Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Po drugie :W drugim linku uznano dźwięk tego systemu za jeden z trzech najlepszych na wystawie!!!

Dlaczego to pierwszy jest właściwszy?

Ja uważam, że drugi :)

Bo pierwszy dotyczy umieszczenia kolumn w zbyt małym pokoju. A w drugim nic o tym nie ma.To, która recenzja bardziej oddaje prawdę mnie za bardzo nie interesuje, bo mam swoje zdanie. Nie wykazał Pan, że druga recenzja jest fałszywa (ja tego nie wiem), a jedynie podaje Pan nie poparte niczym argumenty, że człowiek napisał recenzję za rok (tego też nie wiem).

Próbowałem przejść nad Pana ostatnimi postami do porządku dziennego, ale nie mogę. Wypraszam sobie publiczne zarzucanie mi braku logiki. Jeżeli się pomyliłem, to proszę mi dowieść błędu, a nie dokonywać mojej oceny zdolności logicznego myślenia. I tym - mało sympatycznym - zdaniem kończę.

W ogóle zniechęcanie do siebie miłośników firmy Harpia Acoustics to droga donikąd.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Żyję już dość długo na tym świecie.

Nie spotkałem się jednak w żadnym innym miejscu z tak dużą ilością nienawistnych i fałszywych „ludzi” jak tutaj.

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że to możliwe.

Ponieważ szanuję swoje zdrowie psychiczne poprosiłem administrację forum o usunięcie mojego konta.

Tak będzie lepiej dla mnie a frustraci niech sobie piszą co chcą.

Bardzo dziękuję wszystkim NORMALNYM i zapraszam do kontaktu przez inne kanały kontaktowe.

Miło było poznać wiele piszących tu osób.

Jestem przekonany, że pojawią się tu lub w innych wątkach posty potwierdzające słuszność mojej decyzji.

Edytowane przez HarpiaAcoustics
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Żyję już dość długo na tym świecie.

Nie spotkałem się jednak w żadnym innym miejscu z tak dużą ilością nienawistnych i fałszywych „ludzi” jak tutaj.

Ponieważ szanuję swoje zdrowie psychiczne poprosiłem administrację forum o usunięcie mojego konta.

Tak będzie lepiej dla mnie a frustraci niech sobie piszą co chcą.

Bardzo dziękuję wszystkim NORMALNYM i zapraszam do kontaktu przez inne kanały kontaktowe.

Jestem przekonany, że pojawią się tu lub w innych wątkach posty potwierdzające słuszność mojej decyzji.

Rozumie Pana rozczarowanie .

Sporo w tym wątku można było poczytać o ciekawych produktach.

Ostatnio trochę goryczy // ale czy ta reakcja nie jest to zbyt pochopna ( pomimo braku wsparcia cenzuralnego byłego moderatora )...myślę że każdy oceni Pana produkt uszami // ale warto też zobaczyć drugą stronę medalu przed decyzją zakupu lub wypożyczenia.

Ostatnich kilka stron wiele w tej ostatniej kwestii wyjaśnia .

Oczywiście ja tak to widzę i jest to moje zdanie .

ps.

Nie zamierzam nikogo tym postem urazić / to tylko mój ogląd sytuacji.

Pozdrawiam i mam nadzieję jeszcze poczytać TU o Pana produktach.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

W ogóle zniechęcanie do siebie miłośników firmy Harpia Acoustics to droga donikąd.

Ale zes sie czlowieku napial... przedszkole.

Ja jestem jak najbardziej zainteresowany ta firma, podoba mi sie ze producent jest na forum i zapewnia blizszy kontakt z marka. Ale rozumiem ,ze to karkolomne zajecie majac na uwadze nastawienie niektorych uzytkownikow....

Po tym,jak prowadził pan rozliczenia związane z kaucją ze swoimi klientami,w cywilizowanym kraju zniknął by pan z rynku bez prawa powrotu nań kiedykolwiek,proszę więc w żenujący sposób nie utyskiwać nad swoim biednym losem,robiąc z siebie pokrzywdzonego przez złych ludzi przedsiębiorcę,tylko wybrać się na kurs,na którym nauczą pana....

