Skocz do zawartości
IGNORED

Nawróceni na vintage

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Do sypialni dobry byłby zestaw z mojego avatara:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-115-0-11005500-1331290920_thumb.jpg

A to mój nowy nabytek - Sony TA-N7:

post-115-0-12553400-1331291517_thumb.jpg

No imponujący ten Marantz!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto mój vintage albo klasyka jak Kto woli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> kazik-t

Dobre... Przynajmniej ktos mnie dzisiaj troche rozbawil :-)

Ale mysle, ze piotr-owi16091 wypadaloby rowniez powazniej wyjasnic, bo chlopak zainteresowany...

Sa to stare - 32 letnie - monitory studyjne firmy Tannoy, model: Super Red Monitor SRM12X, na glosnikach 12-to calowych ( 30cm). Jeden glosnik zawiera juz w sobie nisko-sredniotonowy i wysokotonowy. Driver wysokotonowy posiada metalowa tubke, a przedluzeniem tej tubki jest membrana nisko-sredniotonowa wyprofilowana rowniez w ksztalcie tuby i jest zawieszona na amortyzatorze tkaninowym sztywnym, wiec jej skok maksymalny jest bardzo niewielki - w czasie normalnego sluchania nie widac nawet ze sie porusza. Taki glosnik nazywa sie koaksjalny, wspolosiowy lub koncentryczny. Akurat Tanno-y tego typu swoje glosniki nazwa: dualconcentric, a np. firma Altec swoje nazywa: Duplex.

Pytasz rowniez: " A jak to Ci gra ? "

Mysle, ze to wyraznie wynika z mojego pierwszego wpisu na tej stronie lub z " o mnie"

i jeszcze do mojego powyzszego wpisu:

Zastanawiam się czy głośniki Beyma koaksjalne np. CX 12 lub KX 12 zbliżają się dźwiękiem do Tannoy -a ?

Piotr

• 3 tygodnie później...

Może ktoś coś wie, słyszał - Kef C10 (albo wyższe z tej serii) - pojawiają się na ebay, raczej tanie. Jest to budżetowa seria kef'a z 80'. Warto, a może to kiszka? Mało popularne, praktycznie zero informacji w necie.

Ukryta Zawartość

Reference poniżej tysiącazł nie zchodzi.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 2 tygodnie później...

No to ja chyba też z tych nienormalnych, nawróconych ;)

Od soboty Infinity Kappa 8.2i series 2, napędzana w dole pasma Sansui au-710.

Wcześniej sluchałem an kolumnach z lat 90 - Castle Acoustics Harlech s1 (teraz do sprzedania) + Castle Avon - to co prawda nie vintage jeszcze, ale sprzęt sprzed kilkunastu lat. Rewelacja. Następnego wzmaka do Kapp będę szukał też w latach 80 zapewne, może początek 90' ale na pewno nie później. Po prostu nie ma sensu.

Jakość wykonania i to co te kappy pokazują to po prostu opad szczęki.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dajesz im Parasound albo H/K Citation, np. model 22 i gra gitara :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dajesz im Parasound albo H/K Citation, np. model 22 i gra gitara :-)

Citation może być dobrym tropem (wydajność prądowa), ale wciąż chyba za słaby... :) Tutaj nie ma półśrodków.

Citation 22 ma 200W na kanał przy 8 i 4 Ohm (nie wiem jak jest zbudowany ale ma taką samą moc niezależnie od impedancji).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A fakt, ja zobaczyłem wczoraj na ebayu Citatio 24 - stąd pomyłka, bo on ma chyba 100W przy 8 ohmach, a myślałem, ze Citation 22 to niższy model. mea culpa.

• 3 tygodnie później...

Serce nagłośnienia SONY STR-V6

Magnetofon szpulowy SONY TC-378

SONY HST-89

Słuchawki Universum

Wszystko działa bdb mimo swojego wieku.

Ukryta Zawartość

post-42880-0-14636000-1335597323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny to JBL ES90 z kablami QED X-Tube XT-350.

Chciałem zakupić jakieś Sony SS-G series jeden z wyższych modeli, ale jakieś sensowne nie zniszczone itp. to ponad 4k pln a z tymi jbl-ami spokojnie sobie radzi.

