Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów jako "nowy" (właśnie się zarejestrowałem) . Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Grado SR325, odsłuchu dokonuję na Denonie AVR-4306, ale jak to zwykle bywa "apetyt rośnie w miarę jedzenia" - od dwóch tygodni, wieczorkami siedzę przed kompem i szukam w internecie info o wzmacniaczach słuchawkowych. ...padło na Sohę ... W mojej ocenie to forum, a w szczególnosci ten wątek, z uwagi na profesjonalizm i zaangażowanie jego uczestników, czyni go chyba najlepszą pomocą przy konstruowaniu własnego wzmacniacza... ... tyle ze słodzenia ;) ... niestety z moim zainteresowaniem spóźniłem się o grube miesiące i nie załapałem się na zrzutę na PCB i części do Sohy. Czy koledzy przewidują podobną akcję dotyczącą Soha MKIV lub Sohy nuviMKIV (ukłon w stronę Luiisa'a) ? Wprawdzie ostatni raz lutownicę miałem w ręku w czasach technikum / ok. 25 lat temu :( /, ale tego się nie zapomina - gorzej z moją wiedzą z zakresu elektroniki, ale mam nadzieję, że z pomocą kolegów z tego forum, jakoś bym sobie poradził....

... niestety ponieważ jestem "zarobiony" po uszy (10h/24h często 6 dni tygodniu), a co za tym idzie cierpię na chroniczny brak czasu, zapewne bez pomocy, nigdy, samodzielnie nie skompletuję potrzebnych części ...

Pozdrowienia dla wszystkich.

zainteresuj się nowym wzmacniaczem HA2013 soha to podobno miljony sybilantów a z grado wzmocni to tylko wysokie tony,być może ja będe rezygnował z HA2013 więc moja płytka będzie do sprzedania,dlatego ze złożyłem otla kamyka i zdsecydowanie zostaje przy lampie,dodatkowo moje słuchawki 300om doskonale nadają się do lampy

Moja również nie. Powiem więcej. Łagodniej się słucha kiepskich realizacji CD na wzmacniaczu Soha niż na kilku innych konstrukcjach z którymi go porównywałem.

Cierpliwość to podstwa -boy-. Ja swoją Sohę składam drugi rok, ponieważ mój cykl życiowy jest bardzo podobny do Twojego, też pracuję wiele godzin w tygodniu, pracuję dodakowo w domu i w soboty i w nedziele, trzeba znaleźć czas dla dzieci - ale hobby i pasja w życiu to podstawa, więc cierpliwości i wielu wolnych chwil na czary z lutownicą - bo warto...

zasilam to ...5 transformatorami:) - każdy z zasilaczy ma osobne trafo.

Dosłownie 5 oddzielnych traf, czy osobne uzwojenia na mniejszej ich liczbie ?

Czy fizyczne 5 oddzielnych jest "konieczne" ?

Jako że totalnie zielony w DAC-ologii jestem, wybaczcie dość podstawowe pytanie.

Teraz właśnie lampizuję "Lampucerę Maxi". Zapewne jakoś tam to zagra. Jak dla żółtodzioba zapewne zadowalająco.

Jak się natomiast ma różnica między standardem "jak wyżej" a tym co można się spodziwać z tego Soha np. wersja 4 lub choćby ta poprzednia - ostatnia przećwiczona ? (trójka bodajże, tak ?).

Co ta Soha przyjmuje na wejściu ? SPDIF + USB ? Coś innego ?

Do kogo należy się uśmiechnąć i "kiedy" w sprawie ewentualnego zbiorowego zamówienia na kolejną partię płytek pod ten projekt ?

Te układy SMD to da radę w warunkach domowych polutować dobrze wyprofilowanym grotem (ostra szpica) za pomocą domowej lutownicy i szkła powiększającego ?

....soha to podobno miljony sybilantów a z grado wzmocni to tylko wysokie tony...

Dobrze, że napisałeś "podobno" - rozumiemy, że nigdy na własne uszy nie słyszałeś tych sybilantów.

Zapaszam do mnie na odsłuchy, może być z grado.

Co ta Soha przyjmuje na wejściu ? SPDIF + USB ? Coś innego ?

