Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  217 członków

Xindak Klub
IGNORED

Xindak Club

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Co myślicie o Xindak A 06. Nie drogi wzmak nowy 1500, używke można mieć za 900zl.

W recenzjach zebrał dobre noty.

Ma b.dużą moc, w testach 2x90 na 8ohm i 2 x140 na 4ohm, do tego super design, tylko pilot tandetny.

Duża przepaść jest pomiędzy A06 a np. XA6800E i Xa6800(08) ?? Te dwa ostatnie to te same wzmacniacze tylko pierwszy ma drewniany panel?

Pozdrawiam

Co myślicie o Xindak A 06. Nie drogi wzmak nowy 1500, używke można mieć za 900zl.

W recenzjach zebrał dobre noty.

Ma b.dużą moc, w testach 2x90 na 8ohm i 2 x140 na 4ohm, do tego super design, tylko pilot tandetny.

Duża przepaść jest pomiędzy A06 a np. XA6800E i Xa6800(08) ?? Te dwa ostatnie to te same wzmacniacze tylko pierwszy ma drewniany panel?

Pozdrawiam

Seria 06 w swoich pieniadzach to swietny wybór. Ciezko bedzie znależc coś lepiej brzmiącego i zbudowanego w tej kasie. Ale z Xindakiem tak już jest :) 6800 to znacznie wyższa klasa grania w kazdym aspekcie. Jesli stać Cię na taki wydatek to z pewnoscią warto sie szarpnąc. Osobiscie polecam jednak XA 6950. Wspaniale zbudowany sprzęt o naprawdę swietnym brzmieniu. Nie jeden wzmacniacz za 2 razy wieksze pieniadze musi uznac jego wyzszosć. Sprzęt bezawaryjny , działa bez najdrobniejszej usterki już 7 lat .

Dziękuję za odpowiedź.

Ten XA 6950 nie ma przypadkiem lamp w przedwzmacniaczu?, które musiałbym zmieniać co jakiś czas?

Oglądałem też Pa-M, czysta klasa A i jest w trochę wyższej cenie niż XA6800.

Dużo dobrego napisaliście o Pa M

Z tego co wyczytalem to jest kilka rodzajów 6950.

1 - xa6950 - tranzystor, który podobno? Pracuje pierwsze 10 Wat w klasie A

2 - xa6950(09) - wspomniana przeze mnie hybryda.

To który wzmak byś mi polecił?? Czy to prawda z ta klasą A ??

xindak 06 to najlepsza relacja ceny do jakości.

Oczywiście wyższe xindaki: 6950 grają z większym rozmachem - przestrzenią, potężniejszym basem. Choć grają róznie w zależności od wersji, trzeba mieć to na uwadze, który to dokładnie model, bo ich brzmienie może być skrajnie różne.

W każdym razie - xindak 06 to dobry wybór na początek, jeśli reszta sprzętu jest raczej budżetowa. To dośc uniwersalny wzmacniacz, po ciepłej stronie. Tyle pamiętam, choć z xindaków: 06 i 6950 (stara wersja) korzystałem chyba z dziesięć lat temu.

Z tego co wyczytalem to jest kilka rodzajów 6950.

1 - xa6950 - tranzystor, który podobno? Pracuje pierwsze 10 Wat w klasie A

2 - xa6950(09) - wspomniana przeze mnie hybryda.

To który wzmak byś mi polecił?? Czy to prawda z ta klasą A ?? .

Tak , oba modele róznią się . Pisałem o tranzystorze i rzeczywiscie pierwsze około 10 W jest w klasie A .

Ja bym odpuścił sobie lampę. Tranzystorowy 6950 gra barwnym , ocieplonym dzwiekiem , opartym na bardzo solidnym basie. Pamietam porównania tej maszyny z innymi wzmakami z tego przedziału cenowego. Rozjeżdżał je niczym czołg a róznica klasy była doskonale słyszalna. Jesli stac Cię na taki wydatek to polecam Ci ta własnie konstrukcje. Pozostanie u Ciebie przez długie lata i stworzy podwaliny dla naprawdę dobrego systemu na przyszłość.

Witam wszystkich "xindakowców".

Jestem aktualnie w trakcie przebudowy zestawu mojego.

