Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

No i zlampizować go można :)):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jorn, 9 Sie 2010, 08:53

>Z tego co się zorientowałem, to w DAC-ach jest całkiem spory wybór:)

Jest na pewno większy niż dawniej ... ale jak zaczynasz stawiać warunki (porządna regulacja wyjścia, wyjścia zbalansowane/symetryczne XLR, retaktowane wejścia optyczne, precyzyjny samodzielny zegar) to ich wybór szybko się uszczupla.

Kyle,

>Jest na pewno większy niż dawniej ... ale jak zaczynasz stawiać warunki (porządna regulacja wyjścia,

>wyjścia zbalansowane/symetryczne XLR, retaktowane wejścia optyczne, precyzyjny samodzielny zegar) to

>ich wybór szybko się uszczupla.

Oczywiście, zgadza się, a i pułap cenowy w takim razie trzeba powiększyć;)

" Forever Death Metal "

slyszalem opinie ze to jest szczegolowy przejzysty DAC czy ktos go sluchal i poze cos o nim powiedziec jak on gra i jaka klase prezentuje?

Ukryta Zawartość

dla tych co nie chca otwierac linka: Matrix mini-i 24/192 Balanced DAC

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

^^ Kupiłem ten DAC Matrix mini-i. Czekam na przesyłkę z Hong-Kongu.

Na pewno szerzej go opiszę w porównaniu do Musical Fidelity X-DAC i Cambridge Audio DacMagic (mam pożyczony).

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam,

chociaż to trochę drożej znalazłem w necie coś takiego - Zhaolu D3.5 - USB Pro Edition

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może miał przyjemność tego posłuchać a może i porównać?

Ukryta Zawartość

A może ktoś słyszał też to cudo tj. Lite DAC-83

Ukryta Zawartość

Patrząc tylko na parametry to wygląda nieźle.

Ukryta Zawartość

Mam Zhaolu d3 i jestem naprawdę zadowolony.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dzisiaj chińskie dania na obiad:

Ukryta Zawartość

post-20127-100000055 1281456120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC przyszedł jako "hobby kit", więc szybko i sprawnie nie budząc zainteresowania naszych służb dbających o budżet:)

Budowa zewnętrzna zasługuje na szacunek:wszystko dobrze spasowane, przyjemny wyświetlacz, wskaźnik zasilania nie jest oczojebny, mimo że niebieski tak jak w Yaqinie(nie cierpię niebieskich diod LED), nazwa urządzenia głęboko frezowana.

Wszystko wygląda na profesjonalny produkt.

Z ciekawostek: wejścia przełącza się naciśnięciem pokrętła głośności a poziom sygnału na wyjściu analogowym jest regulowany.

Urządzenie bezproblemowo zostaje rozpoznane przez Vistę, nic nie trzeba doinstalowywać - odpalamy foobara, czy inny player i muzyka gra:)

Pierwsze wrażenia słuchawkowe są takie, że dźwięk jest trochę meczący, mimo rozmachu i dynamiki.

Przełączyłem się na taniutkiego T-ampa i jest bardzo przyjemnie- może prawdę pisał Mbl o szybkim wchodzeniu w zniekształcenia T-ampa i milusich dla ucha efektach?

Nie wiem, dla mnie natomiast 2-godzinne słuchanie na gówienku za 170 PLN + Matrix + HD 600 bez lampy i patefonu samo w sobie jest ewenementem:)

Dzięki ci Foxbat za reklamę chińskiej kuchni, na Tobie zawsze można polegać:)

grynio, 10 Sie 2010, 18:48

>Przełączyłem się na taniutkiego T-ampa i jest bardzo przyjemnie- może prawdę pisał Mbl o szybkim

>wchodzeniu w zniekształcenia T-ampa i milusich dla ucha efektach?

W takim razie ciekawe jakby z powyższym zestawieniem wypadł TOPPING TP30 ze zintegrowanym DAC i wzmacniaczem słuchawkowym :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kivlov, 10 Sie 2010, 17:31

>Mam Zhaolu d3 i jestem naprawdę zadowolony.

Czy porównywałeś może go do CA DAC Magic? Mam miałem ten DAC i to by mi dało jakieś wyobrażenie o brzmieniu.

Witam poszukiwaczy Daców :-)

Również jestem zainteresowany zakupem Daca, najbardziej chyba jestem za matrixem, któego jednak jeszcze nie słuchałem :-(. Miałem na odsłuchach stello dac 100 signature, którego brzmienie mi bardzo pasowało, gorzej z ceną :-(.

Czy ktoś może porównywał stello z matrixem?