Dzentelmeni o pieniadzach nie rozmawiaja, a Pan Pawel publicznie krzyczy...zastanawia mnie czemu zniza sie tak nisko? czy jest jakis ukryty powod aby dyskredytowac producenta, czy poprostu wlasne niemile doswiadczenie wywolalo tak ogromna zawisc ze teraz trzeba zniechecac innych ludzi do rozwijajacej sie polskiej marki?

Produkty się same obronią fakt że mniej się mówi o produktach nie wynika z niczego i nie wynika z jednostkowej sytuacji .Kto będzie chciał kupić zrobi to ostrożniej lub wcale ot całe wyjście z sytuacji .

Nieuczciwe zagrania w biznesie powinny zawsze ujrzeć światło dzienne... krycie takich zachowań szkodzi potencjalnym kontrahentom.

ps. z tego co mi wiadomo, to kaucja została zwrócona...

Edytowane przez ygrene

Bajzel

Dzentelmeni o pieniadzach nie rozmawiaja

Łatwo Ci się Kolego wypowiadać gdyż to nie Ty czekasz parę miesięcy na na resztę kasy (gówniane grosze ale jednak)

ps. z tego co mi wiadomo, to kaucja została zwrócona...

Kaucja owszem ale zasądzone koszta niestety nie

Edytowane przez ZenekXXX

Kaucja owszem ale zasądzone koszta niestety nie

i wszystko w temacie...

ZenekXXX, powinieneś się delikatnie obchodzić z Panem HA, bo to on jest tu pokrzywdzony :)

Bajzel

Panowie nie ma sie co tutaj grysc .

Niestety ale taki Zenek ktory czekał długo na swój powrót kaucji miał pewnie dość pisania i dzwonienia do pan pd harpi i upublicznił to na forum zeby sprawa szybka sie wyjaśniła . Nie wiem dlaczego ale w tych czasach cos z ludźmi nie tak . Pożyczyłem kilka razy kasę ludziom (bo to juz nie kumple ) pózniej to ja musiałem sie upominać a oni mieli pretensje dlaczego ja sie upominam o swoja kasę - przykre

W biznesie takiego miejsca nie powinno być , kaucja powinna być zwracana odrazu bez zadnych wymówek . Oczywiscie jak każda firma nieduża ma czasem problemy z płynnością finansowa ale nigdy nie powinna dopuścic do takiej sytuacji . To odstrasza nowych potencjalnych klientów

Z drogiej strony rozumiem pana Harpie . Duzo nie nienawiśći i zazdrości . Niektórzy tylko czekaj na takie cos zeby odrazu zrównać z błotem ,

Sam od tygodnia posiadam Kolummy harpie mini amstaf i graja zacnie :))

:)

Jestem w stanie zrozumieć pojedynczą trudną sytuacje producenta ale Pan Harpia raczy się takim procederem od dawna. Przetrzymywanie kaucji przez 6 miesięcy to u niego norma. Dobrowolnie żadnych pieniędzy nie chce oddać. "Firma" którą prowadzi dawno jest zawieszona. Czy działając w szarej strefie i uciekając przed wierzycielami to są praktyki godne renomowanego producenta.

Czy unikanie podatków to uczciwa konkurencja?

Obecnie używane produkty w stanie fabrycznym nie dają się sprzedać za 1/3 wartości. Sam "producent" sprzedaje a raczej wystawia nówki za 50% wartości. Producent obudów, któremu Harpia wisi zacną sumkę już nie chce słyszeć o tym człowieku.

Troszkę dużo tych wpadek jak na jedną osobę, nie sądzisz?

Edytowane przez Szymon1

Dobrze wiesz jaki taki post ma wydźwięk, wiec zastanawiam się po co to robisz?

Jak zostaniesz wycyckany z pieniędzy to zobaczymy jaki będziesz miał wydźwięk.
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jestem w stanie zrozumieć pojedynczą trudną sytuacje producenta ale Pan Harpia raczy się takim procederem od dawna. Przetrzymywanie kaucji przez 6 miesięcy to u niego norma. Dobrowolnie żadnych pieniędzy nie chce oddać. "Firma" którą prowadzi dawno jest zawieszona. Czy działając w szarej strefie i uciekając przed wierzycielami to są praktyki godne renomowanego producenta.

