Skocz do zawartości
IGNORED

Klub sympatyków marek Electrocompaniet i Abrahamsen

Rekomendowane odpowiedzi

A mam jeszcze pytanie do Ciebie, bo czytałem, że wg. Ciebie DAC Elekro zagrał lepiej niż to co siedzi w EMC-1 UP.

Tak wyraźna byłą różnica?

roznica zauwazalna ale sygnatura brzmienia taka sama. mysle ze dac gra lepiej bo ma oddzielne zasilanie. tak czy inaczej jest to przepasc miedzy tymi EC a nowymi, nowoczesnymi daczkami. dekada w audio na tej plaszczyznie to przepasc

To co piszesz na temat jakości "kiedyś i dziś" to absolutnie jest też takie moje.:)

Zresztą widać to na każdym kroku i właściwie w każdej dziedzinie, czy to technicznej czy nie.

Teraz trzeba sprzedać jak najczęściej i jak najwięcej, dlatego ja gustuję z starszych konstrukcjach, i mam wrażenie, że one się odwdzięczają brzmieniem i barwą.

:)

Dzięki za informacje.

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Witam i pozdrawiam wszystkich

Mam do Was takie pytanie....Co myślicie o połączeniu EC aw220 z przedwzmacniaczem pasywnym jaki posiada tania integra Creek 4330mkII? Wiem, że to chyba dość egzotyczne połączenie. Warto w ogóle tak kombinować? zwykła pasywka wysteruje tego AW 220?........kolumny to prądożerne miniaturki ATC SCM 7 (83db, magnes 3.5kg, obudowa zamknięta)

Dzięki za wszelkie sugestie.

Aż tak źle, dlaczego?:-( lepiej od tego kompletu zagra integra EC ECI 1? Creeka 4330 już mam, nie muszę go kupować...bym go wykorzystał do regulacji głośności...zakup samego AW 220 to tylko ok. 3500zł...nie oczekuje dźwięku na poziomie 2 x aw180...

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze, jak się ma AW-220 (przedwzmacniacz byłby pasywny Creeka 4330 z pilotem) do integry ECI-1 (bez pilota) Co byście woleli dla siebie? Trudno oby dwa te urządzenia porównać.ECI-1 ma 100watt, trafa 2 x 650va, kondensatory 30 000. AW-220 to 70watt, trafa 2 x 650va, kondensatory 40 000.

Aha, Electrocompaniet ECI-1 z tyłu na obudowie podaje pobór prądu 2 x 500watt, a tymczasem trafa to 650va. ECI-2 na obudowie ma napisane pobór prądu 350vatt, a trafo ma 525va...więc AW-220, który ma na obudowie napisane 2 x 500vatt też ma trafa 2 x 650vatt? dobrze wnioskuje? jesli tak, to już całkiem spora wydajność prądowa tego AW-220....tak, wiem, do AW-180 czy AW-400, 600 jeszcze dużo brakuje...

Szukam wzmacniacza do kolumn ATC SCM 7 za ok. 4000zł

Zastanawiam się pomiędzy wzmacniaczem Electrompaniet a Hegel np. H-100

Jak to 2 x 300va????? przecież integra eci-2 ma trafo 525va, eci-3 ma trafo 575va...a w AW-220 były by 300? to niemozliwe

Poza tym z tyłu obudowy AW-220 jest napisane: pobór prądu 2 x 500watt...

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Proszę doradźcie, które kolumny byłyby najlepsze dla Electrocompanieta ECI-6DS?

Pokój 24m2, muzyka od jazzu poprzez rock az po muzyke filmową..rózny przekrój....

