Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  123 członków

Baltlab Klub
IGNORED

klub Baltlaba

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie pilot to zbędna sprawa. Wieczorem i tak jest bezużyteczny. Nie da się precyzyjnie i szybko ustawić głośności. Może z 5 próbą uda się minimalnie podgłośnić. W CD playerze to inna historia - musi być. Zresztą ja posiadam lampę i w tych wzmakach czuję się lepiej, gdy takiego układu nie ma.

Ogólnie to tragedia z tym Baltlabem jest, tragedia, że tak mało ludzi go kupuje:), ludzie kupują Kambodże, Denony czy Yamahy za ciężką kasę kiedy pod ręką mają takie cudo jak Baltlab B2 i do tego made in Poland. Dla mnie B2 to wzmacniacz z naprawdę dużą klasą, no i pewnie będzie działał dłużej niż okres gwarancji:)

To prawda Baltlab E2 zamiata sporo wzmacniaczy kosztujących dużo więcej od niego no ale ludzie znają te inne marki no i patrzą też na wygląd pilota i inne mniej ważne sprawy a przecież tu chodzi o dźwięk a tu Baltlab potrafi bardzo dużo pokazać i robi to z klasą . Jeśli chodzi o gwarancję to nie ma się czego obawiać bo producent jest w PL a dodatkowo Pan Kozłowski jest takim miłym człowiekiem że gdyby nawet coś trzeba było poprawić naprawić to zrobi to praktycznie po kosztach . Tam się miło w klubie zrobiło że przypomniałem sobie że przecież ja miałem 2 Baltlaby pierwszy był E2 z XLR i pilotem a później kupiłem jeszcze 1v3 ale z frontem od 2 tyle że 1v3 bez XLR i bez pilota był ;)

Miło oba wspominam :)

post-22477-0-77367100-1416400910_thumb.jpg

post-22477-0-01988700-1416400925_thumb.jpg

Bardziej do mnie przemawia taki pilot Baltlaba niż piloty,które wyglądają jak pilot od starego tunera satelitarnego z setką niepotrzebnych przycisków.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Bardziej do mnie przemawia taki pilot Baltlaba niż piloty,które wyglądają jak pilot od starego tunera satelitarnego z setką niepotrzebnych przycisków.

Też lubię prostotę a jak już jesteśmy przy temacie pilotów to z moim Baltlabem E2 działał jeszcze fajnie taki pilocik Philipsa ładny zgrabny idealny do wzmacniacza :)

post-22477-0-81445400-1416409948_thumb.jpg

Szkoda, że nie ma opcji przestawienia Epoki 2 w tryb końcówki mocy,

Witam !

Można bez większego problemu wykorzystać same końcówki mocy w Baltlabach,gdyż sygnał z pre do końcówki biegnie kablami(zbalansowanymi).Gorzej z wykonaniem takiego kabla,z jednej strony końcówki 3 pinowe (wzmacniacz mocy)z drugiej xlr (do przetwornika).

Ważne też jest zachowanie ostrożności i kolejności przy włączaniu urządzeń w wypadku takiego połączenia.Może firma Sevenrods coś pomoże w wykonaniu takiego kabelka,

Efekt takiego połączenia może być różny,gdzie rządzą prawa identyczne jak przy łączeniu pre z końcówkami mocy,a więc dopasowanie elektryczne wyjścia i wejścia.

Baltlab E2 zamiata sporo wzmacniaczy kosztujących dużo więcej od niego

POTWIERDZAM ! Gdyby nie moje upodobanie do dużych wooferów,miałbym do dzisiaj E2 :)

Witam !

Można bez większego problemu wykorzystać same końcówki mocy w Baltlabach,gdyż sygnał z pre do końcówki biegnie kablami(zbalansowanymi).Gorzej z wykonaniem takiego kabla,z jednej strony końcówki 3 pinowe (wzmacniacz mocy)z drugiej xlr (do przetwornika).

Ważne też jest zachowanie ostrożności i kolejności przy włączaniu urządzeń w wypadku takiego połączenia.Może firma Sevenrods coś pomoże w wykonaniu takiego kabelka,

Efekt takiego połączenia może być różny,gdzie rządzą prawa identyczne jak przy łączeniu pre z końcówkami mocy,a więc dopasowanie elektryczne wyjścia i wejścia.

Uuuu, fajowo!, na Ciebie Baltfan zawsze można liczyć.Dzięki, Może porozmawiam z Panem Kozłowskim na ten temat, wolałbym zasięgnąć informacji od konstruktora żeby nic nie zepsuć. Rozglądam się z dac NAD M51 w dobrej cenie i jego chciałbym podłączyć do Baltlaba, podobno M51 ma rewelacyjny preamp. Wówczas mógłbym sterować całością M50+M51+Baltlab z Ipada, głośnością też:)

Edytowane przez essewissa

Od kilku miesięcy cieszę się wzmacniaczem Baltlab Epoca 3, radość ogromna w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza, ale jedna rzecz za bardzo nie daje mi spokoju, lekko buczący transformator w lewym kanale. Buczenie słychać także w kolumnie, co prawda w czasie normalnego słuchania to nie przeszkadza, ale nocą daje się we znaki, szczególnie w chwilach ciszy. Zauważyłem także, że buczenie pojawia się cyklicznie, nie jest obecne cały czas. Jak myślicie co może być tego powodem i jak temu zaradzić, zakłócenia w sieci? Zamówiłęm na wszelki wypadek DC Blocker Tomanka, podobno na takie mankamenty pomaga.

