Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wierzycie w Piekło?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Istnienie piekła jest zaprzeczeniem istnienia szatana jak i boga.

Ciepło ! ( +)

Warto w tym miejscu zadać sobie pytanie , czy kochający oraz miłujący sprawiedliwość Bóg mógłby skazać grzesznika na wieczne piekło ?

Od siebie dodam , iż nie chciałbym wierzyć i znać takiego Boga !

No właśnie, w tym problem. Szkoda że Łazarz nie był zbyt wylewny. Mógłby napisać jakieś wspomnienia.

BIBLIA warszawska:

„Wznieśli miejsce ofiarne Tofet w Dolinie Ben-Hinnoma, aby spalać w ogniu swoich synów i swoje córki, czego Ja (Bóg ) nie nakazałem i co mi nawet na myśl nie przyszło.”

Dlaczego podałem powyższy cytat ? Ponieważ warto sprawdzić , co na temat piekła mówi Biblia ?

Ależ przecież to oczywiste,że pojęcie piekła wymyślono po to aby ludzi zastraszyć i zdyscyplinować.To żadne odkrycie.

Oczywiście panie Wojciechu , a najciekawsze w tym wszystkim jet to , że dopuścili się tego ludzie (o ironio !) , którzy utrzymują , iż swoją doktrynę o piekle opierają na Piśmie Świętym !

i do przemyślenia :

W Księdze Kaznodziei 9:5 Słowo Boże wyjawia, jaki jest stan umarłych: „Wiedzą bowiem żywi, że muszą umrzeć, lecz umarli nic nie wiedzą”, dlatego posiłki przygotowane dla zmarłego nie znikają, jeśli nie zje ich ktoś z żyjących!

Piotr

Piekło jest wymysłem człowieka, może pewnej grupy ludzi, którzy w przebiegły sposób chcieli usankcjonować własne ambicje i uczynić innego człowieka pokornym i w pełni podległym. Ciekawe jest to, że abstrakcja ta funkcjonuje nadal w obecnych czasach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

jeśli nie ma życia po śmierci to czym by się człowiek różnił od zwierzęcia?? ja uważam że się różni, co do tego czy Bóg skazuje człowieka na piekło to według nauki KK przedsoborowego jeśli człowiek szczerze żałuje to w ostatniej sekundzie śmierci Bóg poda mu rękę a jeśli bluźni Bogu sam się skazuje tzn udaje do tego komu służył czyli diabła

czy jest piekło najlepiej obejrzeć film na youtube Egzorcyzmy Anneliese Michel

Jezus jak uzdrawiał to zawsze mówił "" idź Twoja wiara Cię uzdrowiła"" czyli brak wiary = brak cudu

jeśli nie ma życia po śmierci to czym by się człowiek różnił od zwierzęcia?? ja uważam że się różni, co do tego czy Bóg skazuje człowieka na piekło to według nauki KK przedsoborowego jeśli człowiek szczerze żałuje to w ostatniej sekundzie śmierci Bóg poda mu rękę a jeśli bluźni Bogu sam się skazuje tzn udaje do tego komu służył czyli diabła

Jezus jak uzdrawiał to zawsze mówił "" idź Twoja wiara Cię uzdrowiła"" czyli brak wiary = brak cudu

Niewiele się różni.To człowiek wywyższył siebie ponad wszelkie stworzenie i boga, który mu służy do osiągania jak najbardziej przyziemnych celów.Straszący sami nie są wystraszeni choć sieją niegodziwość.

Dlaczego to panie dostojnicy kościelni nie leczą się wiarą? Czyżby za kiepsko wierzyli?

Nadal nie mamy na to dowodów, że tak było, jest i będzie, choć Maju, gdy chodzi o świństwa wyprawiane przez duchownych, to zawsze bardzo i stanowczo ich potrzebuje i na to nich opiera swoją obronę ( niewinność włącznie z kasacją wyroku lub też Trybunałem w Strasburgu) . Ot manipulacja Ministerstwa Propagandy Kleru w czystej formie.

Dlaczego to panie dostojnicy kościelni nie leczą się wiarą? Czyżby za kiepsko wierzyli?

Gdyż oni już to wiedzą, tylko dla naszego dobra, zapewne nam tego nie powiedzą.