.. co innego, niesymetryczny sygnał analogowy audio, podawany zazwyczaj przewodami IC 75Ohm zakończonymi obustronnie wtykami RCA (lub jak kto woli cinch)

Do kogo należy się uśmiechnąć i "kiedy" w sprawie ewentualnego zbiorowego zamówienia na kolejną partię płytek pod ten projekt ?

Dotąd nie było większego zainteresowania kolejną wersją, ale kto wie może powstanie i będzie dostępna na forum - kolejna modyfikacja prototypu wer.4, którego pierwszą wersje przetestował już kol FERB.

Dosłownie 5 oddzielnych traf, czy osobne uzwojenia na mniejszej ich liczbie ?

Czy fizyczne 5 oddzielnych jest "konieczne" ?

Skoro "duży" wzmak może być konstrukcją dual mono to dlaczego SOHA nie?:) Wobec tego dwa trafo zasilają końcówki mocy napiciem -/+ 15V. Kiedyś pisałem z ...Tobą o zasilaczu anodowym, i wspomniałeś że najlepiej zastosować osobne trafo do żarzenia, osobne do napięcia anodowego. Tak też zrobiłem - więc kolejne 2 tarfa zasilają dwa zasilacze żarzenia. Te 4 wspomniane transformatory nabyłem okazyjnie na znanym serwisie aukcyjnym, są to nie używane TS15/4/676 na rdzeniu zwijanym z 1980 (NOS:))). Każdy z nich będzie ekranowany solidną puszką stalową i umieszczony na górnej części obudowy stanowią one dodatkowo osłonę dla lamp w razie upadku zabłąkanej asteroidy:)

Pewnie, że można zastosować jedno trafo, ale skoro konstrukcyjnie ,elektrycznie i pewnie finansowo jest tak lepiej to czemu nie:) Piąty transformator - niestety jeden - daje 250V i zasila dwa filtry aktywne i one dalej anody. Będą zdjęcia. Kiedyś. Teraz prace ruszyły szybciej, więcej czasu. Aktualnie gotowe wszystkie płytki, dziś uruchamiam moduł gniazd wyjściowych połączonych z zabezpieczeniem Epsylon projektu Luiisa. W następnej kolejności trochę prac ręcznych z obudową, duże ilości kabli do podłączenia i wstępne uruchomienie całości. Kolejny etap to rozbiórka, malowanie, grawerowanie i montaż całości na gotowo.

W kwestii cierpliwości i czasu składania - dziś sprawdziłem - otrzymałem pierwsze projekty od Luiisa dokładnie rok temu, wytrawiłem ze 30 płytek prototypowych, ale w końcu to HOBBY :)

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Witam, kilka osób pytało mnie jak zaaplikować nuvistory zamiat klasycznych lamp.

jest to dość proste w przypadku rosyjskich 6C51H z długimi wyprowadzeniami.

Lutujemy je wprost do pinów podstawki lampy, najlepiej od spodu (można później odwrócić operację) jeśli efekt soniczny będzie niezadowalający ;)

Wyprowadzenia klasycznmej duotriody są nastepujące:

dla "lewej" połówki:

6 - anoda

7 - siatka

8 - katoda

dla "prawej połówki:

1 - anoda

2 - siatka

3 - katoda

Pin 4 i 5 to żarzenie.

Ponieważ nuvistor 6C51H jest pojedynczą tridą więc ma 5 wyprowadzeń i są to tylko 2 piny żarzenia, anoda siatka i katoda.

Oznaczenia tych pinów pokazuje rysunek poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Położenie pinów może sie wydać na początku dość niejasne ale jak się uważ|nie przyjrzymy zauważamy pewną prawidłowość, miznowicie piny ułożone są koncentrycznie i przesunięte kątowo o 60 stopni, a kolejne piny znajdyją się na okręgach, których numeracja rośni w miarę zbliżania sie do środka.

Piny 10 i 12 to żarzenie i znajdują się one blisko siebie prawie w centrum podstawy. Tuż obok - nieco z boku mamy katodę, a bliżej tej grupy pinów od strony krawędzi znajduje się Siatka, Naprzeciwko siatki - najbliżej krawędzi podstawy znajduje się Anoda

Zatem łączymy pierwszy nuwistor - w opaciu o zał rys. następująco:

TA - 1

TG - 2

TK - 3

Jeden ze środkowych pinów (lub oba do pinu 4 lub (i) 5.

