Skocz do zawartości
IGNORED

Matrix mini-i dac - tani dac z xlr

essewissa

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawiam na razie Matrixa a zmieniam słuchawki. Jak uda mi się ten manewr to dam znać czy coś się zmieniło :)

Moja subiektywna opinia na temat poprawy jakości muzyki po podpięciu Matrixa w skali 10 punktowej.

(źródło dźwięku, płyta główna Asus)

Wyjście liniowe Matrixa + stara mini wieża Panasonic: 10/10

Wzmacniacz słuchawkowy + senki hd 598: 1/10 w porywach 2/10

W tej chwili przerzuciłem się całkowicie na głośniki, brzmią o wiele lepiej od słuchawek.

Zostawiam na razie Matrixa a zmieniam słuchawki. Jak uda mi się ten manewr to dam znać czy coś się zmieniło :)

Moja subiektywna opinia na temat poprawy jakości muzyki po podpięciu Matrixa w skali 10 punktowej.

(źródło dźwięku, płyta główna Asus)

Wyjście liniowe Matrixa + stara mini wieża Panasonic: 10/10

Wzmacniacz słuchawkowy + senki hd 598: 1/10 w porywach 2/10

W tej chwili przerzuciłem się całkowicie na głośniki, brzmią o wiele lepiej od słuchawek.

Może Hd598 są totalnie nie w Twój gust? Gdybyś był z Krakowa, to moglibyśmy umówić się na odsłuch z moimi AKG K701, ale mazury to masz daleko troszkę. Porównanie z mini wieżą dość dramatyczne wydaję się. Czy przypadkiem z tymi słuchawkami coś nie tak jest??

Może Hd598 są totalnie nie w Twój gust? Gdybyś był z Krakowa, to moglibyśmy umówić się na odsłuch z moimi AKG K701, ale mazury to masz daleko troszkę. Porównanie z mini wieżą dość dramatyczne wydaję się. Czy przypadkiem z tymi słuchawkami coś nie tak jest??

Może nie są mój gust. Nie jestem z mazur, jestem z Olkusza :)

Może nie są mój gust. Nie jestem z mazur, jestem z Olkusza :)

To luzik, więc jeśli chcesz i wybierasz się do Grodu Smoka to daj znać. Zapraszam na kawkę, porównamy ;)

• 3 tygodnie później...

Po miesiącu użytkowania Matrixa mini-i czas na małe podsumowanie :) Dosyć porządnie się osłuchałem z tym sprzętem i muszę przeprosić Matrixa za moją poprzednią opinię. Tak naprawdę wzmacniacz słuchawkowy tego DACa jest całkiem fajny i słucha się go bardzo przyjemnie (słucham dalej ze słuchawkami hd 598), teraz dopiero słyszę wyraźną różnicę pomiędzy zwykłym wyjściem z komputera a Matrix'em. Jest bardziej przestrzenie, brzmienie jest głębsze, a wokale bardziej wyraziste. I w końcu to wszystko słyszę! :) Ogólnie jest COOL!

Oczywiście nie jest aż tak dobrze, żebym nie myślał o kupnie dodatkowego wzmacniacza słuchawkowego, co pewnie niedługo uczynię.

w.

Wkleiłem receznję Matrix mini-i w moim audio-blogu "Stereo i Kolorowo":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 4 miesiące później...

Potrzebuję porady odnośnie Matrixa mini a Little Dot dac II. Może mieliście okazję przesłuchiwać. Będzie grał częściej jako dac, więc istotniejsza jest dla mnie ta kwestia. Podłączony będzie do sieciowego odtwarzacza po koaksjalnym kablu a dalej do lampki. Preferuję raczej jasne, szybkie brzmienie z wypełnienem na średnicy i uzupełniającym to basem nisko schodzącym i kontrolowanym. Oczywiście bez ostrości i agresji. Słuchawki mam 32 ohm zamknięte Audiotechniki, skłaniam się ku Little Dac. Tylko niestety brak możliwości odsłuchu więc trzeba polegać na innych lub zaryzykować.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

i podłączasz go z matrixem kablem BNC-BNC np. takim:

Ukryta Zawartość

i będzie dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi, sorry for English post, I am looking for help about my Matrix mini-i. I included Google's translation to Polish below.