Z góry dziękuję za rady

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

witam klubowiczow, mam kilka klockow EC i Abrahmasena na sprzedaz:

-EC ECI 3

-EC ECI 5

-EC ECI 6ds

-A V6

-EC AW220 z kitem 1&2

-EC AW250

gdyby ktos byl czyms zainteresowany prosze o pm

Witam,

chcialbym zapytac klubowiczow czego mozna sie spodziewac po monoblokach EC AW180 - chodzi mi o charakter brzmienia i wydajnosc pradowa dla trudnego przebiegu impedancji kolumn.....

Nie mam zadnego pojecia o firmie EC.....

Dziekuje za wypowiedzi i opinie !

W ciemno bym nie brał. Mi Avalonów nie chciały wysterować odpowiednio....

braklo watow czy amperow...... tzn. bylo slychac kompresje czy niedostatek w basie...?

no i pamietaj o koniecznosci zbalansowanego pre - po rca nie pojedziesz

aw180 nie maja "rozmachu" ani jakiejs super rozdzielczosci ale maja calkiem ladna barwe. bas moglby byc bardzej dociazony - choc to pewnie kwestia preferencji i spasowania z reszta toru

w tej cenie moim zdaniem plinius kasuje AW180 pod kazdym wzgledem

Edytowane przez mateuszek

no i pamietaj o koniecznosci zbalansowanego pre - po rca nie pojedziesz

aw180 nie maja "rozmachu" ani jakiejs super rozdzielczosci ale maja calkiem ladna barwe. bas moglby byc bardzej dociazony - choc to pewnie kwestia preferencji i spasowania z reszta toru

w tej cenie moim zdaniem plinius kasuje AW180 pod kazdym wzgledem

dzieki !

ktorego plinius'a masz na mysli...?

Poszperalem w necie - AW180 zbiera pochlebne recenzje - co ciekawe pisza nieco inaczej niz Ty - tzn. chwala rozmach scene i bas.... no ale to komercyjne testy.

Najcenniejsze sa opinie uzytkownikow - moze jeszcze ktos dorzuci swoje "3 grosze"....?

AW180 jest w pelni zbalansowany..?

Zapomnialem linkow do testow......

http://enjoythemusic.com/superioraudio/equipment/1210/electrocompaniet_aw180.htm

http://www.i-fidelity.net/testberichte/high-end/electrocompaniet-aw-180/seite-1.html

http://www.theabsolutesound.com/articles/electrocompaniet-ecc-1-cd-player-ec-47-preamp-and-aw180-monoblock-power-amplifier-tas-198/

Edytowane przez VISTO

Mam teraz 102 to jest aktualna 103 w starej obudowie do wziecia za okolo 10k na rynku wtornym. Aw kosztuja wiecej a graja slabiej. Takie jest moje zdanie i o ile bas jest czesto efektem dobrania do kolumn tak z rozdzielczoscia juz tak nie jest. Dochodza tez dwa zasilajace... Aw to pelna symetria. W sumie ciezko obecnie znalesc trana ktory nie jest.

Poszperalem w necie - AW180 zbiera pochlebne recenzje - co ciekawe pisza nieco inaczej niz Ty - tzn. chwala rozmach scene i bas.... no ale to komercyjne testy.

Electrocompaniet AW 180 to interesujace monobloki o przyjemnej dla ucha barwie z niesamowitą sceną. Z pre 4.7 stanowią ciekawą alternatywę dla słuchania muzyki w sposób ralaksujący.Jeśli nie jesteś miłośnikiem heavy, koniecznie przetestuj te końcówki bo są naprawdę dobre i możesz mieć dobre wzmocnienie na lata. Jeśli potrzebujesz dociążonego basu podepnij interkonekty Mit'a albo Kubala Sosna Emotion które i ja stosuję razem z sieciówkami Emotion z dobrym rezultatem.