Czy unikanie podatków to uczciwa konkurencja?

Obecnie używane produkty w stanie fabrycznym nie dają się sprzedać za 1/3 wartości. Sam "producent" sprzedaje a raczej wystawia nówki za 50% wartości. Producent obudów, któremu Harpia wisi zacną sumkę już nie chce słyszeć o tym człowieku.

Troszkę dużo tych wpadek jak na jedną osobę, nie sądzisz?

Sadzę ,że każda firma ma ciężko w Polsce. Nie jest łatwo prowadzić biznes przy takich kosztach jakie system podatkowy funduje. Do tego siła nabywcza polskiego konsumenta w niczym tu nie pomaga, wiec nie dziwi mnie ze są sytuacje gdzie ktoś komuś coś zalega, czy ze komuś cała firma się wyłoży na łopatki.

Ja się po prostu pytam po co piszecie to na forum, gdzie czytają to konsumenci?

To są sprawy biznesowe pomiędzy producentami i tak powinno zostać. Po to mamy system sadowniczy żeby je rozwiązać. I rozumiem takie kroki były. I dobrze. Ale wciąż nie rozumiem po co o tym pisać na forum? no po co?

Jak zostaniesz wycyckany z pieniędzy to zobaczymy jaki będziesz miał wydźwięk.

Na pewno nie będę biegał po forach i płakał.

Od tego masz sądy. Jak ktoś cie wycycka to idź tam. Tak się na świecie robi. A jak się nie podoba jak to w Polsce działa to polecam zmianę kraju zamieszkania.

Bardzo dziękuję wszystkim NORMALNYM i zapraszam

Jeśli się nie potrafi rozmawiać i dyskutować w miejscu, którego w tym celu powstało oraz istnieje, to rzeczywiście powinno się iść własną drogą. Próbka sposobu komunikowania się jest powyżej. To nie wymysł, to fakt. Tak samo jak przemiłe życzenia z różnych okazji, których będzie brakowało... NORMALNYM.

To są sprawy biznesowe pomiędzy producentami i tak powinno zostać. Po to mamy system sadowniczy żeby je rozwiązać. I rozumiem takie kroki były. I dobrze. Ale wciąż nie rozumiem po co o tym pisać na forum? no po co?

Co tu dużo rozumieć klapki na oczach wąski rynek spowodowany zalewem taniej Chińszczyzny i mimo 36milionów potencjalnych klientów takie kretyńskie podjazdy zamiast skupianie się na rozwiązaniu problemu! Dowartościowanie się w sposób negatywny nie jest jakimś finezyjnym osiągnięciem.

Polecam eksport daleko od tego 36 milionowego grajdołka ..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sadzę ,że każda firma ma ciężko w Polsce. Nie jest łatwo prowadzić biznes przy takich kosztach jakie system podatkowy funduje. Do tego siła nabywcza polskiego konsumenta w niczym tu nie pomaga, wiec nie dziwi mnie ze są sytuacje gdzie ktoś komuś coś zalega, czy ze komuś cała firma się wyłoży na łopatki.

Ja się po prostu pytam po co piszecie to na forum, gdzie czytają to konsumenci?

Na pewno nie będę biegał po forach i płakał.

Od tego masz sądy. Jak ktoś cie wycycka to idź tam. Tak się na świecie robi. A jak się nie podoba jak to w Polsce działa to polecam zmianę kraju zamieszkania.

Gdyby nie koleżka Harpii, usunięty ostatnio moderator nie byłoby teraz tej całej afery. Niech mu podziękuje. Wycinając pojedyncze krytyczne opinie doprowadził do wściekłości wielu pokrzywdzonych i taki jest tego efekt.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobrze byłoby jednak w wątku klubowym poświęconym konkretnej marce pisać o jej rozwiązaniach a nie tarzać, taplać i wzajemnie obrzucać się ekstrementami. Odnośnie samych kolumn, to ja powiem tylko tyle, że ze swoich jestem bardzo zadowolony. Mam je 6 lat i nie widzę potrzeby zmiany. Życzę tego samego wszystkim audiofilom, przerzucającym nieustająco setki różnych klocków.

