Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będziesz przejeżdżał kiedyś przez Chojnice i będziesz miał jakieś kolumny to daj znać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Moderatorzy

Czy to jakaś epidemia? :)

wszyscy dziś wydobywamy rezerwy, których nie wykorzystały fabryki.

wklej schematy i jakie części wymienić, każdy chętny skorzysta bez dręczenia :)

Edytowane przez stench

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

wklej schematy i jakie części wymienić, każdy chętny skorzysta bez dręczenia :)

A Ty byś oddał lata pracy za darmo ?

To nie dział DIY :)

To i tak miły gest ze strony Jurka że pomaga w upgradzie swoich kolumn , na całe szczęście z korzyścią dla obu stron .

• Moderatorzy

A Ty byś oddał lata pracy za darmo ?

To nie dział DIY :)

To i tak miły gest ze strony Jurka że pomaga w upgradzie swoich kolumn , na całe szczęście z korzyścią dla obu stron .

dając gotowy schemat nie dajesz lat pracy bo nie tłumaczysz co i jak i dlaczego.

tym bardziej , że Harpia udziela info na PW

udzielając informacji typu : w torze wysokotonowym daj Superme i rezystor większy o 0,2 om zachęcasz do zakupu nówki jeśli ci się podoba, a tym bardziej jeśli masz świadomość, że możesz sam coś poprawić, kupić kit , lub wersję SE bo nie wszyscy mają chęć do samodzielnej zabawy.

również zwiększasz apetyty na wyższy model bo posiadaną używkę możesz sprzedać z mniejszą stratą czyli mniej dołożyć do nówki.

dobrym przykładem był kolega z forum który kupił A-mini bo był fajniejszy od studio 60 , a jeśli dodasz możliwość tuningu........

Czy to jakaś epidemia? :)

Muda namieszał z tuningiem, Pan potwierdził i epidemia wybuchła:)

Przez tą epidemię można się dowiedzieć jak popularne są produkty Harpii:)

Witam klubowiczów. Powoli dojrzewam do zmiany kolumn i z tego co widzę model Marcus zdecydowanie warto wziąć pod uwagę. Z tym że mam takie pytanie - kolumny mają stać pod "skosem" na poddaszu, jak to się ma do pochylonej ścianki Marcusa - ma ktoś może takie doświadczenia?. Teoretycznie mogę znacznie odsunąć kolumny od ściany kolankowej, ale i tak nad głośnikiem średnio-tonowym będzie skos odległy jakieś 50-100 cm.

dając gotowy schemat nie dajesz lat pracy bo nie tłumaczysz co i jak i dlaczego.

tym bardziej , że Harpia udziela info na PW

udzielając informacji typu : w torze wysokotonowym daj Superme i rezystor większy o 0,2 om zachęcasz do zakupu nówki jeśli ci się podoba, a tym bardziej jeśli masz świadomość, że możesz sam coś poprawić, kupić kit , lub wersję SE bo nie wszyscy mają chęć do samodzielnej zabawy.

również zwiększasz apetyty na wyższy model bo posiadaną używkę możesz sprzedać z mniejszą stratą czyli mniej dołożyć do nówki.

Do tego nie trzeba schematu.

Tor tweetera Supreme a średniotonowy MCap na 400V i to wszystko :)

Problemem jest dostać się do zwrotnic .

Muda namieszał z tuningiem, Pan potwierdził i epidemia wybuchła:)

Przez tą epidemię można się dowiedzieć jak popularne są produkty Harpii:)

Najważniejsze że dzięki temu że dołożymy trochę kasy mamy całkiem inne brzmienie bez potrzeby dokładania niemałej kasy do czegoś lepszego .

