Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Żeby zaprojektować dobre dla siebie kolumny trzeba mieć słuch, pomiary to za mało 😃

Producent to nie zajmuje się takimi rzeczami nie ocenia tylko robi produkt pod klienta. Nie ma mistycznego guru wyznaczającego standardy brzmienia, ale jest twarde smarowanie i płacenie za testy w piśmidłach 😃

Teraz, malikali napisał:

Producent to nie zajmuje się takimi rzeczami nie ocenia tylko robi produkt pod klienta. Nie ma mistycznego guru wyznaczającego standardy brzmienia, ale jest twarde smarowanie i płacenie za testy w piśmidłach 😃

Są producenci i producenci 😃

Godzinę temu, malikali napisał:

Producent to nie zajmuje się takimi rzeczami nie ocenia tylko robi produkt pod klienta.

Pod jakiego klienta? Chyba pod snoba bez słuchu.
Robi sprzęt wg. pomiarów i wmawia mu, że musi grać super, a snob w to wierzy. Kupuje, słucha i jest zachwycony bo wierzy, że to musi grać dobrze.

Audiofila też tak oszuka?

8 godzin temu, soundchaser napisał:

Audiofila też tak oszuka?

Tak też, jak i również wrzuceniem do markowej obudowy z uznanym logo, elektroniki z najtańszej półki + dużo powierza. Nie znasz takich przypadków? Kto się na nie nabrał? Tylko snoby?

Ale jeśli to dobrze gra? Audiofil może się na takie coś nabrać, ale nigdy nie nabierze się na słabe brzmienie, które sprzedawca będzie chciał mu wcisnąć jako świetne.

2 godziny temu, iro III napisał:

Tak też, jak i również wrzuceniem do markowej obudowy z uznanym logo, elektroniki z najtańszej półki + dużo powierza. Nie znasz takich przypadków? Kto się na nie nabrał? Tylko snoby?

Napisz teraz ile konkretnie takich przypadków znasz 🙂

4 godziny temu, iro III napisał:

+ dużo powierza.

Ty wiesz co to jest postęp techniczny? Wiesz jak wyglądał amplituner Radmor w środku, a jak wygląda dzisiejszy ampltuner? I co? Radmor lepiej grał bo był upchany płytkami pod górna pokrywę?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Pół żartem pół serio

Mam od jakiegoś czasu dwa takie urządzenia przeciw kunom, jeden w aucie drugi w niedaleko domu

to prawdopodobnie pracuje na 16kHz-40kHz
 czasami jak zmieni częstotliwości to słyszę, testowałem na znajomych i nikt inny nie słyszy, a dla mnie jest to nieprzyjemny pisk

110c4407-e0c7-599f-a4dc-e44bfbb9a1f0?w=1

😉 

59 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Pół żartem pół serio

Mam od jakiegoś czasu dwa takie urządzenia przeciw kunom, jeden w aucie drugi w niedaleko domu

czasami jak zmieni częstotliwości to słyszę, testowałem na znajomych i nikt inny nie słyszy, a dla mnie jest to nieprzyjemny pisk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😉

Ja to słyszę jak ciągle pracuje w niektórych autach i strasznie mnie to drażni. 

Kiedyś sprawdziłem telefonem to  yl widoczny peak na 14khz. 

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Ajothe napisał:

Ja to słyszę jak ciągle pracuje w niektórych autach i strasznie mnie to drażni. 

Kiedyś sprawdziłem telefonem to  yl widoczny peak na 14khz. 

Niedobrze, bo nie powinno być to da dzieci czy psów słyszalne, miałem na poddaszu ale wyniosłem na zewnątrz 

• 4 tygodnie później...

Dedykowane wszystkim sceptykom kablarstwa i innej maści tzw. audiovoodo

Ustawione ale proponuje obejrzeć całość.

Pana w roli eksperta znamy, prowadzi kanał na YT 0db.pl to:

Cytat

Tomasz Wróblewski

Przez 25 lat wydawca i redaktor naczelny miesięcznika Estrada i Studio, obecnie prowadzący blog 0dB.pl. Elektronik, konstruktor sprzętu pro-audio, muzyk, producent i aranżer. Wieloletni realizator dźwięku live, pracujący w pierwszej połowie lat 90. z niemal wszystkimi najpopularniejszymi polskimi wykonawcami. Wykładowca w Akademii Dziennikarstwa i Realizacji Dźwięku.

