Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zalezy jakosc dzwieku w najwiekszym stopniu?

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Takie ciekawe pytanie mnie naszlo od czego zalezy w najwekszym stopniu jakosc dzwieku naszego stereo?

Mozna by tak procentowo przypisac do kazdego:

- kolumny głosnikowe (?%)

- wzmacniacz stereo (?%)

- źrodlo dzwieku (?%)

- okablowanie (?%)

Pomieszczenie tu pomijam bo glownie chodzi mi sprzet i co z podzespolow wnosi najwiecej do zestawu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Osobiste preferencje. Nic więcej.

Właściciel Krella i Bowersów Czego szuka czegoś innego w dźwięku aniżeli gość słuchający na słabej triodzie i szerokopasmowcu Corala.

cadam, 13 Gru 2009, 12:45

>- kolumny głosnikowe 92%

>- wzmacniacz stereo 5%

>- źrodlo dzwieku 3%

>- okablowanie 0%

Źródło dźwięku 3%? Na pewno żartujesz!

Sprzęt gra tak jak jego najsłabsze ogniwo. Można mieć najlepsze kolumny, a bedzie je ograniczać coś w torze audio. Nie można w tym hobby stosować podziałów procentowych :P Liczy się synergia sprzętu, pomieszczenia ze słuchaczem :P

Według mnie będzie to tak:

- kolumny - 50%

- Wzmacniacz - 20%

- źródło (odtwarzacz CD) - 10%

- Pomieszczenie (chcąc nie chcąc nie można go pominąć pisząc o wpływie na dźwięk) - 10%

- samopoczucie słuchacza - 5%

- okablowanie - 5% (a nawet mniej - musi być po prostu takie, które nie psuje, coś w miarę solidnego z porządnymi wtykami nie jakiś badziew).

od słuchacza i jego zdrowia (zdrowe uszy, czyszczone co najmniej raz na pół roku u laryngologa)

Od stanu trzeźwości słuchacza

Od kolumn

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

a ja rzekłbym

kolumny 32%

wzmak 32%

odtwarzacz 32%

kable 5%

ale mogę się mylić z tym że wiadomo jak masz dobry wzmak i CD a kolumny gowniane to wiesz jak to bedzie brzmialo i tak samo bedzie z kazdym innym elementem zestawu (no oprócz kabli)

ale ja się gówno znam więc mój komentarz mało znaczy na tym forum...

najprostsza odpowiedzia jest to ze zalezy najbardziej od "spasowania" elementow toru - mozna zlozyc sredniej klasy elementy tak ze zagraja super i mozna zlozyc wysokiej klasy elementy tak ze jednej piosenki na tym nieprzesluchasz

Pomijajac pomieszczenie[choc tak naprawde sie nie da,bo bedziesz mial system b,dobry,lecz tzw.

pomieszczenie zle zepsuje dzwiek]Dla mnie nie jest to mierzalne w procentach.Tutaj powiem tak

w tej kwestii mam swoje zasady,a wygladaja one nastepujaco-

1.wszystkie elementy toru musza sie nawzajem tolerowac i byc mniej wiecej z tej samej polki cenowej-

niektorzy nie wiem dlaczego nazywaja to synergia???-dla mnie jest to po prostu wlasciwe zlozenie

systemu.

2.Cierpliwosc w doborze systemu pod katem samego siebie-z wiedza ile pieniedzy mozesz na niego

wydac z lekka tolerancja.

3.Nie mozna czegos kupowac w ciemno,ot tak-trzeba posluchac i koniec.

4.Dostosowanie i dopasowanie systemu do pomieszczenia.

5.Majac juz sprzet nalezy pamietac o preferencjach sluchajacego tzn.co oczekuje od odsluchu i od

samego dzwieku.

6.Musi byc dobry prad-czyli listwa badz kondycjoner,wlasciwa instalacja elektryczna.

7.Wlasciwe pomieszczenie,czyli akustyka.Jesli takiego oddzielnego nie ma nalezy zwrocic uwage na

optymalne[najwlasciwsze]ustawienie kolumn.

8.Sprzet-odpowiednie klocki-niektorym zalezy by byly ladne[dla zony],czyli efekt wizualny-ta opcja

do akceptacji w przypadku braku oddzielnego pomieszczenia odsluchowego.

9.Kable -odpowiedniej jakosci do zakupionych klockow.

10.Jakosc dzwieku najwiecej zalezy od sluchacza,ktory powinien byc przede wszystkim-nie gluchy.