Żeby wylewać swoje żale i hejty to już były ku temu osobne wątki przeznaczone, gdzie się już chyba wystarczająco wyżyliście, czy nie? Mało Wam? Jakieś frustracje, kompleksy lub niespełnione ambicje? Nie rozumiem dlaczego zaśmiecacie pyskówkami wątek, którego temat jest całkiem inny.

Taka jest, niestety, tutejsza, forumowa rzeczywistość, co widać po różnych powyższych wpisach tu i nie tylko tu. Krzykaczy wielu a merytoryki zero.

Na szczęście większość poważnych klientów tu nawet nie zagląda gdyż nie jest zainteresowana czytaniem forum, zwłaszcza hejtu i pyskówek.

Na szczęście produkty Harpia same się bronią i tak naprawdę nie potrzebują reklamy na tym forum ani tym bardziej nie są im w stanie zaszkodzić forumowi frustraci.

Na szczęście są osoby, które cenią sobie dobre brzmienie i potrafią je rozpoznać, tym bardziej porównać z wnioskami do produktów, które mają miłośników wśród większości tychże frustratów.

Na szczęście z panem kontakt nie będzie przecież w żaden sposób utrudniony i frustraci nie mogą już nic z tym zrobić.

Na szczęście potrafi pan bardzo rzeczowo rozmawiać, nie myli pan pojęć związanych z audio i potrafi się pan nimi prawidłowo posługiwać.

Na szczęście konstruuje pan świadomie wg bardzo oczywistych i prawidłowych teorii i nie tworzy pan jakiś absurdów typu 70/30 i nie pozostawia pan nic przypadkom.

Na szczęście nie szuka pan tłumaczeń, że produkty dobrze zabrzmią tylko w jednym czy dwóch miejscach w całym domu i tylko z jednym czy dwoma wzmacniaczami. Pańskie produkty grają znakomicie z większością elektroniki i w większości pomieszczeń w większości miejscówek. Co najwyżej w jednym czy dwóch miejscach w domu nie zabrzmią tak dobrze jak mogą i czasem z jakimś gdzieś tam wzmacniaczem nie do końca się zgrają :)

Na szczęście nie musi pan banować w klubie kulturalnych userów piszących rzeczowo prawdę o brzmieniu.

Resztę zweryfikuje życie. Także krzykaczy działających w kompromitujący sposób na rzecz konkurencji .

Proponuję i proszę moderację o wyczyszczenie tego wątku ze śmieciowych wpisów i pozostawienie merytoryki dotyczącej kolumn Harpia Acoustics. To tak dla zdrowego powodu istnienia tego forum, którego reputacja mocno ostatnio spadła, m.in. za tolerowanie tego typu hejterstwa, off topów i pyskówek.

Let us do this Forum great again!

Edytowane przez pit80

Fajnie jest pisac i filozofować jak nie jest poszkodowanym

Ciekawie mnie czy nadal ludzie ktorzy czekali by na zwrot kaucji pół roku wciaz by tak samo pisali . Łatwo jest mowić kiedy nie jest sam sie poszkodowanym . Wtedy jus inna gadka . To ze w Polsce sa podatki i czasem nie ma płynności finansowej to nie powinno obchodzi zwykłego Kowalskiego ktory wypożyczył kolumny i mu nie spasowaly . Kaucje ma oddać producent lub sklep po oddaniu kolumn . Nie za pol roku nie za miesiąc tylko odrazu . Jak człowiek idzie do sklepu to tez płaci odrazu a nie za 6 miesięcy chociaz czasem nie ma na chleb .Nie wyobrażam sobie kupić np Tv w media np .uszkodzony pójść na drugi dzień oddać a w sklepie ktos by ci powiedział ze kasę dostaniesz ale nie wiadomo kiedy . Sorry ale takie rzeczy nie powinny mieć miejsca . Jesli ktos wypożycz za kaucji to producent powinien liczyć sie ze moze nie spasowaly mu i będzie musiał oddać kasę . To jest fair i do takich sytuacji nie powinno dojść zwłaszcza w małych firmach .