Swoją drogą przebudowa pewnie się nigdy nie skończy :-)

Od stycznia '15 jestem posiadaczem i zadowolonym użytkownikiem integry Xindak PA-M. Kolumny to Phoebe Iii, kable Chordy, zasilające Oyaide Tunami. Źródłem jest jeszcze leciwy Arcam Alpha 8. Planuję go wymienić w tym roku, i tu mam pytanie. Czy słuchał ktoś z Was jakiegoś Cd z Usb (i Dac) w połączeniu z PA-M?

• 4 tygodnie później...

Zgłaszam się ze wzmacniaczem PI2. Kupiłem go kilka dni temu, używany. Zastąpił Hegla 80. Z moimi monitorami Triangle Comete Anniversary zestroił się lepiej niż poprzednik - jest łagodniej, choć w aksamitnej rękawiczce drży solidna piącha. Jeśli będę na coś zmieniał w przyszłości, a z moją audionerwicą, wymieniam przynajmniej raz w roku, to jednym sensownym krokiem będzie ewentualnie jakaś lampa. Na pewno nie tranzystor.

Wcześniej miałem Electrocompaniet ECI2, ale PI2 podoba mi się znacznie bardziej, bo do melodyjności ECI2 doszła wyższa rozdzielczość.

Pozdrawiam klubowiczów.

Zgłaszam się ze wzmacniaczem PI2. Kupiłem go kilka dni temu, używany. Zastąpił Hegla 80. Z moimi monitorami Triangle Comete Anniversary zestroił się lepiej niż poprzednik - jest łagodniej, choć w aksamitnej rękawiczce drży solidna piącha. Jeśli będę na coś zmieniał w przyszłości, a z moją audionerwicą, wymieniam przynajmniej raz w roku, to jednym sensownym krokiem będzie ewentualnie jakaś lampa. Na pewno nie tranzystor.

Wcześniej miałem Electrocompaniet ECI2, ale PI2 podoba mi się znacznie bardziej, bo do melodyjności ECI2 doszła wyższa rozdzielczość.

Pozdrawiam klubowiczów.

Czy aby Kolega nie pomylił klubów? To klub uzytkowników urzadzeń XINDAK

Czy aby Kolega nie pomylił klubów? To klub uzytkowników urzadzeń XINDAK

Przepraszam. Pomyłka, choć do Xindaków mam sentyment. Miałem kilka xindakowych wzmacniaczy i poza jednym wyjątkiem - bardzo przyzwoite urządzenia.

Przepraszam. Pomyłka, choć do Xindaków mam sentyment. Miałem kilka xindakowych wzmacniaczy i poza jednym wyjątkiem - bardzo przyzwoite urządzenia.

Jak najbardziej potwierdzam to co napisałeś.

Witam!

Dołączam się do klubu z Xindiak XA6950.

Czy ktoś z was używa go lub podobny wzmacniacz z Kefami z serii QX? Np QX 40?

Jeżeli tak , to jakich kabli używacie?

U mnie Van Den Hul Magnum hybrid się nie sprawdza, Nordost Blue Heven tez nie , ten najniższy Nordost miedziany tez , aczkolwiek ten ostatni miałem podłączony odwrotnie niż pokazuje strzałka, mam wersję do bi ampingu ale jakoś od strony wzmacniacza trzeba podłączyć te cztery końcówki, wiec kicha.

Kefy så bez oryginalnych zwor wiec dorobiłem na widelkach dali i z kabla magnum hybrid, pożyczając od kolegi sprzęt i kable , bo już chciałem te kefy przez okno. ... Ale podłączone pod ECI 1 i kable nordosy Heimdal wpiete na górę kefow - szczena mi opadła. Oderwać się nie mogę od słuchania. ..a trzeba by było wrócić do Xindiak a chociaż sprawdzić jak gra ten kabel z nim. Więc mam pytanie czy ktoś zna te kable Heimdal ewentualnie Red Dawn lub ta kombinacje sprzętu by doradzić jakie kable dobrać z oferty Xindiaka? Ewentualnie tez sieciowki. Bo na wyższą półkę Nordost a mnie nie stac.

• 5 tygodni później...

Ze względu na wyprzedaż dobytku hi-fi na sprzedaż wystawiam monitory tubowe Xindak MS-1201.

Więcej szczegółów http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/xindak-ms-1201-monitory-tubowe-os108570.html

Witam!

Dołączam się do klubu z Xindiak XA6950.

Czy ktoś z was używa go lub podobny wzmacniacz z Kefami z serii QX? Np QX 40?

