Skocz do zawartości
IGNORED

Tunery o najlepszej czulosci radiowej

futu

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje tunera o jak najlepszej czulosci gdyz moj sony slabo daje rade i za malo stacji odbiera, wprawdzie wlaczam go raz na pol roku ale chce poprawic sie ze sluchalnoscia radia wiec trzeba zaczac od zmiany anteny a nastepnie odbiornika

znacie cos dobrego do odbioru w trudnych warunkach sygnalowych?

https://www.audiostereo.pl/topic/62932-tunery-o-najlepszej-czulosci-radiowej/

futu...

Poczytaj o Kenwood Kt 6040. mam go...i powiem tak...Nie potrzeba kupowac drugej anteny, zmieniac kierunków obecnej itp...odbiera wszystko nawet na 2 kreseczkach lepiej niz Sony 590ES czy Yamaha 592 na 4 ....uwazany obok np Onkyo 9090 czt 4711 ewntulnie yamahy T-85 za najlepszy w tym wzgeledzie na swiecie... Pod tym wzgęledem absolutny Top...

W trudnych warunkach sygnałowych bardzo dobrze sprawdza się profesjonalna antena radiowa f. Dipol. Do tego ważny jest odpowiedni wysięgnik lub jeszcze lepiej maszt.

Spróbuj, a zobaczysz, że Sony zacznie lepiej odbierać.

Nie no mam instalacje dipola...:))..na maszcie...coprada ustawina na Pałac Kultury w W-wie..a nie na raszynnni antena Dipol ..ale ta za 60zł...ale uwiesz ze pod ww. wzgledem..Kt-6040..to 3 klasy wyzej niz sony 590ES...brzminie tez lepsze...ale gorsze niz Mitsubishi Da-f30 z 1981r.:)))

Glukas@ Nie wiem do kogo piszesz. Ale jeżeli do mnie to ja sią z Tobą zgadzam. Znam te wszystkie tunery i też tak uważam.

Co prawda mój Dipol z ramieniem i montażem kosztował około 300 zł ale jest dobry. Do wspomnianego Pałacu Kultury mam około 300km (autem) ale niektóre stacje mogą odbierać. Na dziś mam podłączony tuner Yamaha TX-950.

Co prawda pytanie nie do mnie ale odpowiem. Żadnych anten pokojowych, żadnych wzmacniaczy antenowych i jeżeli jest to możliwe również bez kablówek.

Natomiast polecam anteną pasywną zamontowaną na zewnątrz. Dach, balkon, za oknem, w ogrodzie na maszcie i.t.p.

Hm69 Pisałem do Ciebie...ale chyba sie jakos na mnie Obraziłeś. ..Chciałem tylko powiedziec ze mam instalacje dipola..tylko z tansza anteną... i po zmianie nadajników z PKi N..ma Raszyn...dobre tunery sobie z tym radza....

futu...mieszkam 45 km ..pod Warszawa i musze miec anetene zew....wiec na pokojowych sie nie znam...

Czytałe..ze powinna byc jednak pasywana... dipol polecam...bo to dobra firma...znajaca sie na tm czym handluje...

futu ..Powiem tak...słuchaj sie Hm69...przynakmniej w kwesti tunerów i anten...:)))

jeli chodzi o anteny zgadzam sie w 100%......jesli chodzi o tunery ..tez prawie w 100%..+ swietny jest StefanB i Jego listy tunerów...

futu, 11 Kwi 2010, 20:50

czy interesuje cię każdy zakres cenowy czy temat jest wyłącznie o wybranych starodawnych modelach? interesują cię analogi czy cyfrowe?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Futu

Przepraszam, a jaki to tuner ? Tzn. wiem, że Sony, ale jaki model.

Pytam, bo sam mam 2 tunery Sony i jeden na tej samej antenie daje sygnał o 20 db silniejszy niż drugi - niezależnie od stacji.

Pozdrawiam

Skoro przeznacza się ileś-tam kasy na dobry sprzęt - to chyba aż prosi się, aby w pełni wykorzystać jego możliwości. W związku z tym oszczędzanie na dobrej antenie trudno nazwać inaczj, jak nieporozumieniem. Antena musi być zewnętrzna, wszelkie próby używania wewnętrznych są z góry skazane na niepowodzenie. Coś tam może i będzie (na pokojowej) słychać, ale nam chyba nie o to chodzi, prawda?