Sittek daruj sobie tą propagandę bzdur i w kolejnym wątku mną sobie gęby nie wycieraj!

Masz trochę przyzwoitości czy Twoje rozbuchne ego nie pozwala ci rozsądnie postępować?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Niewiele się różni.To człowiek wywyższył siebie ponad wszelkie stworzenie i boga, który mu służy do osiągania jak najbardziej przyziemnych celów.Straszący sami nie są wystraszeni choć sieją niegodziwość.

Jakbym mógł postawić więcej kolejek... ale chociaż masz ode mnie jedną :)

Przyznaję, że przedzierając się przez głęboki las, chciałbym kiedyś trafić na

jednorożca. W przeciwnym razie, jakąż przyjemność czerpałby człowiek ze żmudnej

wędrówki przez gęstwinę?

Nigdzie nie powiedziano, że one nie istnieją, ale może się okazać, iż są inne niż

opisywane w książkach... i jeżeli się dowiesz, że gdzieś W głębokim lesie żyje jednorożec,

lepiej nie wchodź tam z dziewicą.

Umberto Eco

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

jeśli nie ma życia po śmierci to czym by się człowiek różnił od zwierzęcia??

W obliczu Śmierci nie ma to żadnego znaczenia !

(Ezechiela 18:4) Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.”

(Marka 3:4) „Następnie rzekł do nich: ‘Czy wolno w sabat spełnić dobry uczynek, czy popełnić zły uczynek, duszę wybawić czy zabić?’ Ale oni milczeli.

(Rodzaju 1:20-21a) „I przemówił Bóg: ‘Niech się zaroją wody rojem dusz żyjących i niech stworzenia latające latają nad ziemią po obliczu przestworza niebios’. I Bóg przystąpił do stworzenia wielkich potworów morskich i wszelkiej ruszającej się duszy żyjącej…”

Piotr

Pewnie , co bardziej światli ( gruntowniej wykształceni) doskonale zdają sobie sprawę z tego , że wiara w nieśmiertelność duszy jest oparta na filozofii Platona / Sokratesa , niźli na nauce PŚ , serdeczności !

P.S.

To tylko jeden z wielu przykładów , jak chrześcijaństwo zaadoptowało filozofię ludzką do Ewangelii .

Piotr

Wykształcenie nie warunkuje świadomości...

O tym właśnie pisałem.Nie daję jednak wiary,że taki przedstawiciel KK nie ma świadomości,że opowiada bajki.Bóg to jest kura znosząca złote jajka i trudno byłoby to porzucić, zakasać rękawy i wziąć się do solidnej roboty bo póki co interes się kręci i chętnych do słuchania bujd jest jeszcze wielu, no i grosza nie poskąpią dla księdza dobrodzieja.

O tym właśnie pisałem.Nie daję jednak wiary,że taki przedstawiciel KK nie ma świadomości,że opowiada bajki.Bóg to jest kura znosząca złote jajka i trudno byłoby to porzucić, zakasać rękawy i wziąć się do solidnej roboty bo póki co interes się kręci i chętnych do słuchania bujd jest jeszcze wielu, no i grosza nie poskąpią dla księdza dobrodzieja.

I o zgrozo tej świadomości nie mają wierni , jako że nie tylko kuleje ich wykształcenie , ale przede wszystkim znajomość PŚ , w niemałej mierze za ten stan rzeczy odpowiada również szerokość geograficzna , tzn. religia nie jest świadomym wyborem , lecz narzuconą geograficznie (kulturową) tradycją .

Piotr

I o zgrozo tej świadomości nie mają wierni , jako że nie tylko kuleje ich wykształcenie , ale przede wszystkim znajomość PŚ , w niemałej mierze za ten stan rzeczy odpowiada również szerokość geograficzna , tzn. religia nie jest świadomym wyborem , lecz narzuconą geograficznie (kulturową) tradycją .

Święta racja.Znajomość PŚ wśród katolików jest wręcz tragiczna! Ci biedni ludzie nawet nie wiedzą w co wierzą bo nie znają podstaw swojej wiary.Ta sytuacja jest jak najbardziej na rękę KK.Owieczkom możną wmówić wszystko, a te nawet nie bekną..

Średniowiecze ma się po prostu w sobie, mimo że lud teraz czytaty i pisaty...

Czy wierzę w piekło? Hmm, tak. Jednak wyłącznie w to, jakie może człowiekowi zgotować natura, czyli: trzęsienia ziemi, tsunami, cyklony, wybuchy wulkanów, zderzenia z ciałami kosmicznymi, no i oczywiście w to, jakie człowiek, człowiekowi jest zdolny zorganizować.

Włodek.

Sittek daruj sobie tą propagandę bzdur i w kolejnym wątku mną sobie gęby nie wycieraj!

Masz trochę przyzwoitości czy Twoje rozbuchne ego nie pozwala ci rozsądnie postępować?

Widocznie Bóg tak chce. Czynię co muszę, bracie.

Udowodnisz mi, że jest inaczej? Kto jest tym dobrym, a kto złym? Ty czy ja?

Nie wiem czy to rozsądne zakłócać tu dyskusję, mogliśmy to załatwić w wiadomym temacie.....tyle tylko że to do Ciebie należy poparcie argumentami tego co mi zarzucasz, a ty chcesz jak zwykle.....kota ogonem! :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byłem i w Niebie, i Piekle ;) Przereklamowane.

Ukryta Zawartość

Gdzie czyściec?

A gdzie Twoje samodzielne myślenie......przecież Twoje zarzuty są żywcem wyjęte ze stron Świadków Jehowy!

paul_67 dnia 02.05.2014 - 14:31 napisał

"Istnienie piekła jest zaprzeczeniem istnienia szatana jak i boga."

Ciepło ! ( +)

Pomijam tu konkluzję "znawcy Biblii" Pawełka.

Dlaczego podałem powyższy cytat ? Ponieważ warto sprawdzić , co na temat piekła mówi Biblia ?

Zapewne gdybyś drążył temat dowiedzielibyśmy co mówią na temat Biblii ŚJ? :)))

....a najciekawsze w tym wszystkim jet to , że dopuścili się tego ludzie (o ironio !) , którzy utrzymują , iż swoją doktrynę o piekle opierają na Piśmie Świętym !

Skąd to wiesz ze stron "krzyjahu" czy "Usrtoni rumburaka"? :))))

przemek_s dnia 03.05.2014 - 13:54 napisał

"jeśli nie ma życia po śmierci to czym by się człowiek różnił od zwierzęcia??"

W obliczu Śmierci nie ma to żadnego znaczenia !

(Ezechiela 18:4) „Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.”

Tak samo w Księdze Rodzaju Bóg powiedział: „Jak zjecie owoc z tego drzewa, to umrzecie” No i co? Zjedli i zostali wypędzeni z raju! Wyszli na własnych nogach, a zatem nie umarli. Bóg się mylił? Czy Twoi ŚJ interpretują jak chcą PŚ?

paul_67 dnia 03.05.2014 - 15:01 napisał

"Dlaczego to panie dostojnicy kościelni nie leczą się wiarą? Czyżby za kiepsko wierzyli?"

Pewnie , co bardziej światli ( gruntowniej wykształceni) doskonale zdają sobie sprawę z tego , że wiara w nieśmiertelność duszy jest oparta na filozofii Platona / Sokratesa , niźli na nauce PŚ , serdeczności !

P.S.

To tylko jeden z wielu przykładów , jak chrześcijaństwo zaadoptowało filozofię ludzką do Ewangelii .

Dlaczego nie Arystotelesa?

Dlatego że "wiedzę" o tym masz od ŚJ czy ich zwolenników którzy z walki z Kk zrobili sposób na życie?

To jeden z wielu przykładów jak nie myślisz samodzielnie a ukierunkowują cię ideologie ŚJ czy pochodne od nich!

Innej wiedzy nie przyswajasz!