Jeżeli tak , to jakich kabli używacie?

U mnie Van Den Hul Magnum hybrid się nie sprawdza, Nordost Blue Heven tez nie , ten najniższy Nordost miedziany tez , aczkolwiek ten ostatni miałem podłączony odwrotnie niż pokazuje strzałka, mam wersję do bi ampingu ale jakoś od strony wzmacniacza trzeba podłączyć te cztery końcówki, wiec kicha.

Kefy så bez oryginalnych zwor wiec dorobiłem na widelkach dali i z kabla magnum hybrid, pożyczając od kolegi sprzęt i kable , bo już chciałem te kefy przez okno. ... Ale podłączone pod ECI 1 i kable nordosy Heimdal wpiete na górę kefow - szczena mi opadła. Oderwać się nie mogę od słuchania. ..a trzeba by było wrócić do Xindiak a chociaż sprawdzić jak gra ten kabel z nim. Więc mam pytanie czy ktoś zna te kable Heimdal ewentualnie Red Dawn lub ta kombinacje sprzętu by doradzić jakie kable dobrać z oferty Xindiaka? Ewentualnie tez sieciowki. Bo na wyższą półkę Nordost a mnie nie stac.

A dlaczego upierasz się by zastosowac kabelki Xindaka? Z pewnoscią znajdziesz lepsze w tych cenach choc nie twierdze , że Xindakowe kable są BE!

Witam. Mam pytanie, czy wzmacniacz PA-M nada się do Audio Physic Tempo 25? Lub ewentualnie hybryda XA 6900 jeszcze wchodzi w grę.

Oczywiście ,że się nada choc rezultat brzmieniowy będzie uzależniony tez od reszty systemu, a więc zródła i okablowania. Widziałbym w tej roli raczej szybkie, szczegółowe zródła i kable , które przede wszystkim trzymają dobrze bas, a więc kontrola i brak przesady w tej dziedzinie. Tempo pod tym względem nie zachwycają oferując raczej obszerny bas który mógłby być bardziej wstrzemiężliwy a juz na pewno bardziej kontrolowany. Xindaki też raczej oferują podobny bas o zmiękczonym charakterze więc być może pojawią się w tym aspekcie jakies małe problemy, choć to akurat zależy też od punktu widzenia a raczej preferencji . Byc może takie granie , taki bas komus będzie odpowiadac .

Oczywiście ,że się nada choc rezultat brzmieniowy będzie uzależniony tez od reszty systemu, a więc zródła i okablowania. Widziałbym w tej roli raczej szybkie, szczegółowe zródła i kable , które przede wszystkim trzymają dobrze bas, a więc kontrola i brak przesady w tej dziedzinie. Tempo pod tym względem nie zachwycają oferując raczej obszerny bas który mógłby być bardziej wstrzemiężliwy a juz na pewno bardziej kontrolowany. Xindaki też raczej oferują podobny bas o zmiękczonym charakterze więc być może pojawią się w tym aspekcie jakies małe problemy, choć to akurat zależy też od punktu widzenia a raczej preferencji . Byc może takie granie , taki bas komus będzie odpowiadac .

Źródło to CA SM6, oraz Bluray Yamaha jako transport. Kable głośnikowe to Audioquest Type 4, RCA to jakiś Profigold wiec nic specjalnego. W zasadzie to nawet chyba wolałbym końcówkę PA-M i korzystać z pre Streamagica. Boję się jedynie czy te 20w z PA-Ma wystarczy?

• 4 tygodnie później...

W zasadzie powinienem zameldować się w klubie Xindaka z lampą MT-3. Kupiona przez kolegę, ale od początku jest u mnie, a gościnnie u niego gra mój Baltlab E3. Po kilku dniach wygrzewania/formatowania wzmacniacz zagrał naprawdę poważnym dźwiekiem. Spodziewałem się dobrej aplikacji w moim systemie, ale efekt jest o niebo leprzy od oczekiwań. Jedyna modyfikacja to zmiana 6SN7 na Sylvanie 6SN7GT z lat 60-tych. To uszlachetniło dźwięk. Generalnie bardzo przejrzysty, otwarty na górze, muzykalny, z dobrą mikrodynamiką, ilościa szczegółów i kontrolą basu. Wzmacniacz nic nie ukrywa, na basie nie gra za miękko (lecz to też zaleta kolumn), jest w miarę zwarty i szczegółowy. Paradoksalnie oryginalne EL34 nie wykazują cech, które wskazywane były w opisach i testach. Poza tym zauważyłem, że ECC83 jest identyczna z taką samą lampką Psvane. Próbowałem znaleść różnice i są tylko dwie. Piny nie są złocone, a bańka jest minimalnie niższa. Ciekawe, czy ktoś na to zwrócił uwagę. Kto więc wie, czy nie zostanie u mnie jako młodszy i mniejszy brak Mindgy 845.