Cześć, przepraszam za angielskim postu, szukam pomocy na temat mojego Matrix mini-i. Dodałem tłumaczenie Google do polskiego poniżej.

I have my Matrix mini-i DAC for about a year and I sadly lost its IR remote controller.

I am trying to use a universal IR transmitter to control it using LIRC or WinLIRC, but I cannot find the controller transmit specification anywhere.

If anyone has it configured with LIRC already or is able to measure the codes transmitted by Mini-i's remote controller, could you post it here please?

The values I'm after are at least PRE_DATA, BUTTON CODES and POST_DATA, or better a complete config file, for example as is this

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) for NAD. It should be fairly simple as the controller only has 5 buttons.

Thank you very much for posting or pointing to this information!

Mam Matrix mini-i DAC przez około rok, a ja niestety stracił swoją IR zdalnego sterowania.

Staram się używać uniwersalny nadajnik IR do kontrolowania go za pomocą LIRC lub WinLIRC, ale nie mogę znaleźć kontroler przekazuje specyfikację wszędzie.

Jeśli ktoś jest skonfigurowany z LIRC już lub jest w stanie zmierzyć kodów nadawanych przez Mini-i na IR, można umieścić go tutaj proszę?

Wartości Jestem po co najmniej PRE_DATA, KODY PRZYCISKÓW i POST_DATA, albo lepiej plik konfiguracyjny, np. jak to

Ukryta Zawartość

dla NAD. Powinno być dość proste, jak kontroler ma tylko 5 przycisków.

Dziękuję bardzo za komentarz lub wskazując na tę informację!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

witam, violet swoim testem zainspirowal mnie do zakupu i kupilem dzis rano matrixa mini z 2 kablami gratis i wysylka za 890 zl.

Jest to wersja bez pilota i tutaj nasuwa sie pytania czy to wersja bez pilota i bez zlacza IR ? Mam pilota uniwersalnego i moglbym go sobie zaprogramowac zeby obslugiwal DACa o ile posiada podczerwien

Drugie pytanie: na jaki kabel usb zmienic zebym odczul poprawe jakosci ? Czytalem w tym watku ze jest to wazny aspekt ale nikt nie podal konkretow jakis model kabla i plus minus za ile ?

Bede zobowiazany za pomoc.

Pozdrawiam

Kolego,

Skoro już kupiłeś Matrixa, to po jego otrzymaniu sam sobie sprawdzisz jak działa i jaki ma na niego wpływ wymiana załączonego kabla USB na inny :)

Kolego,

Skoro już kupiłeś Matrixa, to po jego otrzymaniu sam sobie sprawdzisz jak działa i jaki ma na niego wpływ wymiana załączonego kabla USB na inny :)

Po zakupie bede tylko wiedzial jak gra na standardowym. Wybacz ale nie bede kupowal kabla za 150-200zl zeby sie przekonac bo co ja pozniej z nim zrobie ?

Dlatego pytam czy ktos to robic i czy jest sens ?

ps. a jak z tym pilotem ?

Po zakupie bede tylko wiedzial jak gra na standardowym. Wybacz ale nie bede kupowal kabla za 150-200zl zeby sie przekonac bo co ja pozniej z nim zrobie ?

Dlatego pytam czy ktos to robic i czy jest sens ?

ps. a jak z tym pilotem ?

Nie bedzie różnicy między różnymi kablami usb, sam używam innych ale ze wzgledów czysto estetycznych (ot lubie złote wtyki ;] ).

Jeśli możesz to spróbój z inną transmisją, ja uważam że toslinkiem jest lepiej.

Co do pilotu nie jestem wstanie pomóc.

• Moderatorzy

Kolego,

Kolego,

Violet, na swoim blogu zamieściłeś ciekawe recenzje nowych , wbudowanych i nie tylko DAC, napisz proszę jak na ich tle sprawuję się już co nieco leciwy Matrix.

czy lepiej dodatkowy rok zbierać na np. H czy zdroworozsądkowo jeśli nasz sprzęt nie kosztuje kroci zaopatrzyć się w minii ?

pozdrawiam

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Moim zdaniem, jeżeli ktoś poszukuje dobrego DACa po USB to warto rozważyć zakup pewnego DACa na literę H. z północnego kraju na literę N :)

Matrix mini-i jest fajny, ale tamten fajniejszy.

