Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko: czy nikt nie zauważył u siebie dziwnych szumów/szelestów/trzasków w DEQ2496? (u mnie tylko w prawym kanale). Słychać to zwłaszcza wtedy kiedy gra średnica bez wysokich tonów. Może ma to coś wspólnego też z tym, że włączanie/wyłączanie "bypass" powoduje duży trzask w prawym kanale. Co to może być???

witam, kilka słó o moich przygodach z DCX 2496

po LC audio i opach z oryginalnego toru oraz kiepskiej próbie z pasywnym wyjściem przez kond przyszedł czas na lampizację, wg Mr. Fikusa, na lampie e88cc z napięceim na anodzie około 140 V i prądem 10 mA zagrało poprawnie a bez konda w siatce nawet bardzo dobrze, następnie przyszła kolej na wymianę DAC. zamówiłem ak 4396 no i zaczęło się, różnica na plus i to duży zdecydowanie lepsza góra, rozdzielcza spokojna, poprawioła się lokalizacja i wielkość sceny - jednym słowem polecam. jako że nie lubię zastoju w interesie znów zabrałem się za stopień wyjściowy, tym razem wygrzebałem trafa Monacora (uwaga za 39 zł szt) LTR - 110 podłączałem na 1001 sposobów (dzięki McGywer za pomoc i nadanie kierunku) i udało się. Zagrało w zasadzie najlepiej do tej pory. Dźwięk nabrał entuzjazmu i bezpośredniości ale bez włażenia sceny na twarz! co ma być daleko tam pozostało a co ma być blisko bliskie się stało ;) w każdym razie nie sugerujcie się ceną, trafa Monacora są naprawde dobre. Trafa zostają - tym bardziej że mieszczą się w środku obudowy. Docelowo chcę dać bezpośrednio do DAC pierwotne uzwojenie TVC. Acha, jakby ktoś chciał poprubować to najlepsze połączenie daje 1 i 3 do dac, 6 i 8 na wyjście - obciążenie na wtórnym 10k, masy z trafek fruwają w powietrzu ;) pozdrawiam dłubaczy

Yogi

piszesz o Ultramatch'u czy Ultradrive ?

Mam natomiast pytanko do użytkowników DCX'a zgodnie z jego prawidłowym przeznaczeniu

Jak poradziliście sobie z jego zabójczym poziomem sygnału wyjściowego?

U mnie pierwsze próby odbyły się przy maksymalnie ściszonym w kompie sygnale

wyjścia cyfrowego. Dalej jest ultramatch i po cyfrze steruję zwrotnicę

Niestety żeby dało się słuchać po cichu trzeba bardzo ciąć bity a to nie daje najleprzego

dźwięku nawet słychać delikatny szum między kawałkami jak się zrobi głośniej to końcówki się

przesterowywują.

piszę o DCX 2496 , a co do poziomu sygnału - trzeba niestety mieć 6 kanałowy pre :( albo choćby 6 kanałowego potka, to jakbyś chciał podłączyć cd wprost do końćówki mocy też będzie za głośno

a mógłbys jakieś fotki zamieścić tej modyfikacji

tymczasem dorobię mu proste tłumienie na wyjściach przez 10k i 1k do masy

na 6xPGA przyjdzie mi jeszcze poczekać

Yogi, 16 Sty 2010, 10:18

>a po co Ci ultramatch w torze ? DCX przyjmuje sygnał S-pdif :) foty zrobię jak znajdę baterię do

>aparatu

Bo Fikus bardzo chwali sobie jego upsampler i zamierza używać Ultramatch w płączeniu z DEQ2496?

ja SCR'a mam koło fotela przepuszczam przez niego sygnał z moich

analogowych zabawek

dzięki temu nie muszę łazić przez cały pokój

poza tym wyjście cyfrowe z mojego della strasznie znosi podłączenie kilku metrowego

kabla (no chyba że winien jest kabel bo mam zrobiony z koncentryka antenowego 75R)

sygnał 48kHz zrywa się słychać głośne trzaski

pomiędzy SCR a DCX mam zwykły około 6m kabel XLR i bez najmniejszych problemów

da się go przesłąć z parametrami 96kHZ/24bit

ale popróbuję do bezpośrednio podłączyć i posłucham

• 2 tygodnie później...

o te lundhale to jakieś 150 zł drożej niż na ebaju

co masz na myśli mówiąc że coś było nie tak z pasywnym wyjściem ? chodzi ci o wyjście via trafo czy via kond z jednej gałęzi ?