Wcześniej, szukając tranzystora, jako równoległy wzmacniacz dla lampy, słuchałem wiele wzmacniaczy i na ich tle MT-3 (jednak lampa) wypadł znacznie lepiej - choćby w porównaniu z PA-M. Czas więc pokaże, czy zagości na dłużej, czy też jednak wyląduje u kolegi. Podsumowując - miłe zaskoczenie, i chyba potrzebuje łatwych do napędzenia i przejrzystych kolumn.

W czym PA-M wypadł gorzej ?

Na pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć. Porównywałem bezpośrednio - 2 lata nazad - Baltlaba Epoca II z PA-M. Szukałem do lampy SET 845 tranzystora, który nie gra tranzystorowo, ale nie jest kolejną triodą, bo taki charakter ma Baltlab. Xindak w zasadzie zachował sie podobnie. Baltlab był minimalnie lepszy w oddawaniu niuansów, szczegułów, kreowania precyzyjności przestrzeni. Xindak miał może minimalnie leszy bas w zakresie makrodynamini. Ale były tpo niuanse, które przy bezpośrednim porównaniu wyszły na jaw. Baltlab okazał się takim perfekcjonistą. Przy PA-M z pewnością padłyby wszelkie Vincenty, Yamahy, czy Atolle, a mówię tu o tych wyższych modelach, pow. 5 tys. zł. Nie chciałem mieć drugiej triody w domu, stąd mój wybór Baltlaba Epoca 3. Większa dynamika, przejrzystość. Trochę jakby lampa w trybie pentodowym. Teraz gdy słucham MT-3 mam tylko zarys pamięci dźwiękowej. Nie porównywałem bezpośrednio PA-M z MT-3, a chętnie bym to sprawdził. MT-3 zaskoczył mnie swoją dynamiką, tą w skali makro i micro. I przejrzystością, a przy ty świetną płynnością, czystościa oddania dźwięku. Z pewnością nie odda niższych rejetsrów tak jak PA-M, ale nie sądzę by była to istotna różnica, ale powtórzę, myślę, że duży w tym udział całego toru i zastosowanych głośników. Pozostaje jeszcze zabawa z "żarówkami". Tu są zapewne rezerwy, ale analizując fora i opinie, trudno jest mi wskazać "rozsądne" alternatywy. Szczególnie dla lamp EL 34. Poprawa w basie, zapewne wskazana, może "zdegradować" pozotałe elementy. Jesli MT-3 u mnie pozostanie to będę miał zagwozdkę. Z tego co czytam, każda EL 34 ma swoje plusy dodatnie i ujemne. Dla mnie raczej miły zaskoczeniem są stosunkowo tanie, firmowe szoguny. Prezentuja świetną średnicę i wyrazista górę. Można lepiej, choćby w porównaniu 845, ale to nie są tak na pierwszy rzut ucha istoitne różnice. Można być może poprawić ogniskownie dźwięków, ale to też przy słuchaniu nie jest aż tak wymuszające potrzebę zmiany. Może ktoś mający MT-3, a żąglujący EL 34, ma jakieś swoje sugestie?

Dzięki bardzo fajne i pomocne porównanie , mógłbyś jeszcze napisać który z tych trzech wzmacniaczy jest najbardziej dynamiczny i ma konturowy bas (chodzi mi o mocne zaakcentowanie uderzenia basu )

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Jak na moja pamięć dźwiękową to chyba najbardziej dynamiczny jest MT-3, ale taki w miarę kompletny i konturowy bas to reprezentował PM-A, natomiast mam takie przeczucie, że ewentualna zabawa lampami w MT-3 może dać znacznie lepsze i oczekiwane przez ciebie efekty. Podobno El34 Tungsol wnosi oczekiwane zmiany przez Ciebie, ale czy nie zepsuje czegoś innego?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.