Ukryta Zawartość

Co prawda wywiad w głównej mierze jest o słuchawkach, ale pada tam takie stwierdzenie o którym ja pisałem na forum niejednokrotnie:

Cytat

...jak kabel moze brzmieć...i nie wykluczam, że sa jeszcze takie parametry soniczne KTÓRYCH NIE ZNAMY...

clou i niech sobie sceptycy maja tego świadomość kiedy rozpoczną kolejną antykablarska vendettę. 

No i tzw. pomiarowcy wszystkiego i wszędzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

W dniu 4.11.2024 o 15:02, Pseudodrummer napisał:

prawdopodobnie to dowód ostateczny na to,że kolce/elementy metalowe  tłumią drgania.

Prawdopodobnie to koło jest kwadratowe 

Nie tłumią.

Co tłumią?

Przesuwanie obudowy po podłożu, to tłumią.

Tłumienie drgań w audio jest czynnością pozbawioną sensu logicznego.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 2.11.2024 o 10:42, Pseudodrummer napisał:

cały świat wie,że kolce tłumia drgania

Nie

W dniu 1.11.2024 o 12:11, Pseudodrummer napisał:

A to dopiero początek.
Jestesmy przy kolcach co to tłumią wibracje.

Żelowo gumiaste muszą być do realizacji tego zbędnego zamiaru.

W dniu 23.12.2024 o 15:55, Jacchusia napisał:

wywiad w głównej mierze jest o słuchawkach,

Porównanie słuchawek bazuje na ich wygodzie, bez niej reszta jest zbędna.

W dniu 1.12.2024 o 11:13, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Modulowany usłyszysz nawet kojarzony z ultrakrótkimi częstotliwosciami. Ściśle to modulowanie usłyszysz (zwłaszcza efekt Dopplera, czyli gdy przechodzisz obok).

Ukryta Zawartość

O czymś zapomniałem, teraz podpowiem:

Najpraktyczniejszym tłumikem drgań jest kit do okien.

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.10.2024 o 15:12, Jacchusia napisał:

A skąd ty wiesz co ja odróżnie, a czego nie? Uwagi personalne i próby drwienia z kogoś nie przysporzą ci autorytetu.

Odpowiem ci w tonie jaki narzuciłeś:

Idź sobie tam pobrzdąkać na instrumencie i nie zajmuj sie czymś o czym nie masz bladego pojęcia, wszak praczka nie do końca wie jak działa pralka, detergent, ale pierze. Tu _umisz_ załączyć komputer, obsłużyć program i coś ci tam wyskakuje co ci pasuje, a że nie wiesz z czym to zjeść to inna sprawa.

Różnica jest albo jej nima i to jest ważne.

Mówią,że milczenie jest złotem.
W tym wypadku milczenie było szansą.
Niewykorzystana zresztą...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 25.10.2024 o 10:43, Lech36 napisał:

Jak słychać różnice to zawsze może to potwierdzić nauka pomiarami dlaczego je słychać. Nie wiedziałeś tego?

Ales się nawinął 🙂

Cytat

...ten przykład posłużył do tego żeby uświadomić wam że i dziś nie mierzy się wszystkiego, nie potrafimy przeanalizować co sie dziej na styku wzmacniacz kolumna...

Ogólnie to polecam obejrzeć cały film.

Zadziwia tylko upartość godna....w trwaniu przy swoim z miernikiem w ręku...

I ja panie to wszyństko zmierze...

15 godzin temu, Jacchusia napisał:

Zadziwia tylko upartość godna....w trwaniu przy swoim z miernikiem w ręku...

Bez "miernika" w ręku ciężko by było skonstruować dobry sprzęt, ale jest to możliwe, wymaga jednak dużego doświadczenia, choć byłbym bardzo ostrożny z takim podejściem do tematu, jakieś mierniki są zawsze potrzebne. RS w filmie zawarł znane wnioski o których tu na forum już dawno była mowa, ale nie rozwiną o znane, ale nie lubiane w świecie audio-voodoo wątki, które audio hobbyści ekstremalni pomijają z podziwu godną systematycznością. Widać nie pasują do ich jedynie słusznego Świata 😉.