Plinius 102, 103 gra za bardzo dynamicznie i może trochę efekciarsko ale to również bardzo dobry wzmacniacz z Antypodów. Ale w razie ewentualnej usterki czy serwisu mogą pojawić się kłopoty z jego naprawą. Z kolei serwis Electrocompanieta w PL jest pod reką i na dobrym poziomie

Edytowane przez Magnepan

Skłaniam się do tego co napisał Mateuszek. Barwa, muzykalność, gładkość przekazu jak najbardziej na plus. Brak jednak pazura, przez co granie jest dość leniwe. Szału na skrajach pasm nie było.... a przydałoby się troszkę więcej szaleństwa.

Słuchając rozumu....

Electrocompaniet AW 180 to interesujace monobloki o przyjemnej dla ucha barwie z niesamowitą sceną. Z pre 4.7 stanowią ciekawą alternatywę dla słuchania muzyki w sposób ralaksujący.Jeśli nie jesteś miłośnikiem heavy, koniecznie przetestuj te końcówki bo są naprawdę dobre i możesz mieć dobre wzmocnienie na lata. Jeśli potrzebujesz dociążonego basu podepnij interkonekty Mit'a albo Kubala Sosna Emotion które i ja stosuję razem z sieciówkami Emotion z dobrym rezultatem.

Plinius 102, 103 gra za bardzo dynamicznie i może trochę efekciarsko ale to również bardzo dobry wzmacniacz z Antypodów. Ale w razie ewentualnej usterki czy serwisu mogą pojawić się kłopoty z jego naprawą. Z kolei serwis Electrocompanieta w PL jest pod reką i na dobrym poziomie

w takim razie sa blisko moich upodoban - bardziej sklaniam sie w strone melomana niz audiofila.

chcialbym zapiac AW180 do Vienna Accoustic Beethoven Concert Grand..... kolumny graja juz dosc delikatnie i sa po cieplejszej stronie brzmienia - oby sie calosc nie "przeslodzila"....

no coz, poslucham i napisze...

Skłaniam się do tego co napisał Mateuszek. Barwa, muzykalność, gładkość przekazu jak najbardziej na plus. Brak jednak pazura, przez co granie jest dość leniwe. Szału na skrajach pasm nie było.... a przydałoby się troszkę więcej szaleństwa.

mam nadzieje, ze brak szalu na skrajach pasma nie oznacza braku szczegolow..... to bylaby raczej spora wada - przynajmniej dla mnie.

Ostrosci, szczegolnie wysokich tonow, nie lubie ale z doswiadczenia wiem, ze mozna zagrac szczegolowo i nie ostro....no i w miare rozdzielczy bas bylby mile widziany..

Edytowane przez VISTO

Nie cierpię ostrości. Pomysł Electrocompanieta na brzmienie ogólnie mi odpowiada. A te monobloczki grają po prostu kremowo.

Przy łączeniu z VA byłbym ostrożny, choć wydaję taką opinię mając doświadczenia jedynie z Mozartami Grand. Bałbym się że będzie zbyt słodko, zbyt leniwie i zbyt jednostajnie na dole. Nie zmienia to jednak faktu, że taki zestaw podejrzewałbym o ponadprzeciętną muzykalność.

Słuchając rozumu....

No to jestem po odsluchach - AW zostaja !

Graja z : McIntosh C100, McIntosh MDA700, squeezebox, JVC QL A75 z Denon DL 301MkII, Vienna Accoustics Beethoven Concert Grand, spiete wszystko vovox'em.

AW zgraly sie super z VA - nie mam mowy o slodkosci - jest piekny, bogaty, aksamitny i dynamiczny dzwiek, super scena.

EC jest b. szybki znakomicie kontroluje VA, zero wyostrzen zero sybilantow - moc szczegolow i piekne wokale...

Jedyne co mnie nieco wkurza to umieszczenie wylacznika z tylu monoblokow pod zlaczami glosnikowymi..... nie decyduje zostawiac ich non stop pod pradem i taka duperela psuje troche pierwsze wrazenie.

Dzieki za wpisy i porady !

Trafilem w dzisiatke - ide sluchac... potem mecz - pozdrowienia !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.