Jaki czas przesyłki i ostateczny koszt ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Tomasaki tutaj jest porówanie Matrix i-mini do Dacmagica;

Ukryta Zawartość

z opisu wynika, że Dacmagic gra dźwiękiem szybszym,dokladniejszym i ma lepszą scenę, Matrix gra analogowo, bardziej wciągająco,ekscytujaco niż Dacmagic. Czyli mamy techniczny dźwięk (Dacmagic) kontra analog (Matrix). Opis dźwięku Matrixa na Headfonia pokrywa się z tym co napisał Snake w wątku, który założyłem:

Ukryta Zawartość

Chciałem kupić Matrixa, ale szukam trochę innego dźwięku, podobnego do Dacmagica. Recenzja na Highfidelity.pl znięchęciła mnie do DAcmagica i odkładam kasę na Benchmarka, polecił mi go Pan Pacuła z Highfidelity, który zresztą pomagał mi w skompletowaniu mojego stereo (jestem z zestawu bardzo zadowolony), tylko ta cena Benchmarka...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, słuchaj Pacuły....następnym krokiem będą naklejki na płyty...Zhaolu jest porównywany z Benchmarkiem wielokrotnie, a kosztuje grosze...jak chcesz naprawdę dobrego Dac-a to Styleaudio, jeśli Carat saphire jest tak dobry jak ich konwerter usb-spdif to nie mam pytań....

Zyzio potrzebny mi dac z xlr bo chciałbym te wejścia wykorzystać w moim C.E.C-u.Jest jakaś tańsza alternatywa dla Benchmarka, dac z xlr który gra dźwiękim szybkim, detalicznym (ale nie Dacmagic)? Mnie Pacuła pomógł i wielki szacun dla Niego bo sprzęt gra super. Naklejek nie używam bo mam serwer muzyczny i muzyki słucham z twardziela.

Najtańszy Dac z XLR i AES EBU z markowych, chyba dobry, to Musical Fidelity M1, ale jak gra tego nie wie nikt, bo w Polsce go nima :( z tego co pisze niemieckie Audio Styleaudio jest wybitnie neutralny, ale XLR-ów nima :( Dostał jednak na RCA tyle samo punktów co Benchmark...wielokrotnie droższy....

Dlatego nie pakowałbym się w Benchmarka - urosła wokół niego legenda na którą nie zasługuje zapewne przy jego cenie....Styleaudio w Niemczech kosztuje 750 Euro, u nas 1699 zł....dodatkowy powód do zastanowienia....ich konwerter USB-SPDIF wciąż mnie zaskakuje....i nie jest to reklama, a obiektywne odczucia....

essewissa, 11 Sie 2010, 12:21

>Zyzio potrzebny mi dac z xlr bo chciałbym te wejścia wykorzystać w moim C.E.C-u.Jest jakaś tańsza

>alternatywa dla Benchmarka, dac z xlr który gra dźwiękim szybkim, detalicznym (ale nie Dacmagic)?

>Mnie Pacuła pomógł i wielki szacun dla Niego bo sprzęt gra super. Naklejek nie używam bo mam serwer

>muzyczny i muzyki słucham z twardziela.

Spróbuj TC BMC-2 (ps. jak będziesz słuchał to pamiętaj by aktywny był "DIM"). Ma Jet Clock usuwający jitter na wejściu:

Ukryta Zawartość

BMC-2 precision re-clocks all inputs, and features high performance jitter rejection based on patented JET technology that was originally developed for our flagship System 6000. All the benefits of optical interfacing without the problems – asymmetries are corrected and jitter is completely removed from the equation.

-----------

I opinia:

This monitor control is a bargain for the price. It is a matter of taste but for me, it is extremely well balanced, on the neutral side and displays fine dynamics and details.

It has been compaired with some Bel Canto, DCS, Esoteric Teac, Lavry DA10 players and digital to analog converters.

Ukryta Zawartość

Zyzio Dac M1 to nowość, ale czytałem już kilka recenji/opinii i wynika z z nich, że to to samo co V-dac tylko z xlr, M1 nie jest wart dopłaty do V-daca.

Kyle ten dac TC BMC-2 może być ciekawy, muszę o nim więcej poczytać, ale brzydki jest okrutnie.

Przypomina trochę sprzęt "Vintage" ... który w takim razie jest dużo bardziej paskudnie brzydki ;)

Np. :

Ukryta Zawartość

(zakładam że w tym Kenwood też jest aluminium na froncie i metalowa gałka głośności a nie plastic fantastic jak w DAC Matrix)

Ukryta Zawartość

a zna kto W4S DAC-2 (DAC2)? Słyszał, widział, wie gdzie można posłuchać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Obstawiałbym jeszcze lepsze zasilanie w ogóle i na pewno lepsze zasilanie analogówki. Parametry techniczne też są sporo lepsze od V-DAC'a.

System gra dobrze, albo nie....

absinth3, 12 Sie 2010, 09:25

>a zna kto W4S DAC-2 (DAC2)? Słyszał, widział, wie gdzie można posłuchać?

>

>

Ukryta Zawartość

......All for $1,499

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.