Jesli by jstnialo pieklo to masa ludzi ma przesr...e i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy (stawiam ze tak do 50% ludzi jest złych)

Ale z drugiej strony sama smiertelnosc i brak zadnej możliwości zmiany tego stanu rzeczy wystarczy czy zly czy dobry czy schomikowal -100000 czy +10000000000000000 i tak umrze a moze zachoruje.... no i biorac pod uwage ze wiekszosc z tych na gorze wg chierarchi ludzkiej ($$$) wiecej choruje na raka i zdecydowanie częściej na rozne psychiczne dolegliwości to bardziej prawdopodobne jest ze piekla nie ma bo i tak przepadnie.... chociaz rozni pedofile i inni tyrani i zloczyncy to rzeczywisty problem....

chwilowy brak działalności w audio.

Paul może nie jest znawcą Biblii , ale w przeciwieństwie do KK nie uczynił z Boga sadysty , który za 70-80 lat grzesznego życia skazuje człowieka na wieczne piekło (cierpienia ) !

Skąd to wiesz ze stron "krzyjahu" czy "Usrtoni rumburaka"? :))))

Z PISMA ŚWIĘTEGO !

Tak samo w Księdze Rodzaju Bóg powiedział: „Jak zjecie owoc z tego drzewa, to umrzecie” No i co? Zjedli i zostali wypędzeni z raju! Wyszli na własnych nogach, a zatem nie umarli. Bóg się mylił? Czy Twoi ŚJ interpretują jak chcą PŚ?

To gdzie jest Adam i Ewa , skoro wbrew Bogu twierdzisz , że nie umarli ?

Dlaczego nie Arystotelesa?

Dlatego że "wiedzę" o tym masz od ŚJ czy ich zwolenników którzy z walki z Kk zrobili sposób na życie?

To jeden z wielu przykładów jak nie myślisz samodzielnie a ukierunkowują cię ideologie ŚJ czy pochodne od nich!

Innej wiedzy nie przyswajasz!

Jeżeli ludzka dusza jest nieśmiertelna , to wyjaśnij nam , czemu Jezus Chrystus musiał złożyć za nas , grzeszników ofiarę , abyśmy mogli zmartwychwstać , żyć ?

Albo Ty kłamiesz , albo Bóg ?

Jesli by jstnialo pieklo to masa ludzi ma przesr...e i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy (stawiam ze tak do 50% ludzi jest złych)

Antymalkontent , wprawdzie Ty i ja jesteśmy tylko marnymi grzesznikami , ale czy mimo tego zdobyłbyś się na to , aby grzesznika skazać na wieczne męki /cierpienia (piekło) , tylko dlatego , że przez całe swoje życie kłamał , kradł , zdradzał , itd. ?

Taka kara nie licuje , ani z Bożą SPRAWIEDLIWOŚCIĄ , ani MIŁOŚCIĄ !

Dlaczego mówię o Bożej miłości / sprawiedliwości ?

Ponieważ rozmawiamy o piekle , a nie o nieśmiertelności duszy z filozoficznego punktu widzenia , serdeczności !

Tak samo w Księdze Rodzaju Bóg powiedział: „Jak zjecie owoc z tego drzewa, to umrzecie” No i co? Zjedli i zostali wypędzeni z raju! Wyszli na własnych nogach, a zatem nie umarli.

Gwoli ścisłości nie kompromituj się , to że Adam i Ewa nie umarli w Raju nie jest tożsame z tym , iż w ogóle nie umarli , przeciwnie umarli zgodnie z zapowiedzią Boga poza rzeczonym rajem !

Gdzie czyściec?

A gdzie Twoje samodzielne myślenie......przecież Twoje zarzuty są żywcem wyjęte ze stron Świadków Jehowy!

Udowodnij mi to w oparciu o PŚ , tj. przedstaw nam konkretne wersety , w których jest użyte słowo czyściec !

P.S

Czekam z niecierpliwością !

Maju , jak sądzę jesteś ZNAWCĄ Biblii , czy mógłbyś jeszcze ustosunkować się do spostrzeżeń i omówienia poglądów pisarzy katolickich na takie wersety, jak 2 Machabejska 12:39-45, Mateusza 12:32 i 1 Koryntian 3:10-15 , gdzie w New Catholic Encyclopedia przyznano: „Ostatecznie z analizy tej wynika, że katolicka nauka o czyśćcu jest oparta nie na Piśmie Świętym, lecz na tradycji” (1967, t. 11, s. 1034).podaję wydanie , tom oraz stronę , abyś mógł się zapoznać z powyższym !