Drugi nuvistor analogicznie lecz

TA - 6

TG - 7

TK - 8

Jeden ze środkowych pinów (lub oba do pinu 4 lub (i) 5.

Teraz odnośnie żarzenia... jeśli chcemy podawać napięcie żarzenia o wartości 6,3V trzeba oba piny KH1/2 obu nuwistorów połącyć do pinów 4 i 5 podstawki lampy, natomiast przy zasilaniu ustawionym na 12,6V jeden z pinów TH1/2 obu nuwistorów łączymy do siebie o pozestałe do pinów 4 i 5 podstawki lampy. Wykonujemy zatem jak słusznie zauważyliście szeregowe połączenie żarników w nuvistorach. Wyboru napięcia żarzenia dokonujemy oczywiście zworami JP1 - zgodnie z wcześniejszymi zasadami.

To tyle, odnośnie "pinologii" - dodam na koniec, że warto pozostawić dłuższe wyprowadzenia, zabezpieczone jakąś koszulką (np. termokurczliwą) gdyż łatwiej operować później w dość ciasnej przestrzeni jaką pozotawia do dypozycji przednia ścianka i zapewne kondensator C1 wiszący niedaleko.

Aha, jeszcze jedno! podstawki lamp po zainstalowaniu Nuvistorów pozostawiamy puste (było takie pytanie: czy i jakie lampy montujemu w postawkach po wlutowaniu Nuvistorów?) wszak nuvistor - to włśnie lampa :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Cześć. Obiecałem swego czasu nieco zdjęć mojej Sohy mkIV .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30358-0-62224000-1362919558_thumb.jpg post-30358-0-78248500-1362919591_thumb.jpg post-30358-0-27889500-1362919624_thumb.jpg post-30358-0-18968700-1362919707_thumb.jpg

Wzmacniacz powstał na płytkach projektu Luiisa, mniej lub bardziej zmienionych dla dopasowania do mojego projektu obudowy. Wykonałem kilka prototypów, te są 3 odsłoną.

Cały projekt składa się on z 4 PCB wzmacniacza (wersja zbalansowana, 4x mono) 2 zasilaczy +/-15v, 2 zasilaczy żarzenia, zasilacza HV 125V z dwoma rozdzielonymi filtrami na mosfecie. Do tego zabezpieczenie Epsilon. Każdy z zasilaczy ma swoje trafo. Trafa są w osobnych kubkach stalowych, a od dołu (od strony wzmacniacza) mają stalową podstawę o grubości 8 mm. Pozostałe elementy obudowy to 4 boki długie na 25cm wykonane z AL 10mm. Zaokrąglenia wykonałem z walców Al odpowiednio podtoczonych i wyfrezowanych. Góra i dół to blacha AL 5mm. Obudowa jest skręcana, jedynie przedni panel jest klejony. Wykończenie to farba epoksydowa matowa, a napisy to grawer laserowy.

Zastosowałem w miarę osiągalne na naszym rynku części: rezystory Dale, Allen-Bradley, trany końcowe Sanken, pozostałe Toshiba. Połączenia sygnałowe - srebro. Puki co gram na mocno używanych lampach 6n1p - jest OK, ale chętnie spróbuję innych, choć mam problem ze zdobyciem pomierzonej kwadry w sensownej cenie....gdyby KTOŚ miał namiary na źródło to proszę o info...

A jak gra, cóż nie będę się bawił w opisy, nie jestem osłuchany ale gra pięknie, zresztą każdy swoje dzieci chwali:). Ma świetną przestrzeń, stereofonia i lokalizacja instrumentów znakomita. Duża szczegółowość. Nie czuję niedostatków w żadnym zakresie od basu poprzez kobiece wokale po wyraziste, wybrzmienia na wysokich. Słucham na tym głównie "kobiecego" jazz'u ( Krall, Jacintha, Esperanza, Jopek, Barber) klasycznego rocka łącznie z Metallicą - jest super. Chętnie zaproszę na odsłuchy lub wproszę się do kogoś, jestem ciekaw bardziej miarodajnych opinii...

pozdrawiam Mirek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FERB

Mirek,

...zdjęcia też robisz pięknie :)

Dzięki, dzięki, taki mój zawód (obecnie) więc wstyd by zrobić kiepskie....zresztą ten wzmacniacz zasługuje na dobrą sesję:)

• 5 miesięcy później...