Drugim dużym problemu jest ze duzo tutaj osób czekajcie tylko na takie ręczy zeby jakoś moc sie dowartościować i bić pianę z zazdrości jak pokazywać nasze narodowe zle wady .

:)

Ciekawie mnie czy nadal ludzie ktorzy czekali by na zwrot kaucji pół roku wciaz by tak samo pisali

szwagier83, wszystko ok, rozumiem...

ale dlaczego celem ataku ma być nasz wątek, nasz - czyli użytkowników kolumn Harpia?

To jest nasz wspólny wątek a nie producenta.

Dlaczego uczestnicy tego klubu mają znosić bałagan frustracji i hejtu w we własnym wątku...?

Możesz to nam wytłumaczyć?

Popatrz, co się działo w klubie Audio Academy. Podobne ataki i często przez te same osoby z grona "zakonników".

Jak się to wszystko zbierze do kupy to można takie zachowania wytłumaczyć tylko jednym określeniem wobec konkurencji : b e z r a d n o ś ć.

Zamiast skupić się na pomocy przy pracy i tworzeniu dobrego produktu m. in. otwarcie pisząc o brzmieniu, czego w nim brak, co dopracować itp., to się uprawia zbiorowe banowanie u siebie piszących rzeczowo i na temat oraz "hejtowy rozgardiasz" w klubach konkurentów. To jest właśnie bezradność.

Edytowane przez pit80

Na szczęście potrafi pan bardzo rzeczowo rozmawiać, nie myli pan pojęć związanych z audio i potrafi się pan nimi prawidłowo posługiwać.

Na szczęście konstruuje pan świadomie wg bardzo oczywistych i prawidłowych teorii i nie tworzy pan jakiś absurdów typu 70/30 i nie pozostawia pan nic przypadkom.

Na szczęście nie szuka pan tłumaczeń, że produkty dobrze zabrzmią tylko w jednym czy dwóch miejscach w całym domu i tylko z jednym czy dwoma wzmacniaczami. Pańskie produkty grają znakomicie z większością elektroniki i w większości pomieszczeń w większości miejscówek. Co najwyżej w jednym czy dwóch miejscach w domu nie zabrzmią tak dobrze jak mogą i czasem z jakimś gdzieś tam wzmacniaczem nie do końca się zgrają :)

Na szczęście nie musi pan banować w klubie kulturalnych userów piszących rzeczowo prawdę o brzmieniu.

Skoro dla ciebie Jurek jest autorytetem to ponawiam jego wypowiedź nt współpracy jego kolumn z elektroniką i akustyką pomieszczenia bo twoja intencjonalność wypowiedzi jest porażająca jak na człowieka który rzeczowo pisze o sprzęcie:

Napisano 03.09.2014 - 20:02

Zacznę od rzeczy oczywistych.

Nie da się usunąć kondensatora głośnika średniotonowego z kolumn trójdrożnych.

Kolumna będzie grać źle a głośnik ulegnie przeciążeniu i zniszczy się.

4-way jest bez sensu.

Nie ma żadnych zalet ponad 3-way a za to mnóstwo wad.

Keith jest wyraźnie lepszy od Amstaff.

Amstaff Grand to trochę inna bajka ponieważ ( pomijając spójność czasową) jest on konstrukcyjnie bliżej Marcusa, Dobermanna czy Monk niż serii First Order z której teoretycznie się wywodzi.

Dalej już nic nie jest proste:)

Moim zdaniem potencjał kolumn ( wszystkich ) jest wykorzystywany bardzo rzadko.

W prostej linii Doberman jest lepszy od Keith ale to nie oznacza, że wszystkie sprzedane Dobermany grają w domach użytkowników lepiej od Keith.

Od , czasami niewielkich różnic między kolumnami ważniejsza jest konfiguracja a już na pewno akustyka.

U jednego z użytkowników Amstaff Grand gra tak, że w innym miejscu Monk nawet się do tej jakości nie zbliża.

