ma tę zaletę, że może wykonać obróbkę typu frezowanie CNC i szczotkowanie, a nawet anodowanie w zaprzyjaźnionej firmie. Trzeba tylko dosłać mailem czytelne rysunki. Ja właśnie czekam na realizację. Długo już to trwa, ale jestem cierpliwy bo w głowie mam już efekt końcowy:))

Pozdrawiam.

Kontynuując dodam, że należy rozmawiać z Marcinem Miśkiewiczem [email protected]

Tel. +48 61 819 40 80, który odpowiada za radiatory - obudowy - złącza.

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kodi, to może się zdarzyć.

Uważaj na np. właczone świetlówki ( również te energooszczędne ), pracując blisko wzmaka mogą go nieźle zaklócać.

Zakładam, że połączyłeś część metalową Alpsa z masą.

Zauważyłem również, że szczególnie przy niskoomowych słuchawkach przewód może działac jak antena i zbierać zakłócenia.

Alps jest połączony z masą. Po prostu próbuję znaleźć źrodlo tego brumu. Coś mocno sieje na 50Hz.

Ustawiłem miernik uniwersalny na zakres pomiaru częstotliwości i przy dotknięciu jedną sondą do większości punktów zasilających pokazuje śliczne 50Hz. Przy dotknięciu drugą sondą do masy - pokazuje zero. Nie jest to miernik o jakiejś wielkiej czułości. Nie mam świetlówek w okolicy. Nawet na próbę zbudowałem prowizoryczną klatkę Faraday'a - ekran z folii alu podłączony do kaloryfera. Wychodzi że jednak to sama SOHA brumi. Następnym etapem jaki planuje to zaekranowanie przewodów z trafa, chociaż cały czas łazi mi po głowie, że przyczyna musi być prozaiczna - poziom brumu jest zależny od położenia potencjometru, więc stawiałbym raczej na coś w obwodzie wejściowym

Witam kolegów,

jestem w trakcie zamawiania dla siebie takich frontów, pasujących do obudowy KOHL0+KOHL10.

Jeśli będą chętni to mogę zamówić więcej. Zainteresowanych proszę o wpisywanie się w tym wątku.

Więcej szczegółów, a także cena we czwartek.

Fronty będą czarne albo w naturalnym kolorze aluminium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Cześć.

Jestem zainteresowany takim frontem.

Luiis, jeśli mogę się jeszcze na to załapać to proszę podaj cenę, interesuje mnie kolor srebrny.

Pozdrawiam.

slawsim, 28 Mar 2010, 11:25

>Obudowy zamówisz w firmie:

>

>LAFOT elektronik Natalia Lalek

>

>62-040 Puszczykowo

>ul.Poznańska 70

>

>Tel. +48 61 819 40 15

>Fax +48 61 819 40 58

>

>Sporo im czasu zajmuje realizacja, ponieważ nie mają chyba obudów na miejscu tylko zamawiają je u

>Niemca. Ceny wg. aktualnego kursu euro. Nie jest to tanie, ale chyba warto. Firma w Puszczykowie ma

>tę zaletę, że może wykonać obróbkę typu frezowanie CNC i szczotkowanie, a nawet anodowanie w

>zaprzyjaźnionej firmie. Trzeba tylko dosłać mailem czytelne rysunki. Ja właśnie czekam na

>realizację. Długo już to trwa, ale jestem cierpliwy bo w głowie mam już efekt końcowy:))

>Pozdrawiam.

Mieszkam niecale 200m od Lafotu, to nie jest ich wina ze realizacja czasami trwa po 2-3 tyg. bo Fischer Elektronik robi wysylki co jakis czas :-/

Odnosnie frezowania i tym podobne to maja na miejscu duzy park maszynowy ale w wiekszosci czasu wszystkie maszyny sa zajete na okraglo i czasami ciezko wcisnac jakis pojedynczy projekt na CNC czy ploter, a anodowanie to faktycznie jest robione gdzie indziej ;-)

Pozdrawiam Jakub

PS : jak bedziesz jeszcze cos w przyszlosci zamawial w Lafocie to daj mi znac ;-)

witoldku, 14 Kwi 2010, 22:23

Będę zamawiał dopiero te fronty, ale zupełnie proste (bez dodatkowych frezów, wychodziło za drogo).