Pozdrawiam

podobno M51 ma rewelacyjny preamp

Niestety nie robiłem eksperymentów z zewnętrznym pre,mam daca z takowym,tylko kabli brak.

W kwestii technicznej,kabelki łączące sekcję końcówki z pre,trzeba wyprowadzić z obudowy,ewentualnie wykorzystać istniejące gniazda xlr,odłączając kabelki.

Jak najbardziej konsultacja z producentem wskazana .

co może być tego powodem

Wydaje mi się,że nie powinno słychać buczenia i jest to powód do niepokoju.

Przyczyn może być wiele,może coś z masą np. walnięty interkonekt ?

Czy przy wyłączonym źródle sygnału (CD,DAC) nadal słychać buczenie ?

Owszem ,Baltlab daje szumek bez sygnału,ale brum to już wskazówka,że gdzieś dostaje się napięcie stałe,a to już zagrożenie dla kolumn.

JA bym wysłał do producenta dla świętego spokoju.

Jeszcze jedno,masz prawdziwe uziemienie w sieci ?

Dzisiaj sprawdzałem, czy ten efekt jest obecny przy odłączonych kablach do wzmacniacza, niestety jest. Słychać, szczególnie z jednej kolumny taki zabrudzony, jakby chropawy szum, podobnie przy wzmacniaczu, choć dzwięk jest inny. Z kolei w drugiej kolumnie słychać szum, ale słaby i rzec by można gładki. Jak wcześniej pisałem zjawisko powtarza się średnio co kilka minut i zupełnie wygasa. Trudno odpowiedzieć mi na pytanie, czy jest tam prawdziwe uziemienie, nie znam się na elektryce. Myślałem też o kondycjonerze, sprawdęe jednak wcześniej tego blockera, jak się nie sprawdzi to trzeba będzie wzmacniacz na Pomorze wysłać:)

Edytowane przez Zydek

Puki nie wybucha - grać :)Taki żarcik. A na poważnie to może dowiedzieć się w baltlabie czy jest konieczna naprawa ze względu na kondycję sprzętu. Jeśli nie trzeba naprawiać i nie słychać tego podczas słuchania - zlać sprawę i zapomnieć o temacie. Z mojej strony myślę że perfekcjoniści mają przesrane w życiu. Nie mogą spać spokojnie przez banalne rzeczy.

Edytowane przez PiotrJ

Dzisiaj popołudniu otrzymałem Dc Blockera i od razu sprawdziłem jak współpracuje z Baltlabem, we wzmacniaczu prawie zupełna cisza, jest tylko ledwo słyszalny szum, a mimo to w lewej kolumnie dalej jest ten uciążliwy szum, w prawej cicho jak makiem zasiał. Podłączyłem inne kolumny i efekt ten sam. Postanowiłem sprawdzić, czy być może któreś z urządzeń w domu nie generuje tego przykrego zjawiska, zacząłem po kolei wszystko wyłączać; lodówki, pralki, rtv i niestety, szum jak był, tak dalej jest. Co dziwne, zanika zupełnie na kilka minut i znowu się pojawia. Napiszę do producenta wzmacniacza, może jest na to rozwiązanie, być może przyczyna tkwi w samym wzmacniaczu, który teraz jest zupełnie cichy. A propos Dc Blockera, mimo że nie zlikwidował tego problemu w brzmienie wniosł kilka ciekawych cech. Muzyka brzmi spokojniej, wysokie złagodniały in plus, a przekaz stał się jakiś bardziej relaksujący, co akurat bardzo mi odpowiada.

Napiszę do producenta wzmacniacza, może jest na to rozwiązanie,

Dzwoń pisz do Pana Kozłowskiego na 100% Ci pomoże i jak będzie trzeba poprawi coś co tam sieje . Zamień może jeszcze dla pewności kanały w źródle i zobacz czy dalej słychać to w tej samej kolumnie .

Dzwoniłem do Pana Ryszarda, spokojnie, rzeczowo i kompetentnie wyjaśnił, że takie zjawisko może występować, ale do rzeczy. Okazuje się, że ten przydźwięk bierze się z piekarni, która jest niedaleko mojego domu. W niedziele kiedy zakład nie pracuje, jest zupełna cisza w kolumnie, tylko cichy szum. Uspokojony mogę teraz spokojnie słuchać muzyki. Mam jednak pytanie do posiadaczy Baltlaba, bo zamierzam zamienić moje aktualne kolumny Dynaudio Exceit X12 na coś bardziej dojrzałego i wyrafinowanego. Co wybrać? Myślałem o serii Focus lub RLS Callisto IV lub Nereida. Z Excite dzwięk czasami jest wychudzony, średnica wycofana, która brzmi dość jasno, nerwowo. Potrzebowałbym więcej namacalności w brzmieniu, spokoju z naciskiem na wokale.

