Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Może dlatego, że dywagacje nt. są na poziomie grajacych kabli...lub niegrających.

Twierdzenie, ze wszystkie wzmacniacze graja tak samo, jest postrzegane jako trolling i w gradacji jest stopień wyżej niż sekta antykablarska.

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Twierdzenie, ze wszystkie wzmacniacze graja tak samo, jest postrzegane jako trolling i w gradacji jest stopień wyżej niż sekta antykablarska.

Czy z tego wynika że audiofile uprawiają trolling? Bo to przedstawiciele tej grupy hobbystycznej najczęściej twierdzą że ktoś mówi/pisze że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Robi się coraz ciekawiej 😉.   

6 godzin temu, iro III napisał:

Przecież jest to zakładka poświęcona tematom nie związanym z audio.

Nie wiadomo czy "Wielkopolski test ABX" był tematem związanym z audio, musieliby wypowiedzieć się jacyś eksperci od związku różnej tematyki z audio 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

Czy z tego wynika że audiofile uprawiają trolling? Bo to przedstawiciele tej grupy hobbystycznej najczęściej twierdzą że ktoś mówi/pisze że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Robi się coraz ciekawiej 😉.   

Nie wiadomo czy "Wielkopolski test ABX" był tematem związanym z audio, musieliby wypowiedzieć się jacyś eksperci od związku różnej tematyki z audio 😉.

Nie, to raczej pomiarofile, a nawet nie wiedzą co to znaczy ciepło brzmiący wzmacniacz 😃

Teraz, Ajothe napisał:

Nie, to raczej pomiarofile, a nawet nie wiedzą co to znaczy ciepło brzmiący wzmacniacz 😃

U mnie końcówki klasy D na Hypexie krają bardzo ciepło, ale nie przesadnie ciepło. Tym mnie urzekły tak że z tą wiedzą różnych ludzi bywa różnie 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

8 minut temu, Lech36 napisał:

U mnie końcówki klasy D na Hypexie krają bardzo ciepło, ale nie przesadnie ciepło. Tym mnie urzekły tak że z tą wiedzą różnych ludzi bywa różnie 😉

A to jakieś niebywałe oświecenie, ostatnio wraz z grupką pomiarowców udawaliście głupa. 

Cieszy, że właściwie już nikt się nie przyznaje, że nie słyszy różnic między wzmacniaczami 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

A to jakieś niebywałe oświecenie, ostatnio wraz z grupką pomiarowców udawaliście głupa. 

Nigdy nikogo nie udawałem, to grube oszczerstwo. Po prostu nie jestem tak mądry jak większość piszących tutaj "badaczy" zawartości dźwięku w dźwięku 😉.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Cieszy, że właściwie już nikt się nie przyznaje, że nie słyszy różnic między wzmacniaczami

Jak ich nie ma to nie ma co słyszeć, ale kiedy są uzasadnione techniką i przekraczają progi percepcji ludzkiej to czemu ich nie słyszeć?

Teraz, Ajothe napisał:

Nie wiem, zdarzają się wariaci na tym forum, którzy wielu rzeczy nie słyszą 😁

Zdarzają się też tacy co słyszą, ale słabo się orientują co słyszą i przypisują to lekko do aktualnie testowanego sprzętu a to często jest nieprawda, ale wariatami ich bym nie nazywał.

8 godzin temu, iro III napisał:

No jak nie wie, jak wie!

Aby nie wiedziała, musi to być potrójnie ślepy test - testowany nie ma pojęcia, że właśnie jest testowany.

To byłby ideał ślepego testu.

Zrobili tak raz z ekspertami od gry na skrzypcach 😁

Teraz, Ajothe napisał:

Ja też, dla mnie jak ktoś twierdzi że wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo jest wariatem 😁

W większości przypadków rozpoznawalność wzmacniaczy o podobnych parametrach technicznych będzie słaba lub bardzo słaba, chyba że kryterium będzie np. moc i będziemy porównywać dwa wzmacniacze przy mocy która dla jednego z nich jest już poza jego zakresem obsługi co czasem się zdarza testerom amatorom. 

@Ajothe

P.S. Film z postu #3993 (wyżej) już obejrzałeś w całości?

Edytowane przez Lech36

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A co, nie słyszysz różnic?

Już pisałem, jak są to słyszę a jak ich nie ma to nie słyszę, oczywiście zawsze jak coś usłyszę to staram się maksymalnie logicznie zweryfikować co usłyszałem i dlaczego taki efekt nastąpił, ale to może być trudne do zrozumienia dla wielu ludzi kierujących się tylko audio wiarą w np. niezbadane przez naukę zjawiska demolujące dźwięk w systemach audio 😉.

39 minut temu, Ajothe napisał:

raz jeszcze 😃

Odpuściłem ten test jak zauważyłem, że kolumny raz stoją bliżej siebie raz dalej. Pytanie jakie jeszcze zaniedbania poczyniono poza kadrem trudno wnioskować, a tym bardziej przyjąć że różnica tu słyszalna to jedynie podmiana wzmacniaczy. Test amatorski i widać nieprofesjonalny.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie wiem, zdarzają się wariaci na tym forum, którzy wielu rzeczy nie słyszą 😁

Jak więc nazwiesz tych co słyszą np. kierunek izolacji w przewodzie audio, kierunek bezpiecznika w obwodzie zasilania?

1 minutę temu, iro III napisał:

Jak więc nazwiesz tych co słyszą np. kierunek izolacji w przewodzie audio, kierunek bezpiecznika w obwodzie zasilania?

No upierdliwi są ale coś tam jednak słyszą

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

44 minuty temu, iro III napisał:

Podobnie, że skrajności w skrajność 😁

2 godziny temu, Lech36 napisał:
2 godziny temu, Ajothe napisał:

A co, nie słyszysz różnic?

Już pisałem, jak są to słyszę a jak ich nie ma to nie słyszę

Właśnie - piszesz, że słyszysz/nie słyszysz. 😉 

To nie Twoje słowa przypadkiem?

17 godzin temu, Lech36 napisał:

A czy te audiofile to jakaś zbiorowa tożsamość? Mają dokument potwierdzający ich audiofilskość?

Coś tam twierdzą konkretni ludzie.

@Ajothe

P.S. Film z postu #3993 (wyżej) już obejrzałeś w całości?

To jeszcze napisz co według ciebie z niego wynika.

W większości przypadków rozpoznawalność wzmacniaczy o podobnych parametrach technicznych będzie słaba lub bardzo słaba, chyba że kryterium będzie np. moc

Wszystkie wzmacniacze maja podobne parametry, przynajmniej te zamieszczane oficjalnie.

a jeżeli ty twierdzisz że Supernait2 Naim i Cambridge Audio CXA81 zagraja podobnie - maja taką samą moc, to ja ci nie gratuluje słuchu, gratuluje poczucia humoru.

Aaa! Jeszcze wyjaśnij co i dlaczego sądzisz o tych dwu wzmacniaczach.

15 godzin temu, iro III napisał:

A dlaczego takie ekstremum? Ludzie słyszący wszystko i tacy dla których wszystko gra tak samo. Nie ma normalnych?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

19 godzin temu, Ajothe napisał:

nie słyszy różnic

Jeżeli już, to ewentualnie rozróżnia który gra.  Jakby zrobić test na słyszenie różnic, to raczej wszyscy by sromotnie polegli.

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

To jeszcze napisz co według ciebie z niego wynika.

Jest ciekawy 🙂

Wszystkie wzmacniacze maja podobne parametry, przynajmniej te zamieszczane oficjalnie.

Na pewno wszystkie parametry możliwe do zmierzenia?

a jeżeli ty twierdzisz że Supernait2 Naim i Cambridge Audio CXA81 zagraja podobnie

Niczego nie twierdzę, nie interesują mnie wywody audiofilskie o wyższości czegoś nad czymś, np. tym wymienionym wyżej. Audiofilskie wywody najczęściej nie mają wystarczającej analizy technicznej w celu uzasadnienia wyników takiego czy innego słyszenia, więc nie należy ich traktować poważnie w końcu to podobno zabawa w wykonaniu tej grupy ludzi 😉.

A dlaczego takie ekstremum? Ludzie słyszący wszystko i tacy dla których wszystko gra tak samo. Nie ma normalnych?

Spotkałeś gdzieś ludzi co twierdzą że wszystko gra tak samo? To ostatnio popularny punkt audio propagandy uprawiany zwłaszcza przez fanów takiej propagandy, "ja słyszę" bez uzasadnienia technicznego.

Liczą się też parametry których nie ma w oficjalnych materiałach firmowych, np. takie pomierzone przez poważne firmy testujące sprzęt. 

19 godzin temu, Ajothe napisał:

Gdzieś na tym forum są te naukowe wyjaśnienia czy zachowujesz je sobie? 

Tak są w postaci linków do takich wyjaśnień, wklejane nie tylko przeze mnie, ale też przez innych uczestników tego forum.

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Liczą się też parametry których nie ma w oficjalnych materiałach firmowych, np. takie pomierzone przez poważne firmy testujące sprzęt. 

?

36 minut temu, Zbig napisał:

?

To takie które znajdziesz na niezależnych portalach zajmujących się pomiarami, np. test wielotonowy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.