Mam nadzieję że nie dostanę ochrzanu za wpis nie na temat.

Od niedawna jestem posiadaczem cyfrowego korektora akustyki pomieszczenia i mam pewien problem z jego opanowaniem,mianowicie chodzi mi o to że jeżeli sygnał testowy jest puszczony z normalną i większą głośnością,to wyniki korekcji są bardzo złe,dźwięk jest bardzo ściszony,prawie pozbawiony basu słychać tylko wysokie tony i trochę średnicy,natomiast jeżeli puszczę sygnał testowy bardzo cicho,jak na mój gust,to efekty korekcji są o wiele lepsze z tym że nie jestem do końca przekonany czy przy tak cichym sygnale testowym korektor jest w stanie poprawnie dokonać korekcji akustyki.

Jaki macie zdanie na ten temat?

Dodam jeszcze że pokój odsłuchowy mam bardzo wytłumiony,nie ma w ogóle pogłosu.

witam

zdecydowanie najlepsze efekty w korekcji otzymamy korzystając z korektora parametrycznego PEQ; oczywiście przy korekcji PEQ można również korzystać w wbudowanego generatora szumu;

tryb autokorekcji działa bardzo 'dyskusyjnie' i nie polecam go nikomu i nigdzie;

jeszcze jedno: ustawić w utility tryb GEQ-mode na: uncorrected

PS. Pytanie - jak wygląda u Was sygnał sinus np.: 40Hz w RTA, bo u mnie ma szerokość jakieś 3/4 Oktawy !, chyba coś znowu skopałem ;)

pozdrawiam

No chyba coś skopałeś :)

Auto EQ jest świetne na etapie eksperymentów i szukania docelowej chrakterystyki. Potem lepiej robić to ręcznie.

Auto EQ ma jdnak tą przewagę, że doskonale wyrównuje poziom obydwu kanałów. Przy ręcznej regulacji niełatwo o tak perfekcyjny balans.

maracz, 30 Sty 2010, 17:35

Być może dopiero przy wyższych poziomach głośności wzbudza się bas w pomieszczeniu.

A to, że dźwięk pozbawiony basu ? Taki urok liniowej charakterystyki :))

Można się zmuszać tylko po co ?

Nawet super liniowe, audiofilskie konstrukcje po wstawieniu do średniej wielkości pomieszczenia będą miały lekko podbity bas.

Jeśli do DEQ2496 to ECM8000.

Jesli do innych celów to najbardziej rozpowszechnione i tanie rozwiązanie to wkładka mikrofonowa Panasonic WM61a. Na all można kupić w postaci złożonego już mikrofonu.

witam

tak wygląda sygnał 40Hz i 50Hz w RTA na wej. cyfrowym; sygnał z samplera HFM (8,10 track);

w środku pasma jest mniej 'szeroko', pod koniec ok. 16kHz i dalej znów to samo.

jak u Was ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-164-100003795 1264948272_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak zapytam ogólnie Panowie. Dlaczego modyfikujecie zawzięcie najgorszą z możliwych konstrukcji na rynku? Toż DCX2496 jest najgorzej brzmiącym procesorem jaki słyszałem!

ciasteczkowypotwor, 3 Lut 2010, 13:15 Tak zapytam ogólnie Panowie. Dlaczego modyfikujecie zawzięcie najgorszą z możliwych konstrukcji na rynku? Toż DCX2496 jest najgorzej brzmiącym procesorem jaki słyszałem!

Bo to nie sztuka dać 3 tysi za Apogge

lepiej 300 za dcxa i jest zabawa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi