Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciwnie , świadczy to o naszej niewiedzy i postuluje więcej pokory

Wiemy już bardzo dużo i będziemy wiedzieć jeszcze więcej. Rozejrzyj się i podziwiaj osiagnięcia ludzkiego rozumu.

W związku z tym, że z braku argumentów w dyskusji ze mną wykręcasz kota ogonem po raz któryś z rzędu, będzie ignorowany. Możesz napisać 2x2=5.

• 4 tygodnie później...

Użytkownik romekjagoda dnia 05.11.2014 - 16:57 napisał

Tak..?

"Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje." (J 15: 16)

Cóż , jak zapewne doskonale wiesz Jezus Chrystus oddał swe życie za wszystkich ludzi , wybrał nie tylko apostołów , Żydów , ale również i pogan , oczywiście nie wszyscy skorzystali (np. Judasz ) z Jego zaproszenia .

i cytuję :

1 List do Tymoteusza

Dołączona grafika1 Zalecam więc przede wszystkim, by prośby, modlitwy, wspólne błagania, dziękczynienia odprawiane były za wszystkich ludzi: 2 za królów i za wszystkich sprawujących władze, abyśmy mogli prowadzić życie ciche i spokojne z całą pobożnością i godnością. 3 Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego , Boga , 4 który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.

5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. 7 Ze względu na nie ja zostałem ustanowiony głosicielem i apostołem - mówię prawdę, nie kłamię - nauczycielem pogan we wierze i prawdzie.

Czyli twierdzisz, że Bóg zbawia ludzi wbrew ich woli? Że dał im wolność osobistą, by potem ja gwałcić?

W takim razie nie byłoby przypowieści o synu marnotrawnym, o synach pracujących w winnicy, etc. bo nie mogliby się oni swemu ojcu sprzeciwić.

Wyświetl postUżytkownik romekjagoda dnia 05.11.2014 - 16:57 napisał

Niektórzy twierdzą, że pojęcie Boga i religii jest wynikiem powstania samoświadomości - nie odwrotnie.

Toż to oczywista oczywistość .

Czyli dla Ciebie jest oczywistą oczywistością, że Bóg to wytwór świadomości ludzkiej, a nie źródło tej świadomości? Zdajesz sobie sprawę, że to co napisałeś podważa sens Twojej wiary?

Powrót po dłuższej przerwie...

Czyli twierdzisz, że Bóg zbawia ludzi wbrew ich woli? Że dał im wolność osobistą, by potem ja gwałcić?

W takim razie nie byłoby przypowieści o synu marnotrawnym, o synach pracujących w winnicy, etc. bo nie mogliby się oni swemu ojcu sprzeciwić.

A dlaczego Wszechmocny tego nie zrobił od razu? Nie byłyby potrzebne te wszystkie przypowieści.

Czyli dla Ciebie jest oczywistą oczywistością, że Bóg to wytwór świadomości ludzkiej, a nie źródło tej świadomości? Zdajesz sobie sprawę, że to co napisałeś podważa sens Twojej wiary?

Dokładnie tak. Wynika z tego Romku, że Piotr się rozwija i jest już w stanie dostrzec prawdę w prawdach jakie przez cały czas studiuje. Z tym, że podważa jedynie sens wiary w wyznawane religie, nie wiary w Stworzyciela Wszechrzeczy.

Dokładnie tak. Wynika z tego Romku, że Piotr się rozwija i jest już w stanie dostrzec prawdę w prawdach jakie przez cały czas studiuje. Z tym, że podważa jedynie sens wiary w wyznawane religie, nie wiary w Stworzyciela Wszechrzeczy.

Hmmm, ciekawa interpretacja, choć dla mnie nieprzekonywująca i nielogiczna. Ale zanim przemówisz w imieniu Piotra, wolałbym (i on, przypusczam, też) by sam zainteresowany się wypowiedział ;-)

Powrót po dłuższej przerwie...

"Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje." (J 15: 16)

Cóż , jak zapewne doskonale wiesz Jezus Chrystus oddał swe życie za wszystkich ludzi , wybrał nie tylko apostołów , Żydów , ale również i pogan , oczywiście nie wszyscy skorzystali (np. Judasz ) z Jego zaproszenia .

Opacznie odczytałeś treść /sens słów z PŚ , które zacytowałem -( patrz tekst pisany kursywą )

Nie zrozumiałeś mnie , otóż chciałem powiedzieć , że bez świadomości w ogóle nie bylibyśmy w stanie sobie uzmysłowić istnienia (teiści) lub nieistnienia (ateiści) Boga , natomiast zupełnie odrębną kwestią jest ( i tu możemy polemizować ) , czy Bóg jest tylko wytworem naszej wyobraźni , czy też realnym Bytem ?

Piotr

Temat brzmi czy wierzycie w piekło.

A ja mam pytanie czy wierzycie w Watykan i jego czyste intencje?

A może sami najwyższe funkcjonariusze KK stworzyli nam piekło na ziemi?

Kardynał Pell: setki milionów euro znaleziono w urzędach Watykanu

Kardynałowie i urzędnicy podczas przeglądu finansów Watykanu w ramach ich reformy odnaleźli setki milionów euro, które nie figurowały w budżetach Stolicy Apostolskiej i Państwa Watykańskiego - ujawnił prefekt Sekretariatu ds. Ekonomii kardynał George Pell.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego.

A tu coś na wesoło :D

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Setki milionów euro zostały schowane w piekle czy raczej niebie?

Jeżeli setki milionów euro to tylko zaskórniaki to nasuwa się pytanie jakim ogromnym budżetem dysponuje Watykan i skąd mają tyle kasy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli setki milionów euro to tylko zaskórniaki to nasuwa się pytanie jakim ogromnym budżetem dysponuje Watykan i skąd mają tyle kasy?

Od tysięcy lat sprzedają iluzję życia wiecznego.

Cóż, Watykan Państwo jakoby Jezusowe, a więc największego z cudotwórców. Nic dziwnego że tej "wielkości" cud tam właśnie się objawił :-))) I Wszyscy mają uznać, że w samym sercu tak zorganizowanej instytucji jakim jest Watykan, nikt nie wiedział o istnieniu setek milionów Euro? :-))) Po prostu nadeszły zmiany i zdecydowano ukrócić autonomię pojedynczych mafiozów w purpurach. Odebrano więc książętom dywidendy. :-))

A wniosek jest prosty.

Nie jest dobrze z Państwem watykańskim, skoro sięga się do kieszeni udziałowców. A tłumaczenie o znalezieniu w wyniku kontroli jest dobre dla tłuszczy za jaką Watykan uważa swych wiernych. :-))))

W.

Jak dzieci coś w mendiach (onet) palną by wydawało się że w Watykanie "od afery do afery" i nie było ciszy a ci się cieszą...

"Znalezione w urzędach Watykanu środki finansowe, które nie figurowały w budżecie, to nie są pieniądze "nielegalne czy źle zarządzane" - wyjaśnił rzecznik ks. Federico Lombardi. Tak odniósł się do informacji podanej przez kardynała George'a Pella, prefekta Sekretariatu ds. Ekonomii, a więc odpowiednika ministra finansów, o odkryciu setek milionów euro, które nie figurowały w budżetach Stolicy Apostolskiej i Państwa Watykańskiego....

....Odkryliśmy, że sytuacja jest znacznie lepsza, niż się wydawała, ponieważ setki milionów euro były odłożone na osobnych rachunkach i nie figurowały w budżetach - wyjaśnił kardynał Pell. Następnie przyznał, że nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, czy Watykan powinien dysponować większymi rezerwami finansowymi."