„Opowiadając się za istnieniem pośredniego miejsca między niebem a piekłem, Kościół opiera się na tradycji” (U.S. Catholic, marzec 1981, s. 7).

„Wypowiedzi o tym, co się dzieje w czyśćcu, są oparte na przypuszczeniach” (U.S. Catholic, marzec 1981, s. 9).

DZIĘKUJĘ !

Piotr

Piotrze nie po to napisałem te słowa do Pawła bym się chełpił swoją wiedzą biblijną, mam z nim pewien spór w innym temacie o którym nic nie wiesz, więc daj spokój tym dociekaniom!

Maju dnia 05.05.2014 - 07:06 napisał

"Gdzie czyściec?

A gdzie Twoje samodzielne myślenie......przecież Twoje zarzuty są żywcem wyjęte ze stron Świadków Jehowy!"

Udowodnij mi to w oparciu o PŚ , tj. przedstaw nam konkretne wersety , w których jest użyte słowo czyściec !

P.S

Czekam z niecierpliwością !

Dobrze jak udowodnisz że nie ma komputerów.....PŚ nie pojawia się to słowo, więc według Twojej "logiki".... :)))

A poważnie w temacie o Kk już to wałkowaliśmy, tu nie miejsce.....a na marginesie dajesz tylko kolejny dowód na to co w cytacie podkreśliłem. ;)

"Tak samo w Księdze Rodzaju Bóg powiedział: „Jak zjecie owoc z tego drzewa, to umrzecie” No i co? Zjedli i zostali wypędzeni z raju! Wyszli na własnych nogach, a zatem nie umarli. Bóg się mylił? Czy Twoi ŚJ interpretują jak chcą PŚ?"

To gdzie jest Adam i Ewa , skoro wbrew Bogu twierdzisz , że nie umarli ?

Gwoli ścisłości nie kompromituj się , to że Adam i Ewa nie umarli w Raju nie jest tożsame z tym , iż w ogóle nie umarli , przeciwnie umarli zgodnie z zapowiedzią Boga poza rzeczonym rajem !

A gdzie napisałem że później nie umarli, a gwoli ścisłości to ich definitywny koniec życia ziemskiego. ;)

Przeciwstawiłem ten werset temu co ty wkleiłeś.

"Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.”

Gdybym ci powiedział że jak zjesz jakąś potrawę to umrzesz myślałbyś o śmierci ze starości? ;)

Podobnie w Twoim cytacie "śmierć duszy " nie musi oznaczać jej kresu!

Ale tak uczą czytać PŚ ŚJ! ;)

"Dlaczego nie Arystotelesa?

Innej wiedzy nie przyswajasz!"

Jeżeli ludzka dusza jest nieśmiertelna , to wyjaśnij nam , czemu Jezus Chrystus musiał złożyć za nas , grzeszników ofiarę , abyśmy mogli zmartwychwstać , żyć ?

Albo Ty kłamiesz , albo Bóg ?

Gdzie kłamię, gdzie to kłamstwo, nie widzę byś coś sensownego mi zarzucił?

Właśnie udowadniasz tym pytaniem że nie znasz tego co głosi Kk w tej materii a "wiedza" z nieprzychylnych mu stron ma na Ciebie taki wpływ że wszystko mieszasz i przypisujesz mu niestworzone rzeczy.

Skończmy z tym w tym temacie, bo widzę że w podobnym o KK właśnie "lecisz rewelacjami" ze strony "krzyjahu" i zastanawiam się jak ci odpisać byś zrozumiał że "KK nie jest wielbłądem". :)))

....w przeciwieństwie do KK nie uczynił z Boga sadysty , który za 70-80 lat grzesznego życia skazuje człowieka na wieczne piekło (cierpienia ) !

A jeszcze ta insynuacja....daruj sobie te bzdury....ktoś kto świadomie grzeszy całe życie z winy Kk czy własnej skazuje się na to? Człowiek jest wolny....skoro wybiera zło...

"Idźcie precz, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i aniołom jego... I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego" (Mt 25,41.46).

Mimo tego każdy do końca życia może liczyć na Boże miłosierdzie....

Wątpię Piotrze byś to chciał czytać ale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.