Ukryta Zawartość

post-42880-0-55224700-1335612107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jeszcze fajniej by było , gdybyś zamienił witryny z kolumnami /akustyka/......a co do SS-G to widziałem około miesiąca temu na angielskim ebayu w b.dobrym stanie za około 3,5 tys.PLN/w przeliczeniu/razem z wysyłką.....długo nie były...pozdr.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy to już vintage, czy jeszcze nie, ale niedawno dotarł do mnie wysoki (o ile na najwyższy) budżetowy wzmacniacz firmy Teac, model A-X5000, zakupiłem go z ciekawości i sentymentu (na magnetofonach Teac dokonywałem pierwszych przegrań z CD na kasety), firma ta nie cieszyła się w Polsce nigdy dużą popularnością, aczkolwiek jest kilka osób które posiadają urządzenia tej marki, lecz za bardzo się nie wychylają, aby nie dostać po głowie;-)

Wzmacniacz to solidne "bydle", i wyglądowo i mocowo, pierwsze co się rzuca na ucho to subtelne, "mięciutkie" wysokie, lekko ocieplona barwa, dużo powietrza i kawałek solidnej sceny - to takie wrażenia na szybko, po wysłuchaniu kilka płytek z rockiem i elektroniką (na akustyczne brzmienia przyjdzie jeszcze czas).

W ogóle o tym wzmacniaczu strasznie jest mało w sieci, widziałem na rosyjskich stronach ofertę jego sprzedaży za jakieś 16000 rubli, ci za wschodu to zawsze mieli fantazję:-)

Ukryta Zawartość

post-18352-0-55986400-1336409172_thumb.jpg

post-18352-0-31767900-1336409187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

...ale, z Rotelem przegrywa, no ale kto nie przegrywa z Rotelem, no kto?;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

...ale, z Rotelem przegrywa, no ale kto nie przegrywa z Rotelem, no kto?;-)

Ale który Rotel taki dobry?

Nie da rady wszystkiego posłuchać...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nabylem Philipsa CD880. Pieknie gra, ma dwa wyjscia analogowe, stale i regulowane. Transport to prawdziwy szok w porownaniu z dzisiejszymi plastikowymi szufladami. Odtwarzacz ma ponad 20 lat i nie zrobilo to na nim jak narazie wiekszego wrazenia. Pobor mocy do 40 Watt, waga ponad 10 kg.

Mieszkam w UK. Jest jeszcze jeden taki:

Ukryta Zawartość

Tyle ze transport jest bardzo ryzykowny jezeli nie ma srub zabezpieczajacych. W gre wchodzi wtedy jedynie odbior osobisty, badz jakis transport prywatny. Moj wlasnie byl bez tych srub. Musialbys zapytac sprzedajacego czy je ma.

Ja takze kupilem na ebay.co.uk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedawca podmienil aukcje.

Ukryta Zawartość

firmy Teac, model A-X5000, zakupiłem go z ciekawości i sentymentu (na magnetofonach Teac dokonywałem pierwszych przegrań z CD na kasety), firma ta nie cieszyła się w Polsce nigdy dużą popularnością, aczkolwiek jest kilka osób które posiadają urządzenia tej marki, lecz za bardzo się nie wychylają, aby nie dostać po głowie;-)

Firma TEAC słynęła swego czasu z bardzo dobrych transportów CD - VRDS. Rzecz podobno "nie do zdarcia", nie wiem jak tam z dostępnością laserków, bo techniką cyfrową się nie interesuję.

Pozdro,

Yul

• 10 miesięcy później...

Panowie, co jest teraz trendy, co jest teraz w modzie ze sprzętu vintage?

To zależy czy mówimy o Polsce Europie, czy Stanach. Ale prosze bardzo jeżeli chodzi o kolumny To Tannoy Silver,oraz Gold , Klipsch Horn,Proac Responce 4 W Niemczech Isophon.Oraz JBL studio monitor.Ceny wzrosły na monitory Ls3/5a.Wzmacniacze Wysokie Sansui serii alpha, au 111. Mac 6900, Quad 2 monobloki. Oczywiście Jadis,Audio Reserch, Trechold by Nakamichi.Marantz 2600, oraz S11. Gramofony Micro Seiki. Oraz wszelkie flagowce z lat 80-90. Bo starsze ,nie tylko do odsłuchu ale również do kolekcji.

Napisano 16.10.2009 - 22:50

Zagadka dla fanow Luxmana. Powinna byc prosta... Co to za model i w ktorym roku zostal wyprodukowany?

Załączone miniatury

Klocki audio(w większości) to prymitywne elektroniczne urządzenia dlatego model wzmacniacza jest produkowany od lat 60.

W elektronice profesjonalnej nie ma miejsca na czary mary - hokus pokus - abrakadabra :-)

Nie zmienia to faktu że lubię od czasu do czasu zobaczyć przebieg na lampowym oscyloskopie

ale tylko i wyłącznie z sentymentu.

Tektronix(Sony) Philips(Fluke) czy zastanawialiście się dlaczego te firmy wycofały się z rynku audio

pozostając na rynku profesjonalnym ?

58_1270238475.jpg

2012

821_DPO---hi.gif

rubin714_00.jpg

panasonic152.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.