Ukryta Zawartość

Słyszałem ta wiadomość w radiu Watykańskim i zastanawiałem się jak to przedstawią w mediach....bo jak widać każdą informację o Kk można przerobić na jej niekorzyść, na szczęście nie każdy daje się na to nabrać! ;)

"Informuje o tym w znanym brytyjskim tygodniku katolickim kard. George Pell. Australijski duchowny, wcześniej arcybiskup Sydney, jest prefektem niedawno powstałego w Watykanie Sekretariatu Ekonomicznego, równocześnie kierując tu Radą Ekonomiczną. Jak pisze on na łamach The Catholic Herald, „watykańskie finanse są zdrowsze, niż to się początkowo wydawało. Watykan nie bankrutuje”.

„Prócz funduszu emerytalnego, który wymaga wzmocnienia, gdy chodzi o zapotrzebowania w ciągu 15 czy 20 lat, Stolica Apostolska jest samowystarczalna finansowo – uważa kard. Pell. – Posiada ona pokaźne dobra trwałe oraz inwestycje. Odkryliśmy – dodaje prefekt watykańskiego Sekretariatu Ekonomicznego – setki milionów euro na kontach partykularnych, nie pojawiających się w zestawieniu bilansowym”. Purpurat wyjaśnia, że w Kurii Rzymskiej kongregacje, papieskie rady, a zwłaszcza Sekretariat Stanu cieszyły się niezależnością finansową i nie ujawniały swych problemów, chyba że potrzebowały dodatkowej pomocy. Tak samo było zresztą do niedawna w większości instytucji świeckich. Przez setki lat pewni ludzie bez skrupułów wykorzystywali finansową «naiwność» Watykanu i tajność procedur. Teraz jednak, z wprowadzeniem nowoczesnych struktur, przy transparencji i pełnej odpowiedzialności, watykańskie finanse weszły naprawdę w XXI wiek – podkreśla kard. Pell. "

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

setki milionów euro były odłożone na osobnych rachunkach i nie figurowały w budżetach

A wiesz jak to się nazywa w Państwie Prawa? :-)))

Przez setki lat pewni ludzie bez skrupułów wykorzystywali finansową «naiwność» Watykanu i tajność procedur. Teraz jednak, z wprowadzeniem nowoczesnych struktur, przy transparencji i pełnej odpowiedzialności, watykańskie finanse weszły naprawdę w XXI wiek – podkreśla kard. Pell. "

I teraz w XXI wieku, nagle "Łaska pańska" zesłała olśnienie i od teraz będzie tak jak twierdzi Pell? :-))))))

"Znalezione w urzędach Watykanu środki finansowe, które nie figurowały w budżecie, to nie są pieniądze "nielegalne czy źle zarządzane" - wyjaśnił rzecznik ks. Federico Lombardi.

Tak Jędrusiu, i to jest cała najprawdziwsza prawda, ponieważ Lombardii tak twierdzi :-)))))))

To nie jest kilka tysięcy Euro, to są setki milionów Euro, o których Państwo Watykan raczyło nie zdawać sobie sprawy że je posiada i nie ujawniało w budżecie? To jakim że następnym "cudem" ten burdel funkcjonuje?

No i nadal każe swym wiernym uważać się za wzór cnót moralnych i wykładnik wiary :-)))))) A na czym że to Państwo Watykan dorobiło się takiego majątku, że kilkaset milionów Euro to dla niego taka błahostka, że nawet nie wiedziało że je posiada? Na turystyce pewnie, bo bogactw naturalnych w środku Rzymu nie wydobywają, posiadają jeszcze jakieś kolonie? Może specjalistyczny przemysł?

Jakie ten wizerunek ma odniesienie do "wartości" jakie głosi Stolica apostolska swym wiernym? Jak to się ma do kościołów w Polsce, gdzie nawet po wdowi grosz chachment z Torunia bez żenady sięga?

Włodek.

ciekawe jak to sie ..opodatkowuje?

<br />"Znalezione w urzędach Watykanu środki finansowe, które nie figurowały w budżecie, to nie są pieniądze "nielegalne czy źle zarządzane" - wyjaśnił rzecznik ks. Federico Lombardi. Tak odniósł się do informacji podanej przez kardynała George'a <br />
ja natomiast nie moglem sie doczekac opinii ojca ze zgromadzone pieniadze sa nielegalne, zdobyte w sposob pozaprawny etc.

ale smieszny franciszek bardzo przeprasza wszystkich..

jak widac resztki po banku ambroziano i funduszach mafijnych i wisielcu dyrektorze tegoz banku zostaly uratowane.

tez pisali ze wszystko jest ok dopóki nie weszła prokuratura.

"....wcześniej wyjaśniano, że prezentowany co roku bilans Stolicy Apostolskiej i Państwa Watykańskiego za miniony rok nie obejmował wszystkich licznych administracji watykańskich, ale tylko główne instytucje Kurii i Państwa Watykańskiego."

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

"....wcześniej wyjaśniano, że prezentowany co roku bilans Stolicy Apostolskiej i Państwa Watykańskiego za miniony rok nie obejmował wszystkich licznych administracji watykańskich, ale tylko główne instytucje Kurii i Państwa Watykańskiego."

Jeśli nawet z sobie znanych powodów nie obejmował, to wiedza o posiadaniu tak ogromnego majątku nie powinna być zaskoczeniem, jak to ma teraz miejsce. Nie istnieje praworządne Państwo w ten sposób zarządzane.

Sytuacja jaka została odkryta i ujawniona (oczywistym jest że to następstwo powiązane z bankiem ambroziano) dobitnie świadczy o wielkości patologi działalności Watykanu. Wielkości majątków prywaty i stronnictw będących u władzy w tym Państwie.

Dziecinne i jakże żałosne tłumaczenia jedynie ukazują zaskoczenie i bezradność wobec ujawniania tych matactw. Myślę, że katolicy poważnie przemyślą co oznacza dla nich owa wiedza o zaistniałej sytuacji, miast przyjmować wszelkie infantylne tłumaczenia jedynie na wiarę, bo tak ksiądz z Watykanu tłumaczy:-))

W.

Wiarygodność budżetu i bilansu Stolicy Apostolskiej po tych informacjach jest niewielka. Dotąd mówiono o tym wyłącznie nieoficjalnie, gdyż nie było wystarczających dowodów. Teraz to się zmieniło. Ukrywanie pieniędzy na nielegalnych kontach jest przestępstwem, a jeżeli chodzi o miliony euro ( na razie tyle) procederem tym niezwłocznie zajmie się Interpol oraz Europejskie Biuro d/s Zwalczania Nadużyć Finansowych na szkodę Unii Europejskiej (OLAF) z uwagi na fakt, iż zakres oszustwa wskazuje na zorganizowaną przestępczość finansową, pranie brudnych pieniędzy oraz finansowanie zorganizowanych grup przestępczych.

Za Spiżową Bramą będą mieli teraz ciepło. I to jest cudowna wiadomość.

Nie bierzmy tego dosłownie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Watykan zamiast Nieba doigrał się piekła na Ziemi :

Ukryta Zawartość

Watykan: wszczęto śledztwo przeciwko dwóm byłym szefom banku IOR

Pro­ku­ra­tor z Wa­ty­ka­nu wsz­czął śledz­two prze­ciw­ko dwóm byłym sze­fom banku IOR w spra­wie za­rzu­tu sprze­nie­wie­rze­nia pie­nię­dzy - ogło­sił wa­ty­kań­ski rzecz­nik ks. Fe­de­ri­co Lom­bar­di. Spra­wa do­ty­czy ope­ra­cji ob­ro­tu nie­ru­cho­mo­ścia­mi w la­tach 2001-2008. To ko­lej­ny skan­dal ujaw­nio­ny w banku IOR, któ­re­go głę­bo­ką re­for­mę pa­pież Fran­ci­szek uznał za jeden z prio­ry­te­tów swego pon­ty­fi­ka­tu.