Panowie czy mozna znalezc tutaj schemat sohy III ?

Uprzejmie prosze o odpowiedz

Tutaj jest chyba wszystko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jak i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Luiis pisze jakie zmiany warto zastosować ....czytaj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Dopiero co skończyłem składanie Sohy, działa pięknie. Mam natomiast pytanie. Przed uziemieniem obudowy mam na

niej napięcie ok. 80 V. Czy to jest normalne, czy mam szukać uszkodzenia? Czy masę przez rezystor połączyć

z uziemioną obudową?

Soha przeleżała w pudełku kilka lat zanim ją złożyłem i trochę żałuję bo to bardzo dobry wzmacniacz odpowiada

mi bardziej od dwóch wcześniej poskładanych czysto tranzystorowych (może dlatego że ostatni). Teraz zabawa

z doborem lamp przynajmniej po tym jak uporam się z obudową, obudowa z zamówienia grupowego. Nie daje mi tylko

spokoju to napięcie na obudowie.

Dopiero co skończyłem składanie Sohy, działa pięknie. Mam natomiast pytanie. Przed uziemieniem obudowy mam na

niej napięcie ok. 80 V. Czy to jest normalne, czy mam szukać uszkodzenia? Czy masę przez rezystor połączyć

z uziemioną obudową?

Soha przeleżała w pudełku kilka lat zanim ją złożyłem i trochę żałuję bo to bardzo dobry wzmacniacz odpowiada

mi bardziej od dwóch wcześniej poskładanych czysto tranzystorowych (może dlatego że ostatni). Teraz zabawa

z doborem lamp przynajmniej po tym jak uporam się z obudową, obudowa z zamówienia grupowego. Nie daje mi tylko

spokoju to napięcie na obudowie.

Uważaj, nie może być żadnego napięcia na obudowie!!!

Sprawdź którędy się ono dostaje moze została jakaś nitka ze ścieżki zasilania anodowego które biegnie w pobliżu krawędzi PCB.

druga możliwość to zwora, jeśli jest zbyt blisko górnej pokrywy to może dotyka do niej jumper?

Jednak po ponownym obejrzeniu (dawno już nie oglądałem tego projektu:) PCB widzę, że najprawdopodobniej masz radiator od tranzystora Q6L ciasno przykręcony do PCB (zalecaliśmy tam podkładki izolacyjne pod śrubkami) i aluminiowy radiator przebił lakier soldermaski. Pamiętaj, że masa jest na całej wylewce na górnej stronie PCB i niestaranny montaż - np. zalanie padu lutowniczego może powodować zwarcie. Nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy. Doradzam wyjęcie układu z obudowy i sprawdzenie bez zasilania okolice wspomnianego radiatora. Należało by go nieco poluzować na mocowaniu i sprawdzić czy ścieżka nap. anodowego za zworą ma przebicie do masy. Takie wysokie napięcie występuje przed stabilizatorem TLC i wszystko na to wskazuje że na tej linii zasilania jest to zwarcie.[/size]

Edytowane przez Luiis

Dziękuję Luiis za szybką odpowiedź. Pod wszystkimi radiatorami zastosowałem podkładki o których

piszesz, przedzwoniłem wszystkie punkty lutownicze otoczone masą oraz zmierzyłem izolację

transformatora niezbyt wysokim napięciem. Nie znalazłem żadnych błędów.

Kolega poradził mi żeby napięcie między obudową a bolcem zmierzyć miernikiem analogowym,

okazało się że miernik o mniejszej rezystancji wewnętrznej nie wskazuje napięcia.

Wzmacniacz poskładałem, obudowę uziemiłem i cieszę się dźwiękiem.

No tak, zapomniałem zapytać wcześniej w których punktach mierzyłeś to napięcie na obudowie i gdzie właściwie była ona podpięta.?

Jest taki rezystor na środku PCB (10-20R) i własnie za nim powinno się właczyć masę obudowy. Powinien to być jedyny styk obudowy z masą układu.

Można na tym rezystorze sprawdzic czy jest jakieś napięcie. Jeśli jest to powinno być znikome.

• 10 miesięcy później...
  • 11 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi