Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, przemak napisał:

Generalnie filtracja grzebieniowa występuje bez ruszania głową.

Na testach audiofilskich audiofil chodzi zmienia kable, zmienia klocki, rozmawia z kolegami itd. a potem siada i jak nie wkręci głowy w imadło ustalające jej położenie względem sprzętu i pomieszczenia to wykrywanie zmian jest natychmiastowe 😉. Testy audiofilskie to ogromna ilość ruchu, powodują czasem wysiłek fizyczny w końcu trzeba przerzucać "tony" sprzętu a ten wysiłek na pewno zmienia chemię w organizmie testera w tym tą odpowiedzialną za odbierania zjawisk akustycznych. Brałem udział w wielu takich testach i doświadczyłem tego wszystkiego na własnej skórze, np. po wymianie kabla RCA (sama zmiana okraszona liczną wymianą poglądów), po kilku taktach muzyki okrzyki że zmianę słychać ewidentnie. Cóż wypadało tylko opuścić ręce i milczeć.

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Również różnica między Spotify, a Tidal jest duża. 

Te dwa portale mogą mieć inaczej ustawiony mastering emisyjny, to nie będą duże różnice, ale wystarczające do ich dostrzeżenia i takiego ogólnego wniosku. Wzmacniacze też mogą wnosić zmianę masteringu w ścieżce sygnałowej , ale to jest łatwe do stwierdzenia w prostych pomiarach. Jak pomiary nie wykażą różnic to zmiany nie będzie można usłyszeć, ale wtedy do akcji może wkroczyć audiofilska wyobraźnia i która takie "zmiany" podpowie słuchaczowi 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

35 minut temu, Lech36 napisał:

Te dwa portale mogą mieć inaczej ustawiony mastering emisyjny, to nie będą duże różnice, ale wystarczające do ich dostrzeżenia i takiego ogólnego wniosku.

Porównywałeś, czy tak sobie piszesz teoretycznie? 

35 minut temu, Lech36 napisał:

Wzmacniacze też mogą wnosić zmianę masteringu w ścieżce sygnałowej , ale to jest łatwe do stwierdzenia w prostych pomiarach. Jak pomiary nie wykażą różnic to zmiany nie będzie można usłyszeć, ale wtedy do akcji może wkroczyć audiofilska wyobraźnia i która takie "zmiany" podpowie słuchaczowi 😉.

Też nie słyszysz różnic między wzmacniaczami na filmie?

Godzinę temu, Lech36 napisał:

potem siada i jak nie wkręci głowy w imadło ustalające jej położenie względem sprzętu i pomieszczenia to wykrywanie zmian jest natychmiastowe 😉.

Dopisz jeszcze, że zmiany są kolosalne. 😁

3 minuty temu, soundchaser napisał:

W zależności jak przekręcisz głowę taki uzyskasz wzmacniacz. Co 1 stopień zmienia się rodzaj wzmacniacza. 

Niebawem pojawi się lista w zakresie 180 stopni obrotu głową wychodzi 180 różnych wzmacniaczy 🙂

19 godzin temu, przemak napisał:

Sam pisałeś, że nie odróżniasz trąbki od saksofonu i inni koledzy też nie odróżniają. Przecież tego nie wymyśliłem.

No właśnie wymyśliłeś. Jeśli nie, nie sprawi ci problemu cytat/wskazanie postu w którym to napisałem.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Porównywałeś, czy tak sobie piszesz teoretycznie? 

Kiedyś tu na forum ktoś zachwycony brzmieniem nagrania z płyty w radiu internetowym postanowił kupić CD z materiałem prezentowanym w stramingu. Niestety kupiona płyta CD nie brzmiała tak dobrze jak prezentacja w IR (Internet Radio) pomimo że plik był gęstszy. W IR był na pewno strumień nie większy od 320kbps. Co mogło być przyczyną takiego odbioru jakościowego tych dwóch materiałów? Dla mnie to oczywiste że retusze w masteringu emisyjnym firmy od Radia internetowego. To nie moje doświadczenie tylko napotkany opis takiego zdarzenia na forum.  

13 minut temu, soundchaser napisał:

Jak dobrze zaciśniesz "imadło" to zmiany powalą Ciebie na kolana na pewno 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Zmiany w mózgu na pewno. 😉

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Kiedyś tu na forum ktoś zachwycony brzmieniem nagrania z płyty w radiu internetowym postanowił kupić CD z materiałem prezentowanym w stramingu. Niestety kupiona płyta CD nie brzmiała tak dobrze jak prezentacja w IR (Internet Radio) pomimo że plik był gęstszy. W IR był na pewno strumień nie większy od 320kbps. Co mogło być przyczyną takiego odbioru jakościowego tych dwóch materiałów? Dla mnie to oczywiste że retusze w masteringu emisyjnym firmy od Radia internetowego. To nie moje doświadczenie tylko napotkany opis takiego zdarzenia na forum.  

No widzisz, a spotify słabo w algorytmy się bawi, bo przy 320kbps gra kiepsko w porównaniu z Tidalem 🙂

40 minut temu, Jacchusia napisał:

No właśnie wymyśliłeś. Jeśli nie, nie sprawi ci problemu cytat/wskazanie postu w którym to napisałem.

Nie chce mi się szukać, ale łatwo znajdziesz - to jest na tej samej stronie, gdzie ja piszę, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i nie słyszę różnic.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Nie chce mi się szukać, ale łatwo znajdziesz

Cały ty. 

Jeśli poprosisz to to napisze i wtedy nie będziesz z "gęby robił cholewy" i- jak się to mówi na takich gołosłownych ludzi - i będziesz mógł zacytować.

Edytowane przez Jacchusia

15 godzin temu, Ajothe napisał:

Test na głucholca:

Jak nie słyszysz różnic, zmień hobby 🙂

No to ja pozostaję z hobby , bo wg mnie:

-Yamaha - jakoś  mało wciągająco, uproszczone granie,  w tle może i ok ,jak ktoś ma małe oczekiwania

-Arcam-dużo ciekawiej, przede wszystkim pojawiła się  scena, w tym zestawieniu najlepsza, są jakieś emocje

-Audiolab - dzwięk lekko wypchnięty do przodu ale chyba najlepiej poukładany, ładne wokale

-NAD- podłączyli jakiś zepsuty?

Gdybym miał zmieniać wzmacniacz i wybierać z tych powyżej, wybrałbym któregoś z "anielskich naleśników" ze wskazaniem na Audiolaba....chyba że Arcama? :))).

Ale nie zmieniam (póki co).

Aaaa, posłuchałem sobie tego tzw testu na Sony WH-1000xm3 i może wrócę do tematu jak będę już przy moich KEF R3 (czyli identycznych z testu).

Hegel H120 & KEF R3

18 minut temu, Jacchusia napisał:

Cały ty. 

Jeśli poprosisz to to napisze i wtedy nie będziesz z "gęby robił cholewy" i- jak się to mówi na takich gołosłownych ludzi - i będziesz mógł zacytować.

Napisałeś bez proszenia:

W dniu 16.10.2024 o 11:37, Jacchusia napisał:
W dniu 15.10.2024 o 22:03, Ajothe napisał:

Przerażające to jest jak można twierdzić, że wystarczy wyrównać poziomy i cyk wzmacniacze grają tak samo.

Poza sprzętem studyjnym masz jakieś doświadczenie że sprzętem audio? 

No a pytali, czy znamy kogos kto tak twierdzi 🙂Perełka, ponoć wszystkie panele akustyczne mulą dźwięk...w internecie to ciekawych rzeczy człowiek sie może dowiedzieć...

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Napisałeś bez proszenia:

Cytat

No a pytali, czy znamy kogos kto tak twierdzi 🙂Perełka, ponoć wszystkie panele akustyczne mulą dźwięk...w internecie to ciekawych rzeczy człowiek sie może dowiedzieć...

Ja tam napisałem, ze nie odróżniam saksofonu od trąbki? 

Fascynujące.

Twierdze, że miałem na myśli bigos robiony na grilu...

Odpocznij, proszę.

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

-Yamaha - jakoś  mało wciągająco, uproszczone granie,  w tle może i ok ,jak ktoś ma małe oczekiwania

-Arcam-dużo ciekawiej, przede wszystkim pojawiła się  scena, w tym zestawieniu najlepsza, są jakieś emocje

-Audiolab - dzwięk lekko wypchnięty do przodu ale chyba najlepiej poukładany, ładne wokale

A przeprowadziłeś prawidłowy technicznie test różnicowy?
Jak nie - to się nie liczy to co piszesz, że słyszałeś i cały ten kwiecisty opis możesz sobie wsadzić między bajki. 😄

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Przemakowi chyba ze mną się pomyliło, ale to było kilka lat temu. Chicago dał nam jakiś test, a ja skoncentrowałem się na czym innym, byłem po 4 piwach i trąbka pomyliła mi się z saksofonem.
Ile było śmiechu później...że ja taki słyszący, a tu tego typu zonk. 😉

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Zmiany w mózgu na pewno. 😉

Chyba że ktoś ma mózg gdzie indziej, np. tam gdzie światło nie dochodzi czyli poniżej pasa 😉.

11 minut temu, soundchaser napisał:

Nie musi być różnicowy bo pewnie nie umiałbyś go wykonać, wystarczy jak porównanie będzie prawidłowe technicznie, choć też należałoby sprawdzić komisyjnie czy wiesz co to znaczy.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

No widzisz, a spotify słabo w algorytmy się bawi, bo przy 320kbps gra kiepsko w porównaniu z Tidalem 🙂

Możliwe, nie słucham Spotify.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A jednak wydajesz opinie na ten temat 😉 takie to mało naukowe.

Przypomnij mi taką moją opinię.

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Fascynujące.

Twierdze, że miałem na myśli bigos robiony na grilu...

Odpocznij, proszę.

Pierwszy mój post w tym wątku był serio i ostatni też będzie. Nie wierzę, że nie wiesz o co mi chodzi, więc dla jasności: napisałeś, że JA uważam, że po wyrównaniu głośności wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Ja napisałem, że TY nie odróżniasz saksofonu od trąbki. Gdzie jest źródło obu tych informacji? W tym samym miejscu, z tym, że Ty zacząłeś.

Myślałem, że da się dyskutować mimo ewidentnej różnicy wiedzy i poglądów. Oczywiście, sam nie jestem bez winy, ale jak by nie było, niestety nie da się wyjść ze swojej bańki. To było wiadomo od samego początku, od pierwszej odpowiedzi na mój post:

W dniu 15.10.2024 o 21:48, przemak napisał:

Wydawało mi się, że ludzie na forum chcą się dowiedzieć, jak uzyskać lepszy dźwięk. Nie, oni chcą się utwierdzić we własnej nieomylności i "wiedzy".

W dniu 16.10.2024 o 11:31, Jacchusia napisał:

Mnie osobiści te testy, w tym te różnicowe, kompletnie nie interesują

Cześć!

nagrywamy.com

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Przypomnij mi taką moją opinię.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Te dwa portale mogą mieć inaczej ustawiony mastering emisyjny, to nie będą duże różnice

Teraz, Ajothe napisał:

To było chyba przypuszczenie a nie opinia

27 minut temu, Ajothe napisał:

No i skąd takie przypuszczenie skoro się nie testowało, a nawet nie słuchasz spotify? 😄

.....ah to chyba działa w jedną stronę 🤭

Miałeś dwa identyczne streamery. Na jednym S na drugim T.

Miałeś 100% pewności, że na jednym i drugim słuchasz dokładnie tego samego wydania (masteru/remasteru) i miałeś możliwość przełączać sobie obydwa, które wcześniej wystartowały w tym samym czasie dla porównań.

?

41 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W dniu 16.10.2024 o 11:31, Jacchusia napisał:

Mnie osobiści te testy, w tym te różnicowe, kompletnie nie interesują

Najlepszym dowodem całodniowe dopytywania we wtorek...🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
14 minut temu, iro III napisał:

Miałeś 100% pewności, że na jednym i drugim słuchasz dokładnie tego samego wydania (masteru/remasteru) i miałeś możliwość przełączać sobie obydwa, które wcześniej wystartowały w tym samym czasie dla porównań.

Tak, wszystko to samo, 3 osoby (normalne, żadne audiofile) 3h słuchania i każdy rezygnuje właśnie że spotify 🙃

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Jak nie - to się nie liczy to co piszesz, że słyszałeś i cały ten kwiecisty opis możesz sobie wsadzić między bajki. 😄

Przemakowi chyba ze mną się pomyliło, ale to było kilka lat temu. Chicago dał nam jakiś test, a ja skoncentrowałem się na czym innym, byłem po 4 piwach i trąbka pomyliła mi się z saksofonem.
Ile było śmiechu później...że ja taki słyszący, a tu tego typu zonk. 😉

Jak nie - to się nie liczy to co piszesz, że słyszałeś i cały ten kwiecisty opis możesz sobie wsadzić między bajki. 😄

Oczywiście, wszystko sobie najpierw technicznie rozrysowałem, a potem rozróżnicowałem wg prawideł sztuki ;)

Zatem mój test jest wiarygodny i się  liczy.

Hegel H120 & KEF R3

Ile było śmiechu później...że ja taki słyszący, a tu tego typu zonk.

Ukryta Zawartość

Dobra ta forumowa wyszukiwarka: "trąbki od saksofonu", użytkownik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Też nie słyszysz różnic między wzmacniaczami na filmie?

Ten materiał to lipa straszna słychać różnice, ale nie wiadomo z czego wynikają skoro już widać jak kolumny wędrowały po tym stole raz bliżej siebie raz dalej. Kompletna amatorszczyzna i aż strach zapytać jakie zaniedbania poczyniono poza kadrem 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, malikali napisał:

Ten materiał to lipa straszna słychać różnice, ale nie wiadomo z czego wynikają skoro już widać jak kolumny wędrowały po tym stole raz bliżej siebie raz dalej. Kompletna amatorszczyzna i aż strach zapytać jakie zaniedbania poczyniono poza kadrem 😀

Ukryta Zawartość

Może poza kadrem jest cos extra między żródłem a wzmacniaczem

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, bum1234 napisał:

Youtube to najlepsza metoda porównywania urządzeń. Niczego innego nie trzeba.

Posłuchajcie sami:

Który lepszy?

ładne te japońskie Altusy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.