Edytowane przez Zydek

Z Excite dzwięk czasami jest wychudzony, średnica wycofana, która brzmi dość jasno, nerwowo. Potrzebowałbym więcej namacalności w brzmieniu, spokoju z naciskiem na wokale.

Posłuchaj ProAc D15 ja długo ich słuchałem z Epoca 2 tylko że E2 miał za mało mocy do nich gdyby miał więcej mocy to by było idealnie te kolumny to granie jakiego szukasz D15 czarują spokojem wokalami barwami a i bas mają mocny . E3 ma zapas mocy więc zagra z nimi dużo lepiej warto to sprawdzić . Nowy właściciel moich D15 był tak zadowolony że pisał do mnie po zakupie jeszcze kilka razy że jest oczarowany dźwiękiem i że z żoną słuchają ich godzinami i nie szuka już kolumn zostawia je na długie lata bo to ten dźwięk jakiego szukał długo .

Ps. i ładne były te D15 podobały mi się na foto jeszcze z MC-10L po nim był Baltlab E2 a teraz znowu jest MC-10L :)

post-22477-0-46584200-1417293261_thumb.jpg

Edytowane przez sebolx
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja z kolei słucham E2 z Harbeth P3ESR i uważam za bardzo udane połączenie. Jeśli masz pomieszczenie w okolicach 12m2 to polecam. Jeśli większe to może M30 lub coś ze Spendora. Te ProAc też mogą być fajne. ATC odpada - E2 jest za słaba. To takie klasyczne propozycje do wokali.

Wcześniej słuchałem na Xavianach i też było nieźle.

Panowie dziękuję za sugestie, ale na razie poprzestane na Dynaudio x12. W systemie zmieniłem kable głośnikowe na Qed Signature Revelation, poprzednio Linn K20. Zmiana zupełna, wokale zaczeły miło pieścić ucho, brzmieć selektywnie z całą gamą różnych smaczków. O Harbeth'ach P3ESR myślałem, bo to na pewno świetne brzmienie z kapitalną średnicą, aktualnie jednak zadowalam się Dynaudio, niedoceniałem tych kolumn, wytykałem im brak wypełnienia i płaską średnicę. Przy następnej, pewnie nieuniknionej zmianie, koniecznie posłucham trójek.

dzien dobry!

rozważam zakup Baltlab 1 v3. Mam wrażenie czytając różne wpisy, że odpowiada on moim gustom.

Czy orientuje sie ktokolwiek ile na wtórnym rynku w dobrym stanie można dać za tę wersję -> nie przepłacając?

z góry dziękuję za ew odpowiedzi!

tomeczz

dzien dobry!

rozważam zakup Baltlab 1 v3. Mam wrażenie czytając różne wpisy, że odpowiada on moim gustom.

Czy orientuje sie ktokolwiek ile na wtórnym rynku w dobrym stanie można dać za tę wersję -> nie przepłacając?

z góry dziękuję za ew odpowiedzi!

tomeczz

Ja mojego 1v3 którego widać na zdjęciu wyżej sprzedałem za 1700 pln ale miał dodatkowo upgrade Sevenrods które kosztowało 250 pln na allegro jest jeden za 1900 pln można potargować bo w tych czasach chętnych na takie zabawki jest mało tym bardziej przed świętami ;)

http://sevenrods.republika.pl/images/BAUP_1.jpg

dziekuje za odpowiedz. Tak mi sie coś wydawało, że ta cena może być ciut za duża, skoro nowa Epoca 3 kosztuje 5.500. Ten z allegro rzekomo jest w idealnym stanie ale nie ma dowodu zakupu ani kartonu, zaś sprzedawca nie jest skłonny sprzedać za taniej niz 1900, nawet poza serwisem all.

Nie pozostaje nic innego jak czekać na kolejne okazje,

pozdrawiam!

W zasadzie powinienem wpisać się do klubu z Epocą 3 (od czerwca), choć wcześniej z przerwami używałem Epocę 2. Mimo tego główny system to wzm. lampowy MingDa na lampach 845.

Jakie odczucia po przeskoku na 3 z 2 bo sporo osób pisało że jednak 2 miała w sobie to coś czego 3 brakuje . Ja po 2 wróciłem do lampki bo lampka to lampka nawet tania jak Yaqin MC-10L potrafi zagrać bardzo dobrze :)

Dlatego mój system opieram na lampe 845. Gra to bosko, a Epoca 2 to trochę powielenie Dzwieku Triody SE. Epoca 3 to bardziej dźwięk pentodowy, bardziej dynamiczny, do innychb gatunków muzyki. I to mi chodziło. Najważniejsze , ze Baltlab nie gra tranzystorowo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.