Polecam Denon TU-1800AE. Oprócz zwyczajowego (dobrego) FM i AM odbiera także DAB. W Warszawie są próbe emisje, słyszalne w promieniu 50 km do Pałacu Kultury.

no ja teraz wpialem 1.5 metra starego kabla glosnikowego i na RMF mam 1 kreske i zastanawia mnie czy az tak niekorzystne warunki odbioru ostatnio u mnie sie zrobily (pare lat temu kiedy jeszcze mialem miniwueze ona odbierala kilkanascie stacji, chociaz wiem ze sie pogorszylo teraz ale to dziwne sie mi wydaje, nic kupi sie antene a jak bedize kiepsko to trzeba bedzie jakos sprawdzic odbior na odbiorniku a gdyby okazalo sie ze bedzie lepszy to wymienie tego sony i po klopocie... gorzej jak sony jest sprawny a taki beznadziejny odbior sie u mnie w domu zrobil bo wtedy to juz nie wiem co robic kablowki nie moge bo bym musial specjalnie przerabiac pod radio (kto wie co oni tu podlaczaj jakie zaklucacze;p)

No to masz bardzo poważny problem radiowy. Mimo wielu porad i sugestii w poprzednich wpisach ty wiesz lepiej.

To może trzeba ten kabel głośnikowy obrócić w drugą stronę lub założyć mu porządne końcówki Neutrica (koniecznie pozłacane) to się może poprawi.....

I jeszcze jest ważne z jakiej firmy to jest kabel. Bo na byle jakim to nie będzie odbierać...

spoko kabel glosnikowy tylko dlatego wzialem bo go mialem pod reka a antent (tez kabel ale chociaz z wejsciem) brat sobie wzial - ale tez slabo lapala

spoko elektrotechnik jestem o antenach nawet powazna prace pisalem w tym i paskowych wiec nie podejzewaj mnie o takie rzeczy ze marka kabla pozlacanie itp bzdety dzialaja na odbior spoko to na niezorientowanych i naiwnych tylko dziala, wiem ze masa tutaj takich....

Bobcat, 12 Kwi 2010, 09:17

>Polecam Denon TU-1800AE. Oprócz zwyczajowego (dobrego) FM i AM odbiera także DAB. W Warszawie są

>próbe emisje, słyszalne w promieniu 50 km do Pałacu Kultury.

w Polsce testuje się DAB czy raczej nowszy DAB+? W takim razie czy odbiornik DAB odbierze DAB+? Jak dla mnie to chyba nie. A może nadają oba?

Sam nie sprawdzałem w specyfikacjach technicznych. Z informacji uzyskanej w salonie (Galeria Mokotów) wynika, że ma DAB+. Otwarta pozostaje kwestia w jakim stopniu można gościom w salonach wierzyć i na ile oni się znają. Spotkalem się bowiem już w ich przypadku z dowodami tak żenującej niewiedzy, tak kompromitującego braku kompetencji - że nóż się w kieszeni otwiera (a kartofle w piwnicy gniją).

Denon TU-1800 ma tylko DAB. Nie ma możliwości uprgade a w przypadku switch off i wyłączenia sygnału analogowego będzie tylko ładną podstawka pod niedużego kwiatka.

Bobcast@ To czy tam gdzieś, ktoś nadaje w Polsce, w systemie DAB czy DAB+ nie jest istotne. Istotne jest to czy ktoś w Polsce odbiera regularnie taki sygnł?. Osobiście jeszcze nie słyszałem ani nie czytałem o takim przypadku.

Dopiero jak przeczytm na tym forum kilknaście opisów zachwytu nad tym sygnałem i wyższości nad FM zacznę się zastanawić nad włączeniem tunera z takim systemem. Tuner mam (stoi na półce) ale z tego nic nie wynika. I chyba jeszcze dłuuuugo nic nie wyniknie.

Mieszkam w UK i jest tutaj bardzo dużo stacji DAB.

Po przesiadce z tunera Denona TU-255 na Rotela RT-06 i podlączeniu cyfrowych stacji aż oniemiałem.

Róznica w stosunku do analogu była znacząca i gęba sama się śmiała. Prawie jakość CD.

Po mniej więcej roku ktoś zrobił wielką krzywdę temu systemowi. Wiele fajnych stacji zniknęło a jakość dźwieku znacznie się pogorszyła. Okrojono pasma, zmniejszono bitrate. Niektóre stacje cyfrowe wręcz brzmią gorzej niz stare analogowe.

Dlatego jesli to samo ma się zdarzyć w Polsce to nie ma sensu sie tym podniecać. Będzie kicha bo najważniejszy jest zarobek a nie dobry dźwiek.

Znowu ktoś podaje nierzetelne informacje o rzekomym "wyłączaniu analogu". UKF-FM spokojnie dojedzie sobie do roku 2020 (no, może 2018). Emisja cyfrowa (niekoniecznie w standardzie DAB/DAB+) będzie wcześniej, ale równolegle z FM.

DAB+ jest w stanie zapewnić jakość CD. Teoretycznie, gdyż nie jest wykluczone to, o czym pisze Sittek: w pogoni za kasą zawęzi się pasmo i zmniejszy bitrate. Wtedy będziemy mieli jakość MP3, czyli faktycznie nie ma się co podniecać ową jakością. Natomiast nadal można się podniecać (jeśli kogoś to bawi i to lubi, jak w moim przypadku), że DAB+ umożliwia transmisję w formacie 5.1. Znów wszystko zależy, czy ktoś zechce z tej możliwości skorzystać.