Jednak druga kolumna jest z wielu powodów lepsza i jej potencjał jest znacznie wyższy.

Proszę także pamiętać, że wielkość ma znaczenie :)

Proszę o wpisy związane z tematyka klubową

strony wyraziły swoje zdania , proponuje zakonczyć stałe awantury w tym watku

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Łatwo Ci się Kolego wypowiadać gdyż to nie Ty czekasz parę miesięcy na na resztę kasy (gówniane grosze ale jednak)

A ja czekałem/czekam ( bo jeszcze troszku zostało) na zwrot pieniędzy od jednego z forumowiczów za daca, za którego części zapłaciłem, a którego nigdy nie dostałem - przez ponad 4 lata...

Nie wywołałem wojny/nagonki. Próbuję spokojnie się dogadać. Fakt, taka sytuacja kosztuje wiele nerwów i warto je trzymać na postronku. Życie potrafi płatać różne figle.

Bezapelacyjnym jednak faktem jest, że prócz zwrotu pieniędzy (wcześniej czy później) powinno się również usłyszeć proste, ludzkie i męskie: "Przepraszam, dałem d..ę."

I tyle.

pzdr

Wu

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Panowie w prawdzie zadałem już to pytanie w klubie Xindaka ale ponowie je tu , czy Xindak PA-M ,ogarnie swoją mocą moje Harpie Collage ,lubię grać dosyć głośno Metallica tego wymaga ;-) , i stąd moje obawy , czy nie uszkodzę głośników.

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Proszę o wpisy związane z tematyka klubową

strony wyraziły swoje zdania , proponuje zakonczyć stałe awantury w tym watku

Co mamy robić z takimi postami jak ten poniżej cytowany? Jest to pierwszy post po moderacyjnej prośbie o tematykę klubową bezczelnie nią nie będący(!)

A ja czekałem/czekam ( bo jeszcze troszku zostało) na zwrot pieniędzy od jednego z forumowiczów za daca, za którego części zapłaciłem, a którego nigdy nie dostałem - przez ponad 4 lata...

Nie wywołałem wojny/nagonki. Próbuję spokojnie się dogadać. Fakt, taka sytuacja kosztuje wiele nerwów i warto je trzymać na postronku. Życie potrafi płatać różne figle.

Bezapelacyjnym jednak faktem jest, że prócz zwrotu pieniędzy (wcześniej czy później) powinno się również usłyszeć proste, ludzkie i męskie: "Przepraszam, dałem d..ę."

I tyle.

I co ma z tego wywodu wynikać, w jakim celu ten post? Sugerujesz, że nie padły przeprosiny? Przeprosiny padły publicznie w wątku ku temu przeznaczonym. Jeśli jesteś tak szczerze zainteresowany sprawą to powinieneś o tym dobrze wiedzieć. Jeśli interesują Ciebie jakieś techniczne sprawy związane z kolumnami Harpia Acoustics to chętnie służymy pomocą.

Edytowane przez pit80

Cytrus ban w wątku

jesli zmienisz zdanie i zechcesz pisac w temacie prosze o info

Temat jest w zakladce KLUBY

wątek jest dla użytkowników , osób zainteresowanych kolumnami HA, osób które chcą sie podzielić wiedzą i doświadczeniem w temacie audio

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

dzett dnia 30.04.2016 - 23:25 napisał

Ale zes sie czlowieku napial... przedszkole.

Jasne, że przedszkole :-) Ale przynajmniej nikogo nie obrażam, jak ty.

Przepraszam za wtręt. Nie chcę już więcej pisać poza tematyką audio, chyba że zostanę sprowokowany.

To tyle w temacie. Pozdrawiam użytkowników kolumn HA.

Edytowane przez dzett

Chciałem tylko napisać, że jestem pokojowo nastawiony.

W moim panelu pojawiło się info, że Tomkly też lubi mój poprzedni post. Nie wiem dlaczego to się na forum nie wyświetla. Dziękuję za spokojne czytanie ze zrozumieniem.

pozdrawiam Wszystkich klubowiczów HA

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.