Co do położenia otworów, to muszę wiedzieć jakie zastosowałeś gniazdo - są różne odległości tego otworu (ja mam np. trzy różne).

Cena nie jest jeszcze znana, bedę starał się negocjować z wykonawcą tak, aby nie przekroczyła 50zł.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich serdecznie.

Zabrałem się za uruchamianie Sohy III.

Postępowałem zgodnie z instrukcją uruchamiania.

Ustawiłem napięcia takie jak wskazane w instrukcji.

Moje lampy to ECC88.

Napięcia V1L i V2L ustawiłem na 61,5V.

Między VL2 i V1Lampa mam 67,5V

Między VL1 i V2Lampa mam 73,4V

LED4 świeci cały czas od razu jak się wsadzi wtyczkę od gniazdka sieciowego.

Napięcie H-12V gdy mierzę z wsadzonymi lampami i układami wynosi -11,86V i więcej nie da się ustawić.

Dźwięku nie ma w słuchawkach, ani brumu – cisza.

Wie może ktoś co jest nie tak ??

Co trzeba sprawdzić i jak ?

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc przy uruchomieniu tego wzmacniacza.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Robert

Woper1, 25 Kwi 2010, 18:59

>Panowie ma ktoś pomysł co jest nie tak we wzmacniaczu ?

>Przydatna każda pomoc.

-----------------------------------------------------

W ten sposób trudno pomóc.

Musisz być precyzyjniejszy w opisywaniu pomiarów.

Co to znaczy napięcie między VL1 a lampą V1 ?

Przecież ta lampa ma jakieś nóżki, więc względem których nóg mierzyłeś.

Kolejna sprawa - jakie masz napięcie przed i za rezystorem R3P?, względem masy oczywiście.

Co z regulacją prądu spoczynkowego?, czy udało Ci się go ustawić na 100mA?

Co z prądem katod lamp? opisz jak i co udało Ci się wyregulować.

Jakie masz napięcia zasilania scalaka ICE (TL081P)?

Czy wprowadzałeś jakieś zmiany w układzie?

Metodycznie, po kolei i precyzyjnie to opisz, im więcej informacji tym lepiej.

Cześć

Wszystkie pomiary przeprowadzam tak jak jest napisane w instrukcji tzn:

1. podłączam miernik do tylnego pinu J1 i masy - +15V

2. podłączam miernik do tylnego pinu J2 i masy - -15V

3. podłączam miernik do H-12V i masy - 12,6V (z założonymi lampami -11,86V)

4. podłączam miernik dotylnego pinu J3 i masy - 115,7V

5. podłączam miernik na R10L i ustawiam 220mV

6. podłączam miernik na R10R i ustawiam 220mV

7. podłączam J3

8. podłączam miernik do VL1 i masy, następnie VL2 i masy - ustawiłem 61,5V

9. Ustawiłem zworki dla lamp na 6,3V - dolne dwa piny patrząc od przodu pcb

10. podłączam miernik do R6L - 400mV

11. podłączam miernik do R6R - 400mV

12. Ponownie sprawdzam napięcia na VL1 i VL2 - 61,5V

13. podłączam miernik do VL1 i 6 nogę lampy V2 - 67,5V

14. podłączam miernik do VL2 i 6 nogę lampy V1 - 73,4V

Nóżki lampy liczę w kierunku ruchu wskazówek zegara

Lampy są wsadzone w podstawki, scalaki też.

Pcb po upgrade czyli wymienione rezystory koło potencjometru tak jak zalecacie na forum, i potencjometr P3P na 500k.

Napięcie mierzone względem masy przed R3P -16,3V za R3P -14,4V.

Zasilanie układu TL081 względem masy VCC- -12,1V, Vcc+ 12V.

Od samego początku świeciła LED4 nawet przed rozpoczęciem całej regulacji.

Wylutuj jedną nogę rezystora R7E i sprawdź czy wzmak zadziała i zgaśnie dioda LED4.

Jeśli tak, to podeślę Ci dalsze instrukcje.

Jeśli to nie pomoże to podaj mi napięcie na kondensatorze C3E, mierz dwie minuty po włączeniu wzmaka.

• Pokaż nowe odpowiedzi