Tylko się tak nie rozpędzajcie z tymi ulepszeniami bo dalej Amstaff a Marcus nawet na Mundorfach to wyraźna różnica a wynika to z tego, że te drugie są wyrównane czasowo a to sprawia, że przy głośnym graniu zachowują porządek w obrazie stereo i nie męczą oraz mają zdecydowanie precyzyjniejszą scenę. Tego nie przeskoczymy zwrotnicą więc dalej droga do rozwoju pozostaje otwarta :-)

no to przynajmniej nie muszę niczego wymieniać :) Pan Jerzy od razu wykonał dla mnie wersję na Mundorfach a do tego idealnie dobrał kolor bejcy do forniru. Meble i kolumny wyglądają jak z jednej linii produkcyjnej :)

Tylko się tak nie rozpędzajcie z tymi ulepszeniami bo dalej Amstaff a Marcus nawet na Mundorfach to wyraźna różnica a wynika to z tego, że te drugie są wyrównane czasowo a to sprawia, że przy głośnym graniu zachowują porządek w obrazie stereo i nie męczą oraz mają zdecydowanie precyzyjniejszą scenę. Tego nie przeskoczymy zwrotnicą więc dalej droga do rozwoju pozostaje otwarta :-)

Marcus to przede wszystkim inne, lepsze głośniki!:)

BTW, poprawić można każde kolumny, na forum popularne stały się mody Harpii i Studio16Hz - mam nadzieję, że przetrze to szlak i np. w klubie dynaudio będzie więcej takich historii. Nie rozumiem dlaczego, ale właściciele dynek śmieciowe części w zwrotnicach uważają (chyba) za namaszczone i boją się cokolwiek poprawić po fabryce...

zdjęcia nie oddają koloru , jego głębi i różnorodności. Układ słojów i kolor miodne. No i dźwięk :) Aby obejrzeć drugą (lepszą) fotkę, należy kliknąć w album

Edytowane przez 1siedem

zdjęcia nie oddają koloru , jego głębi i różnorodności. Układ słojów i kolor miodne. No i dźwięk :) Aby obejrzeć drugą (lepszą) fotkę, należy kliknąć w album

kolorystycznie rzeczywiście jakby z "jednego pnia" ciosane.

To jest ich docelowe miejsce? Dość zamknięta/ograniczona przestrzeń, nie ma wpływu na wrażenia odsłuchowe?

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

kolorystycznie rzeczywiście jakby z "jednego pnia" ciosane.

To jest ich docelowe miejsce? Dość zamknięta/ograniczona przestrzeń, nie ma wpływu na wrażenia odsłuchowe?

Kolumny dosunięte między mebelki dla ułatwienia porównania. A co do warunków -nawet przy wsunięciu pod ścianę nie ma wzbudzenia basu (Amstaffy Mini w tym samym miejscu wzbudzały nieco i trzeba było przytykać jeden BR). Przy dosunięciu do ściany pogarsza się scena - wiadomo - ale nawet wtedy jest dobrze.
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Raczej nie sugeruję własnej modyfikacji.

Mała pomyłka i to już nie te kolumny.

później okaże się, że właściciel takie sprzedał i poszły w świat.

Jednak jak ktoś się upiera :)

post-13845-0-90171700-1385420632_thumb.jpg

Raczej nie sugeruję własnej modyfikacji.

Mała pomyłka i to już nie te kolumny.

później okaże się, że właściciel takie sprzedał i poszły w świat.

Jednak jak ktoś się upiera :)

Dlatego będę czekał na Pana u siebie z kawą :)

Pojawił się w ofercie wielokrotnie przytaczany w tym wątku Krell KAV 300i, warto się zainteresować?

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/48/148176.php

jeszcze ta sama oferta z alle, z fotkami i dodatkowymi informacjami

http://allegro.pl/krell-kav-300i-kav-300cd-stan-idealny-i3753494164.html

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Dlatego będę czekał na Pana u siebie z kawą :)

ja również zapraszam do Poznania na kawę.... tak zerknąłem w posty, wygląda na dłuższy pobyt w Wielkopolsce :)

• 2 tygodnie później...

Pragnę potwierdzić, że połączenie Amstaffów i Xindaka PA-M jest więcej niż udane. Grają razem od dzisiaj i z pewnością pozostaną razem na długo. Teraz system gra, słychać w pełni możliwości kolumn i przetwornika Stelmacha. Jest pełen zakres tonów, które mają nasycenie (!) , jest szczegółowość, dynamika, stereofonia.

Przy okazji dziękuję Panu Jerzemu za mnóstwo czasu i energii włożonych w doradzanie mi przy budowaniu systemu.

Z tym Xindakiem to w ogóle jakiś dziwny temat, towar reglamentowany i na zapisy u dystrybutorów.