Co do wersji Matrix Quatro, to jeszcze nie miałem okazji jej poznać, ale opisy w sieci są zachęcające. Na pewno warto.

Co do kabla USB, to używam zwykłego - bez szaleństw.

Matrix mini-i w wersji bez pilota nie ma portu podczerwieni - nie można go obsłużyć więc innym uniwersalnym sterownikiem.

Witajcie .

Miałem Matrixa Mini-i bez pilota , miło go wspominam . Koledzy nie inwestujcie w kable USB tylko w asynchroniczne interfejs-y USB/ coax , np M2tech HiFace . Może są tańsze , ale bez tego nie ma grania z PC .

Wiem , co piszę , bo sam przerobiłem temat . Teraz lecę na M2tech Evo i to jest mistrzostwo świata jeżeli używa się PC jako źródło dźwięku . Nie śledzę od początku tematu i nie wiem jaka jest reszta toru audio , ale jakby była ponad przeciętną , to warto zainwestować w coś przyszlosciowego .

Pozdrawiam .

Maciej

• 7 miesięcy później...

Witam.Jako ze nie wszyscy zagladaja do dzialu :ogloszenia" napisze tutaj.Kupie matrixa mini , byc moze komus sie znudzil i chce wymienic na cos lepszego :)

Pozdrawiam.

• 9 miesięcy później...
  • Użytkownicy+

Przy niewielkich kwotach na system, zdecydowaną większość kasy wydałbym na kolumny. Tutaj postęp będzie największy, wzmacniacze NADa są bardzo dobre, więc bym nie kombinował.

• 11 miesięcy później...

Czy słuchał może ktoś matrixa mini-i w porównaniu do v-daca? Czy zamiana v-daca na matrixa byłaby krokiem do przodu, czy raczej w bok? Fajna jest funkcja preampa z matrixa, ale jeśli samo brzmienie daca jest porównywalne, to gra niewarta świeczki chyba...

Powrót po dłuższej przerwie...

Przeczytałem Wasze wpisy o Matrixie. W ciągu roku chyba pomyślę o zakupie. Nie mam jednak pewności czy to będzie Matrix. Niepokoi mnie wzmianka o szumach w jednym z wpisów. Audio-GD - to ponoć ma tendencje do ostrości. Do samych plików myślałem o Meridian Explorer (wpadł mi w oko ze względu na wielkość). Problem w tym że mało kto go ma. Jestem ciekaw porównania Matrix - ME. ;)

Tak czy owak mi wzmacniacz słuchawkowy nie jest potrzebny (słuchawki to wymysł szatana hihi). Co co jakości nie wiem, ale mam poważne wątpliwości czy Matrix jest w stanie zagrać tak jak CD Creeka.

Jak ktoś ma ME to niech nie czeka, tylko gada co i jak. Im więcej, tym lepiej. ;)

• 1 miesiąc później...

Moim zdaniem, jeżeli ktoś poszukuje dobrego DACa po USB to warto rozważyć zakup pewnego DACa na literę H. z północnego kraju na literę N :)

Jak się do Matrixa mini ma iFi iDSD Micro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaintrygowało mnie próbkowanie PCM do 768 kHz, DSD, oraz akumulator o pojemności 4800 mAh, który nie tylko powala na zasilanie samego urządzenia, ale także, przez specjalny port USB, zasilania telefonu, który może służyć za cyfrowe źródło danych (obsługiwany jest Android).

Ktoś coś wie? ;)

Do opinii mam spory dystans, ciekawi mnie na ile ta z ww. strony jest prawdziwa.

Violet widzę że masz w planach recenzję. Jak dostaniesz tą zabawkę daj w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam !

Potrzebuje DAC-a do odtwarzania plików flac ze swojego Popcorna C300, może któryś z kolegów ma na sprzedaż matrixa mini lub rDaca za przystępną cenę? Chętnie odkupię. Jeśli ktoś jest zainteresowany sprzedażą zapraszam na priva.

pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.