Takze nie chce za bardzo rozwijac punktow-bo drodzy Panowie temat rzeka-mialobyc krotko,a tu

pozwolilem sobie troche inaczej,bo po spelnieniu tych warunkow mozna byc zadowolonym z jakosci

dzwieku.Pytanie zadane przez autora watku jest bardzo dobre-takze istnieje na nie wiele odpowiedzi.

Kazdy w odpowiedzich zawiera swe racje,i doswiadczenie.Dla mnie najwieksze wrazenie w systemie

pozostawila[jest w nim nadal]shunyata hydra v-ray.

Wszystko ma wpływ na dzwięk. Wzmacniacz i kolumny największy. A pomieszczenie odsłuchowe tak samo duży jak wzmacniacz i kolumny razem.

Kable - mają wpływ, lecz raczej na niuanse- słychac to lecz w podobnych kategoriach cenowych są to różnice które musza poprostu przypaśc słuchaczowi do gustu.

Jednym słowem nie da sie tego rozłozyc procentowo- zależy to od rodzaju posiadanego sprzętu i pomieszczenia odsłuchowego.

Gringo997, 13 Gru 2009, 14:09

>a ja rzekłbym

>

>kolumny 32%

>wzmak 32%

>odtwarzacz 32%

>kable 5%

>

>ale mogę się mylić [...]

Musisz się mylić - wyszło Ci 101% :)

... a wracając do wątku, wg moich subiektywnych doświadczeń, statystyka wygląda tak*:

kolumny - 55%

wzmacniacz - 30%

źródło - 12%

kable - 3%

* oczywiście zakładając jako stałe akustykę pomieszczenia, odsłuchiwane kawałki, czystość uszu i stan upojenia słuchaczy wszelkimi używkami, identyczne natężenie hałasu generowanego przez młot pneumatyczny na budowie za oknem, etc.

fafarskid, 13 Gru 2009, 14:55

>system gra tak, na ile pozwala mu najslabszy element toru

>taki podzial procentowy ciezko okreslic

Czyli kolumny za 50k do tego cd i wzmak za drugie 50k spiete ic za 100zl zagra jak sprzet za 100zl?

czy moze tor za 100k i kable za 10k zagraja jak bezpiecznik za 1,5zl bo taki jest w instalacji?

Czy druty w scianie 50gr/ metr maja wplyw i czy najdrozszy sprzet audio zagra jak drut za 50 gr metr? Czy taki ic za 50 zl zdegraduje brzmienie toru za 100kzl do brzmienia supermarketowej miniwiezy?

Idealny teoretycznie wzmacniacz i kable, powinny mieć 0% wpływ:-) Źródło też, powinno tylko odczytywać idealnie to,co na płycie:-) Kolumny powinny idealnie oddać treść płyty. Idealny teoretyczny system nie powinien mieć żadnego wpływu na materiał nagrany na nośniku.

Jedynym zadaniem w takim teoretycznym idealnym systemie, powinien być odczyt dźwięku z nośnika, i zamiana go na falę akustyczną, przy czym nie byłoby w takim utopijnym systemie, różnicy między nagranym materiałem, a oddanym dźwiękiem. Chyba, bo jak się mylę, niech ktoś mnie sprostuje:-)

Tench, 13 Gru 2009, 15:16

>Czyli kolumny za 50k do tego cd i wzmak za drugie 50k spiete ic za 100zl zagra jak sprzet za 100zl?

>czy moze tor za 100k i kable za 10k zagraja jak bezpiecznik za 1,5zl bo taki jest w instalacji?

>Czy druty w scianie 50gr/ metr maja wplyw i czy najdrozszy sprzet audio zagra jak drut za 50 gr

>metr? Czy taki ic za 50 zl zdegraduje brzmienie toru za 100kzl do brzmienia supermarketowej

>miniwiezy?

To zbyt doslowna interpretacja. Kazdy element toru wymieniony w tytule watku (nie mialem na mysli bezpiecznikow) moze wprowadzic ograniczenia, ktore nie pozwola nam docenic prawdziwych mozliwosci najlepszego elementu toru. Stad czesto wynikaja zmiany w systemie. Gdy cos w dzwieku nam nie pasuje wymieniamy element, ktory podejrzewamy o najbardziej niekorzystny wplyw na dzwiek.

Nikt jeszcze nie wspomnial o jakosci nagran!Jezeli posluchac nieskompresowanej perkusji, to w prawie kazdym glosniku bedzie to gralo jak perkusja.A po kompresji:to brzmi jak by sie klepali po tylkach i kopali w karton.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.