Ja miałem taką sama koncepcję ale poszedłem trochę na przekór i postanowiłem wstępnie zapoznać się z Heglem, trochę ze względu na opinie oraz moją wielka fascynację krajem pochodzenia - ot takie kryterium wyboru. Wynalazłem używkę H1, skomunikowałem się ze sprzedającym, potwierdziłem jego stan (był na przeglądzie u dystrybutora) i zamówiłem. Wczoraj przybył, spore i ciężkie urządzenie. Podpiąłem w domu (po XLR-ach) i zagrałem. Co prawda obecnie posiadany wzmacniacz (Advance Acoustic MAX 150) nie był do końca dobrym partnerem dla Amstaff-ów. Ale nie sadziłem, że różnica może być aż taka. Nie osłuchałem się jeszcze zbyt długo, od tego będzie najbliższy weekend. Ale Hegel z pewnością pozostanie ze mną na dłużej. Jeden z przykładów moich obserwacji - utwór "To much rope" Watersa zaczyna się rąbaniem drzewa i charakterystycznym uderzaniem siekiery, od wczoraj wiem że między tymi uderzeniami jest także coś innego - coś jakby sypiące się wióry/odpady...Polecam sprawdzić.

Pojawiające się potem sanie i dzwonki "porażają" przestrzennością, szczegółowością i umiejscowieniem. 10000 days Toola- jakbym siedział gdzieś na otwartej przestrzeni otoczony przez burzę.

Robiłem jeszcze podejście do Krella, ale moja propozycja cenowa nie spotkała sie z akceptacją kupującego. Dlatego tez gdyby ktoś był chętny to na wiodącym portalu aukcyjnym jest dostępny KAV 300i. mam fotki wnętrza gdyby ktoś był zainteresowany.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

• 3 tygodnie później...

rozpocząłem zabawę w dobór okablowania do duetu Hegel - Amstaff Mini. W dniu dzisiejszym gościły u mnie:

- Tellurium Q Blue

- Ultralink Excelsior

Po dniu odsłuchów zwycięzcą zostaje Tellurium, w dwóch słowach: bas może nie tak niski jak w Ultralinku ale za to kiedy trzeba punktowy, sprężysty (stopa w perkusji) a nie taki "rozlazły, no i scena oraz detaliczność zdecydowany + dla Tellurium, słuchając Naim Radio natrafiłem na jakiś skład jazzowy którego to co prawda nie jestem fanem ale sposób pokazania kontrabasu i jazzowej perkusji jest doskonały poziomie. Talerze podane w sposób rzeczywisty, detalicznie ale bez "syków" i podbarwień, a pędzelki (nie wiem czy tak to się nazywa) "głaszczace" powierzchnię werbla niewiarygodne. W dniu jutrzejszym jako przeciwnik pojawi się najprawdopodobniej Furutech U2T, potem jeszcze coś z Kimber Kable i Equilibrium. Nie sądziłem, że kiedykolwiek przyznam, że kable "grają" aż tak istotną rolę w zestawie :-).

Miałem jeszcze koncepcję aby zapoznać się z Albedo ale po konfrontacji WW Orbit z powyższymi kablami nie wydaje mi się aby srebro było dla mojego zestawu właściwym wyborem.

Aha i zwycięzca eliminacji najprawdopodobniej w finale spotka się z Tellurium Q Black, takie wrażenie po dzisiejszych odsłuchach wersji Blue, który jednak trochę gubił szczegółowość przy wyższych poziomach głośności i "gęściejszej" muzyce typu Sepultura czy Behemoth...

Edytowane przez eddielublin

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

testujesz tylko głośnikowe czy IC również? Pytam, bo głośnikowe mam dobre(choć pewnie będę szukał i takich :> ), za to IC do wymiany koniecznie ...

testuję tylko głośnikowe, chociaż nie wiem czy nie spróbuję również XLR-a jak dojadą, na poniedziałek jestem umówiony na Black, dzisiaj pobrałem Furutecha U2t oraz Kimber 4tc

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

• Moderatorzy

Drodzy Harpiarze czy słuchaliście Amstafów z Rotalami ?

Jak toto się zgrywa ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.