Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga na HiLife-Broker !!!

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Wstyd się przyznać, ale dałem się skusić treści ogłoszenia i zamówiłem na serwisie HiLife-Broker.com kolumny B&W 801D. Z treści maila, którego otrzymałem w odpowiedzi na moje pytanie o stan kolumny, wynikało, że kolumny są jeszcze dostępne, mają 18 miesięcy, ich stan jest idealny, jest dokumentacja i kartony, a serwis udziela 36-miesięcznej gwarancji. Następnego dnia otrzymałem umowę sprzedaży, którą po dwóch dniach, po wydrukowaniu i podpisaniu, odesłałem faxem, wraz z potwierdzeniem wpłaty na konto w węgierskim banku. Cena była bardzo atrakcyjna – 5200 USD, czyli niecałe 15 kPLN.

W tym miejscu pewnie większość już się głośno śmieje. I macie rację!

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że przed decyzją o wykonaniu przelewu szukałem w Internecie jakichś opinii na temat tej firmy i nie znalazłem nic negatywnego. Było za to mnóstwo różnych ogłoszeń z produktami z oferty firmy - używany drogi sprzęt znanych marek, np. Mark Levinson, Audio Research, Bowers&Wilkins, Wilson Audio, Kreli - i namiarami na stronę. Ogłoszenia z kontaktem na www.hilife-broker.com znalazłem też na polskim serwisie www.hifi.pl. Teraz już ogłoszenia te zawierają ostrzeżenie. Wtedy jeszcze nie. Pytałem o tę firmą również znajomego. Odpowiedział, że coś o niej słyszał, ale nic złego. Firma podaje, że ma siedziby w Budapeszcie i w Londynie – można sprawdzić wchodząc na stronę.

Dziś już wiem, że stałem się jedną z wielu ofiar oszustwa. Na forach w całej Europie toczą już się dyskusje na temat HiLife-Broker.

Zastanawiam się czy nie złożyć zawiadomienia na policję. Nie wiem, czy ma to sens. Oszust pewnie zaszył się w jakiejś Malezji czy na Wyspach Dziewiczych i liczy pieniążki, które „zarobił” dzięki takim naiwniakom jak ja.

Na swoje pocieszenie mam tylko fakt, że spotkał mnie najmniejszy wymiar kary, bo już zacząłem się zastanawiać nad jakąś dobrą elektroniką z tego serwisu.

Piszę te słowa nie po to, aby wystawić się na pośmiewisko, ale po to, aby ostrzec przed tym serwisem. To wszystko nadal działa i wciąż kusi swoją „świetną” ofertą.

https://www.audiostereo.pl/topic/63004-uwaga-na-hilife-broker/

Ostatni mail, którego otrzymałem był takiej treści:

We received the fax from you.

We will contact you after the bank will confirm it.

Thank you,

Jeffrey K. Bass, Support Dpt.

HiLife Broker KFT

www.HiLife-Broker.com

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Marek tak po ludzku jest mi Cie żal,szkoda bo kolumny świetne a pieniazki nie małe.Dla spokoju sumienia zgłoś kradzież,szanse mizerne,ale...świat bywa nieprzewidywalny.

Pozdrawiam

P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przynajmniej pewne były...i wcale nie dużo droższe....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najszczersze kondolencje... Moze jednak da sie cos zrobic i warto zglosic sprawe?

Z drugiej strony nie ma co sie zalamywac - uszy do gory - przeciez zdrowie jest najwazniejsze!

Wiele osob z tego forum zapewne stracila podobna lub wieksza kase na ciaglym zonglowaniu klockami.

Ot, hobby czasem wymaga poswiecen...

szczeże to niewiem co mam powiedzieć - ich strona śmierdzi oszustwem na kilometr - ceny są zwyczajnie tak niskie że to jest niemożliwe - i do tego dowóz gratis na caly swiat dla 801D ( dla odrobiny logiki - wysylka tych kolumn do usa kosztowalaby fortune )

cena powyżej za sztuke

super okazje ktore można znaleść tylko w necie to ostatnio 99% szans na bycie zrobionym - kiedyś niebyło tak źle - obecnie zawsze gdy coś jest tanie to śmierdzi ( vel. kto się czepi bat'a :D )

A to nie można w ciągu paru dni cofnąć przelewu ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zgłosić powinieneś, ale jak ja wtopiłem na ebayu to nawet namierzyli (nie było to trudne, bo bylo w aukcji podane min. konto bankowe) Oszusta, tyle ze policjant mnie grzecznie poinformował, że musialby jechać do Anglii przesłuchać osobiście delikwenta, a na to nie ma pieniędzy, w zwiazku z czym najpierw postępowanie zawiesili, potem umorzyli... Polska rzeczywistość :(

pzdr

To smutne. Stało się. Dziś to już gdybanie. Ale można było wskoczyć do autka i podjechać do Budapesztu. To nie jest daleko, a można by było dobrać sobie kolor okleiny pod meble na ten przykład.

Staszek_s, 15 Kwi 2010, 20:38

policjant mnie grzecznie poinformował, że

>musialby jechać do Anglii przesłuchać osobiście delikwenta, a na to nie ma pieniędzy..... potem umorzyli... Polska rzeczywistość :(

>>>>

Tu nie chodzi o polską rzeczywistość. Takie są uregulowania prawne, narzucone przez stronę brytyjską. Z góry określili, że w przypadku oszustw internetowych ( nie dotyczy to poważnych spraw kryminalnych) poniżej pewnej, dość dużej kwoty, nie będą zajmować się sprawami zza granicy. Dlatego inne policje europejskie mają związane ręce.

Jak jest w przypadku Węgier. - należy dowiedzieć się w miejscowej KWP w wydziale ds/PG.

Jesli już prowadzą sprawę przeciwko temu podmiotowi można zgłosić i się podczepić.

Jakaś szansa wówczas może się pojawić, chociaż jeśli idzie o przekręty na większą skalę nawet jeśli komuś zostanie udowodniona wina i nawet zostanie skazany- z odzyskaniem pieniędzy może być kłopot.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@MarekB jesli płaciłeś poprzez przelew Paypal masz pewną szansę zwrotu pieniędzy poprzez anulowanie transakcji. Jeśli oczywiście konto jeszcze istnieje i na nim coś jest......

tak samo skontaktuj się ze swoim bankiem, jeśli zależy mu na reputacji może uniewaznić transakcje. Tylko należy zrobić to w miarę wcześnie.

barmanekm, 15 Kwi 2010, 20:57

>Spróbuj jeszcze zgłosić do węgierskiej i/lub brytyjskiej policji. Może jakoś pomogą. Chyba, że i

>adresy są z kosmosu.

Do brytyjskiej nie ma sensu. takiego sklepu tam nie ma i nie było.

ta informacja na ich stronie była pusta i niesprawdzona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykra sprawa - współczuję. Ale na Policję lepiej sprawę zgłosić. Być może nic nie wskórają, ale przynajmniej statystyka wykrycia przestepstw im się pogorszy, bo niestety wiele osób nie zgłasza takich kradzieży, a trzeba koniecznie!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jeżeli coś wygląda na zbyt atrakcyjne aby było prawdziwe - to tak najpewniej jest. Gdy pierwszy raz zobaczyłem ich stronę jakiś miesiąc temu, od razu zapaliła się mi czerwona lampka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chyba zadziałało na mnie to, że oni sprawiali wrażenie jakby im wcale nie zależało na sprzedaży tych kolumn. Oto treść pierwszego maila, jakiego otrzymałem:

The B&W 801D are still available. The speakers are in very good condition, no damage. We offer 36 months warranty. You will receive all the original manuals, accessories and packing materials. The speakers are 9/10 because are older than 1 year and 6 months (1 year and 8 months old). Our company policy is to not send pictures.

Shipping: 3-7 days via UPS Freight, DHL or Bax Global, on your choice. The price is 5,200 USD including shipping and insurance to Poland. The package will be shipped as soon the payment is cleared by the bank. There will be no extra duties or customs fees.

Payment: Bank Account Transfer to our company account.

Send us your full name, shipping address and phone number in order to send you the Sale Contract containing all the payment, shipping and return policy details.

You will have a Return Policy of 21 Days in case something doesn't suits your expectations or the any damages appears during shipping. We have to add that we never had problems as we ship our products fully insured. You'll have to print, sign and fax it back to us, attaching the bank transfer receipt.

Waiting your confirmation.

Thank you,

Jeffrey K. Bass, Support Dpt.

HiLife Broker KFT

www.HiLife-Broker.com

Co do płatności to PayPal nie realizuje przelewów powyżej 2500 USD, a więc większość produktów z tej strony można opłacić tylko tradycyjnym przelewem bank to bank.

Na anulowanie przelewu też już za późno. Mam konto w Multibanku od 12 lat, jestem jednym z pierwszych klientów, ale pieniądze w poniedziałek znalazły się na koncie w węgierskim banku i jest już posprzątane. Multibank wysłał mi nawet potwierdzenie przelewu pocztą... :-

A jak tam autora watku nie załuje - za audiofilska glupote trzeba płacic! Moze to w koncu przemowi co poniektórym do rozumu. Chociaz nie bylbym tego taki pewnien.. audodebilzim jest gorszy od faszyzmu bo niereformowalny.

Elberoth, 15 Kwi 2010, 21:49

>Jeżeli coś wygląda na zbyt atrakcyjne aby było prawdziwe - to tak najpewniej jest. Gdy pierwszy raz

>zobaczyłem ich stronę jakiś miesiąc temu, od razu zapaliła się mi czerwona lampka.

Mnie też się zapaliła lampka, ale gdy zacząłem czytać recenzje tych kolumn, dowiedziałem się, że w nowej serii 800 już nie ma 801. Pomyślałem sobie, że w związku z tym mogą być tak tanie.

Polityka polegające na niewysyłaniu zdjęć to już totalna porażka. Jeżeli po tym nie zapaliła ci się czerwona lampka to.... niestety duża naiwność. Zresztą jak serwis zewnętrzny może oferować 36 miesięcy bezwarunkowej gwarancji na produkty używane, które niejednokrotnie mają krótszą gwarancję fabryczną...

Milimetr, 15 Kwi 2010, 22:26

Tak to jest jak człowiek jest zalatany i ma mało czasu. Wiele rzeczy kupuję przez internet i nigdy mi się nie zdarzyło coś takiego. 36 miesięcy gwarancji dziwiło mnie "w drugą stronę" bo B&W daje na te kolumny 10 lat. O zdjęcia zapytałem mailowo, ale odpowiedzieli, że nie mają w zwyczaju ich wysyłać - są solidną, uznaną firmą i nigdy nie mieli problemów ze swoimi klinetami (treść maila wyżej). Ja to zinterpretowałem tak, że pewnie mają o nie więcej zapytań i lepiej szybko wpłacić pieniądze, bo ktoś mnie uprzedzi... Tak to czasami bywa, że jak się wydaje, że to superokazja, to nie ma co się zastanawiać, tylko działać. Niestety - polskie realia, wyszła słoma z butów, polska słoma...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.