Federico Lombardi z papieżem Franciszkiem

Foto: AFP Federico Lombardi z papieżem Franciszkiem

Do­cho­dze­nie wsz­czę­te przez pro­mo­to­ra spra­wie­dli­wo­ści, czyli od­po­wied­ni­ka pro­ku­ra­to­ra z wa­ty­kań­skie­go try­bu­na­łu, do­ty­czy by­łe­go pre­ze­sa banku In­sty­tut Dzieł Re­li­gij­nych An­ge­lo Ca­lo­ię i by­łe­go dy­rek­to­ra ge­ne­ral­ne­go Lelio Sca­let­tie­go. Śledz­twem, pro­wa­dzo­nym na wnio­sek banku, ob­ję­to rów­nież ad­wo­ka­ta Ga­brie­le Liuz­zo.

Konta po­dej­rza­nych zo­sta­ły za­ję­te - po­in­for­mo­wał wa­ty­kań­ski rzecz­nik. Nie podał on żad­nych szcze­gó­łów.

Nie­ofi­cjal­nie wło­skie media wy­ja­śnia­ją, że cho­dzi o ope­ra­cje sprze­da­ży nie­ru­cho­mo­ści, po­sia­da­nych przez IOR. Ich łącz­na war­tość w okre­sie, któ­re­go do­ty­czy śledz­two, wy­no­si­ła 160 mi­lio­nów euro.

Agen­cja ANSA po­da­ła, że we­wnętrz­ne kon­tro­le prze­pro­wa­dzo­ne w banku w ze­szłym roku wy­ka­za­ły, że nie­ru­cho­mo­ści zo­sta­ły sprze­da­ne po za­ni­żo­nych ce­nach. Usta­lo­no, że za nie­któ­ry­mi fir­ma­mi, które do­ko­na­ły za­ku­pu, stali wła­śnie Ca­lo­ia, Sca­let­ti i Liuz­zo.

Na­stęp­nie za­ku­pio­ne po bar­dzo atrak­cyj­nych ce­nach nie­ru­cho­mo­ści tra­fia­ły po­now­nie do sprze­da­ży, gdzie od­stę­po­wa­ne były po znacz­nie wyż­szych ce­nach ryn­ko­wych. Stra­ty po­nie­sio­ne przez IOR sza­cu­je się na 50-60 mi­lio­nów euro. Dla­te­go kie­row­nic­two banku za­wia­do­mi­ło wa­ty­kań­ski wy­miar spra­wie­dli­wo­ści o swych usta­le­niach i wnio­sło o wsz­czę­cie śledz­twa.

Nie­ofi­cjal­nie także wia­do­mo, że na kon­tach w wa­ty­kań­skim banku po­sia­da­nych przez trzech po­dej­rza­nych za­ję­to na wnio­sek pro­ku­ra­tu­ry około 17 mi­lio­nów euro. We­dług śled­czych są to pie­nią­dze po­cho­dzą­ce z tych wła­śnie nie­le­gal­nych trans­ak­cji.

Obec­ne kie­row­nic­two banku IOR wy­ra­zi­ło za­do­wo­le­nie z de­cy­zji o wsz­czę­ciu pro­ku­ra­tor­skie­go do­cho­dze­nia pod­kre­śla­jąc, że w in­sty­tu­cji tej pa­nu­je obec­nie ze­ro­wa to­le­ran­cja, także - jak do­da­no - wobec fak­tów z prze­szło­ści.

To ko­lej­ny skan­dal ujaw­nio­ny w banku IOR, któ­re­go głę­bo­ką re­for­mę pa­pież Fran­ci­szek uznał za jeden z prio­ry­te­tów swego pon­ty­fi­ka­tu zaraz po wy­bo­rze. Od ponad roku pro­wa­dzo­ne są dzia­ła­nia, ma­ją­ce za­pew­nić przej­rzy­stość wszyst­kich do­ko­ny­wa­nych tam trans­ak­cji. Do­ko­na­no prze­glą­du wszyst­kich kont ban­ko­wych, nie­któ­re z nich zo­sta­ły za­mknię­te. Wcze­śniej stwier­dzo­no tam przy­pad­ki pra­nia brud­nych pie­nię­dzy, nie­ja­snych po­wią­zań i taj­nych trans­ak­cji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.