13 godzin temu, Ajothe napisał:

Daj spokój, beton nie skuma, a RS chyba czytał ten temat

"Beton" to raczej wiązałbym z wiarą a  ja w audio hobby na wierze raczej się nie opieram, już bardziej na "miernikach". Kiedyś wierzyłem że jakiś magiczny schemat czy jakieś "magiczne" elementy mogą zrealizować moją chęć poprawienia brzmienia, ale później po wielu praktycznych działaniach i porównaniach ten temat wygasł. Magii w technice audio nie ma jest czysta inżynieria a do tego potrzebne są mierniki Kolego elastyczny 😉.

15 godzin temu, Jacchusia napisał:

I ja panie to wszyństko zmierze...

Ja nie, Amir tak 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, Ajothe napisał:

Wierzysz w swoje pomiary, parametry, które zwyczajnie w świecie nie pokazują wszystkiego.

Moje pomiary nie miały wszystkiego pokazywać, miały tylko określić czy układ jest zgodny z założeniami i czy elementy nie maja zbyt dużych odchyłek dla dwóch kanałów stereo, dopiero pomiary takim sprzętem jaki mają na ASR pokazują dla osób znających się na rzeczy wszystko lub prawie wszystko. Ci którzy opierają się na audio-wierze dalej będą macać po omacku.  

W dniu 23.12.2024 o 15:55, Jacchusia napisał:

...jak kabel moze brzmieć...i nie wykluczam, że sa jeszcze takie parametry soniczne KTÓRYCH NIE ZNAMY...

Ja też nie wykluczam, ale na razie nic odkrywczego nie odnotowano, zwłaszcza w zakresie objętym przez ludzki słuch 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Ci którzy opierają się na audio-wierze dalej będą macać po omacku.  

Nikogo tu nie ma kto konstruuje sprzęty po omacku 😉

12 minut temu, Lech36 napisał:

dopiero pomiary takim sprzętem jaki mają na ASR pokazują dla osób znających się na rzeczy wszystko lub prawie wszystko.

Z naciskiem na "prawie".

Teraz, Ajothe napisał:

Nikogo tu nie ma kto konstruuje sprzęty po omacku 😉

Jak to, audiofile to wszyscy "konstruktorzy", którzy "konstruują" swoje systemy po omacku 😉.

Na ASR zrobili pomiary słuchawek Ollo, które według nich są kiepskie. Natomiast dla mnie w swojej cenie nie mają konkurencji i deklasują takie słuchawki jak legendarne Sennheiser HD600 czy Beyerdynamic DT1990pro. 

Jakbym miał patrzeć na ASR to nawet bym nie spojrzał na Ollo 😄

Teraz, Lech36 napisał:

Jak to, audiofile to wszyscy "konstruktorzy", którzy "konstruują" swoje systemy po omacku 😉.

Nie znam takich 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie znam takich

No cóż, trudno, a wystarczy poczytać niektóre opisy wrażeń nawet tu na forum 😉.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakbym miał patrzeć na ASR to nawet bym nie spojrzał na Ollo

Słuchawki mnie nie interesują i nigdy mnie nie interesowały. Wystarczy popatrzeć na charakterystykę docelową dla słuchawek, to nie ma nic wspólnego odsłuchem przez głośniki, ale fakt że czasem też używam słuchawek do słuchania komentarzy w Sieci gdy żona ogląda TV lub słucha muzyki. 

10 godzin temu, J4Z napisał:

23cm

Masz większego audio

7 minut temu, Lech36 napisał:

No cóż, trudno, a wystarczy poczytać niektóre opisy wrażeń nawet tu na forum 😉.

Słuchawki mnie nie interesują i nigdy mnie nie interesowały. Wystarczy popatrzeć na charakterystykę docelową dla słuchawek, to nie ma nic wspólnego odsłuchem przez głośniki, ale fakt że czasem też używam słuchawek do słuchania komentarzy w Sieci gdy żona ogląda TV lub słucha muzyki. 

Nie rozumiesz chyba, że charakterystyki słuchawek i kolumn się nie porównuje, bo się nie przekłada 1:1. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.