Tutaj kol. forumowy piszący z wysp brytyjskich ma rację. NIe pisze tylko dokładnie dlaczego natępuję zawężenie pasma. Bo dzierżawca takiego transpondera upycha tam jak najwięcej kanałów/stacji.

Jak zostało tu słusznie napisane liczy się tylko kasa!

Dlatego takim wielkim nieszczęściem była głośna akcja żebrania o złotówki jesienią ubiegłego roku przez program PRIII. Tam wypowiadało się bardzo wielu zacnych ludzi chwaląc zawartość programową PRIII i popierając ich działalność. Natomiast NIKT z wypowiadających się nie wspomniał o jakości transmitowanego sygnału. Taki problem w opini słuchaczy praktycznie nie występuje. Nikt nie zauważa niskiej jakości nadawania.( nie dotyczy Rafaell@)

I dlatego przy przejściu na cyfrówkę będzie podobnie. Mp3 lub gorzej. Już dzisiaj na forum są całe grupy miłośników i propagatorów stratnych formatów w tym Mp3.

I to będzie się pogłębiać. Smutne to.

Witam Was ciule; jakoś tak skojarzył mi się ten tytuł wątku ze słowami pewnej wysoko postawionej osoby nie władającej biegle naszym językiem.

Skoro inni dalej piszą nie na temat to i ja sobie pozwolę Witać Was

Dalej OT

DAB dla tego także jest ograniczany co do bitrate bo za stałe łącze wysokiej jakości doprowadzane do nadajnika o wysokich parametrach gwarantowanych !!! płaci się jak za zboże.W wakacje zeszłego roku rozmawiałem na ten temat w pewnej radiofonii i towarzystwo kombinuje upakowywanie a później rozpakowywanie strumienia danych i już wtedy robi się faktycznie format "bezstratny" :(

Tak ze DAB jest dobry ale dla bogatych radiofonii czytaj sieciowych pokrywających cały kraj bo jeszcze wyrabiają z budżetem. Małe radiofonie po prostu muszą zejść z jakości i do tego właśnie w 2018 roku się pchamy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

HM69, 13 Kwi 2010, 09:45

>I dlatego przy przejściu na cyfrówkę będzie podobnie. Mp3 lub gorzej.

I dlatego jestem jakoś dziwnie spokojny o przyszłość nośników typu SACD. Może również będzie to dotyczyło nieśmiało stawiających pierwsze kroki BD Pure Audio (najbliższe miesiące pokażą, czy to się wogóle przyjmie). Któryś z tych formatow pozostanie. Zawsze będą tacy jak Ty, dziesiątki innych Forumowiczów (w tym ja), którzy najbardziej sobie cenią odsłuch z wysoką jakością, prawdziwe piękno Muzyki (duża litera na początku użyta nieprzyadkowo) nie poddanej kompresji i nie zdegradowanej do papki decybelowej. Bardzo możliwe, że MP3 zawładnie rynkiem, ale my pozostaniemy na jego obrzeżach jako nisza dla koneserów i smakoszy. Już teraz są firmy adresujące swoją produkcję nie na masowy rynek, ale dla takich jak my (np. Chesky Records).

Obecny renesans SACD w Japonii, który tam staje się standardem i wypiera tradycyjne CD, jest bardzo wymowny. A jeszcze niedawno wydawało się, że MP3 zdobędzie u nich 100% rynku.

Bobcat, 13 Kwi 2010, 10:12

>Obecny renesans SACD w Japonii, który tam staje się standardem

w UK DAB równiez jest standardem, jednakże boje się, że z SACD może stać się to samo co z DAB.

Co do czułości tunerów radiowych uważam, że jeśli podłączamy się dobrym kablem ( niekoniecznie drogim) do zewnętrznej anteny w przypadku cyfrowych urządzeń znanych marek, nawet budżetowych, nie powinno być żadnego problemu. Gorzej jest z analogami, ale to już chyba bardziej wina przestarzałej technologii. Posiadałem w życiu już kilka tunerów i w przypadku cyfrowych z czułością nie było żadnego problemu. Bardziej obawiałbym się ograniczania pasma, ciągłej degradacji jakości dźwięku ze strony nadawców a nie samego sprzętu.

sittek, 13 Kwi 2010, 15:45

>boje się, że z SACD może stać się to samo co z DAB.

Na ile ja rozumiem zapis DSD (a taki się stosuje na SACD) to żebyś nagrał nie wiem jakie badziewie jakościowe - nic na tym (jeśli chodzi o ilość bitów) nie oszczędzasz. Więc to się po prostu nie opłaca. Ale nie upieram się. Proszę aby mnie ktoś bardziej światły w tych sprawach wyprowadził z błędu jeśli nie mam racji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.